СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                    ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА                "BG Север" - брой 38 (2 - 8 ноември 2012 г.)


 

 

Белене отново готви национален протест, подкрепят го и други региони в страната

 

Подмяната на въпроса в референдума е кражба, твърдят жителите му

 

Ангел АТАНАСОВ

Заради безпардонността, с която управляващите от ГЕРБ подмениха въпроса в предстоящия референдум за съдбата на проекта за атомна централа в Белене, жителите на крайдунавския град са готови отново да излязат на улицата и да протестират. Акцията ще бъде организирана до 10 дни, съобщи за "BG Север" Красимир Тодоров, председател на Инициативния комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?".

"Това, което направи парламентарната група на ГЕРБ, е кражба. Беше откраднато мнението на 770 000 българи, които се подписаха под искането за референдум с въпроса "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?". Вместо него управляващите наложиха формулировка, която изключва Белене от народното допитване", коментира Тодоров.

Той поясни, че инициативният комитет вече обсъжда какви да бъдат формите на протеста, който ще се проведе не само в Белене - вече е сигурно, че ще бъде подкрепен и от други региони в страната. Обмислят се няколко варианта - митинги, спиране на движението по основни пътни артерии и др. Основното искане на протестиращите ще бъде парламентът да ревизира решението си за референдума и да върне инстинския въпрос в него. Комитетът вече съгласува предстоящите си действия с полицията и с местните власти.

 

 

АНКЕТА

 

Лора ГЕНЧЕВА

След като управляващите промениха текста на въпроса за референдума на АЕЦ "Белене", "BG Север" реши да попита плевенчани какво е тяхното мнение. Първоначално в събраната от БСП подписка въпросът беше "Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?". В инициативата за референдум на ГЕРБ обаче ще се пита "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Голяма част от запитаните граждани отказваха какъвто и да е било коментар по темата. Други пък забързано заявяваха, че вече не се интересуват от нищо, свързано с политика. Тези, които се съгласиха да отговорят, бяха по-скоро песимистично настроени към поредните промени на властта.

 

 

Дейчо Любенов,

73 год., бивш икономист:

"Не е правилно да се променя въпросът, тъй като хората, които сме се подписали, сме го направили за строго определена цел, т. е. за атомна електроцентрала, която да бъде построена в Белене. Това, което правят сега, е подмяна на вот, някаква демагогия. Всеки преследва различни цели, но аз съм се подписал за първия вариант на въпроса. Дал съм си името, подписа, доверието и искам това да бъде. Не е правилно, изобщо не е редно даже от всякаква гледна точка - и от морална, и от законова, и от юридическа, само не и от политическа явно."

 

 

 

 

Живка Павлова,

77 год., бивш счетоводител:

"Това са излишни игри, объркват хората така. Смятам обаче, че АЕЦ "Белене" трябва да се построи, и без това са хвърлени толкова средства там, няма нужда да се влагат пари на друго място."

 

 

 

 

 

 

 

Андрей Георгиев,

пенсионер:

"Тази промяна не е редна. Аз се подписах, когато имаше подписка в Плевен, а сега въпросът е по-различен. Построена е площадка, почти има резултати, дори съм искал да отида като механизатор да работя там още от началото. И после какво стана, защо се спря всичко - не знам. Не ми е работа, но електроцентралата трябва да е в Белене."

 

 

 

 

 

Иван Йорданов,

32 год., хлебар:

"По-добре атомна електроцентрала, отколкото ядрена и тя трябва да бъде там, както е решено още едно време. Всичко това с въпроса за референдума е заблуда на народа и се получава така, че никой нищо не знае. АЕЦ "Белене" трябва да се построи, защото то какво ни остана да произвеждаме в България, всичко затвориха и закриха."

 

 

 

 

 

 

Марин Николов:

"Това е правителството на мъглата, така че този въпрос е поредният облак. Според мен в Белене трябва да е централата, там на Дунава, иначе къде, няма в Южна България да я строят, като тук е свършено толкова много. Румъния си построи, ние още не."

