СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                 СОЦИАЛНО                  "BG Север" - брой 38 (28 октомври - 3 ноември 2011 г.)


 

Малките улици в центъра на Плевен - като бойно поле

 

Хората са решили сами да запълват зеещите кратери по "Антим I"

 

По малките плевенски улици е трудно и за автомобили, и за пешеходци, сн. авторът

По малките плевенски улици е трудно и за автомобили, и за пешеходци, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Плевенските централни малки улички са досущ бойни полета, установи проверка на "BG Север". "За 12 години колко пъти все се асфалтира нещо, колко пъти се правят ремонти на улици и булеварди, а тези улички - погледнете, дупка до дупка и то - от големи до най-големи", коментира плевенчанин от улица "Стоян Михайловски". Тя е една може би от най-дългите улици в града, а от откриването на новия път за квартал "Дружба" и една от най-натоварените. Улицата се намира в т. нар. широк център, но е осеяна с дупки от начало до край. На места кратерите са толкова дълбоки, че е абсолютно невъзможно да бъдат избегнати.

"Много пъти ми се е случвало да преминавам оттук и горе - долу знам къде са най-големите дупки. Оня ден обаче, в тъмницата, не прецених добре и така се надъних, че колата ми е на ремонт", оплаква се таксиметровият шофьор Александър Цветков. Оказва се, че освен дупките, друг голям проблем за осмелилите се да преминат през улицата е уличното осветление или по-скоро липсата му. "Лампите тук са на принципа тука има - тука нема. Не можеш изобщо да разбереш къде и колко лампи светят. На места е такава тъмница, че дори пешеходци пропадат в дупките", признават живеещи на улица "Стоян Михайловски" хора.

От разкопки се оплакват и тези, чиито домове се намират на улица "Антим I". "Гледай сега тука какви коли има паркирани, уж все баровци живеят, а е дупка до дупка", разсъждава Асен Пенков. Той е бил свидетел как шофьор

буквално хлътнал с колата си в един от кратерите. "Така издрънча тая кола, че беше страшно. Човекът излезе, огледа я и взе да псува защо е решил да мине оттук, уж напряко. Той явно минава инцидентно и не знае къде са най-големите дупки, защото ние тука си ги знаем и гледаме да ги отбягваме", казва Асен. Човекът добавя, че миналата зима някой от неговите съседи хвърлял сгур на уличката, която отгоре на всичко е стръмна, а и никой не си дава труда да я чисти от снега. Само дето в насипаната по улицата сгур имало тук - там и пирони...

Сега хората от "Антим I" са решили сами да ремонтират улицата си. За целта дори тръгнала подписка, която ще предоставят в кметството. "От тях искаме само да ни разрешат, пък ние ще си купим и материалите, и ще си платим за труда. Явно сами трябва да пълним дупките, нищо че сме кажи - речи на пъпа на града", заключи Асен. Той е категоричен, че още в първите топли пролетни дни хората ще започнат да запълват кратерите по "Антим I".

 

 

Четирима са отличниците на Медицинския колеж

 

Дипломите бяха връчени на специална церемония, сн. авторът

Дипломите бяха връчени на специална церемония, сн. авторът

Ралица ПЕТРОВА

Четирима са отличниците на колежански випуск 2011 на Медицинския университет в Плевен. Дипломите им бяха връчени на специална церемония, заедно с още 34 дипломанти. От тях 17 са завършилите в специалност "Медицински лаборант", 14 - в "Рентгенов лаборант" и 7 - в "Социален работник".

Първа по успех е Юнита Панковска, специалност "Рентгенов лаборант". След нея е Наталия Митевска, специалност "Медицински лаборант", трета и четвърта по успех са Марина Йочева и Стела Димитрова - и двете в специалности "Рентгенов лаборант". Средният успех на випуска е много добър 4,78. Около 98% от дипломантите вече са намерили успешна професионална реализация в здравните учреждения в страната, като голяма част от тях са решени да продължат обучението си за придобиване на по-висока образователно-квалификационна степен.

След завършване на 3-годишния курс на обучение, включващ теоретична подготовка и учебно-практически занятия, колежанските възпитаници получават образователно-квалификационна степен "Професионален бакалавър" и възможност за продължаване на обучението си по бакалавърските и магистърски програми на факултет "Обществено здраве".

Медицинският колеж в Плевен е първото в града медицинско учебно заведение, стартирало развитието си през 1948 г. като самостоятелно училище за медицински сестри. Колежът се слави с

60-годишна академична история. През годините в него са се дипломирали над 9 000 български и чуждестранни специалисти в областта на здравните грижи. За този период последователно се разкрива обучение по различни специалности - обучават се акушерки, лаборанти, рехабилитатори и социални работници. Повече от 2 000 дипломанти на колежа са повишили придобитата образователно-квалификационна степен.

От 2007 г. насам Медицинският колеж е част от структурата на плевенския Медицински университет и подготвя висококвалифицирани кадри в областта на здравните грижи по специалностите "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант", "Социални дейности" и "Помощник-фармацевт".

Уволниш ли пенсионер - гази те законът

 

 

Готвени промени в Кодекса на труда ощетяват бизнеса

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Наскоро депутатите приеха промените в Кодекса на труда във връзка с работата от разстояние. Този законопроект има за цел да уреди нормативно специфичните трудови правоотношения при работата от разстояние и предлага легална дефиниция на това понятие, като се акцентира върху изнасянето на работното място извън обичайните помещения на работодателя и използването на информационни технологии, показва бегъл прочит на основните текстове.

