СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 37 (1 - 7 ноември 2013 г.)


 

Плевенчанин пише биография на Левски две години преди Захарий Стоянов

 

Двустранен сборник, посветен на Дякона, представиха авторите в "Съгласие"

 

Авторите бяха посрещнати от представители на Дружество Традиция, сн. авторът

Страницата подготви: Мая Паскова

В навечерието на Деня на будителите в читалище "Съгласие" беше представена книга за един от най-големите от тях - Васил Левски. Инициатор за срещата в Плевен е Васил Копчев - председател на Общински комитет "Васил Левски". Изданието е двустранно, като от едната корица започва сборникът "Първият биограф на Апостола" с автори историка проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет и Ружа Симеонова, директор на научния архив на БАН. От втората корица започва книгата "Първият уредник на музея на Апостола". Автор на изследването е Дора Чаушева - директор на Национален музей "Васил Левски" - Карлово. Книгата е издадена по повод 140-годишнината от смъртта на Левски и 80 години от възстановяване на родната му къща.

Проф. Стоянов и Дора Чаушева представиха сборника пред многобройната и разнородна публика от историци, ученици от Математическата гимназия и СОУ "Иван Вазов", представители на отдел "Култура" в община Плевен, патриоти, граждани и приятели на читалището. Представители на Дружество "Традиция" внесоха автентичност в атмосферата, а струнен квартет "Гриф" с диригент Пламен Марков поздрави гостите с кратък класически концерт.

"Масово се приема, че първата биография на Левски е подготвена от нашия писател Захарий Стоянов. Дори малцина от историците знаят, че първият негов биограф е Георги Яковлев Кирков - чичото на известния идеолог и оратор на социалистите от края на XIX - XX в. Георги Кирков.

А той е от Плевен", разказа проф. Стоянов. Георги Кирков написва първата биография на Левски през 1882 г., а тази на Захарий Стоянов се появява две години по-късно. Според преподавателя, всички следващи биографи на Дякона копират модела и заглавието на книгите си от Кирков - факт, известен на професионалните историци, които въпреки това се отнасят с пренебрежение към Георги Кирков. Професорът е категоричен, че написаното от Захарий Стоянов в преобладаващата си част е измислено и дописано.

Втората книга е посветена на Никола Славчев, който е най-големият радетел за изграждането на музейната сбирка и неин пръв уредник. Днес нито една улица в Карлово не носи името му, а неговият гроб не е запазен, отбеляза Чаушева.

 

 

 

 

 

Началото на мероприятията бе положено с изложба на гръцки художници, сн. авторът

Дни на гръцката култура в Арт центъра

 

Дни на гръцката култура се проведоха тази седмица в Плевен. Домакин на първото от поредицата събития - изложба на гръцки автори, беше Арт центъра в Градската градина.

Организатор е плевенската поетеса Емилия Трифонова, която от 16 години живее в Атина и досега има три книги на гръцки автори, преведени от нея и издадени у нас.

20 от 23-мата автори, които представят свои творби в Арт центъра, бяха гости на града ни в продължение на три дни. Освен тях в групата имаше писатели и поети, някои от които не идват за първи път в Плевен.

Поетична вечер с гръцки произведения в превод на Емилия Трифонова на фона на гръцка музика и представяне на книгата на Кастос Нусиас "Възможност", която вече е преведена на български език, бяха следващите прояви, включени в инициативата.

Плевенски художници ще върнат визитата в южната ни съседка през месец май следващата година, когато в Атина ще бъде представена изложба на 10 плевенски художници.

 


 

 

Краеведите отбелязаха празника си в РИМ

 

Краеведи от цялата страна се събраха в Регионалния исторически музей (РИМ) - Плевен, за да отбележат тържествено Деня на българския краевед.

Гости на тържеството бяха проф. Марин Ковачев - председател на Дружеството на краеведите в България от основаването му до днес и преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и синът му доц. Александър Ковачев.

Проф. Ковачев връчи почетни грамоти на изявени краеведи по повод техни годишнини, както и дипломи за почетно членство в дружеството.

Доц. Ани Златева от Института по история при БАН представи краеведския сборник "Плевен и Плевенски край - минало, традиции, духовност". Сборникът включва изнесените доклади и съобщения от проведената в Плевен на 11 ноември миналата година научна конференция на тема: "Плевен и Плевенски край - минало, традиции, духовност". Тя бе организирана от плевенското дружество на Съюза на краеведите с председател Петко Дилков, Регионален исторически музей - Плевен, и Военноисторическите музеи - Плевен. Домакин на срещата беше Регионална библиотека" Христо Смирненски".


 

 

Избрани произведения на Георги Домусчиев издаде внукът му Бебо

 

Христо Домусчиев събира в книга позабравения архив на дядо си, сн. архив

"Ти, Дядо, ме научи да виждам и усещам дори невидимите неща. Ти ме научи на търпение. Ти ме научи да виждам любовта, смирението, благодарността... Безбройни са твоите уроци и в тези кратки спомени за теб едва ли ще мога да разкажа всичко. Но те са запечатани в чип в главата ми и ще бъдат там до моята смърт. Дано имам време... Благодаря ти!"

Това пише обичаният плевенски актьор Христо Домусчиев - Бебо в предговора на книгата с произведения на дядо си, който е озаглавил "Уроците на дядо". Издателството е "Леге артис", а книгата събира известни и позабравени литературни произведения на именития плевенчанин - "Сенки от стария Плевен", "Отдавна", "Самичка" (повест), очерки и разкази, "Есенни листа" (стихове в проза), както и писма до Г. П. Домусчиев. Изданието завършва с речник на забравения всекидневен език на Плевен.

"Искам да преиздам някои от неговите книги, защото днес, в този забързан и объркан свят, хората трябва отново да се докоснат до простичките, изпълнени с много болка, тъга, смях и обич разкази за нашите предци, живели в този град. Светът винаги е имал своите личности, своите зевзеци, своите неудачници или щастливци. Това е градът, в който живеем. Мисля, че разказите на дядо са някакъв мост, по който трябва да минат днес поколенията, за да намерят в лабиринта на времето и събитията своето място в живота на града. Вярвам!", казва Бебо.

Георги Пенчев Домусчиев е роден на 19 ноември 1872 г. в Плевен в известната повече от 250 години фамилия Домусчиеви.

До 1895 г. учи в Държавната мъжка гимназия "Княз Борис" в Русе. Няколко години учителства в родния си град. Завършва юридически науки в СУ (1902).

Практикува като съдия, прокурор и адвокат в редица градове на страната.

Г. П. Домусчиев става член на Съюза на писателите през 1922 г., заедно с К. Константинов, Рачо Стоянов, Мара Белчева, Минко Генов и Петко Росен.

Това е годината, през която за председател на съюза е избран проф. Михаил Арнаудов. Домусчиев поддържа творчески връзки с българските интелектуалци проф. Иван Шишманов, проф. Александър Балабанов, д-р Кръстьо Кръстев, Трифон Кунев, Юрдан Трифонов, Илия Блъсков, Добри Немиров, Енрико Дамяни и много други, чрез писма и лични срещи. Активно участва в списването на литературното списание "Родна мисъл" (1921 - 1924 г.) в Плевен заедно с писателя Иван Кирилов и поета Никола Ракитин. През 1933 г. е съредактор на общественокултурното издание "Вит", в което се отпечатват и част от творбите му.

Г. П. Домусчиев е изтъкнат читалищен деятел и радетел на културата в Плевен. Дълги години той е в управата на градското читалище "Съгласие". Неговият баща Пенчо Домусчиев и чичо му Христаки Домусчиев са основатели на читалището в града. Георги Домусчиев е председател и на първата българска оперета в Шумен.

Официалното представяне на книгата ще се състои на 20 ноември в читалище "Съгласие".


 

 

Хиляди извиха хоро на площада след финала на Мизия танцува

 

 

Хубавото време позволи на състезателите и много граждани на Плевен да се наиграят на воля

Танцьорите от столичния клуб "Чанове" са шампионите от третото издание на Националния фестивал на клубовете за народни хора "Мизия танцува 2013". На второ място беше класиран клуб "Гайтани" от София, а третото място бе присъдено на "Пълдин" - Пловдив.Това стана ясно по време на официалното награждаване на победителите, което се състоя на площад "Възраждане". Журито с председател проф. Даниела Дженева и членове Мария Евтимова - преподавател в Националното училище за танцово изкуство, хореографът Димитър Манов и директорът на Северняшкия ансамбъл доц. Георги Хинов имаше тежката задача да оценява между 35 състава с над 1 500 танцьори от цялата страна, които пристигнаха в Плевен за надиграването. Състезателната част се проведе в зала "Спартак". Организаторите Олга и Минко Мустакови - ръководители на клуб "Българско хоро", съвместно с община Плевен бяха предвидили достатъчно награди, за да не се почувства никой ощетен. Въпреки че повече от едночасовото импровизирано представление, което участниците демонстрираха на площада, показа, че танцуването само по себе си е най-голямата им награда. Поощрения бяха раздадени в различни категории. За най-стилна група журито призна "Акцент" - София, "Капаклия" от Елин Пелин и "Български огън" от София. За най-атрактивни клубове бяха определени "Фолк фитнес маниаците" от Дупница, "Нашенци" - Русе, и "Славянци" от Славяново. Наградите за най-оригинално представено хоро отидоха при клуб "Хоро" - Козлодуй, "Иглика" - Царево, и "Илинден" - Петрич.

 Най-артистични се оказаха "Веселяците" от Свиленград, следвани от "Седеф" - София, и "Пендари" - Банкя. Според журито най-добре хоро от Северна България са представили танцьорите от клуба към Лесотехническия университет в София, следвани от "Ритъм седем осми" - Варна, и "Седем осми" - Добрич. Купи и грамоти и лакомства от спонсорите получиха всички носители на първи, втори и трети награди в различните категории. В категорията за цялостно представяне трите клуба лауреати получиха и парични награди.

Поздрав към участниците и за всички, които се събраха на площада, беше краткият концерт на Северняшкия ансамбъл - част от най-новата му програма.

Според проф. Даниела Дженева в третото издание на фестивала всички състави са били изчистили стилово нещата, които представят. "Мисля, че фолклорът е с много добра позиция сред сценичните изкуства. Увеличава се и публиката на тези концерти. Днес някои колеги ми казаха, че любителските клубове за народни танци ще вземат хляба на професионалните. Напротив. С тях се увеличава още повече публиката, а и желаещите да се включат в подобни групи", сподели още проф. Дженева. Нейната оценка за Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев" е, че е на едно от първите места сред професионалните състави в страната.


 

 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

Обезумелият философ

Лоран Гунел

За разлика от предишните два романа на автора, сега присъстваме на изграждането не на личност, а на цяла общност под отмъстителната диктовка на един наранен душевно преподавател по философия. Това е изненадваща книга - както с фабулата, така и с детайлите й, често предизвикващи усмивка. Изненадата ни дебне в сюжетните обрати.

 

Пчелата

Оура Лов

Когато любовта ни споходи, влизаме в досег с висша вселенска вибрация. Духовното извисяване ни отваря портала на времето и паралелните светове. Преградите падат и калейдоскопът на историята се завърта... Минало, настояще и бъдеще се сливат в протяжността на времето, пространствата губят очертания и духът ни шества свободен, готов да се докосне до вечната мъдрост, до древни философии и мистични практики, озоваваме се в минали животи и цивилизации и учим уроците си.

 

 

върни се в НАЧАЛО