 

 

 

 

 

 

 

Снежана Димитрова,

50 год., хижарка:

"Аз не мога да реша за себе си дали въобще ще участвам в рефендума, но по-вероятно е да не гласувам. Не знам дали ако кажа "да" ще е правилно или ако кажа "не" също ще е редно. Всичко е много объркано, не съм толкова компетентна. Смятам, че този въпрос е работа на хора, които разбират от това, а не на народа. Не мисля, че трябва да има референдум за АЕЦ "Белене", защото решението за построяването на електроцентралата е работа на специалисти."

 

 

 

 

 

 

 

Плевен се вдига срещу войната по пътищата

 

Досегашните протести доведоха до първите законодателни промени, сн. архив

Досегашните протести доведоха до първите законодателни промени, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Национален протест-шествие срещу неспазващите ограниченията на скоростта се организира в цялата страна на 18 ноември от 11 часа по предварително определен маршрут във всеки град. Това съобщи Михаил Попов, секретар на Фондация "Безопасни улици от Валя", която е един от организаторите на събитието.

Денят не е избран случайно. С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 година се призовават правителствата и международната общественост да отбелязват всяка трета неделя от месец ноември като ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Тази година 18 ноември е Световен ден на жертвите на пътно-транспортни произшествия. В България повечето инциденти на пътя са следствие на неспазване на ограниченията на скоростта, затова тя е от жизненоважно значение, особено в населените места.

Всеки ден по улиците на България загиват средно по двама човека, а други 25 биват ранени, сочи черната статистика.

"Някой дава ли ви гаранция, че скоро вие, вашето семейство, приятели, познати, няма да станете част от тази статистика? Нека направим така, че да я отдалечим от нас! Всяка организация или фирма, която има желание да се включи, моля да заяви това, за да я добавим към списъка с участниците!". Така звучи част от призива на организаторите към всички хора.

Този протест-шествие ще се проведе по улиците на населените места в България (при достатъчно желаещи да се включат в протеста във всички градове) с лични и служебни автомобили (ако има желаещи фирми да се включат), които ще се движат по определен маршрут, точно с ограничената скорост по платната за движение. Колите ще се движат във всички възможни ленти по посоката на движение така, че шофиращите с по-висока скорост да не могат да изпреварят колоната. Колоната ще бъде съпроводена от полиция, за да се избегнат конфликти. Целта е да се покаже на останалите шофьори каква е разрешената скорост. На колите ще бъдат поставени плакати с призиви за спазване на правилата за движение и на скоростта.

За Плевен събитието ще започне от района на гарата в 11,00 ч., ще се проведе по улиците на града по определен маршрут и ще завърши на пешеходната пътека пред Съдебната палата. На някои от възловите кръстовища пешеходци ще раздават листовки. Шествието ще приключи пред Съдебната палата в Плевен, където на зебрата ще бъдат поставени цветя в памет на загиналите по пътищата.

Организатори на протеста-шествие са: Фондация "Безопасни улици от Валя", Клуб "Безопасни улици", Национално движение "Червена пътека", "Да спрем войната по пътищата", "SOS - ПТП" и др. Националното събитие се провежда с подкрепата на КАТ - Пътна полиция, и на ОДМВР в отделните градове.

По-подробна информация за протеста-шествие ще намерите в електронното издание на в. "BG Север" www .bgsever.info.

 

 

Започват обсъжданията на Общия устройствен план

 

Михаил АНГЕЛОВ

Проектът за Общ устройствен план на Плевен, който предизвика бурни реакции сред архитектите, инженерите и строителите в града, вече е напълно комплектован. На 26 октомври в общинската администрация са предадени всички графични и текстови материали към него, съобщи главният архитект на града Трифон Иванов.

