СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                    АРТСЕДМИЦА                    "BG Север" - брой 38 (28 октомври - 3 ноември 2011 г.)


 

Киберпространство

 

За електронните книги, интернет и реалността

 

Романът "Убийство в социалната мрежа" вече може да стигне до своите читатели

 

Вяра ЦЕНОВА

Криминалният роман "Убийство в социалната мрежа" - петата електронна книга на Стефан Кръстев (Cefules), вече може да стигне до своите читатели. Действието на романа е в традицията на класическия трилър - затворен кръг с убийство в него. Но не става на кораб, в изолирана от преспи вила, на остров или военна лаборатория, и в този ред стотиците възможни приумици на майсторите на трилъра.

Местопрестъплението е социалната мрежа - някъде, където и сега се развиват драми, разпалват страсти и съществуват реални опасности. Във виртуала, където имената, лицата, животите са измислени. Но болката и страхът са истински. Героите търсят и намират - или не, поле за изява и слава, приятели, врагове, любов, забавления, идеи, удовлетворение... Или смъртта си. Криминалният сюжет е само структурата на романа, пълнежът - суровият реализъм на съществуващия, твърде противоречив бит с най-екстремалните страни на психологията му, е много важен.

"Ползвате фейсбук и други социални мрежи? Имате сайт, блог, множество електронни пощи? И знаете за какво става дума... Но не знаете всичко", казва авторът Стефан Кръстев.

Сюжетът накратко: Убит е при загадъчни обстоятелства Тангра - топ-блогър и автор на книги с конспиративно-теоретичен характер. Враждебен, арогантен и похотлив, Тангра има много врагове. Но той е и звездата. Заради насоката на книгите, на които е автор, смъртта му предизвиква масова истерия. За да я стопират, от администрацията на социалната мрежа, в която се развива действието и е популярен, наемат частен детектив - блогърът главен герой Блоговест. Убийството на Тангра е последвано от други. Интригата се заплита, всеки крие по нещо, всеки е подозрителен и никой всъщност не иска истината да излезе наяве в плетеницата от добро и зло, смразяващи тайни и изненадващи разкрития. Финалът е най-неочакван, но преди него има десетки неочаквани "малки финали" на конкретните "малки драми", части от голямата. Драмата, в която участваме и ние. Аз и ти.

А срещу противниците на електронните книги и върли защитници на традиционната среща с художественото произведение, технологиите извадиха нов коз. Въпреки че носталгията по аромата на хартия и мастило винаги ще ни връща към традиционните книжни носители на информация, не можем да не си признаем предимствата и на електронните. Много хора се оплакват от компютърните екрани. За това си има причина. Ние виждаме информацията на екраните, защото зад повърхността на монитора има активен източник на светлина, който "просветва" информацията и в края на краищата този светлинен сноп постоянно попада в нашите очи докато сме пред екрана. При хартиените книги светлината на слънцето или лампата се отразява от повърхността на листа и ние виждаме отразения резултат - къде мастилото е покрило белия лист и къде не. И тук се появяват електронните четци с тяхното електронно мастило. При тях също няма източник на пряка светлина, който попада в нашите очи, а токът от батерията на четеца променя отразения цвят на повърхността на екрана и по този начин се изписват буквите, от които е съставен текстът. Функционално това е много близко до отпечатването върху хартия - вместо обаче печатарската преса да "разлива" мастило, тук електричеството "разлива" специални емулсии, които изписват текста на книгата. Четците за електронни книги имат 2 GB вградена памет, която по груби сметки може да побере около 1 300 електронни книги, форматирани за четене в EPUB формат за кирилица. Има и възможност за слот за карти, които имат 32 GB памет, а това означава още поне 40 000 заглавия, побрани в малкия ви джоб, с които може да отидете на някоя слънчева полянка или да запълните времето си в градския транспорт. Цената на един такъв четец е около 400 лв., но пък инвестицията е еднократна.

 

 

Наши младежи съчетават изкуството с екологията

 

Виктория АЛЕКСАНДРОВА

Вече е факт новият втори музикален видеоклип на Младежки информационно-консултантски център "Интелект" - Плевен. Новата музикална творба е смесица от бийт бокс и китара, като посланието е насочено към опазването на водите в страната ни. "Златната рибка" ще е лицето на планираната младежка кампания през 2012 г. от Младежки център - Плевен, за почистване на крайбрежието на река Дунав на територията на област Плевен. Идеята е представители от Младежки информационно-консултантски център "Интелект" - Плевен, съвместно с младежи от крайдунавските общини да проведат мащабна екоакция в областта и да почистят крайбрежието на река Дунав в районите Никопол, Белене, Загражден и Байкал. Видеото е с хумористичен мотив, като главните герои играят ролята на рибари, които вместо да уловят риба, започват бийт бокс-китарна имправизиця и накрая вместо очакваната златна рибка, за която са хвърлили въдиците си, те изваждат една стара и скъсана обувка. Паралелно с действията на "рибарите" в лодката, на плажа виждаме младежи, които показват хип хоп и брейк умения и нагряват допълнително атмосферата в клипа.

