СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                              КОНФЛИКТИ                                   "BG Север" - брой 38 (2 - 8 ноември 2012 г.)


 

Случаят с коиловските туристи влезе в Народното събрание

 

Депутатът Румен Петков пита Цветанов докога ще мълчи за инцидента

 

Депутатът Румен Петков и кметът на Коиловци Красимир Иванов (вляво) имат много въпроси към вътрешния министър и главния прокурор, сн. авторът

Депутатът Румен Петков и кметът на Коиловци Красимир Иванов (вляво) имат много въпроси към вътрешния министър и главния прокурор, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Продължаващото вече трета седмица информационно затъмнение около заловените в землището на Коиловци странни чужденци, оборудвани с екипировка на френските спецчасти, още повече засилва страховете на жителите на селото. Някой най-после трябва да каже истината. В това бяха единодушни и категорични депутатът от БСП Румен Петков и кметът на Коиловци Красимир Иванов. Пресконференцията, дадена от тях през уикенда, имаше само една цел - да принуди вътрешния министър Цветан Цветанов да наруши упоритото си мълчание по случая, за да се успокоят хората в региона. Двамата подготвиха питане до Цветанов, което във вторник беше внесено в парламента, и писмо с въпроси до главния прокурор.

"Неадекватните обяснения на министър Цветанов, че заловените на полето петима французи били спортисти парашутисти, още повече засилиха тревогата на хората. Най-притеснени са семействата на двамата братя Слави и Веско Цоневи, които в нощта срещу 16 октомври попаднаха на джипа с чужденците. Те са единствените, които са се виждали лице в лице с непознатите и могат да ги разпознаят при необходимост. А това би могло да бъде причина за евентуално покушение над тях", смята Красимир Иванов.

Той допълни, че ден след инцидента потърсил ръководството на плевенската дирекция на полицията, за да разбере какви са тези мистериозни чужденци и да успокои хората в селото, но поисканата среща му била отказана. Направил още два опита в следващите дни, но и те били неуспешни. Тази неяснота и мистика около станалото създават чувство на страх не само в жителите на селото, а и в целия район, допълни Румен Петков.

Според него въпросите, на които трябва да се отговори спешно, са много. И първият от тях е - как тези чужденци са попаднали в България и то точно край Коиловци. От МВР и прокуратурата Петков и Иванов очакват информация и за това какви процесуално-следствени действия са проведени по идентифициране на чуждите граждани. Защо територията на инцидента не е била веднага оградена и защо теренът не е изследван - нито през нощта, нито на другия ден? Какво се прави за установяване самоличността на тези чужденци и има ли комуникация със съседни държави по този въпрос? Колко време те са били задържани, каква медицинска помощ им е била оказана, от кого са освободени и на какво основание?

"Искаме още и ясен отговор за какво са се канели чужденците да използват намереното оборудване, което е много специфично. Важно е още обществото да знае какви мерки са предприети за последващия контрол над чуждите граждани, след като те са освободени да си заминат от България. Пуснати са да си отидат само 40 часа след случая - това време е недостатъчно, за да се осъществят ефективни международни полицейски връзки. След като двама от тях са избягали от мястото и не са потърсили властите, за да се оплачат, че са бити, значи имат основание да се крият. Това е меко казано смущаващо", допълни Румен Петков.

Липсата на оглед на мястото, на идентификация на участниците и липсата на яснота за населението според депутата много напомня на действията на разследващите ни органи при атентата на летище Сарафово в Бургас. Обясненията на властимащите за някакви "висши интереси" в случая са несериозни, смята Петков.

Пред столичен вестник той заяви през седмицата, че има информация за проведена антитерористична полицейска операция в района на Коиловци 10 дни преди инцидента с френските "парашутисти". При нея били задържани 11 души, петима от които са били освободени по-късно. Полицейската дирекция в Плевен и местната прокуратура отказаха да коментират тази информация.

