СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 37 (1 - 7 ноември 2013 г.)


 

 

Повсеместно се нарушава забраната да се продават употребявани обувки

 

Без проблем човек може да си купи и чужди гащи, ако не е гнуслив

 

Никой не крие продажбата на обувки втора употреба, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

В плевенските магазини за стоки втора употреба повсеместно се нарушава наредба на здравното министерство, забраняваща продажбата на обувки, бебешки дрехи и бельо секънд хенд, установи проверка на "BG Север". Никой от търговците не се крие, даже са поставени изрични надписи, указващи вида на непозволената стока.

Най-масово е нарушението за продажбата на обувки. Те се търгуват в почти всички магазини за втора употреба. В един от тях установихме, че доста запазени дамски боти ще ни струват 20 лева. В друг магазин обувките са разделени на две секции - по-запазени на цени 18 - 25 лв. за килограм и по-захабени за 5 - 10 лв. килото. Повечето от чепиците са поолющени, изразително придобили формата на крака на предишния си собственик, но се срещат и по-прилични, включително от естествена кожа. Интерес от страна на купувачите определено има. Забраната да се продават употребявани обувки е на първо място заради вероятността да се прихванат гъбички. Има и риск от деформация на стъпалата заради стелките и подметките, придобили формата на предишния им притежател.

Бебешко облекло и бельо се продават по-рядко, но и това се среща. Повишените хигиенни мерки за бебетата са ясни, макар че бързо умаляващите им дрешки обясняват търсенето на тези артикули. При бельото обаче нещата стоят недвусмислено - човек трябва да е съвсем лишен от гнусливост, за да си купи

чужди прашки, сутиен, бикини или комбинезон.  Защото именно това се продава в магазин на централна улица, установи нашата проверка.Наскоро от Регионалната здравна инспекция в Плевен съобщиха, че са съставили наказателни постановления на два магазина за втора употреба именно заради продажбата на тези непозволени стоки. На това, че забраната се нарушава повсеместно, отговорът бе - проверките са планови, а не тематични. В това може да има някаква чиновническа, но няма никаква житейска логика - истината е, че наредбата на практика не действа, щом нарушителите газят забраната съвсем явно.

Факт е, че търговците на стоки секънд хенд отдавна искат специално забраната за обувките да отпадне. Част от доводите им са, че има достатъчно други случаи, когато един и същи чифт се обува от много хора - така е при игра на боулинг, при кънки-обувките. Когато има търсене, подхранвано от неплатежоспособността на българина, има и предлагане, макар и покрай закона. Решението е наредбите да се направят по-гъвкави, без да се пренебрегва безопасността - например да се въведе изискване за обработка на обувките с допълнителни дезинфекционни химикали. Иначе става познатата нашенска история, при която керванът си върви, а забраните си стоят само на книга.


 

 

Смяната на десен волан с ляв излиза почти колкото нова кола

 

Колите с десен волан се купуват заради по-ниските си цени, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Да се забранят автомобилите с десен волан в България, поискаха миналата седмица експерти по време на дискусия в парламента за промени в Закона за движение по пътищата. Причината за това е, че според тях тези коли са изключително опасни и участието им в движението е предпоставка за инциденти. Ако промените бъдат направени, много шофьори ще се окажат принудени да сменят десния волан с ляв. Само че подобен ремонт може да излезе колкото една нова кола, твърдят плевенски автомонтьори. Освен че струва скъпо, смяната на волана крие и много по-големи опасности отколкото управлението на кола с лява дирекция. "Тук в Плевен аз лично не познавам майстори, които да се занимават с подобно нещо. Това е изключително сложно, сменят се хиляди работи, реже се, а най-важното е да попаднеш в ръцете на специалист. Няма нищо по-добро от фабричната сглобка на един автомобил. А относно парите в зависимост от марката и годината на производство на возилото, за тази услуга може да вземат и 2 000 лева", твърди собственик на автосервиз в града. Според него подобна забрана е абсолютно излишна, тъй като реално повечето от катастрофите се случват с коли с лява дирекция. Тя ще лиши и водачите от възможността да си взимат на старо запазени и добри като пари автомобили, които ако са с ляв волан ще струват двойно по-скъпо. "Наскоро познат си купи BMV трета серия Е46 с дясна дирекция за около 3 500 лв.

Същите с ляв волан виждам, че вървят в интернет между 5 и 6 хиляди лева. Разликата е огромна и определено си заслужава инвестицията независимо с какъв волан е", разказва още майсторът.

