ТЕМА


 

Крути мерки срещу

длъжниците на ТЕЦ

 

 Плевен

 

Ако гражданите не платят сметките си,

Булгаргаз спира синьото гориво

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Съществува реална опасност "Булгаргаз" да спре подаването на гориво за "Топлофикация Плевен", затова се налагат допълнителни мероприятия за повишаване на събираемостта на средствата от длъжниците, алармира зам.-директорът на ТЕЦ-а инж. Иван Гетов.

С 8 млн. лв. дълг към доставчика посреща новия отоплителен сезон плевенската топлофикация, заради невъзможността да покрие ангажиментите си по споразумението за разсрочване на задълженията. Парите за юни и юли са платени, но през август възникнали трудности, а сметките набъбнали до 750 хил. лв., обясни инж. Гетов. Според него основната тежест на дълговете към дружеството е на битовите абонати, 85 от тях са с борчове над 3 хил. лв. Вече са им разпратени писма за доброволно плащане, ако те не предприемат мерки за покриване поне на част от сумите, в периода 20 - 29 септември ще започне откачване на радиатори. В сградата на "Топлофикация" вече се подписват и споразумения за разсрочено плащане, сумите могат да се договорят и по желание на длъжника.

Големи длъжници ТЕЦ-ът няма нито сред общинските, нито сред частните фирми, дори болницата си покрива борчовете. Проблемът бил единствено в битовите абонати, затова са предприети спешни мерки за уведомяване на домоуправителите на 153 сгради в Плевен, където половината консуматори на топлото са нередовни платци. Индивидуални покани за доброволно издължаване са получили 1 800 абонати в тези сгради, които имат дългове над 100 лв., но около 20% от тях дори при неколкократни посещения не са били намерени по домовете си.

От администрацията на ТЕЦ-а увериха, че в момента из града обикалят 15 групи работници, чието задължение е да уведомяват длъжниците за сметките и да изискват доброволно плащане. Досега са доставени повече от 30 хил. писма.

Отпадането на цената на мощността с новия Закон за енергетиката също лишава "Топлофикация Плевен" от един добър приход в размер на 2,8 млн. лв. годишно, обясни инж. Иван Гетов. Той смята, че и скандалите в софийския ТЕЦ рефлектират отрицателно върху събираемостта сред плевенските абонати. Ние сме самостоятелни търговски дружества и никакви финансови взаимоотношения между нас няма, заяви шефът на топлото в града.

Ако все пак дружеството не успее да изплати дълга си към "Булгаргаз", ще се наложи ограничаване в отоплителния режим, евентуалното спиране на ТЕЦ-ове пък ще наруши енергийния баланс в страната, е мнението на специалистите.

Спасението за местната "Топлофикация" те виждат в доставка и монтаж на когенерираща мощност, след внедряването й топлото ще поевтинее между 15 - 20 %.

Добрата новина в момента е, че се забелязва раздвижване сред абонатите в изплащането на сметките. До 4% преференции за редовните платци предвиждат от плевенския ТЕЦ, обяви инж. Иван Гетов.

Топлоподаването през тази година ще започне в периода 20 - 25 октомври, дано най-песимистичните ни прогнози не се оправдаят, надяват се от дружеството.

 

 

 Габрово

 

Борчаги убеждават по домовете

 

Диана ПЕТРОВА

Късо подстригани мъже с вид на борци обикаляли по домовете в началото на лятото, за да приканват хората да се издължат за сметки от предходни години, споделиха пред "BG Север" абонати на габровския ТЕЦ.

Според жители на една от централните улици в града е ставало въпрос дори за суми, които вече са изплатени отпреди години, а яките момчета ги искали повторно. Проблемът е, че много от коректните абонати не пазят бележките, че са се издължили.

От две и половина години габровското топлофикационно дружество е приватизирано и е собственост на Христо Ковачки, който притежава въгледобивни мини. От тогава всъщност дебеловратите тръгнаха по домовете на габровци.

Близо 1 500 абонати се водят длъжници на "Топлофикация". Последният директор на дружеството Георги Рашков се отказа от ръководния пост веднага след приватизацията, тъй като беше наясно, че огромна част от дължимите суми са несъбираеми. Служители в дружеството споделят, че той се опасявал новите собственици да не му наложат да се обърне към услугите на силови структури.

Повечето абонати на ТЕЦ-а не са доволни от услугата, която фирмата им предоставя. А именно - максимално подавана мощност към абонатите, но на прекалено солена и недостъпна цена. Основен мотив за събиране на такса мощност според топлофикационното дружество е, че от радиаторите на техни активни абонати се отопляват стените на цели жилищни сгради.

Габровка, чието семейство ползва услугите на ТЕЦ-а разказа, че когато отива на гости при свои съседи, отопляващи се на дърва, едва издържа високите температури. "У дома включваме един от радиаторите за около 6 часа и ми се налага да ходя през цялото време обута в чорапи, калцуни, терлици и грейка. Всъщност стените се отопляват от съседите, а не от нас", споделя жената.

Надеждата дружеството да възвърне старите си позиции в Габрово се възлагаше на газификацията на града. По време на преговорите с газифициращото дружество "Централгаз" в града на Рачо Ковача стана ясно, че вместо да намалее цената на топлото, тя скача почти двойно.

Междувременно се разбра, че ТЕЦ-ът е закупил лиценза за счетоводния продукт на специализираната фирма "Бруната". В края на 90-те години "Бруната" навлезе като единствена фирма на пазара за топлинно счетоводство в Габрово, пласирана, според слуховете тогава, от бившия председател на Комисията за регионално развитие в Народното събрание Цоньо Ботев. Тогава той публично заявяваше, че с навлизането на фирмите за топлинно счетоводство рязко ще спадне цената на парното, но вместо това абонатите бяха сюрпризирани с кошмарни за възможностите им сметки.

Бивши абонати на "Топлофикация", които са принудени да плащат такса мощност, заявиха твърдото си намерение, че ще заведат дело срещу ТЕЦ-а, ако трябва и срещу държавата, тъй като не може със закон да се гарантират интересите на едно частно дружество и хора, които не искат да ползват услугите му, да си остават негови абонати.

Още през 1999 г. започнаха първите заплахи от страна на ТЕЦ-а за разправа с длъжниците чрез съдия-изпълнители. "Напънала се планината, че родила мишка", би могла да се нарече настоящата ситуация, в която ТЕЦ-ът праща само свои "емисари" по домовете на хората, но не предприема крути мерки. Има много осъдени, но съдия-изпълнител не е конфискувал вещи на длъжници. Пък и какво ли може да се конфискува от дом на пенсионери, пестили 10 години за телевизор?

 

 

В Ловеч вече две години

радиаторите са студени

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Вече две години ловешката "Топлофикация" не работи, а собственикът й Христо Унтов за последен път се появи пред медиите чрез своето отворено писмо през февруари тази година и оттогава въпреки обещанията му да "осветли" далаверите на предишното ръководство, така и не даде знак, че съществува. През февруари той обяви пред репортер на вестника, че е бил подведен при покупката на дружеството, а финансовият му меморандум е съдържал невярна информация, подадена от бившата директорка Маргарита Каменова. Унтов изпрати писмо с документи до местните медии, в което обясни защо фирмата не работи и обеща, че ще има нова серия от "разкриващи" документи. Писмото обаче бе нужно, за да оправдае неработещото предприятие, както и да даде яснота, че то така и няма да заработи никога.

На въпрос на вестника защо излиза със свое обяснение почти година след сделката, въпреки че медиите писаха неколкократно за фирмата и го търсиха за коментар, той обясни, че изчаквал, защото се надявал на ревизия от финансовото министерство. Сега искам да стане ясно за какви кражби става дума, за какво безконтролно надписване, такова счетоводство не съм виждал, заяви тогава той. "Аз искам фирмата да работи, ако вземем когенератор, какъвто можем да получим чрез програми на ЕС, съм готов да отоплявам целия град без пари. Не съм взел ТЕЦ-а, за да го търгувам, искам да го развия", обясни Унтов. На въпрос как е купил дружеството на фондовата борса, без да знае истината, след като във финансовия меморандум е изнесено всичко за дълговете и състоянието му, той каза, че данните вътре били грешни и така били подадени от бившата директорка.

В писмото си до медиите новият собственик посочи, че влизайки във фирмата е заварил престъпна небрежност по отношение на отчетност и законност. Унтов пишеше още, че може да докаже всеки свой лев и моли за съдействие срещу "пладнешкото разбойничество" в "Топлофикация" АД. В документите бе посочено още, че директорката Маргарита Каменова е получила възнаграждение с над 67 000 лева повече от това, което й се полага по закон за петте последни години преди приватизацията. В множество изявления през последните години тя предупреждаваше, че бавенето на приватизацията води фирмата до фалит. Тя разви идеята, че е по-добре дружеството да се продаде за един лев, защото всеки ден стойността му намалява.

Унтов купи 100 на сто от капитала на "Топлофикация" през април 2005 година на Фондовата борса, след 4 годишна процедура по приватизация. През октомври тази година стана ясно, че 4 обекта със социално значение - детска градина, ясла, ученическо общежитие и Дома за възрастни хора с увреждания, ще останат без парно заради неработещото дружество. Тогава Унтов обясни, че е неефективно да пусне в действие централата. Впоследствие общината плати ремонтите и осигури отоплението със 120 000 лева от общинския приватизационен фонд.

 

 

 Велико Търново

 

Запорираха имущество

на фирма заради борч

 

Кремена КРУМОВА

500 дела са заведени от "Топлофикация ВТ ЕАД - Велико Търново, срещу некоректни абонати с дължими суми над 500 лв. На двама битови потребители е конфискувано имущество, запорирана е недвижима собственост на една фирма. 1,5 млн. лева са общо задълженията към дружеството, като 1,125 млн. лв. са от битови потребители. 900 000 лв. са задълженията от последния отоплителен сезон. Въпреки това обаче "Топлофикация ВТ" не е допускала неподаване на топлинна енергия до своите потребители. Вземат кредити и така покриват разходите си, защото плащат горивото си в момента на получаването.

ТЕЦ-ът дава възможност за разсрочено плащане на 70% от задълженията, ако веднага бъдат внесени 30 на сто от борча, съобщи директорът Красимир Игнатов. Нередовните платци фирмата дава на съд. Има сключени договори със съдия-изпълнител, който по правов ред търси дължимото. Правят се ежедневни описи по домовете, когато се стигне обаче до там, потребителите намират начини да се коригират, допълва Игнатов.

Средно по 160 лева ще плаща вече битов потребител за месец през новия отоплителен сезон, което е средна консумация 2 000 киловата. Според новите наредби от 1 октомври т. г. потребетелите ще плащат еднокомпонентна цена, която е 84,43 мгвчас без ДДС. С близо 3,8 % е увеличението в сравнение с предния отоплителен сезон.

Инсталацията за комбинирано производство на електическа и топлинна енергия - когенератор, ще заработи тази есен в "Топлофикация ВТ". Машината е с 2,8 мгв електрическа мощност и е внесена от Швеция.

Дружеството сега работи с природен газ, чиято цена е също висока в сравние с предходния отоплителен сезон - 345 лв. за 1 000 куб. м, а преди е била 200 лева.

Разходите за включване в топлофикацията са четири пъти по-малки в сравнение с газификацията. Осигуряващите топлото на града дават пример, че включване за цялата сграда струва около 1 000 лв., като само инсталацията се прави от живущите в нея, а от 4 000 до 5 000 лв. е първоначалната инвестиция на желаещите топло с газ. В летните месеци загубите на дружеството са повече. Няма да стане за този отоплителен сезон според мен, коментира ситуацията за топлинното счетоводство на фирмите Красимир Игнатов, които според наредбите трябва да си подадат документите за пререгистрация до три месечен срок. Отоплителният сезон започва в средата на октомври и продължава до април на следващата година.

Дружеството "Топлофикация ВТ от началото на 2005 г. е приватизирано, 98% от дяловете са частна собственост, а 2 на сто - държавна. 6 500 са битовите потребители, а повече от 40 са обществените сгради, стопански и промишлени предприятия, които се ползват от услугите на ТЕЦ-а.