МЕСТНИ ИЗБОРИ


 

ГАБРОВО

 

Пръкнаха се и някакви ГЕРГ-ери

в боя за докопване на кокала

 

Богомил Белчев се връща при старата си любов ПК "Екогласност", може би

 

Въпреки атрактивните си превъплащения, Богомил Белчев не се хареса на червените. Сн. АрхивМариана ДИМИТРОВА

42 партии и коалиции са се регистрирали в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Габрово за участие в местните избори през октомври. Все още не е ясно точно колко ще са кметските кандидатури, но в града на Рачо Ковача вероятно ще бъдат страшно много. Любопитното е, че настоящият кмет Богомил Белчев по всяка вероятност ще бъде издигнат от ПК "Екогласност. Самият той все още не е потвърдил този факт. Връзките му с еколозите са отдавнашни. Още през 1995 г. той бе издигнат от името на тази партия, но тогава не спечели кметския пост. Вотът му позволи да седне само на съветническото място от ляво, когато "Екогласност бе коалиционен партньор на БСП. За предстоящите местни избори обаче, след като Белчев не бе посочен от левицата за свой кандидат, при условие, че два мандата управляваше Габрово с червени гласове, и след като председателят на ПК "Екогласност в града Петър Петров заяви, че напуска червената коалиция, разочарован от игнорирането на настоящия градоначалник, се заформя предстоящото сътрудничество.

Несъмнено другата голяма сензация, която лъсна след приключилото регистриране в ОИК на партии и коалиции, е появата на нов субект - Национално движение за свобода и демокрация ГЕРГ. Докато на хората в града тази партия едва ли нещо би им говорила, то със сигурност ще им проговори фактът, че упълномощеният да регистрира ГЕРГ е Цветан Цонев. Паметливи помнят, че в Габрово политическото му амплоа често се сменяваше и той бе ту от Българския бизнес блок, ту от ПД "Социалдемократи, ту от ДПС. За сериозността на политическите намерения имаше и още един красноречив факт, който се състоеше в три неща - Цонев, сестра му и мъжът й д-р Христофор Ангелов, чиято семейност заформяше Българския бизнес блок в Габрово. Същата роднинска близост се пренесе по-късно и в габровската социалдемокрация, когато на миналите местни избори д-р Ангелов заради политически пазарлъци с БСП набързо бе шкартиран от червените и докторът така и не намери място в местното габровско управление. Не се знае кой точно стои зад Национално движение за свобода и демокрация ГЕРГ, но от абревиатурата е видно, че явно се разчита на заблудени и разсеяни избиратели, които вместо за бат`бойковата партия ще пуснат гласа си за новоизлюпените "гергери.

"Наше Габрово пък се нарича друг инициативен комитет, чиято цел е да се избяга от партийността, стана ясно от един от неговите функционери Божидар Стойков, известен габровски културтрегер.

Политическото разметешване засегна и "Гергьовден. Листата на движението оглавяват двамата боксьори Цветан Карнаков и Пламен Пенчев. Те все още са общински съветници, но от името на съвсем други партии - Карнаков от партия "Радикали на Евгений Бакърджиев, а Пенчев - от Партията на българските жени. Сега и двамата са намерили челно място в листата на местните гергьовденци. Пълна мъгла засега е списъкът със съветници на ГЕРБ, със сигурност се знае, че техният кметски кандидат е Томислав Дончев. Хората на Волен Сидеров в града на Рачо Ковача също ще разчитат на свой избраник за градоначалническия пост.

Вече е факт и първата жалба в Общинската избирателна комисия в Габрово. Тя е подадена от БСП, а причината е излъчване на предизборен клип по частното радио "ТИ ЕС" на кандидата на обединената десница Цветан Нанов, който в момента е областен управител. Жалбата на левите не е уважена, а собствениците на медията коментираха за "BG Север, че става въпрос за информационен клип, в който се обяснява, че в Габрово вече има регистрирана обединена десница, която включва НДСВ, СДС, ССД, ЗНС и ВМРО, а неин кандидат за кмет е Цветан Нанов. В обединението на десните в Габрово не се включи ДСБ. Те предпочетоха да се явят самостоятелно със своя кандидат Добромир Валачев, който оглавява и листата им за местни парламентаристи.

