СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 37 (1 - 7 ноември 2013 г.)


 

 

Храм Света Троица събира дарения
за реставрацията на стенописите си

 

В църквата не е правен основен ремонт от построяването й преди 113 години

 

 

Иконостасната стена е първата, от която започва възстановяването, сн. авторът

Лора БОРИСОВА

Един от най-старите храмове в Плевен се нуждае от реставрация на стенописите и от основен ремонт, каквито не са правени от неговото създаване през 1900 година. За събирането на необхдимите средства църквата разчита единствено на доброволни дарения. Благодарение на добротата и отзивчивостта на хората от началото на пролетта са събрани около 17 хиляди лева, с които вече е започнато възстановяването на иконостасната олтарна преграда. "Аз съм от 23 години тук и такъв ремонт изобщо не е правен. Стенописите са доста захабени от времето, опушени са от свещите, а на някои икони има и течове, които са ги увредили. Затова започнахме почистване и възстановяване на тази иконостасна стена, която е най-красивата в целия храм, защото навремето колоните между иконите са правени с позлата. За да пестим средства избрахме елементите с позлата да бъдат възстановени с имитация на злато или шлак метал, който струва около 5 хил. лева. Докато позлатата щеше да излезе около 15 хил. лева, а това за нас е напосилна сума. Проблемът е и че парите, които имаме, вече са на привършване, а за довършване само на този участък ни трябват още около 6 000 хиляди лева", обяснява свещеноиконом и председател на църковното настоятелство Венци Христов. Той благодари на всички добри хора, които са им помогнали и специално на лекарското съсловие в града, което е един от основните дарители.

За реставрацията на двата купола пък са нужни още 4 000 хил. лева, с които за жалост църквата също не разполага. "Хубаво е и това да се случи до края на годината, за да се използва скелето, което сега е тук, защото и то трудно се намира и доставя", допълва отец Венци.

В момента тече ремонт и на стълбището и площадката пред храма, които бяха в доста окаяно състояние от дълго време. Той е изцяло поет от фирма "Титан Златна Панега", като догодина ще бъдат оправени и страничните стени с оградките.

Досега всички ремонтни дейности, които са извършвани по външната фасада на храм "Света Троица", са били по-скоро освежителни и козметични. Покривът е кърпен на места, а дървеният под вътре, който при стъпване пружинира, е подменян частично. Надеждите и вярата на служителите в църквата са, че макар и бавно ще се съберат средства за отдавна необходимия цялостен ремонт. Предвижда се да бъде изградена и естакада за инвалиди, която в момента липсва.

Храмът е започнат да се строи през 1894 година и през 1900 година е завършен с общи усилия на народа. По това време се е намирал извън града и е обслужвал околните села, но с течение на времето остава в центъра на Плевен. "И тогава хората са живели трудно, знаем тези години какви са били, но въпреки това са се обединили за общата кауза и всеки е помагал с каквото може. Надяваме се, че и сега, след 113 години, ще успеем да се справим. Благодарни сме на всяко дарение, защото се издържаме сами и всяка помощ е от полза за нас", казва свещеноиконом Венци Христов.

На всеки дарител се издава свидетелство за дарение и квитанция за сумата, за да са спокойни гражданите за какво точно и къде ще отидат дарените средства, уверяват представители на черковното настоятелство.

Банкова сметка на църковното настоятелство:

IBAN: BG96 STSA 9300 0014 0947 90

BIC: STSABGSF

Банка: ДСК Плевен


 

 

Над 300 студенти се обучават по практика в УМБАЛ - Плевен

 

 

Бъдещите медици в реална болнична обстановка, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Над 300 са студентите, които се обучават практически в Университетската болница за активно лечение (УМБАЛ) "Георги Странски" в Плевен. За практиката си младите хора получават и финансово възнаграждение, а реализацията е по проект на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Практиката дава възможност на бъдещите медици да получат адекватни умения в работна обстановка. Студентите работят под ръководството на индивидуален ментор, който съобразява работата им с техните възможности.