Предложените промени въвеждат основни принципи за работата от разстояние и по-конкретно за нейния доброволен характер. Законопроектът регламентира статута на работещите от разстояние, като предвижда те да имат същите права като работещите в помещенията на работодателя по отношение на здравословните и безопасни условия на труд, възможностите за професионална квалификация и кариерно развитие.

В законопроекта се предлагат и разпоредби за работното време, почивките и отпуските на работещите от разстояние, както и възможност с индивидуалния им трудов договор да се изключи полагането на извънреден и нощен труд. Трудовото им възнаграждение ще се определя по същия начин, както и за работещите в помещенията на работодателя при спазване на законодателството, е записано в проекта.

С приемането на горните текстове от депутатите май се изчерпаха позитивите в промените. Защото се оказа, че правителствени хора отново готвят балтия за бизнеса. Това стана ясно, когато социалният министър направи предложение от догодина законово да се регламентира възможността работниците да продължат да работят след пенсионна възраст чрез бъдещи промени в Кодекса на труда. С две думи, работниците, които са навършили възраст за пенсиониране, да не могат да бъдат уволнявани без тяхно желание.

Тези предложения веднага провокираха негативни реакции от страна на бизнеса. "Намеренията на правителството за посочените промени в Кодекса на труда се оценява от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) като опит за ограничаване на работодателите и държавна намеса на пазара на труда. В условия на криза това би имало негативен ефект и е още един пример за нормативна промяна без оценка на въздействието", изрази позицията на палатата Васил Чобанов, специалист "Връзки с обществеността и външни комуникации" при БТПП. Той обясни, че от палатата имат опит в задържането на хора в пенсионна възраст, хора с дълъг опит, знание и с готовност да работят. Но силовото налагане хората в пенсионна възраст да бъдат защитени от закона и да не могат да бъдат съкращавани или уволнявани от работодателя, ще доведе до по-голяма нестабилност на трудовия пазар. Това е опит да се решава проблемът на пенсионната система и дефицита на НОИ за сметка на работодателите, коментира Чобанов.

От БТПП считат, че усилията трябва да са насочени към проекти за реинтегриране на пазара на труда на трайно безработните, да се положат специални усилия, за да се осигурят места за стажуване и чиракуване, повишаване качеството на образованието и квалификацията.

При това сериозни средства се харчат за осигуряване на заетост на младите хора по различни проекти. С предложената промяна ще се ограничат възможностите за реализация именно на младите хора, в това число и на дипломиралите се от различни висши учебни заведения, коментират от БТПП.

 

 

 Послушай лекаря

 

Възможно ли е от двама глухи родители да се роди дете с нормален слух?

Мариета Христова

 

Глухотата при бебетата зависи от много фактори

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

На този въпрос може да се отговори с приблизителна точност, тъй като преди това трябва да се изяснят няколко много важни момента. На първо място каква е глухотата на родителите - дали е вродена, или е придобита. Следващият момент е свързан с бременността на майката - дали е прекарала нормална бременност без инфекциозни и възпалителни заболявания, дали е имало усложнения по време на протичане на бременността. От особено значение е и по какъв начин е протекло самото раждане - по нормален път, със секцио, с помощта на вакуум; плодът в какво състояние е бил след раждането - дали е имал някакви увреждания от рода на хипоксия, тежка жълтеница, несъвместимост на резос фактори и т. н. Едва тогава бихме могли да дадем заключение за очакванията по отношение на слуха на детето.

Благодарение на съвременните технологии ние сме в състояние да извършим изследване на слуха на новородените с един голям процент вероятност да поставим и диагноза ако има увреждания и да локализираме на какво ниво са те, от което зависи в бъдещо време и поведението ни от терапевтична гледна точка.

В клиника "Св. Параскева" разполагаме със съвременна апаратура, с която може да бъде изследван слухът на новородените. Апаратурата измерва отоакустични емисии. До момента в медицината не съществува друг метод, който обективно да изследва работата на вътрешното ухо, особено ако става въпрос за пациенти в неонатална възраст - от раждането до 18-ия месец. Точно в този период изследването намира голямо приложение. Този метод за изследване на слуха е абсолютно неинвазивен и безвреден. Ако изследването установи проблеми, детето се насочва към слухопротезиране още от 4 - 6-месечна възраст, като по този начин му се дава възможност да опознае заобикалящия го свят и да се развива правилно. Периодично се проследява слуховото му развитие и се преценява дали е възможно да се направи кохлеарна имплантация. До тази интервенция се прибягва, след като са опитани всички други методи - слухова рехабилитация, слухово протезиране. Операцията може да се направи в периода 1 - 3-годишна възраст.

В страните от Европейския съюз отоакустичното изследване се прави задължително на всички новородени и голям процент от заболяванията се улавят много рано. Скринингът включва и изследване на носа и на околоносните кухини, тъй като много често по време на раждане се получават известни деформации в тази област. В последствие те стават причина за чести инфекции на горните дихателни пътища, за развитие на гнойни и хронични хреми и от друга страна водят до нарушение на слуховата функция.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО