СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                      КОНФЛИКТИ                 "BG Север" - брой 38 (27 октомври - 3 ноември 2011 г.)


 

 

Дървената мафия става все по-нагла, бусове изместват конските каруци

 

Търговията на черно процъфтява и заради липса на достатъчно дървесина

 

Лесничействата са претъпкани с бусове на бракониери, сн. авторът

Лесничействата са претъпкани с бусове на бракониери, сн. авторът

Ралица ПЕТРОВА

Крадците на дървесина стават все понагли и вече почти в миналото остават раздрънканите конски и магарешки каручки, с които се изнасяха незаконно отсечените дървета от гората. Това заяви за "BG Север" шефът на плевенското Горско стопанство Яни Петков. Бракониерите, които са предимно цигани, вече са се оборудвали с леки автомобили и бусове. Голям дан за това имат парите на ромските гастарбайтери в Испания и Италия, завърнали се за седмица - две по родните места, за които не е никакъв проблем да цакнат 200 лв. за "Москвич" или няколко хилядарки за по-нов бус. От началото на годината лесничеите са задържали едва 15-ина каруци, докато останалата част от двора им в Плевен и базата им в Червен бряг е пълна с бусове и леки коли.

Предимство за продължаващата да вилнее и вече модернизирана дървена мафия в региона е фактът, че е много лесно да си закупиш кола без документи. "И като не е регистрирана, като я вземем - все тая. В двора имаме бусове и коли без номера, с чуждестранни номера, с жълти номера, които са излезли от употреба преди повече от 10 години", обяснява Яни Петков. Той разказва и един от последните фрапиращи случаи от тяхното ежедневие. "Беше нощ, горските констатират транспорт на дървесина от четири буса. И когато се появяват и спират пред тях, шофьорите и хората вътре се разбягват.

Единият бус е без номера, другият - с испански, а останалите два - с български. Оказва се обаче, че те се водят на фирми, които вече отдавна не съществуват. Това става в местността Атемовото между Къртожабене и Търнене", обяснява Петков.

По думите му друг голям проблем е, че няма законно предлагане на дървесина толкова, колкото е търсенето. "Например Горското предлага около 15 хил. кубика от Държавния горски фонд на година. Като от тях 10 хил. кубика са тополи и те не отиват за огрев. От друга страна тези 5 000 кубика са на територията на 10 села, а Горското отговаря за 90. Там не предлагаме, но тези хора трябва по някакъв начин да бъдат огрявани и тук идва социалната политика на кметовете. Да намерят отнякъде", обяснява шефът на плевенското лесничейство. В повечето случаи обаче местните първенци си траят, а хората купуват на черно, за да не останат на студено. Излиза им, разбира се, и по-евтино. Ако легално един кубик за огрев върви по 70 лв., без документи цената му пада наполовина.

553 акта са издали от началото на годината до края на септември служителите на Горското стопанство в Плевен. Те са три вида - за транспорт, добив и съхранение. "За съхранение сме издали 135 акта. Това са тези, които са намерени по домовете на хората, без разрешително. И когато тези купувачи прикриват циганите, които са им докарали дървата, а след това не могат да предоставят документ за тях - биват глобени", обяснява Яни Петков. 238 са актовете за транспорт, 115 - за добив.

Бракониерствата продължават да са най-много в Червенобрежкия район, Левченско и Плевенско.

 

 

Румънски бракониери вилнеят у нас

 

Поля ТОМОВА

Част от българските острови по поречието на Дунав са обект на нападение от страна на румънски бракониери, сигнализират кметове. Трима румънци са задържани от нашите власти за незаконна сеч на остров Средняк край Никопол. От известно време общинските власти забелязали следи от бракониерство на острова и сигнализирали граничните служби. Не след дълго лесничеи от Никопол и гранични полицаи от България и Румъния заловили групата съседи. Те се възползвали от ниското ниво на река Дунав и преминавали с каруци до българския остров. Изсичали дърва с моторни триони и брадви, товарели каруците и отново се връщали в родината си.

"Преди време на това място е бил потопен шлеп, може би и умишлено, за да стане достъпно движението между двете държави. Сега, когато заради сушата нивото на Дунав спадна, около шлепа са се насъбрали наноси и каруците спокойно се движат по този своеобразен път", обясниха от кметството в Никопол. Така румънците спокойно и свободно са бракониерствали известно време, още повече, че на българската част няма граничен патрул.

Тримата румънци, чиито инициали са К. В., Г. М. и А. М., са в ареста. Сигнали за трансгранично бракониерство и незаконна сеч има и от други крайдунавски общини, информират запознати. Според тях обаче този вид престъпление е много трудно да се докаже, тъй като крадците трябва да бъдат заловени на място. Обикновено лесничеите и общинската власт забелязват следите на бракониерите, но нямат ресурс да ги проследят и хванат на местопрестъплението. Засега няма данни българи от градовете и селата край Дунава да правят набези на румънска територия.

 

 

Темида

 

Съдът отложи мегадело за мащабна измама със земи

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Мегадело за съставяне и ползване на фалшиви документи, както и измами на десетки лица с тях, с цел постигане на имотна облага от четирима подсъдими трябваше да се гледа на 24 октомври (понеделник) в Окръжния съд в Плевен. На процеса не бе даден ход заради отсъствието на служебния защитник на един от подсъдимите - Георги Георгиев от Червен бряг, за когото има съмнения, че е убитият край с. Железница, Софийско, виден участник в групата на "Килърите". Той бе издирван от 2 години за разстрела на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Обезобразеното тяло, сочено като това на Георгиев, бе намерено през май т. г., а идентификацията се бави още заради липса на окончателни резултати от назначените експертизи. Ако се потвърди смъртта, то процесът срещу него ще бъде прекратен, казват магистрати. Служебният защитник на Георгиев имал ангажимент в Апелативния съд във Велико Търново, затова не се явил на процеса в Плевен, обясниха от съда. За мащабната измама със земи на подсъдимата скамейка застават още Мартин Иванов и Даниел Яшов от София, както и Васил Пенчев от Мездра.