"За да реша дали да отделям от личното си време за допълнителна работа със студентите изисках тези, които искат да се запишат при мен, да проведат събеседване и да напишат мотивационни писма, които прочетоха, докато провеждахме интервюто. Бях впечатлен от желанието на тези колеги да се обучават, да усвояват практически умения по методика, съобразена с техните възможности - времеви и физически, и бях впечатлен от начина, по който те възприемат обучението. Тези хора искат да учат и искат да се развиват, искат да дадат и изискват да получат", казва един от менторите - доцент Сергей Илиев.

Общо 62-ма са менторите от болницата, които са от почти всички

клиники на лечебното заведение. Студентите имат възможността да участват активно в работата на лекарите и да се сблъскат на практика с всичко, което професията изисква ежедневно. Очи в очи с пациентите младите хора се учат как да общуват с тях, така че това да е полезно за тяхната бъдеща работа. "Това е чудесна възможност да се запозная на живо с нещата, които учим в университета, макар и да имаме практическо обучение. Работата с индивидуален ментор е много по-ползотворна. Фактът, че има допълнително възнаграждение, е един плюс, тъй като на много от студентите се налага да работят, за да покриват разходите за своето обучение. По този начин освен знанията, които придобиваме непосредствено от лечението на пациентите, аз и колегите ми имаме възможност да изпитаме едно удовлетворение от това, че печелим от собствения си труд", смята Николай Иванов, който е в шести курс.

Към програмата проявяват интерес студенти и от други висши медицински училища в страната, твърдят от плевенската болница. От ръководството на лечебното заведение се похвалиха, че именно заради такива проекти в Плевен няма текучество на кадри и липса на медицински персонал.


 

 

Участваме в модел за контролиране на даскали и школски директори

 

Инна СТЕФАНОВА

Плевен е една от областите, включени в пилотно проучване за изготвяне на модел, с помощта на който да бъдат инспектирани директори и преподаватели. Този модел трябва да бъде изготвен в реална среда и да обхване училища и детски градини. Проучването е предвидено да приключи до април 2014 година. Целта му е да се подпомогне създаването на Държавен образователен стандарт и Национален орган за инспектиране на образователната среда. С въвеждането на периодична външна оценка на резултатите от работата на директорите и учителите ще се гони по-високо качество на образованието. При необходимост детските градини и училищата в Плевенско ще бъдат насърчавани, а когато е необходимо - и задължавани, да планират и реализират необходимите промени за подобряване на дейността си.

Новият модел за инспектиране на образованието е наложително да бъде въведен без излишно бавене, коментират запознати, които са убедени, че той ще е и един от начините да бъдат превъзмогнати абсурдите в системата. Мнозина са и онези обаче, които са скептични по отношение на резултатите му. Ако все пак моделът проработи, мотивират се те, той няма ли да дублира сегашната система на инспектиране, която е създадена преди години също от Министерството на образованието? На експертите в регионалните инспекторати по образованието, какъвто има и в Плевен и в който работят двадесетина човека, никой все още не е отнел правото да контролират работата на директори и преподаватели.

Не от година на година, а от месец на месец се задълбочава разликата в нивото на образование в по-големите селища в областта в сравнение с малките, алармират преподаватели. Това дава възможност на по-богатите социални групи да осигуряват по-добро средно образование на своите деца, отколкото на хората с ниски заплати например. За никого не е тайна и фактът, че някои директори и учители от години не повишават своите компетенции, но продължават да бъдат несменяеми, въпреки че им липсват качествата на мениджъри и преподаватели. Очевидно е и ниското качество на учебниците, превърнали се в четива, писани за хонорар. За това и за факта, че близо 40 на сто от тинейджърите са неграмотни, че средното образование е в колабс през последните години се изписаха томове, от които реален резултат няма.


 

 

Пенка Спасова, Сдружение Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи:

 

Проект Компас помага на ромите за интегриране на пазара на труда

 

Пенка Спасова (вдясно) заедно с останалите българи, обучени в Германия за мултипликатори

Светлана ЧАМОВА

- Г-жо Спасова, какво представлява проектът "Компас"?

