СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                        Бизнес                                "BG Север" - брой 38 (28 октомври - 3 ноември 2011 г.)


 

Лоша година за строителството

 

Работата е намаляла чувствително, обществените поръчки са кът

 

Най-голям е спадът в жилищното строителство, сн. архив

Най-голям е спадът в жилищното строителство, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Като лоша за строителния бранш определят годината предприемачи от Плевен. Работата им е намаляла чувствително, а обектите им са на все по-ниска стойност. Според тях от 2008 г. насам пазарът на строителната продукция все повече отслабва. Процесът е резултат от постоянния спад на инвестициите и липсата на достатъчно обществени поръчки, които да закрепят бизнеса. Предприемачите са недоволни и от условията на обществените поръчки. "На търговете се състезаваме с по 40 фирми, а за да спечелим, трябва да паднем много ниско в цените. Плащат ни се първоначално само 20% и трябва да финансираме останалата част от разходите. След това партньорите ни започват да разсрочват плащанията и работата върви трудно", коментират от "Стройпродукт" в Плевен.

"Една от причините за твърде стеснения пазар в града е отсъствието на инвестиции в община Плевен. Не влизат и средства по европейските програми", коментира Цветан Йорданов, управител на строителната фирма "Хоризонт Плевен" ЕООД.

Данните показват, че в национален мащаб от началото на кризата през 2008 г. жилищното строителство е намаляло с 58%, а държавното е спаднало с 4,5%. Данните на НСИ показват още, че негативната тенденция на намаляване на строителната продукция продължава и през тази година. За юни понижението е 0,5% спрямо май и 2,6% на годишна база.

Спадът през юли се дължи предимно на отрицателния темп при инфраструктурното строителство, където намалението е 21,5% спрямо същия месец на 2010 г. Най-голямо е движението надолу през април - 28,7%. При строителството на жилища, офиси и молове на годишна база намалението е с 4,4%, показват данните от статистиката.

В България се наблюдава обратна тенденция на тази в други европейски държави - стойността на суровините намалява в резултат на липсата на пазар. Някои от по-големите европейски държави са спасили строителния си сектор с цената на много държавни инвестиции и генериране на по-голям бюджетен дефицит за сметка на работните места. В България се случи тъкмо обратното, в резултат на което над 100 000 заети в бранша останаха без работа, коментират експерти.

Към 28 септември 2011 г. в централния регистър на Българската строителна камара са вписани общо 4 077 действащи строителни фирми, докато през 2010 г. регистрираните компании в строителния бранш са били 5 225, показват данните.

Като спасителен вариант по време на кризата фирмите виждат преориентацията на бизнеса си в по-печеливши сегменти, например от жилищното строителство са преминали към ВиК (ниско строителство). Данните показват още, че в трудните условия доста от посредническите фирми в бранша са прекратили дейността си. Сега на пазара работят предимно фирми, които се занимават с чисто строителство.

 

 

Техническите паспорти на блоковете зациклиха

 

Инна СТЕФАНОВА

Екзекуцията ни се отлага засега, коментира накратко решението на правителството да остави за след две години изготвянето на техническите паспорти на блоковете Дамян Александров от Плевен. Само че аз и тогава няма да имам пари, за да го направя, е допълнението на коментара му. Според графика всички държавни и общински постройки трябваше да се снабдят с технически паспорт до края на тази година. За жилища на повече от 5 етажа срокът беше до края на 2012 г., за сгради с 3 - 5 етажа - до края на 2014 г., а за по-ниски - преди 2017 г. Сега Министерството на регионалното развитие е решило да предложи удължаване с признанието, че паспортизацията е скъпа.

Разноските скачат допълнително, ако за сградата липсват основни строителни книжа, припомня инж. Димитров, който вече е пенсионер и живее в триетажно блокче в Плевен, строено през 50-те години на миналия век. "Отлагането сега на плащането няма да реши проблема с овехтелите постройки, които не са малко в града. За тях се налага да се прави архитектурно-конструктивно заснемане и обследване, което струва по 4 - 6 лв. на кв. метър, или допълнително между 250 и 400 лв. на апартамент", припомня инженерът, в чието жилище таванът е на гредоред.

И след като се бръкне дълбоко в джоба, собственикът на жилище ще трябва да свали и остъклението на балкона, което е направил незаконно, пак за своя сметка, допълва картинката Генади Дойчев. Той живее в един от блоковете на площад "Македония", където нашенци масово са спечелили кухненска площ чрез остъкление на тераси. Ако сега или след две години тръгнат да се мерят квадратурите на жилищата ни и се сравнят с нотариалните актове, ще настане истинска анархия, казва още Дойчев. "На практика тези, които сме "усвоили" един или два балкона, сме увeличили и жилищната си площ. За това най-добре изготвянето на техническите паспорти да се отложи не с две, а с 50 години", предлага той.

Документът, който разбуни духовете на плевенчани, стана задължителен с Наредба №5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Закона за етажната собственост. Т. е. харчът е неизбежен. В многоетажните сгради, показва практиката в Плевен, трудно се събират пари за асансьор, вода и ток, понякога хората си чистят сами, камо ли да тръгнат да вадят пари за ремонти. Защото на практика идеята на техническите паспорти е да се знае стабилни ли са сградите, нуждаят ли се от ремонт, укрепване или подобрения. За много нашенци обаче процедурата, подхваната сега или след две години, е начин някои хора, които се определят като технически консултанти и които ще трябва да изготвят паспортите на база обследване, да се нагушат с бая пари. А за останалите, които определят себе си като "нещастници", защото едва връзват двата края, отново да се набутат.

 

 

Еврорегион Плевен - Олт изпълни два проекта

 

Мила СТАНЕВА

Сдружение "Еврорегион Плевен - Олт" и "Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации" изпълниха два проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013, съобщи пред журналисти Стилиян Върбанов, изп.-директор на сдружение "Еврорегион Плевен - Олт".

Първият проект с наименование "Информационни центрове Плевен - Крайова - Слатина, мост между две държави" се осъществи в окръзите Долж и Олт в Румъния и област Плевен от българска страна. Главната цел беше създаване на условия за свързване на по-голям брой участници в трансграничното икономическо развитие за използване на сравнителните предимства и възможности за обмен на информация, изследване на пазарите и съчетаване на ресурсите за постигане на реален напредък, обясниха участници в проекта. По него бяха изпълнени следните действия: икономически изследвания, създаване на интерактивен портал, провеждане на три търговски изложения и др. По изпълнението на проекта бяха включени 250 малки и средни предприятия, 60 експерти и специалисти, 10 медии, 30 представители на местни и регионални власти и 4 научно-изследователски организации, обясниха от сдружение "Еврорегион Плевен - Олт".

Вторият проект с наименование "Източниците на възобновяема енергия, инструмент за превенция и борба с климатичните промени, за икономически растеж и социално благополучие" е насочен към проучване на потенциала за развитие на възобновяемите източници на енергия и възможността за изграждане на водни централи на територията на целевия регион - окръг Долж в Румъния и областите Плевен, Видин и Монтана от българска страна, информираха от сдружението "Еврорегион Плевен - Олт".

Главната цел на проекта е съхранение на природните ресурси на трансграничния регион и опазване на околната среда за устойчиво развитие чрез повишаване на сътрудничеството между всички регионални партньори. А конкретната цел на разработката е осмисляне от страна на предприемачите, обществените власти и населението за нуждите от намаляване на замърсяването и предпазване от климатичните промени, както и развитието на общи инициативи за решения, свързани с енергийната ефективност, обясниха от сдружението. Оттам уточниха, че проектът е на стойност 442 852 евро и е изпълнен за 15 месеца.

 

 

Ръст на продажбите на коли отчитат от автосалоните

 

Силен интерес към ниския ценови клас, фирмите стават по-активни

 

Расте броят на хората, които идват в автосалоните с намерението да си закупят автомобил веднага, сн. архив

Расте броят на хората, които идват в автосалоните с намерението да си закупят автомобил веднага, сн. архив

Еми СТАЛЕВА

Продажбите на автомобили в Плевен през настоящата година бележат ръст с около 25%. Особено голям е интересът към ниския ценови клас возила, хората вече реално преценяват възможностите си и директно се насочват към автомобили, които могат да си позволят да закупят. Това е мнението на представители на автосалоните, които през тази есен участваха в изложението "Партньори на колела".

Клиентите се интересуват от възможностите на возилата, от разходните норми и от цените им. Расте броят на хората, които идват в автосалоните с намерението да си закупят автомобил веднага. Представители на бизнеса пък проучват пазара на коли с намерението в бъдеще да започнат подмяна на автопарковете си, обобщи нагласите на клиентите Свилен Антонов, управител на автосалоните на "Рено" в Плевен. Той допълни, че в момента много добре се продава "Дачия Дъстър" заради доброто качество и сравнително ниската цена.

Заради кризата най-ниски са били продажбите на автомобили в края на 2010 г., когато спадовете са достигнали някъде до 60 - 70%. Но в момента пазарът е по-добър, от автосалоните се надяват търговията да се засили през последното тримесечие.

"През тази година нашата марка "Фолксваген" отбелязва най-голям ръст на продажбите в Плевен. Търсят се и се купуват моделите "Поло", "Пасат" и товарните

автомобили. Предлагаме изгодни лизингови оферти, голям процент от клиентите ни са фирми", информира Георги Георгиев, ръководител на отдел "Продажби" в "Автотехника" - Плевен.

Ръст на продажбите на автомобили отбелязват и в "Шкода". "Запазили сме пазарния си дял дори в годините на кризата. Предлагаме два нови модела, които се конкурират с най-добрите в бранша. Оптимист съм за продажбите на нашата марка, надявам се след кризата да оцелеят по-гъвкавите и креативни представителства в страната, коментира Цветелин Цанков, специалист в отдел "Продажби" на "Шкода".

Най-голям интерес през тази година обаче проявяват клиентите към китайските автомобили, които ще се произвеждат край Ловеч през 2012 г. Те ще създадат конкуренция за автомобилите от нисък ценови клас, но не е изключено и да принудят представителите на другите марки да снижат цените си, прогнозират от бранша.

Ръстът на продажбите на нови автомобили у нас през първите девет месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година е 21,2%. Това отчетоха пък от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.

За периода януари - септември 2011 г. у нас са продадени 15 983 нови коли, докато в същия период на миналата година те са 13 189 броя.

Най-много автомобили е продала компанията "Фолксваген" - 1 847. На второ място е "Форд" с 1 390, а на трето "Toйота" - 1 374 автомобила, показват данните на асоциацията.

Статистиката сочи още, че общо за деветте месеца на 2011 г. е отчетен 23,21% ръст на продадените превозни средства (автомобили, мотоциклети, автобуси и камиони).

От януари до септември са продадени общо 16 950 броя, а година по-рано са реализирани 13 757 превозни средства.

 

върни се в НАЧАЛО