25-годишният Георги Георгиев бе обвинен в това, че в продължение на година от юли 2008 г. в Плевен, при условията на продължавано престъпление, като помагач и в съучастие с осъдения Владимир Врачански като извършител, с обвиняемия Мартин Иванов и осъдения Любомир Стоянов като помагачи, предоставяли лични данни и фалшифицирали различни документи. Това са образци на печати върху хартиен носител, образци на удостоверения за данъчни оценки от общините Плевен и Гулянци, скици на поземлени имоти, нотариални удостоверения и др., както и документи, удостоверяващи учредяване право на собственост - решения за възстановяване на правото на собственост върху земеделски земи, с цел да бъдат използвани за получаване на имотна облага.

23-годишният Мартин Иванов пък бе обвинен в това, че през периода от април до юни 2009 г. в Сливница, Софийско, и в Никопол, Плевенско, при условията на продължавано престъпление сам и в съучастие като извършител с обвиняемия Даниел Яшов измамили две лица от София, за да получат имотна облага. Мошениците се представили пред Радослав Канев и Маленко Симов като собственици на земеделски земи около Плевен и в района на с. Загражден и им ги "продали" като използвали фалшивите документи. В резултат на това обвиняемите причинили на Радослав Канев и на "Ню Фрут" АД - София, имотна вреда в размер на 27 247 лв.

40-годишният Васил Пенчев бе обвинен в това, че на 29.09.2008 г. в Никопол, при условията на продължавано престъпление, съзнателно се ползвал пред Димитър Димитров, съдия по вписванията в Служба по вписванията в Никопол, от неистински официални документи - решения за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи в районите на с. Шияково и на с. Долни Вит, както и скици от общинска служба "Земеделие и гори" в Гулянци за десетина имота.

Освен това, на същия ден Пенчев се появил като "пълномощник" на собствениците на земеделски земи в районите на с. Шияково и с . Долни Вит и ги "продал" на Емилия Христова, която била пълномощник на "БГ Агропроект" ЕООД - София. В резултат на "сделката" на едноличното дружество била причинена имотна вреда в големи размери - 54 957 лв.

23-годишният Даниел Яшов бе обвинен в това, че на 9.06.2009 г. в Никопол, в съучастие като извършител с обвиняемия Мартин Иванов също като извършител, успял да "продаде" на Радослав Канев от София 13 поземлени имота в района на с. Загражден, с цел да набави за себе си имотна облага. В резултат на измамата на Канев била причинена имотна вреда в размер на близо 6 400 лв.

В мрежата на фалшификациите и измамите на четиримата са попаднали десетки невинни хора, чиито лични данни са били използвани при съставянето на документите. Такива са били "издадени" от измамниците с печатите на поземлените служби в Плевен и в Гулянци, фалшифицирани са образци на удостоверения за данъчни оценки от отдел "Приходи и МДТ" в община Плевен и са "съставяни" скици на поземлени имоти от служба "Геодезия, картография и кадастър" в Плевен. За мащабите на измамата можем да съдим и по това, че в продължение на две години мошениците са "продали" огромен брой имоти, като са нанесли щети на дружества и частни лица в особено големи размери.

Окръжният съд в Плевен ще гледа мегаделото на 5 декември от 10,00 ч., решиха магистратите.

 

 

Разиграват пожара във влака София - Кардам

 

Еми СТАЛЕВА

Подсъдими и близки на 9-те жертви ще трябва отново да преживеят кошмара от фаталния 28 февруари 2008 г. в нов следствен експеримент 3 години след трагедията във влака София - Кардам, който се запали край Червен бряг. Възстановката на трагичните събития е залегнала в указанията на Върховния касационен съд (ВКС), който върна делото за ново разглеждане в Апелативния съд във Велико Търново, съобщиха магистрати.

По всяка вероятност експериментът ще бъде реализиран в първата половина на декември. В момента се избират дати, които са удобни за участниците. На възстановката са задължени да присъстват огромен брой хора. Импровизацията на пожара отпреди 3 години ще бъде на гарата във Велико Търново или в Горна Оряховица. Търси се съдействие от БДЖ да композира същия влак с идентични на изгорелите вагони. След локомотива тогава са пощенски, спален вагон и кушет, произведен през 1968 г.

На релсите ще се изсипе целият съдебен състав, прокурор, адвокати, вещи лица, превозната бригада и пострадали, които да разиграят по минути пожара в кушет-вагона.

Основни действащи лица ще бъдат трите свидетелки, които поотделно са известили шафнера Георги Георгиев за пожара в купе №6. Последователността на действията му стриктно по наредбите на железницата ще изпълнява друг, определен от съда, човек.

Целта е да се установи дали за 4-те минути, в които огънят поглъща кушета, а той се изпълва със смъртоносен дим, шафнерът е можел да спаси всички пътници.

На поредния старт на процеса във Велико Търново ще бъде поставена и допълнителна задача на експертите, изготвили пожаротехническата експертиза. На базата на следствения експеримент те ще трябва да отговорят могъл ли е шафнерът с два налични изправни 6-килограмови пожарогасителя да загаси огъня, след като е спрял влака и е разбудил пътниците.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО