СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА               "BG Север" - брой 38 (28 октомври - 3 ноември 2011 г.)


 

 

Измамници крадат ЕГН-та, претекст са им изборите

 

По-наивните жертви не се осъзнават и не реагират навреме

 

Инна СТЕФАНОВА

Опити за кражба на лични данни се оказаха хит тази седмица в Плевен. За това алармираха бдителни нашенци. Георги Георгиев разказа как в деня след първия тур на изборите непознат му звъннал по домофонната уредба в апартамента. Мъж с тревожна нотка в гласа му обяснил, че е допусната грешка при изписването на ЕГН-то в избирателната секция. След това го помолил учтиво да каже десетте цифри, за да коригират грешката. Георги Георгиев веднага усетил измамата и гневно тръшнал слушалката на уредбата, после надникнал през терасата на четвъртия етаж, на който е разположен апартаментът му в блок срещу бившия Студентски дом, но успял само да различи фигурата на висок и сравнително млад мъж.

Не така е реагирала обаче пенсионерка, чието жилище е в района на ж. к. "Мара Денчева". Тя не пожела името й да бъде написано, но допълни картинката с разказ за това как около 35 - 40-годишен, добре облечен и добре изглеждащ мъж позвънил на вратата й. Той също любезно обяснил, че трябва да вземе ЕГН-то на жената, за да изтича до секцията, в която е гласувала, и преди да е свършил изборният ден, да поправи уж сгрешеното. Представил се за член на избирателна комисия. Ужилената усетила измамата едва след завръщането на сина си, на когото споделила за непознатия. Сега е разтревожена от две неща - че данните й могат да бъдат използвани за какви ли не злоупотреби и че не може да предупреди в полицията, защото дефакто престъпление срещу нея не е извършено.

До сега кражбите на лични данни най-често се извършваха в интернет пространството. Другият най-разпространен начин е чрез кражба на лични карти. Повечето от нас никога не биха престъпили закона чрез използване на чужди лични или служебни данни, но за съжаление това не важи за всички, коментират юристи. Ето защо още веднъж предупреждават хората по никакъв повод да не предоставят ЕГН, номер на лична карта или нейно копие на случайни хора. С личните данни може да се изтегли кредит, да се купи мобилен телефон или да се извърши друга измама, напомнят магистрати. Ако позволите данните ви да попаднат в ръцете на престъпници, после може да ви се случат куп неприятни неща. А броените дни между двата тура на сегашните избори са се оказали благодатна почва за измамниците, допълват те.

 

 

"Колорит" започна сезона с вдъхновение от Пикасо

 

Със 136-ата си изложба школата откри новия сезон

Със 136-ата си изложба школата откри новия сезон

Точно на рождения ден на световно известния художник Пабло Пикасо арт школа "Колорит с ръководител Майя Ананиева откри своя нов творчески сезон с изложба живопис "Вдъхновение от Пикасо", посветена на 130-ата годишнина от рождението на гения. Творбите на малките художници са изпълнени с маслени пастели, вдъхновени от колорита и стила на Пикасо.

Това е 136-та самостоятелна изложба на школа "Колорит". След откриването й бяха връчени 52 награди от конкурси в Португалия, Русия и България. "BG Север"

 

 

 

"Шевролет" отнесе жена докато пресича

 

40-годишна жена от Плевен е била блъсната от автомобил "Шевролет", докато пресичала, съобщават от полицията. Инцидентът е станал на улица "Стоян Заимов". Пострадалата е прегледана в Спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски".

Установено е, че има фрактура на лявата ключица и две ребра. Няма опасност за живота на пострадалата, тя е освободена за домашно лечение. Алкотестът на 47-годишния шофьор на "Шевролет"-а е отрицателен. За случая е сезирана прокуратурата."BG Север"

 

 

Проверяват забавачките за здравословно хранене

 

98 проверки в детски заведения на територията на област Плевен са направили експертите от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във връзка с изпълнението на наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години.

След масираната информационна кампания на РЗИ и организираните разяснителни семинари във всяка една община на региона, са констатирани не малко, но преодолими проблеми, твърдят инспекторите.

Най-големите нарушения са недостатъчно включване в менюто на риба, пълнозърнест хляб и различно по масленост мляко.

Издадени са 26 предписания, като крайният срок те да бъдат изпълнени е 15 ноември 2011 г.

Според инспекторите от следващата година всички детски заведения ще изпълняват наредбата на 100%."BG Север"

 

 

Инспектират камиони и автобуси за изрядни гуми

 

Износените гуми са най-честата причина за пътни произшествия

Износените гуми са най-честата причина за пътни произшествия

Инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" започнаха масови проверки на камионите и автобусите в цялата страна. Акцент при проверките са състоянието на гумите и изправността на спирачната уредба. При проверките ще се следи за разкъсвания по гумите, дълбочината на грайфера и закрепващите елементи на автомобилните колела.