 

 

Плевенският кмет ще отговаря на въпроси на общински съветник

 

Общинският съветник от групата на БСП Иван Дачев във връзка с инцидента край Коиловци е депозирал питане до кмета на Плевенска община проф. д-р Димитър Стойков, на което трябва да бъде даден отговор на заседанието на ОбС на 7 ноември т. г. Като се позовава на правомощията и задълженията на градоначалника, регламентирани в Закона за местното самоуправление и местната администрация, съветникът настоява да му бъде отговорено каква информация има проф. Стойков по случая и какви действия е предприел и смята да предприеме, за да се гарантира сигурността на жителите на Коиловци и да бъде свалено напрежението в селото. "BG Север"

 

 

Пак точат ДДС в зърнения бранш

 

В измамите са замесени високопоставени лица

 

Мила СТАНЕВА

Схеми за източване на ДДС и тази година не подминаха зърнения бранш. Според информация от сектор "Икономическа полиция" загубите от незаконно теглене на ДДС в бранша надминават 30% от оборота, който се прави в общото зърнопроизводство в страната. Схемата за източване е проста, но упорито се повтаря всяка година, коментират местни прекупвачи. Производителите на зърно са физически лица, които обикновено нямат регистрация по ДДС. Тя и по закон не се изисква, но пък услужливо подпомага по-нататъшното развитие на схемите за източване на държавата. Практични търговци залагат на празнотите в закона, за да изкупуват десетки тонове зърно, които после трябва да "узаконят". Нужни са им обаче фактури за ДДС. В случая говорим за едрите прекупвачи, които през годините са си изградили връзки и контакти да въртят не само търговията в страната, но и да правят основния износ. Те биват "ухажвани" от една прослойка, която предлага желаната документация. В крайна сметка и двете страни са доволни. Едните получават фактури, а за другите цената е почти половината от източеното ДДС, твърдят играчи от бранша.

Схемата продължава с това, че след като е получил фактурата за данъка, търговецът подава декларация за вътрешнообщностна доставка. Всичко това се разиграва в една корупционна среда, където всеки гледа да докопа своя дял и хич не го е грижа за законите и за държавата. Заниженият митнически контрол позволява "износът" да остане само на хартия, а пък зърното да си отлежава в склада. Прекупвачът обаче подава искане за възстановяване на ДДС-то в НАП.

Ако все пак толкова години никой не е обърнал сериозно внимание на схемите за източване на ДДС в зърнения бранш, то причината е, че огромните печалби достигат до много високи йерархични нива в държавата, твърдят магистрати, които се занимават с подобни дела.

Данните сочат, че в момента производителите на зърно получават по 27,50 лв. помощ на декар засята площ. Това е стойността на сумата от европейската и националната субсидии. Цената на житото от тазгодишната реколта сега е около 440 лв. за тон. Субсидията се отпуска за подпомагането на зърнения отрасъл. Реално обаче тя служи за формирането на по-ниски вътрешни цени и по-висока норма на печалбата при износа на международните пазари, коментират зърнопроизводители.

В Плевенския регион измамите най-често стават с румънски фирми. Сделките за износ със съседни държави са доста по-бързи, а пък данъчната администрация трудно може да ги засече.

Върху проблема с туширането на измамите с ДДС в зърнения бранш вече години наред се упражниха немалък брой политици. Идеите им преминаха своето развитие от премахването на данъка, през намаляването му, а пък финансовият министър Симеон Дянков предложи на всеки етап от зърнопроизводството, през търговията и прекупвачите, да се налага данък. Или да се въведе оборотен налог. Обаче не е ясно кой точно ще се наеме да регистрира прекупваческите вериги, които никнат като гъби след дъжд и после изчезват като рецидивист, обявен за издирване, в кръга на шегата споделят търговци.

Едно е ясно обаче - като страна членка на ЕС са длъжни да ни проверяват стоките. Не може да се извършва безконтролен трансфер на стоки, чрез компютърна система се следят товарите от България за ЕС и обратно. Това в голяма степен ще намали измамите с източването на ДДС в зърнения бранш и ще спаси ценни пари за хазната, коментират от агенцията за приходите.