 

 

монтана

 

Досегашните се точат

за още един мандат

 

Всичките кметове в община Монтана ще се опитат да спечелят нов мандат. Заедно с общинския градоначалник Златко Живков на изборите ще се явят и действащите кметове в 20-те села на общината, в които ще се гласува. Половината от тях на предишния местен вот бяха избрани от хората с пряко гласуване, а останалите - назначени от Живков като кметски наместници. С промяната в изборния закон в 20 от 23-те села на община Монтана ще има преки избори за местен кмет. Управник ще се назначава само в селата Трифоново, Войници и Клисурица, където жителите са под 150.

В три от селата - Безденица, Стубел и Горна Вереница кметствата ще останат без служител по време на кампанията. В тези населени места кандидати са и настоящият кмет и настоящият секретар на кметството. Тъй като законът ги задължава да излязат в отпуск по време на предизборната кампания, то общината ще командирова служители от администрацията в Монтана, които да изпълняват длъжността кмет до изборите. "BG Север"

 

 

Пробват се 43 партии

и всякакви коалиции

 

Момчил ИВАНОВ

43 партии и коалиции и 13 инициативни комитета са се регистрирали за участие в изборите в община Монтана. Те ще се борят за спечелване на някое от 33-те места за общински съветници в Монтана, за кметското кресло в областния град и за 20-те кметства по селата. Повечето от регистриралите се партии и комитети са неизвестни и нямат реално влияние в политическия живот. Самостоятелни листи от съветници ще издигнат БСП, ДПС, ГЕРБ, НДСВ, ПД "Социалдемократи", партия "Рома", Обединен блок на труда, партия "Евророма". СДС, ДСБ и ВМРО ще подкрепят настоящия кмет Златко Живков и вероятно ще имат обща листа. Самостоятелно ще щурмуват общинския съвет коалиция "Заедно за Монтана", Зелена партия, Партия на либералната алтернатива, Граждански съюз за нова България, Либерална инициатива за демократично развитие, Движение за равноправен обществен модел, Християн-социален съюз, Ред, законност, справедливост, Партия на българските комунисти, Българска национал-радикална партия, Ново бъдеще за община Монтана и т. н. Регистриран е инициативният комитет, който ще издигне Златко Живков за трети мандат.

 

 

ловеЧ

 

Новото време залага на дама,

десните все пак се договориха

 

Анелия ИвановаМира ГАНЧЕВА

Новото време залага на дама в изборната кметска надпревара в Ловеч. Анелия Иванова е единственият представител (засега) на нежната половина в битката. Иванова е собственик на местното радио "Лиани", в този мандат на общинския съвет е от листата на НДСВ. Ако хората й гласуват доверие, Иванова обещава да работи абсолютно прозрачно. Част от прозрачността е всички търгове, конкурси и поръчки на общината да се провеждат в присъствието на журналисти. Колкото до листата, тя щяла да се състои от един достоен екип от хора, които не са стъпили на политическите кокили на която и да било партия.

Десните в Ловеч пък все пак се разбраха и ще участват в изборите с единна кандидатура. СДС, ДСБ, БЗНС, ЗНС, БЗНС "Никола Петков", движение "Оборище" и Гергьовден се обединиха и ще излязат под името Десен алианс - Обединени демократични сили. Кандидатът им за кмет е Пепо Дончев, бивш шеф на Енергото в града.

"Атака" играе директно с лидера си Кирил Гумнеров и според него номинацията му не била изненада за никого. Да върнем Ловеч на икономическата карта на България, призова той. По думите му градът има даденостите, но не се управлява добре, няма и реална опозиция. Единствената алтернатива на досега управляващите била "Атака". Ловеч има нужда от спешна промяна на начина, по който общината работи с бизнеса, каза Гумнеров.

 

 

Излизат и трима независими

 

28 партии, коалиции и инициативни комитети са регистрирани в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Ловеч за участие в местните избори за кмет на общината. Това съобщи за "BG Север" говорителят на комисията Младен Близнаков. С намерения да издигнат листи за общински съветници са 35 формации, а за кметове на кметства - 37.

Трима мераклии за кметския стол влизат в надпреварата чрез инициативни комитети. Те са Евгени Николов, който в момента е общински съветник от БСП, Иван Първанов, който беше кандидат за градоначалник през 90-те, и Райно Райнов, когото НДСВ не припозна като своя човек. За местни парламентаристи чрез инициативни комитети ще се борят още почти непопулярните Тодор Горанов и Теодор Стефанов, както и настоящият съветник от ОБТ Николай Недков. В този мандат има един - единствен независим съветник - Светослав Иванов, който през октомври ще се пробва да влезе отново, но с партия "Отечество".