Инспекторите ще проверяват за течове и изпускане на въздух от спирачната уредба, наличието на пукнатини на спирачните дискове, дебелината на накладките и всички останали елементи, които имат отношение с безопасността на движението. Целта на засилените проверки е повишаване на сигурността на превозните средства и гарантиране живота и здравето на гражданите през настъпващия зимен сезон.

Съгласно нормативните изисквания дълбочината на грайфера трябва да бъде не по-малко от 1,6 мм. Когато гумите не отговарят на тях, спирачният път се увеличава драстично. При мокри или заснежени

настилки спирачният път при гума с износен грайфер може да се увеличи с 20%. Много често точно това е причината за сериозни произшествия и жертви на пътя. Когато товарно превозно средство се движи с износени гуми, то губи странична устойчивост. Заради това автомобилът може лесно да поднесе или да навлезе в платното за насрещно движение.

"BG Север"

 

 

Санкционираха фризьорски салони заради лоша хигиена

 

634 проверки са направили за последните две седмици инспекторите от "Здравен контрол" към Регионалната здравна инспекция. От тях има издадени 18 предписания за подобряване на хигиенното състояние и 11 акта за хигиенни нарушения - 3 за неспазване на хигиенен и дизенфекционен режим във фризьорски салон, 4 акта са за нарушения за санитарно-техническите норми и правила за водоснабдяване на населените места, един за търговия с козметични продукти с изтекъл срок на годност и 2 акта за неспазване на наредбата за тютюнопушенето.

Общо 25 са наказателните постановления за сумата от 3 400 лв."BG Север"

 

 

Изложба на Борис Георгиев откриват в ХГ "Илия Бешков"

 

Изложба от уникални репродукции на известния български художник Борис Георгиев ще бъде открита на 28 октомври от 17 ч. в ХГ "Илия Бешков", съобщават от там. Експозицията е по повод 123-тата годишнина от рождението му.

За приятелите на българското изкуство и гостите на галерията на откриването ще свири известният цигулар Виделин Джеджев.

Изложбата включва 32 табла. Тя ще остане в Плевен само два дни, поради големия интерес към нея от страна на културните институции в България и натоварения график за представянето й, информират от ХГ "Илия Бешков"."BG Север"

 

 

В Буковлък пили некачествена вода

 

Жителите на село Буковлък са пили некачествена вода, става ясно от последния мониторинг на водите. Изследвани са 18 проби от 9 населени места по всички показатели на Наредба 9. Само една проба е дала отклонение от изискванията за качеството на водата по микробиологични показатели - в с. Букловлък. Предприети са съответните мерки, дадени са предписания за промивка и дезинфекция. Санкционирано е отговорното лице, което не е извършило дезинфекционната обработка на водата.

"BG Север"

 

 

Презентират две схеми на Агенцията по заетостта

 

Днес, 28 октомври, от 10,00 ч. в хотел "Балкан" ще бъдат презентирани две схеми на Агенцията по заетостта, информират от Бюрото по труда в Плевен. Срещата е насочена към работодателите, като те ще имат възможност да научат повече за схемите "По-близо до работа" и "Безопасен труд".

"Безопасен труд" е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Схемата е на стойност 70 млн. лв. и е насочена към малки, средни и големи предприятия в качеството им на работодатели, които имат възможност да подават проектни предложения. Основната цел на схемата е подобряване условията на труд в предприятията при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа.

По схемата "По-близо до работа", ако работното ни място се намира в друг град, придвижването вече може да ни излезе безплатно. В програмата могат да кандидатстват както работодатели, така и служители."BG Север"

 

 

 

Зов за помощ

 

Често попадаме на призиви за помощ и апели за благотворителност. Понякога дори отделяме нещичко от бюджета си или качваме разни странни постове на стените си в знак на съпричастност, но истината е, че всеки си казва: добре, че не се случва на мен или на някой мой близък. Ето, че се случи на един от нас.

За тези, които го познаваме добре, той е мъжкарче, добър приятел, готин колега, яко шефче, бивш съученик, който ако не дойде на поредната среща, настава невъобразима тъпня, разкошна компания за маса, велик разказвач, влюбено до уши хлапе или просто бате Биби. За други той е разбивач на сърца, нервак, лошо момче и тежък характер - общо взето Пламен е просто един от нас.

Пламен Ганчев е на 32 години, от гр. Плевен, с диагноза рак или сложното наименование СА ЕЗОФАГИ. ХОЛЕЛИТИАЗИС. Има нужда от спешно лечение в Германия, което струва 24 000 евро. Нека го подкрепим в набирането на тези средства, защото Пламен е реален и е един от нас.

Дарителска сметка в EUR:

Alpha Bank

BIC код - CRBABGSF

сметка - BG29CRBA98981030012465

Пламен Митков Ганчев

 

върни се в НАЧАЛО