 

 

Стефка Григорова спечели делото на първа инстанция

 

Стефка Григорова

Стефка Григорова

Вяра ЦЕНОВА

Със свое решение от 26 октомври Плевенският районен съд отмени като незаконосъобразна заповедта на кмета проф. Димитър Стойков, с която беше прекратено трудовото правоотношение на Стефка Григорова като директор на Регионалния исторически музей (РИМ). Общината е осъдена да заплати сумата 5 189,31 лв. обезщетение по чл. 225 ал. 1 от КТ за периода 20.06.2012 - 11.10.2012 г., ведно със законната лихва, както и 732,63 лв. деловодни разноски, държавна такса 267,57 лв. и направените разноски за вещо лице в размер на 50 лв.

В заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения от 20 юни мотивът е "липса на необходимата квалификация за заемане на длъжността". Длъжностната характеристика беше променена дни преди това, като в нея бяха включени авторство на книги и владеене на четири езика. Тези изисквания проф. Стойков определи по-скоро като административен ход. "Реално мотивите ми са лошото управление и слабите финансови резултати на музея, които пък от своя страна произтичат от липсата на квалификация на неговия директор", поясни той. Според Григорова обаче отношението към нея е тенденциозно.

Според съда в правомощията на кмета е било да промени длъжностната характеристика и прекрати трудовия договор на ищцата, но се пита налице ли са били фактическите и правни основания за оспорваното уволнение.

Прекратяването на трудовия договор е обосновано с липсата на необходимата професионална квалификация за изпълняваната работа, произтичаща от актуализираните изисквания за длъжността "директор на Регионален исторически музей", свързани с научно-изследователска дейност (научни публикации, авторство или съставителство на книги, авторство на каталози и пътеводители и др.). Под професионална квалификация по смисъла на чл. 328 ал. 1 т. 6 от КТ следва да се разбира нормативно призната в резултат на обучение степен на квалификация в определена област на знанието, пояснява в мотивировката си съдът. Следователно "въведените от работодателя на ищцата с актуализираната длъжностна характеристика нови изисквания, касаещи наличието на научно-изследователска дейност, са неотносими към въпроса за необходимата професионална квалификация за изпълняваната работа, още повече като се има предвид обстоятелството, че ищцата е лице с повече от 33 години стаж в Регионален исторически музей и отговаря напълно на критериите за директор на музей, отразени в разпоредбата на чл. 28 ал. 5 от ЗКН", пише в решението на Районния съд.

Срокът за обжалване пред Плевенския окръжен съд е до 9 ноември.

 

 

Осъдиха условно братя иманяри

 

Михаил АНГЕЛОВ

По година и половина условно с четиригодишен изпитателен срок получиха от Плевенския окръжен съд братята Пламен и Емил Капитанови. Двамата са от с. Милковица и бяха осъдени за иманярство. Те трябва да платят глоби от по 6 000 лв. в полза на държавата.

Братята са заловени от полицията на 12 януари т. г. в момент на извършване на изкопни дейности в землището на селото. При направения оглед на местопрестъплението са иззети един металотърсач, дванадесет метални къса, лек автомобил "Мицубиши паджеро", с който мъжете се придвижвали.

Античното селище край Милковица от доста години съблазнява иманярите. Площта му е близо 40 дка - почти цялата е "надупчена" от търсачи на древни съкровища, разказаха жители на селото. Според тях двамата братя са читави момчета, но се подлъгали по мераци да забогатеят бързо и станали изкупителна жертва. След залавянето им иманярските набези в района рязко намалели.

Със същата присъда съдът отнема в полза на държавата откритите у братята един метолотърсач, 12 бронзови предметa - апликации от сандъче, плоска шина с врязана украса от растителен елемент, два обкова от сандъче, малък правоъгълник с два отвора, декоративен пирон, полусферична глава, декоративни кабари, ухо за дръжка на съд, дисковидно мънисто, монета с три контрамарки от средата на I век и др.

Автомобилът, с който са пътували двамата, бил чужд и съдът реши да се върне на собственика му.

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд - Велико Търново, в 15-дневен срок.

 

 

върни се в НАЧАЛО