- "Компас" е краткото наименование на проекта. Пълното му название е "Баланс на компетенциите, иновативен инструмент за избор на кариера и увеличаване пригодността за заетост на ромите". Финансиран е от програма "Учене през целия живот", секторна програма Леонардо да Винчи - трансфер на иновации. Координатор на проекта е Bildungsinstitut Pscherer в Германия, а партньори са организации от България, Румъния, Унгария, Германия и Франция. Проектът започна през октомври 2012 г. и ще продължи до октомври 2014 г. Целевата група са роми, на които искаме да помогнем да се интегрират на пазара на труда чрез един интересен инструмент, който се нарича баланс на компетентностите.

- Какво представлява този инструмент?

- Този инструмент нашите немски партньори трансферират от Франция и в Германия. Те го използват, за да помогнат на маргинализирани групи, хора със затруднения в ученето, хора, затруднени да намират работа и да се реализират на пазара на труда. Тества се доколко те са пригодни, за да се реализират на пазара на труда, т. е. какви компетентности и умения имат, за да могат да бъдат успешни в търсенето на работа. С тяхна помощ ние трансферираме този инструмент в България, Унгария и Румъния. Тоест трите държави сме така да се каже пилотни страни, в които ще се адаптира и използва този инструментариум.

- Какво е свършено досега?

- Адаптирахме към нашата действителност материалите, които партньорите ни от Bildungsinstitut Pscherer ни предоставиха. Създадохме един, на първо четене, готов инструмент, който искаме да започнем да тестваме в края на тази година и в началото на следващата. Само преди две седмици - от 6 до 19 октомври в Плауен, Германия, се проведе обучение на мултипликатори, т. е. това са хората, които ще изпробват този инструмент съответно в България, Румъния и Унгария. От всяка страна на това обучение присъстваха по 4 представители, т. е. общо 12 мултипликатори бяха обучени да бъдат оценители на компетентностите и те да проведат тази тестова база в съответните страни. Две са сдруженията от Плевен, които участват в проекта и са равноправни партньори в него - Сдружение "Развитие на личността и човешките общности" като основен партньор и подпомагащ партньор "Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи", чийто представител съм аз. Заедно с трима експерти от сдружението "Развитие на личността и човешките общности" участвахме в това обучение в Плауен и получихме сертификати от обучаващата институция Bildungsinstitut Pscherer. Оказа се, че сме свършили много голям процент от работата - около 90 процента, т. е. много малък процент има за доуточняване и коригиране на някои дребни неща по инструмента. След тези корекции ние сме готови да започнем тестването и тестовата фаза в България.

- Как точно ще го направите?

- Ще изпробваме инструмента с 10 представители на целевата група от ромската общност, като ще се опитаме тези хора, тествайки ги с инструмента, да ги подготвим да установят силните си страни и това, което могат да използват като умения и компетентости, за да бъдат успешни на пазара на труда. Това, което могат добре да правят, което искат да правят, да го използват и ако имат нужда от обучение, то да бъде насочено към придобиване на допълнителна квалификация. Като резултат от тестовата фаза тези хора ще получат един заключителен доклад, който ще описва техните силни страни, ще ги насочва в кои сфери биха могли да се реализират и какви следващи стъпки могат да предприемат, за да осъществят целите си.

- Какво предстои като следващи стъпки по проекта?

- Ще обучим още 40 човека мултипликатори, които ще получат информация и умения, за да използват по-нататък този инструмент. Целта ни е с тази тестова фаза и с резултатите от тестването на инструмента да запознаем Бюрата по труда, с които ще сключим споразумения за съвместна работа, всички прилежащи агенции и служби по заетост и да разпространим този опит в регионите Ловеч и Монтана.

- Има ли и други резултати от проекта?

- Един от важните резултати е, че водещата организация "Развитие на личността и човешките общности" ще бъде сертифицирана от нашите партньори като организация, която покрива критериите за качество в областта на обучението по ключови компетентности за тази целева група. За целта организацията е регистрирала и такава услуга по българското законодателство, предстои тя да регистрира дейността си към Националната агенция за професионално обучение и образование. Така че проектът се вписва не само в европейските стандарти за качество, той ще покрива и изискванията на българските стандарти за качество.

 

 

Гневът на младите

 

 

И рекламите ни са пълна скръб!

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Знам, че въртенето на реклами по телевизията е неизбежно, но не проумявам как може да се правят такива простотии. В тези клипове са хвърлени толкова пари, а повечето са глупави, та чак смешни. Невъзможно е да изгледаш един филм или предване, ако поне два пъти не чуеш какво е най-доброто лекарство срещу диария или хемороиди, например. Още по-досадно е по-време на вечеря да слушаш за най-непропускливите дамски превръзки или памперси. Поне да се съобразяват с часовете, в които ги въртят.

Едни от рекламите, които са адски тъпи, са тези за перилните препарати. Вместо майката да се скара на децата си на какво са заприличали след игра, както обикновено става, тя ги посреща изключително щастлива от вида им, защото има вълшебен прах. Цялата тази ситуация е направо нереална.

Писна ми и от клипове за уникалните самобръсначки, които само с едно движение правят кожата на мъжа мека като бебешко дупе. Е, ползвал съм ги и мога да кажа, че с тях не се случват чудеса.

Като момче например бих искал да гледам интересни и оригинални реклами на автомобили, но за жалост и те са рядкост.

Какво да кажа пък за многобройните реклами на мъжки и женски стимуланти за сексуална мощ?! И за тях просто нямам думи.

Добре че тук-таме завъртат нещо по-сполучливо и със запомняща се мелодийка, която да си припяваш понякога.

Като цяло обаче смятам, че в България се правят едни от най-глупавите и несполучливи промоклипове и това малко или много оказва отрицателно влияние на икономиката ни. Бил съм в чужбина, а и гледам чужди канали и разликата в рекламите е огромна. Срамно е, че и в това отношение сме толкова изостанали. "

Теодор Теодоров, 18 години, от Плевен

 

 

Послушай лекаря

 

В миналия брой наш читател питаше дали трябва да промени начина си на живот и хранене след прекаран инфаркт, при положение че повече от година няма никакви оплаквания и се чувства добре. Специалист отговори какъв трябва да е здравословният режим по принцип при такива пациенти. Отделихме една особено дискутирана тема не само за прекаралите инфаркт - мазната храна или цигарите са по-вредни за сърцето?

 

Може да ядете мас от буркана и пак да нямате висок холестерол

 

Д-р Величко ПЕНЧЕВ, специалист по вътрешни болести и кардиология, завеждащ Интензивно отделение в УМБАЛ "Г. Странски", консултант в клиника "Св. Параскева"

 

Това е много интересен въпрос. При всички случаи цигарите са много вредни. Тютюневият дим е вреден не само за сърцето, а изобщо за целия организъм. Независимо от това колко мазно ядете, всичко зависи от обмяната на веществата и от гено и фенотипа на отделния човек. Може да ядете свинска мас с лъжица от буркана и да ви няма абсолютно нищо. Има фамилии, в които има завишен холестерол и храненето е от голямо значение за коригирането на тези нарушения, но има случаи, в които обмяната е такава, че наситените мазнини не вредят изобщо. За пример даваме ескимосите - те се хранят изключително с мазни храни. Ядат тюлени, моржове, мазна риба. Не се лишават от нищо мазно, а от инфаркти не умират. Има цели популации с много висок добър холестерол, има популации, където лошият е на първо място. В България сме от втория тип. Така че при нас храненето е важно. Не повече от 16-18% от липидния метаболизъм може да се коригира с диета. Това означава, че дори да не ядете никакви животински мазнини, холестеролът ви ще си е 5,5, както ако ядете само зеленчуци и треви. С други думи, ако нямате предразположение и консумирате свински пържоли с гарнитура от пържени в свинска мас картофи, холестеролът пак ще ви е същия или ще се покачи минимално. Диетата не е най-важното нещо при липидните нарушения. Докато при цигарите няма хора, при които те да не вредят и други на които да вредят. Така че директният ми отговор е, че цигарите са много по-вредни, а животинските мазнини са вредни дотолкова, доколкото яденето не е балансирано. Ако пържолите са придружени с много зеленчуци и се консумират повече омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата, мазните храни няма да са чак толкова вредни в сравнение с цигарите.


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 


 

 

 

върни се в НАЧАЛО