СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                         ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                   "BG Север" - брой 38 (2 - 8 ноември 2012 г.)


 

 

Антуражът на Найден Зеленогорски -
в новата партия на Меглена Кунева

 

За всичките си приближени екскметът измисли секретарски постове

 

От ляво надясно: Стефан Милев, Георг Спартански, Найден Зеленогорски и Христо Таслаков, сн. Ангел Атанасов

От ляво надясно: Стефан Милев, Георг Спартански, Найден Зеленогорски и Христо Таслаков, сн. Ангел Атанасов

Ани ПАВЛОВА

Цели 19 секретари ще има местната структура на "Движение България на гражданите", стана ясно от пресконференция на Найден Зеленогорски, член на националното ръководство на партията на Меглена Кунева. Според бившия кмет те ще се борят за властта и на национално, и на местно равнище. Понеже щели да правят различни политики, всяко направление трябвало да има секретар и затова назначените на тази длъжност били толкова много. Освен областния координатор Стефан Милев и общинския председател Христо Таслаков, с ръководни постове се сдобиват и най-верните съмишленици на Зеленогорски от времето на неговото управление.

Експредседателят на местния парламент Георг Спартански ще отговаря за местната власт, макар че и преди, и сега винаги е твърдял, че е безпартиен. На бившата телевизионна репортерка, впоследствие издигнала се до поста главен секретар на общината - Таня Стефанова, са поверени общественият ред и сигурността. Земеделието ще оправя Преслав Гайдарски, а образованието - Рени Кръстева. Най-активният в политическите митинги в работно време - Стефан Туцев, е натоварен със задачата да следи администрацията и електронното управление. Също емблематичната за Зеленогорското управление (и също бивша тв репортерка) Ралица Веселинова естествено ще продължи напъните си в сферата на културата.

Общинските ексчиновници на екскмета - Драгомир Павлов, Царина Михайлова и Тони Вашков, са съответно с обичайните си ресори - строителство, граждански инициативи и спорт. За някои изненадващо, за други не, е присъствието в тази компания на известната адвокатка Милка Цветанова, която ще работи в сферата на изборното законодателство и процедурите.

"Движение България на гражданите" ще участва самостоятелно на предстоящите догодина парламентарни избори и в никакъв случай няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС, бе категоричен Найден Зеленогорски.

 

 

25 снимки са запечатали най-интересното от концертите, сн. Вяра Ценова

Фотоизложба за Лауреатските дни

Като отзвук от 28-ото издание на Международния музикален фестивал "Лауреатски дни - Плевен 2012" е фотоизложбата във фоайето на зала "Катя Попова". Насловът е "Музикален обектив", а идеята - на организаторите от община Плевен и СНЦ "НеоАрт". Изложбата съдържа 25 снимки на млади фотографи от Плевен - Деница Рулинска-Иванова, Александър Илиев, Милен Маринов, както и на племенника на именитата певица Николай Попов и на организатора Мартин Кърнолски. Фотографиите са направени по време на четирите концертни вечери и според Кърнолски целта е да се покажат миговете, останали скрити дори за хората в залата. "BG Север"

 

 

Обсъждат Дунавската стратегия

 

Депутати, общинари от региона, институции и неправителствени организации ще обсъждат утре, 3 ноември, Дунавската стратегия като шанс за регионите в Европа. Общественият дебат по темата ще се проведе в зала "Плевен" на областната администрация. Той ще бъде разделен в два панела. Първият е "Дунавската стратегия - възможности за трансрегионално сътрудничество", а вторият - "Регионалните планове на Северозападен и Северен централен район в контекста на Дунавската стратегия." В обсъждането ще участват експерти от икономическото министерство, от Комитета на регионите, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и гости от чужбина. "BG Север"

 

 

Директорът на гимназията Бисерка Илиева и художникът Иван Атанасов откриха барелефа, сн. Лора Генчева

ПГЛВ получи дарение барелеф на патрона си

 

Професионалната гимназия по лозарство и винарство (ПГЛВ) в Плевен получи като дарение барелеф на патрона си Александър Стамболийски, изработен от художника Иван Атанасов. Авторът предложил идеята на ръководството на училището преди време. Тя, естетвено, била приета и вече е реализирана.

"Випускът, който завърши през 2003 г., ни подари паметна плоча, която е монтирана на входа на училището. Сега обаче барелефът наистина ни дава основание да смятаме, че хора и от обществеността, и от културата имат отошение към училищата и образованието", заяви директорът на гимназията Бисерка Илиева. Тя разказа, че самите ученици са били приятно изненадани от това, което се прави. По този начин те виждат, че дарителството в България и в Плевен има своето място и за тяхното възпитание, и като отношение към децата, добави Илиева. Иван Атанасов пък разказа, че е изработил барелефа на Стамболийски само за 2 месеца. Мраморната плоча, на която релефът е монтиран, е с размери 60х90. Стремял съм се да се доближа до характера и образа на този велик българин, защото той е направил много за България и заслужава такава почит, каза творецът. "BG Север"

 

 

 

 

Първото издание на фейлетоните на Каравелов и Ботев, сн. Вяра Ценова

Първото издание на фейлетоните на Каравелов и Ботев, сн. Вяра Ценова

Старопечатни издания на народни будители представя библиотеката

 

По повод Деня на народните будители в РБ "Хр. Смирненски" беше подредена изложба с над 50 тома старопечатни, редки и ценни издания, свързани с празника. Най-старото издание е "Денница на българското образование" от Васил Априлов, отпечатана през 1841 г. От същата година е и неговата "Български книжици". Сред експонатите са и "Исторически преглед на българската църква" от Марин Дринов, печатан в Цариград през 1869 г., както и някои първи издания на нашите класици - Ботев, Вазов, Каравелов. Показани са и някои възрожденски вестници, сред които "Цариградски вестник" от 1857 г., "Свобода" от 1872 г., както и "Български орел" на Иван Богоров. Материали, свързани с учебното дело в България, статистически данни за училищата преди Освобождението и други експонати допълват представата за времето, през което са живели и творили първите български будители.

Над 3 000 тома са старопечатните, редки и ценни издания във фонда на библиотеката. "BG Север"

 

 

 

В работилницата "От нищо нещо" майсториха красиви неща, сн. Лора Генчева

В работилницата "От нищо нещо" майсториха красиви неща, сн. Лора Генчева

Домакинствахме на "ученолюбив" фестивал

Учители, ученици и родители се събраха миналия уикенд в Плевен, за да участват в първия регионален Фестивал на ученето през целия живот. За събитието в града пристигнаха и групи от Ловеч, Враца, Монтана и Видин. На различни места в града бяха разположени специално създадени ателиета, уърк-шопове, лаборатории, работилници и езикови школи, в които малки и големи заедно се учиха на нещо ново и непознато за тях досега. Над 50 училища, детски градини, младежки организации и клубове бяха разположили своите творчески прояви в ХГ "Илия Бешков", в Регионалния исторически музей, в читалище "Съгласие 1869", във Военния клуб, в Центъра за работа с деца и в Градската градина. Инициативата е на Министерството на образованието, младежта и науката в партньорство с Фондация на бизнеса за образованието и вестник "Аз-буки". Тя е средство за реализиране на националната стратегия на учене през целия живот и приоритетите на стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието "Образование и обучение 2020". "BG Север"

 

 

 

Ректорът на Медицинския университет проф. Григор Горчев връчи дипломите на всички студенти, сн. Лора Генчева

Ректорът на Медицинския университет проф. Григор Горчев връчи дипломите на всички студенти, сн. Лора Генчева

47 магистри и бакалаври се дипломираха в МУ

 

Общо 47 магистри и бакалаври от факултет "Обществено здраве" на Медицинския университет в Плевен тържествено получиха дипломите си в навечерието на Деня на народните будители. Студентите завършиха успешно обучението си по две специалности - "Управление на здравните грижи" и "Медицинска рехабилитация и ерготерапия". В първата специалност се дипломират 19 магистри, а във втората - 21 бакалаври и 7 магистри. 23 от тях са с успех над 5,50. След като бъдещите лекари положиха Хипократовата клетва, лично ректорът на университета проф. Григор Горчев връчи дипломите на всички студенти.

"Надяваме се, че с нашия труд като ваши учители сме ви помогнали да опознаете себе си и своите възможности, за да бъдете от полза на хората", заяви доц. д-р Гена Грънчарова, декан на факултет 'Обществено здраве".

Досега в различните специалности на факултета са се дипломирали общо 1 248 студенти - 816 бакалаври и 432 магистри.

"BG Север"

 

 

 

 

Битката край Телиш е била реша-ваща за войната, подчерта Новки-ришки, сн. Областна администрация

Битката край Телиш е била решаваща за войната, подчерта Новкиришки, сн. Областна администрация

Отбелязаха 135 години от освобождението на Телиш

 

Участници в клуб "Традиция" пресъздадоха сцени от епичните боеве край плевенското с. Телиш на тържественото честване на 135-ата годишнина от освобождението на селото. След отслужената заупокойна литургия от плевенския митрополит Игнатий и местни свещеници, на Черния паметник бяха поднесени венци и цветя. Да почетат паметта на героите, проляли кръвта си в тежките боеве при Телиш по време на Руско-турската освободителна война, дойдоха много жители и гости на селото. В тържеството участва и областният управител на Плевен Иван Новкиришки. В словото си той подчерта, че битката край Телиш е една от многото, които са имали решаващо значение за изхода на войната. В чест на 110 години от построяването на църквата "Св. Димитър" бе осветен курбан за здравето на всички жители на Телиш. "BG Север"

 

 

 

 

Наши млади таланти с награди от Португалия

 

Със златен медал, две специални награди и дванадесет почетни дипломи се завърна творческият екип на арт школа "Колорит" от участието си в Международна среща на младежкото изкуство "Евора -2012" в Португалия. За 13-и пореден път плевенската школа спечели Специален приз за колекция от конкурса за рисунка в Евора. 14-годишните Елеонора Цветанова и Наталия Гаврилова под ръководството на Майя Ананиева представиха успешно България на престижния форум и получиха почетни дипломи. В продължение на седмица те и останалите участници имаха за задача да рисуват и пресъздадат в картини в различни техники красивата архитектура на града-музей Евора и на средновековното селище-крепост Монсараш.

Темата тази година бе "Дървото през четирите сезона в моята страна". 7-годишната Ивелина Николова от "Колорит" е носител на най-високото отличие - златен медал за творбата си "Пролетно настроение". С дипломи за високи постижения са наградени Мария Младенова, Милица Славкова, Никола Ангелов, Йоанна Диму, Пола Монова и Силвия Андреева. "BG Север"

 

 

Седмица на толерантността проведоха в "Отец Паисий"

 

Седмица на толерантността бе проведена в НУ "Отец Паисий". Във всички паралелки часовете на класа, утринните и обедните срещи на учениците преминаха под мотото "Ние си приличаме, ние сме различни". С помощта на занимателни игри, рисунки, гледане на "Приказка за разнообразието", слушане на музика на различни националности децата търсеха общото и различното между хората. Заедно със своя нов приятел - бобеното зърно Бобчо, те пътешестваха в различни страни по света, запознаха се с различни култури и етноси. В проведените след това дискусии малчуганите се вълнуваха от въпроса защо е ценно да сме единни в многообразието. С рисунките си по темите "Кафяв свят" и "Моят шарен свят" те показаха, че еднаквото и подреденото, различното и пъстрото имат право на съществуване. "BG Север"

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО