СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                        ИЗБОРИ 2011                    "BG Север" - брой 38 (28 октомври - 3  ноември 2011 г.)


 

 

Шарен местен парламент, никой няма самостоятелно мнозинство

 

8 партии успяха да вкарат свои представители в общинския съвет в Плевен

 

Съветниците вече са избрани, остава изборът на кмет, сн. Емилия Карабулева

Съветниците вече са избрани, остава изборът на кмет, сн. Емилия Карабулева

Катя ДИНЕВА

Осем политически партии ще бъдат представени в общинския съвет в Плевен през мандата 2011 - 2015 г., става ясно от резултатите от изборите на 23 октомври. ГЕРБ ще има най-голямата група в 41-членния местен парламент - 14 съветника. Само 9 свои представители успя да вкара Българска нова демокрация - партията, регистрирала Найден Зеленогорски като кандидат-кмет. БСП има осем избрани съветниции, а още пет партии по двама - НДСВ, "Атака", "Гергьовден", "Солидарност" и РЗС. Този път няма избрани независими общински съветници. Издигналите се като такива Стефан Теодосиев Симеонов и Иво Сашков Борисов имат съответно 254 и 187 гласа, които са далеч от квотата 1 393 гласа. Под чертата останаха ДПС - с 1 002 гласа, "Национален фронт за спасение на България" (партията на телевизия "СКАТ") - 1 094 гласа, ВМРО - БНД - 1 251 гласа, "Единен народен фронт" (коалицията на крайно левите начело с Христофор Дочев и Пламен Дилов) - 1 032 гласа. Най-болезнено обаче е отпадането на партия ЛИДЕР, на която не достигнаха само 5 гласа, за да вкара съветник - имат 1 388 при квота 1 393.

Новите политически играчи в общинския съвет ще бъдат "Гергьовден" и РЗС. НДСВ също ще присъства сега самостоятелно, за разлика от предния общински съвет, където имаше свои представители, но те бяха избрани с листата на Зеленогорски.

Анализът на резултатите на трите най-големи групи показва различно представяне. БСП запазва позициите си от предния мандат. Тогава имаше 10 съветници, но при 51-членен местен парламент. Сега са осем от 41. Т. е. процентното присъствие остава непроменено. Куриозът е, че и в двата мандата един и същ съветник се оказва последният избран от листата.

Значителен ръст се наблюдава при ГЕРБ - 8 съветника преди, 14 сега въпреки по-малкия ОбС.

Трагичен срив е налице при листата, водена от Найден Зеленогорски. Макар и регистрирана под друго име, през изтеклия мандат тя имаше 21 съветници, а сега са едва девет.

Очевидно е, че никоя от политическите сили не може да сформира самостоятелно мнозинство от 21 съветници, което е необходимо за приемането на решения. Ако кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков спечели балотажа в неделя, за да управлява общината неговата партия ще трябва да се коалира или с една от другите две големи групи - на БНД и БСП, или с четири от по-малките (след написването на този материал стана ясно, че 4 формации - НДСВ, "Гергьовден", РЗС и "Солидарност" са заявили желание - б. р.). Още по-трудна ще е задачата на Найден Зеленогорски, ако той се окаже победител след балотажа. Той би могъл да търси коалиция с ГЕРБ, която ще му осигури подкрепата на 23-ма съветници. Обаче на фона на жестоката предизборна битка и натрупаната омраза между двете формации този вариант изглежда абсурден. Не по-малко политически абсурдна е и колаборация на Зеленогорски с БСП, но дори и да се случи, съветниците на двете групи не достигат за мнозинство (общо 17) и ще трябва да бъдат привличани поне двама от малките играчи.

 

 

Избраните общински съветници

 

ПП "ГЕРБ"

1. Димитър Живков Стойков

2. Йордан Георгиев Георгиев

3. Владислав Тошков Николов

4. Мартин Тодоров Митев

5. Петя Крумова Василева

6. Дарин Ангелов Ангелов

7. Пенчо Василев Дреновски

8. Станислав Христов Петков

9. Любка Николова Костова

10. Владислав Димитров Монов

11. Диана Милкова Тодорова

12. Даниела Иванова Гонкова-Георгиева

13. Борислав Асенов Илиев

14. Красимир Димитров Трифонов

 

ПП "БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ"