На местните избори през 2003 г. кандидатите за градоначалник на Ловеч бяха общо 12. От тях отново ще се противопоставят Минчо Казанджиев (БСП) и Пламен Чапаров, когото сега издигна Българска социалдемокрация, а преди четири години - Богомилбоневата "Гражданска партия за България". През 2003 г. на арената бяха още Юнал Мъстънов (ДПС), Илия Петров (Евророма) и Данчо Тодоров (БНРП), за които се очаква да се пробват и сега. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Заформят се гръмки патриотични формации

 

Кремена КРУМОВА

Много патриотични и гръмки коалиции се заформиха в тазгодишната местна напревара във Велико Търново. Срещат се имена като "Промяна, "Преображение, патриотичен съюз Защита,"Патриотично обединение за В. Търново.

Интересни обаче остават и взаимоотношенията между останалите партии. След дълго ухажване помежду си за общи десни действия и ГЕРБ, и Европейски демократичен път (ЕДП), и ВМРО ще действат поотделно.

18 партии, 3 коалиции и един инициативен комитет са се регистрирали в Общинската избирателна комисия (ОИК) във В. Търново за участие в кметската надпревара. 32 политически партии, 6 коалиции и два инициативни комитета са регистрирани с листи за общински съветници. Коалициите са гражданско сдружение "Преображение, включващо социалдемократите, "Граждани за Велико Търново (която обединява Северна лига и ФАГО), Национален демократичен път. Друга интересна коалиция е"Промяна. В нея ще действат ЕДП, гео клуб "Академика, гражданско сдружение "Германо-българска помощ за животните и национален клуб "Екогласност. Те издигнаха кандидатурата на доц. Байко Байков за кмет на община В. Търново.Той е декан на Стопанския факултет на Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий. Преподава политология. Водач на листата с общински съветници е лидерът на ЕДП в старата столица Петко Казанджиев, следван от доц. Байко Байков. Като основен опонент в изборната надпревара от коалиция "Промяна посочват БСП.

Малък скандал разтърси редиците на БСП в старата столица. Петима активисти напуснаха кандидатската листа за общински съветници, като за основен мотив те посочиха отсъствието на хора до 40-годишна възраст в избираемата зона. Запознати смятат, че може и други да последват бунтарите.

Нов момент в предизборната надпревара е появата на местната структура на партия ЛИДЕР. Координатор за региона е Людмил Атев. Името му се свързва в миналото с НДСВ, когато беше общински координатор на царската партия, която напусна малко преди местните избори през 2003 г. ЛИДЕР ще излезе със самостоятелна листа, която ще води Станислав Рашков. На предишните кметски избори той бе кандидат за кмет от НДСВ.

 

 

ВИДИН

 

Социолози вещаят втори тур,

знаят и участниците в него

 

Тина ИЛОВА

Бъдещият кмет на Видин със сигурност ще бъде избран на втория тур на изборите, сочи представително проучване на социологическата агенция "Маркет Линкс". Първата изненада за социолозите е заявената по-висока активност на избирателите. 52% от тях са казали, че ще гласуват. Досега на кметски избори са излизали около 40% от имащите право на глас. 36 на сто са заявили, че човекът, на когото имат доверие, е сегашният кмет Иван Ценов. Под 15% доверие е регистрирано към двама от кандидатите за кмет - Пламен Трифонов от БСП и Румен Видов от ГЕРБ. До втори тур според проучването ще стигнат сегашният кмет Иван Ценов и кандидатът на БСП Пламен Трифонов.

Според социолозите следващият общински съвет ще бъде политически пъстър. Нито една партия няма да има мнозинство. Най-големи ще бъдат групите на БСП, ГЕРБ, СДС, "Атака" и на местна ромска коалиция.

Във Видин за участие в изборите са регистрирани 15 партии, 2 коалиции и 7 инициативни комитети. Прави впечатление, че БСП се явява сама, а СДС - в коалиция "За Видин. В нея са още ДСБ, Земеделския народен съюз, радикалите на Евгени Бакърджиев, РДП. БСП се раздробява - освен червените, кмет издига и политическото движение "Социалдемократи. НДСВ излиза със собствена кандидатура, очаква се и ДПС да направи същото. Коалицията, която сега управлява България, на местно ниво не съществува. Разпада се и "Коалиция за България. Българска социалдемокрация също ще се яви самостоятелно на изборите.