Младежите от центъра създадоха атрактивен и нестандартен подход за представяне на идеите си, като под ръководството на Милен Първанов се сформира група от хора, които вече композират свои авторски пиеси и ги "обличат" във видеоклипове, които осъществяват със собствени средства. Вече всяко едно мероприятие или инициатива, инициирана от младежите, е подкрепена с музикален видеоклип, който ще представя по атрактивен начин съответната кампания или благотворителна акция на центъра. Продуцирането, музиката, изпълнението, сценарият и разпределените роли във видеото са изцяло дело на младежите. Посланието на видеото с еконасоченост е: "Млади хора на България, пазете природните богатства и реките чисти! Бъдете отговорни към природата!", с който текст завършва и самият клип.

Видеото може да се види на сайта на Младежки център - Плевен, www.pleven .mikc.bg в YouTube http://

www.youtube.com/watch? feature=player_embedded&v =B-VqvrL44wg и Facebook. Музиката и изпълнението са на Милен Първанов и Кристиан Попов. Клипът се реализира с участието на: Мария Георгиева, Ася Петрова, Гюллче Рушидова, Айчо Касабов, Били Ердинов, Еролито Горанов, Съни Нурджанов, Севен Салиев, Фарко Синанов, а видеото е на Георги Енчев. Фотограф е Венцислав Гъновски.

До две седмици центърът ще покаже и третия си видеоклип със заглавие "Един миг", който ще води младежите в предстояща кампания по опазването на озоновия слой през 2012 г. Видеото е пиеса за китара и виолончело, композирана и изпълнена от представители на Младежки център - Плевен. Действието в клипа се разиграва на скалите между двата язовира в местността "Кайлъка" и в една от най-известните пещери в страната ни "Преходна" с "Божиите очи.

 

 

Техеранска художничка гостува у нас

 

Махин Бахтиари показва 32 свои творби в ХГ Илия Бешков, сн. авторът

Махин Бахтиари показва 32 свои творби в ХГ Илия Бешков, сн. авторът

Миа ХРИСТОВА

Непланова, нережисирана и инцидентна изложба беше открита в ХГ "Илия Бешков". Махин Бахтиари от Техеран показа 32 творби пред плевенската публика. "Ключовата дума за тази експозиция е състояние. Търсене на причината за него, за промяната му и движение в търсенето на избистрянето на импулс и емоцията. Състоянието на един бряг, на стръкчетата трева, движението на силуетите - не като обща маса, а контрапункт на обезличаващия тъмен фон, ръцете, които могат да милват и да ваят и да сътворят нова вселена", каза в експозето си главният уредник на галерията Антония Караиванова.

Махин Бахтиари е родена в Техеран, където завършва средното си образование, след които заминава за Германия за обучение по бизнес организация и ръководство. Днес има собствен външнотърговски бизнес в столицата на Иран. Връзките й с България датират от 1970 г. - време, в което се запознава с големите имена в българското изобразително изкуство, опера и класическа музика.

В Плевен тя е впечатлена от Светлин Русев, Георги Борисов, Дианка Тодорова - творци, които провокират любопитството към живописта.

Следват и самостоятелните изяви в изящното поприще: 2001 г. - първа

самостоятелна изложба в Техеран; участие в три общи представителни изложби в Иран, както и втора самостоятелна експозиция в една от най-реномираните

галерии на Техеран през 2008 г.

Днес Бахтиари е пристрастена в добрия смисъл на думата към експеримента: работи върху платно както голямоформатни композиции, така и камерно звучни; както "ал фреско", така и върху дърво и картон; обича поезията, има и своя издадена стихосбирка.

"Една персийска поговорка гласи - красотата на едно лице трябва да се види на лунна светлина. Тогава, когато гледаш наполовина с очите си и наполовина с въображението си. Може би това се отнася за цялото персийско изкуство. Не е нужно на нашия артистичен народ да си търси причини и доказателства зад граница за онзи спонтанен, необяснимо възникващ изначален процес, който наричаме творчество. Понякога извън календарния ни график доказателствата ни идват сами на крака. Днешната експозиция е безспорно потвърждение на твърдението, че изкуството е пътуване към себе си, което винаги може да бъде започнато", допълни Караиванова. И обеща скоро нова среща с Махин Бахтиари - този път с маслени платна.

 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

"Шифърът на Джеферсън"

Стив Бери

Четирима американски президенти са загинали от ръката на наемен убиец. Възможно ли е причината да е една и съща - текст в Конституцията, който би шокирал американците днес? На този въпрос трябва да отговори Котън Малоун, когато в центъра на Манхатън е извършено покушение срещу президента Дани Даниълс. Бившият таен агент се изправя срещу тайно общество на пирати, чието начало води към първите дни на американската държава.

 

 

 

"Цялостна подготовка за матура по български език и литература"

Пламен Тотев, Светослав Минчев, Миглена Севдалинова

Помагалото е съобразено с най-новите параметри и изисквания за държавния зрелостен изпит по български език и литература и предлага:

- тестове по новия модел на изпита;

- подготовка за създаване на аргументативен текст върху матуритетните произведения.

Предложени са както готови аргументативни текстове, така и много насоки за работа върху произведенията. Даден е необходимият минимум за успешно справяне с изпита, но се предоставя и възможност на по-амбициозните зрелостници да надграждат знанията и уменията си в създаването на аргументативен текст. Това прави помагалото подходящо както за работа в клас, така и за самостоятелна подготовка.

Обърнете внимание: в новия модел на изпитния тест има немалка част въпроси със свободен отговор, свързани със знания и умения да се работи върху текстовете на изучаваните произведения. Такива знания дава втората част на това помагало.

 

 

.

 


върни се в НАЧАЛО