1. Любомир Ангелов Петков

2. Димитър Георгиев Кочков

3. Бисерка Атанасова Илиева

4. Илиян Славейков Йончев

5. Ева Веселинова Маринова-Найденова

6. Чавдар Йорданов Велинов

7. Пенчо Стойчев Карагьозов

8. Иван Дачев Дачев

 

ПП "АТАКА"

1. Кирил Тодоров Тодоров

2. Красимир Петров Атанасов

 

ПП "РЕД, ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ"

1. Здравко Хараламбиев Георгиев

2. Дамян Здравков Гаев

 

ПП "НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА СТАБИЛНОСТ И ВЪЗХОД"

1. Стефан Димитров Петков

2. Валерий Илиев Ангелов

 

ПП "СОЛИДАРНОСТ"

1. Ленко Дайчев Тодоров

2. Васко Петков Рашков

 

ПП "БЪЛГАРСКА НОВА ДЕМОКРАЦИЯ"

1. Найден Маринов Зеленогорски

2. Георг Леонидов Спартански

3. Константин Любенов Мутафчиев

4. Валентин Григоров Матеев

5. Милка Цветанова Якова

6. Стефан Тодоров Ганев

7. Тодор Георгиев Еленков

8. Мария Любомирова Цекова

9. Иван Илиев Христов

 

ПП "ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН"

1. Христомир Цанков Христов

2. Антон Георгиев Георгиев

 

 

 

Предстоят седем балотажа в региона

 

В седем от общините в Плевенска област в неделя ще се проведе втори тур за избор на общински кмет: Долна Митрополия - Александър Пенков Печеняков - БСП, срещу Поля Василева Цоновска - Местна коалиция; Искър - Валентин Василев Йорданов - коалиция "Бъдеще за община Искър" срещу Илияна Миткова Йончева-Гложенска - ГЕРБ; Левски - Любка Веселинова Александрова - БСП, срещу Георги Евлогиев Караджов - коалиция "За Левски"; Никопол - Валерий Димитров Желязков - ГЕРБ, срещу Емил Илиев Бебенов - БСП; Плевен - Димитър Живков Стойков - ГЕРБ, срещу Найден Маринов Зеленогорски - Българска нова демокрация; Пордим - Детелин Радославов Василев - ГЕРБ, срещу Илиян Давидов Александров - БСП; Червен бряг - Павлин Благоев Фильовски - ГЕРБ, срещу Данаил Николов Вълов - независим.

В община Кнежа е избран на първи тур досегашният кмет Симеон Шарабански от дясна коалиция. "BG Север"

 

 

Четири формации подкрепят доц. д-р Стойков на втори тур

 

Група "Център" ще работи в бъдеще заедно с ГЕРБ

 

Марияна Илиева и Антон Георгиев от "Гергьовден" информираха за подкрепата си за доц. д-р Стойков (в дясно) , сн. авторът

Марияна Илиева и Антон Георгиев от "Гергьовден" информираха за подкрепата си за доц. д-р Стойков
(в дясно) , сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Четири политически формации - движение "Гергьовден", "Ред, законност и справедливост", "Национално движение за стабилност и възход" и "Солидарност" ще подкрепят на втория тур за местни избори кандидата за кмет на община Плевен доц. д-р Димитър Стойков. Това стана ясно на пресконференция, дадена на 26 октомври (сряда), на която присъстваха представители на тези политически партии. Подписано е политическо споразумение, в което е посочено още, че след конструирането на новия общински съвет и полагането на клетва от общинските съветници тези четири политически партии ще регистрират група с името "Център". Тази група, стана ясно още на пресконференцията, ще подкрепя ГЕРБ и представителите й в работата на местния парламент в мандата 2011 - 2015 г. Под документа подписите си са сложили Христомир Христов от движение "Гергьовден", Здравко Георгиев от "Ред, законност и справедливост", Стефан Петков от "Национално движение за стабилност и възход" и Ленко Тодоров от "Солидарност".

Общо осем са общинските съветници, които ще се регистрират в група "Център" - по двама от всяка една политическа партия. На пресконференцията бе връчено копие от политическото споразумение на доц. д-р Димитър Стойков с пожелание за успех на балотажа.

Доц. Стойков каза, че както е заявявал нееднократно, ще работи с всички, които желаят и искат промяната и с които може заедно да постигнат повече - повече за

Плевен, повече за неговите граждани, повече за техните деца и внуци. Той допълни, че до момента не е получил предложение за подкрепа от страна на БСП в Плевен. Обаче уточни, че вратите към тях са отворени, че кметският пост е по-скоро мениджърска позиция и е готов да работи с всички, които действително желаят промяна за Плевен.

 

 

Васил Антонов:

 

БСП е втора по брой съветници в областта

 

Поля ТОМОВА

БСП е втора политическа сила в областта с 55 общински съветници, обяви областният лидер на червените Васил Антонов. На първо място е ГЕРБ с 64 местни депутати, трети са ДПС с 15. Двама от избраните на първи тур кметове са от БСП, третият е подкрепен от червените. Това са Петър Дулев на Белене - 50,75 процента, Лъчезар Яков на Гулянци с 56,86%. Борислав Станимиров с 50,64% е кмет на Долни Дъбник от раз с подкрепата на социалистическата партия. "Това, че БСП ме подкрепи, означава, че тази партия вече е надживяла теснопартийните си интереси. Ще продължим по пътя съвместно с БСП, защото аз съм показал, че не съм кмет само на земеделците, а на всички жители на Долни Дъбник", подчерта Станимиров по време на съвместната пресконференция.

В 34 общини в страната са избрани на първи тур кметове, издигнати или подкрепени от БСП. "Въпреки, че това са без съмнение най-лошо организираните избори до сега, в общините от Плевенска област Българската социалистическа партия има едно добро представяне", каза народният представител от Коалиция за България Румен Петков. "Оценката на експертите е, че 6 - 8 процента от гражданите, които имат право на глас, които са били с воля да гласуват и са отишли до урните, не са гласували поради невъзможност. Отговорността за това е изцяло на администрацията, в това число на ЦИК и на изборните органи, като се започне от начина на приемане на Избирателния кодекс и назначаването на общинските избирателни комисии. Това съзнателно или не затрудни гласуващите и доведе до неучастие на много голям брой хора", добави народният представител. Румен Петков заяви, че социалистите са мобилизирани да гласуват на втори тур както за кандидат-президентската двойка на БСП Калфин - Данаилов, така и за кметове.

Оценявам като неудовлетворително представянето си на местните избори, каза пред журналисти общинският председател на БСП Любомир Петков. Той получи подкрепата на 17,4 на сто от плевенчани и отпадна от битката за кметския стол. "Аз вярвам, че онези близо 10 хиляди души, които ме подкрепиха за кандидат за кмет, са достатъчно активни граждани, за да изразят своята позиция, и ако трябва да се правят призиви, ще положим всички усилия в неделя да има висока активност. Моята лична позиция е, че има ситуация в политиката, когато гражданите решават, независимо от волята на политическите централи", каза още Любомир Петков.

 

 

 Документ

 

 

РЕШЕНИЕ на ОбС на БСП - Плевен

 

1. Общинската организация на БСП - Плевен, трябва да постигне пределна мобилизация на широкия партиен актив с цел постигане на победа за кандидатите за президент и вицепрезидент на Република България Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. Постигането на най-висок като брой гласове резултат за кандидатпрезидентската двойка на БСП в община Плевен преминава през активно участие в изборния процес на членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите и пълна организационна готовност в деня на изборите и в оставащите дни на предизборната кампания.

2. Ръководството на Плевенската партийна организация благодари на всички членове и симпатизанти на БСП в община Плевен, на предизборния щаб, на участниците в провеждането на изборите в ОИК и в СИК и на всички граждани, които подкрепиха каузата на БСП в Местни избори 2011.

Ние вярваме в разума и гражданската отговорност на нашите избиратели и ги призоваваме да гласуват активно на балотажа в местните избори с надежда за доброто бъдеще на Плевен и за положителната промяна в обществено-политическите условия в следващия мандат. Убедени сме, че всички, които ни подкрепиха в първия тур на местните избори, са достатъчно политически зрели и активни граждани, за да направят своя избор с надеждата "ДА СИ ВЪРНЕМ БЪДЕЩЕТО НА ПЛЕВЕН".

3. Общинският съвет на БСП дава мандат на ръководството на Плевенската партийна организация за преговори с политическите сили, представени в новия общински съвет, по формирането на политически модел в местното самоуправление на Плевен.

4. Общинският съвет на БСП и предизборният щаб да предприемат сериозни политически и организационни мерки за спечелване на балотажите на кандидатите на БСП в кметство Дисевица и кметство Брестовец и подкрепените от ОПО в кметство Беглеж и кметство Търнене кандидати на ДПС и ЗС.  


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


 

върни се в НАЧАЛО