СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                        ШАРЕНО   "BG Север" - брой 38 (28 октомври - 3 ноември 2011 г.)


 

 Скандално видео

 

Найден Зеленогорски мята кючеци в ритъма на Цар Киро

 

Любителски запис от 1999 г. взриви интернет пространството

 

Вечна дружба

Опа, а сега...

Опа, а сега...

 

Ралица ПЕТРОВА

Скандален близо 9-минутен видеоклип се появи в популярната мрежа за видеосподеляне Youtube. Колкото и да е некачествен любителският запис, на него ясно се вижда как един от кандидат-кметовете на Плевен, отиващи на балотаж - Найден Зеленогорски, издигнат от световно неизвестната партия Българска нова демокрация, мята кючеци не с кой да е, а с циганския барон Цар Киро. Видеото показва как досегашният градоначалник на Плевен с мераци за четвърти мандат демонстрира завидна близост с Кирил Рашков, заобиколен от ромски оркестър и многолюдна тълпа цигани, изпаднали в луда еуфория от ритмите.

"И няколко пъти ви казвам - аз съм ваш кмет. Аз уважавам и българи, и роми, и турци. След като толкова топло ме приемате не за пръв път, уверявам ви, че уважавам вашия етнос и вашия живот", патетично приветсва присъстващите Зеленогорски. След което (може би все още неориентиран като начинаещ кмет, тъй като клипът е от началото на първия му мандат) продължава да дъвче ужасяващо дъвка с полуотворена уста, да пляска в ритъма на музиката и не дотам опитно да подрусва снага.

Видеото идва като доказателство на неведнъж коментираната тема, че през 1999 г. Найден Зеленогорски успява да стане кмет именно благодарение на циганските гласове от Буковлък. В предизборната кампания това потвърди и самият участник в събитията Алипи Деянов, известен като Джими, който се вижда и в кадри от записа. Той наскоро описа случилото се така: "Отиваме с Кирил Рашков и с Найден Зеленогорски в Буковлък, а там се събрала тълпа от близо 2 000 човека - яйце да хвърлиш, на човек ще падне. Българският Павароти - Джаго, вече пееше там. Знаете, че тези хора ги събира само тъпанът. А дали ще гласуват, зависи как ще ги мотивираш. Започна да говори Рашков, после Зеленогорски, но той не беше познат човек, не беше публичен. След това дадоха думата на мене и тогава всички започнаха да ръкопляскат. А аз им казах: Това е нашият кмет, ще гласувате за него. Така ми беше казано в централата на СДС".

Пред медиите Найден Зеленогорски не отрече автентичността на записа. Той обаче обяви, че за да види бял свят този видеоклип са броенни 100 000 лв. с единствената цел да го злепоставят в предизборната му кампания. Интересно колко повече може да бъде злепоставен, след като е показана голата истина и досегашният кмет сам признава, че записът по никакъв начин не е манипулиран.

 

 

Модерните кенефи

Модерните кенефи са поредният резил за местните управници

 Тъпо

 

Два нужника цъфнаха на пъпа на Плевен

 

Поредната безумна приумица на местните управляващи хвърли в шок плевенчани - точно пред един от символите на града - Мавзолея, цъфнаха две химически тоалетни. Телефонните кабинки, както ги наричат нашенци, обикновено се поставят в парковете и около стадионите, но в Плевен те се мъдрят баш на централния мегдан за ужас на всекидневно преминаващите стотици гости и жители на града.

По-голяма глупост от тази не сме виждали, коментират плевенчани. Те не отричат нуждата от прилични нужници, но не и на това място - точно пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец", който е знакът в герба на Плевен. "BG Север"

 

 

 

 

 Преди балотажа

 

Доц. Стойков почерпи за имения си ден

 

С марково уиски и бонбони доц. д-р Димитър Стойков почерпи представителите на четири политически формации. Именният ден на кандидата за кмет на Плевен съвпадна с пресконференция, на която членове на движение "Гергьовден", "Ред, законност и справедливост", "Национално движение за стабилност и възход" и "Солидарност" обявиха, че ще го подкрепят на втория тур. Осемте вече избрани от политическите партии общински съветници обявиха, че най-големият им подарък за именника са 10 000 гласа, с които ще го подкрепят на балотажа. От импровизираната почерпка се възползваха ударно и представителите на плевенски и столични медии, присъствали на пресконференцията, за да отразят политическото споразумение.

"BG Север"

 
Кандидатът за кмет разля марково уиски, сн.  Инна Стефанова

 

 

 

 

 

Кандидатът за кмет разля марково уиски,

 

сн. Инна Стефанова

 

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За правата ни на свободни хора по изборите, а и изобщо

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

Колко българи са поискали да гласуват миналата неделя, а не са успели? Не знам цифрите - много са. Другите, които имахме по-големи шансове, им избирахме управляващи. Ако утре са недоволни от политическата ни действителност, имат правото да ни ругаят. Защото може би са искали да изберат друг, а някой не им е разрешил. Не ние, гласувалите, но онзи или онези, които са организирали така системата, че са дали права на нас, а на тях - не.

Тези, които са искали да гласуват. Тези, които са чакали, но не са дочакали правото си са хора като другите. Наслушали се на правдиви приказки: "Дори не гласувал, пак даваш своя глас", "Осъден си да си свободен и изборът ти е неизбежен", "Ако ти не гласуваш, даваш правото си на друг да избира вместо теб", "Ако не гласуваш, после няма от какво да си недоволен" и т. н., и т. н.

Приел е в сърцето си тези сложни в простотата си истини. Искал е да бъде част от държавата си. От социалната си действителност. От всичко това, което се случва, без значение харесва му или не. Искал е да подкрепи някого, да накаже друг с гласа си. Искал е да бъде с правото си и да бъде правото си.

Но е бил измамен!

С разума си е бил, с чувството си за отговорност. На опашка, като за дефицитна стока. А тя е свършила малко преди да дойде редът му. Най-лошото е, че не се отнася за друга дефицитна стока, а за свобода. В страна, член на ЕС. В която свободата би трябвало да е основна ценност.

И потискаща е мисълта, много потискаща, че както е при политическите избори, така е и при всички останали избори в живота ни. Да, имаме ги. По закон или по-точно по идеология на закона ги имаме. Да избираме между редно и нередно. Между красиво и грозно. Между истина и лъжа. Понякога между пари и чест. Понякога между приятели и справедливост. Понякога между семейство и кариера. Понякога между любов и спокоен живот. А понякога изборите са още по-сложни. Десетки за денонощие. В един общ: мястото ни в тази реалност, в която съществуваме, с личните си ценности като част от всеобщите.

И това е правото на свободен човек. Но колкото повече време минава, толкова по-силно се убеждавам, че това право е само на приказки за много българи.

Защото системата е такава. Каквато беше миналата неделя (дано не и тази, но едва ли), такава и в целия ни живот.

Секциите за всеки наш избор не са достатъчни, за да гласуват всички.

 

 

върни се в НАЧАЛО