"В този си вид планът е готов да продължи предвидените в закона процедури. Всички забележки, които имахме към него след проведените експертни обсъждания, са намерили адекватно решение. Констатираните слабости са отстранени", допълни арх. Иванов.

Планът ще бъде "качен" на интернет страницата на община Плевен след съгласуване с всички заинтересовани централни и местни ведомства. След това той ще бъде подложен на обществено обсъждане, което ще бъде обявено на публични места. После ще бъде разгледан от Експертния съвет по устройство на териториите. След като мине през тези процедури, до края на годината Общият устройствен план на Плевен, от който зависи развитието на града в следващите 20 - 25 години, трябва бъде предложен за обсъждане и за приемане в местния общински съвет.

"Действащият в момента Градоустройствен план на Плевен е от 1968 г. През 2001 г. той е претърпял частична актуализация. Вече е остарял и натрупаните по тази причина проблеми са много", каза още главният архитект.

 

 

Тормозът в интернет набира все повече последователи

 

Инна СТЕФАНОВА

Торзомът над учителите в интернет е на път да стане един от масовите спортове, практикувани от плевенски ученици. Модата идвала от Европа, уточни местен тийнейджър, и там била дори по-разпространена заради повечето компютри. Щом усетят, че някой учител е неопитен или несигурен в себе си, децата започват да издевателстват над него и качват клипчета с "подвизите" си в интернет. "Неотдавна прочетох във Фейсбук, че съм определена като "най-тъпата госпожа на света". Почувствах се поругана в първия момент, после обаче получих "подкрепата" на други свои ученици, които на острата нападка започнаха да отговарят с не по-малко арогантното: "Може да е тъпа, ама ти си поне 1 000 000 пъти по-тъп, защото си неграмотен, отрепка долнопробна!", споделя преподавателка в горния курс на професионална гимназия в Плевен. По този начин учениците влизат в словесни онлайн схватки, чрез които дават воля на агресията си, допълва тя, защото им е трудно да го правят, заставайки лице в лице с мен или със съучениците си.

"Скоро ми се наложи да се намеся в боя, развихрил се между момчета, чиято класна ръководителка съм, споделя друга преподавателка. - Какво беше изумлението ми, когато след ден - два разбрах, че инцидентът, в който и аз се включих пряко волята си, е качен в интернет. Оказа се, че един от зяпачите просто е извадил телефона си и е снимал, а после, за да продължи забавлението си, е направил сцената и мен популярни сред много хора. Когато в час разговарях с всички момчета от класа се оказа, че много от тях се възхищават на клиповете с насилие или подигравки, качени от техни съученици в мрежата. Най-любимите им са обаче видеоматериалите, в които тийнейджъри обиждат и посягат на свои учители по време на час", разказва още преподавателката.

Почти една трета от учениците между III и VII клас сами стават жертва на насилие в интернет, показва скорошно проучване на УНИЦЕФ. Насилниците обикновено тормозят не само своите съученици, но и учителите си. В повечето случаи в ранна възраст те са го правили и с животни. По правило техните родители отказват да приемат проявите им насериозно. Учителите пък предпочитат да не се оплакват, за да не излезе, че не могат да се справят с работата си. Дори когато научат за хлапета, които тормозят свои съученици, те отново предпочитат да потулят проблема.

Български неправителствени организации щели да станат част от кампания за борба с речта на омразата в интернет, стана ясно миналата седмица. Инициатор е Съветът на Европа, който ще проведе серия от събития за защита на човешките права в онлайн пространството през 2013 година.

В България инициативата започва с работилница за изграждане на капацитета на младежи онлайн активисти. От 15 до 18 ноември тази година те ще отработят техники за разграничаване на свободата на речта от речта на омразата в интернет. Като част от обучението, участниците ще търсят и причините за пораждането на различните нива на омразно говорене. Провеждането на работилницата ще се финансира от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа.

  

върни се в НАЧАЛО