И десните сили не са единни - пет партии влизат в коалицията "За Видин, две - в "Глас за Видин, свой кандидат издига и Новото време. ГЕРБ, който се афишира като дясна партия, също излиза със собствен кандидат.

Във Видин обаче всичко зависи от ромските гласове. В квартал "Нов път има близо 5 000 избиратели. Който спечели тях, печели изборите. Затова лидерът им - всеизвестинят Алико, ухажват и червените, и сините.

 

 

Бивши сини

пак се натискат

 

Екскметът на Кула д-р Пеко Пеков се кандидатира отново за кмет на общината, съобщиха от ОИК. Докторът от местната болница седя на стола от 1999 до 2003 г., когато бе победен от шефа на здравното заведение д-р Марко Петров. Първия си мандат д-р Пеков спечели с подкрепата на СДС, сега излиза от името на коалиция "Възраждане", в която влизат СДС, ДСБ и ГЕРБ. Сегашният кмет - д-р Марко Петров, също е кандидат за поста за втори мандат, издигнат от БСП. В Белоградчик към властта се стреми бившият син кмет Емил Цанков. Той управлява скалния град от името на СДС от 1999 до 2005 г., когато бе отстранен със съдебно решение. За тези избори бе издигнат от ГЕРБ, но Бойко Борисов го оттегли. Сега е регистриран инициативен комитет, който го пуска в надпреварата като независим. "BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Изключителен апетит за местната власт

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Изключителен апетит за местна власт проявиха най-различни формации от община Враца за участие в предстоящите избори. В Общинската избирателна комисия (ОИК) постъпиха 69 заявления от 36 политически партии, 6 коалиции, 12 инициативни комитети за издигане на кандидатури за кметове на населени места и 12 инициативни комитети за издигане на независими общински съветници. Единствената огласена досега кандидатура за кмет на Враца, издигната от инициативен комитет, е на сегашния градоначалник Войслав Бубев, който получи подкрепата на НДСВ. Той вероятно ще бъде подкрепен най-после и от БСП, тъй като номинираният от общинската организация неин лидер Димитър Гъндев заяви, че се отказва от надпреварата. Аргументите му са в обществен и личен план, но според наблюдатели и осведомени истината е, че Сергей Станишев го е натиснал да се откаже, за да не се явят на избори двама социалисти един срещу друг, а и защото социологическите проучвания досега дават голям превес на Бубев. Но дори и да го припознае БСП, Бубев заяви, че ще остане независим и ще разчита на широка политическа и обществена подкрепа. Така че той ще се изправи срещу огласените вече кандидати на ГЕРБ Тотю Младенов - директор на Главна инспекция по труда, подкрепен от СДС, Борислав Банчев - на ДПС, Кирил Илиев на "Атака" и няколко независими кандидати.

В четири от шестте коалиции присъства името на Враца. До партия ГЕРБ седи коалиция ГЕРП (Граждани за единство, развитие и просперитет). Никой от учредителите й не казва защо така са я именували, но е логично да се предположи, че целта е някои избиратели да се объркат и вместо бюлетината на ГЕРБ да вземат на ГЕРП. Шестата коалиция ГОРД (Гражданско обединение за регионални дейности) обединява една лява партия (ПД "Социалдемократи") и една дясна (БДС "Радикали).

Пребиха координатор на НДСВ в Мизия

Трима маскирани мъже нападнали и пребили общинския координатор на НДСВ в Мизия Николай Нековски, съобщиха от ОД "Полиция във Враца. Инцидентът е станал пред магазин в центъра на града, недалеч от училищния двор на Професионалната гимназия по химични технологии. По случая се води полицейско разследване, уточни директорът на ОДП комисар Иван Сълов.

Пред журналисти 47-годишният Николай Нековски заяви, че нападателите му са били двама с качулки, а третият е останал в автомобил, с който са го причаквали. След като спрял пред магазина, мъжете счупили двата странични прозореца на колата му и го измъкнали от нея. От ударите пострадалият загубил за известно време съзнание, но си спомня, че е бил и ритан от нападателите си. Наказателната акция е извършена пред очите на съпругата му.

Според Нековски мотивите за побоя са политически и са свързани с предстоящите местни избори. "BG Север"