Промените ще засегнат и доста собственици на автокъщи, които вкарват возила предимно от Англия. Макар и повечето автоджамбази да внасят коли от различни държави, това малко или много ще се отрази на бизнеса им, коментират запознати. Най-ощетени обаче ще бъдат шофьорите, които вече притежават кола с дясна дирекция. Те ще трябва да избират между това или да хвърлят сума си пари в сложен ремонт, който отнема поне месец, или да си купят ново превозно средство. Но и в двата случая се оказват губещи.

Връщането на полигона при обучение на кандидат-шофьорите е друго предложение за промяна в Закона за движение по пътищата, което беше направено. Идеята е младите водачи в присъствието на инструктор да се научат да овладяват колата при екстремни условия, с които не е изключено да се сблъскат и в практиката си по-късно. За целта плацът няма да бъде само с маркировки, а с различни по вид настилки. Те ще преминават от гладък асфалт в заледен път, мокра повърхност или пясък.


 

 

Пак вдигат цената на Гражданска отговорност

 

Еми СТАЛЕВА

В края на годината застрахователните дружества предлагат по-изгодни оферти за "Гражданска отговорност", установи репортерска проверка. Причината е в конкуренцията между отделните компании, както и в борбата за повече клиенти, които вече внимателно избират застраховател, на който да се доверят. Нормалната цена за полицата за автомобили до 1 700 кубика се движи в границите на 180 до 200 лева.

Добрите цени се очертават и ще важат единствено по време на кампанията за подновяване на полиците и то само за някои компании, коментират застрахователи.

Техните очаквания са за леко поскъпване през ноември в рамките на 10 - 20 лева, без да бъдат извършвани съществени промени. През последните години цената на полицата върви нагоре, коментира Николай Генчев от Асоциацията на българските застрахователи. Това може да се обясни с повишените лимити по застраховката и нарастването на обемa на щетите.

Освен това промени в наредба на Комисията за финансов надзор (КФН) може да повишат цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Проектът предвижда на застрахователните компании да бъде забранено да изискват от клиента да декларира дали ще напуска територията на България с колата си. Когато шофьорът заяви, че ще кара само у нас, обикновено получава отстъпка. Ако в даден момент му се наложи да излезе зад граница, той доплаща за сертификат "Зелена карта". Според КФН обаче това противоречи на Кодекса за застраховане и евродирективите, които казват, че "Гражданска отговорност" има покритие за целия ЕС и Европейското икономическо пространство. Ако предложението бъде прието, застрахователите ще трябва да направят нови тарифи, които вероятно ще бъдат малко по-високи, смятат експерти.

Сериозни промени се очакват само в определени сегменти. За собствениците на над 4 автомобила цената на полицата е с 500% по-висока, показва информацията от Комисията за финансов надзор. Т. нар. румънски застраховки доведоха до повишаване на цените за водачите от Видин, Силистра и Русе още през лятото. Масово коли, регистрирани и застраховани в българските градове по северната ни граница, се карат в Румъния. Това повишава както риска, така и обезщетенията.

Застрахователите вдигат цените и за младите шофьори - в някои компании водачите до 25 години плащат до 150% повече, при обем на двигателя между 1 600 и 1 800 кубика. При обем на двигателя над 2 500 кубика цената скача до 780 лв.

Някои компании таксуват със 100% повече водачите до 30 години, други повишават цената с 25% за стаж, по-малък от година. По-висока е цената и за шофьорите, причинили ПТП през последните 3 години. За спазващите правилата на пътя водачи се предлагат отстъпки, информират от застрахователните компании.


 

 

От Местни данъци няма да търсят дългове под 300 лева, поне засега

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Около 84% от местните данъци и такси вече са събрани. Общите приходи са в размер на 14 700 000 лева до момента при заложени очаквания от 14 400 000 лева за цялата година. Това съобщи Маргарита Бахнева - Антонова, началник отдел "Приходи от местни данъци и такси" към община Плевен. Със съдействието на съдия-изпълнители и след намесата на Агенцията за държавни вземания са събрани 1 850 000 лева. Това се е случило чрез запори на сметки, продажба на имущество и чрез други принудителни способи. От патентен данък са дошли 167 000 лева, от данъка за недвижими имоти 5 200 000 лева, а от таксата за битови отпадъци - 4 500 000 лева. От налога за придобиване са внесени 2 170 000 лева, а от глоби, санкции и неустойки - 190 000 лева, съобщиха от отдел "Приходи от местни данъци и такси".

От днес - 1 ноември, местните налози ще се събират принудително, за което по закон е предвидена специална процедура. Цялата сума на дълга от ноември става изискуема и вече може да бъде събирана по принудителен начин. Тече и законната лихва по дълга. Допълнително изискване, преди да се премине към принудително събиране на задълженията, е сумата да бъде точно фиксирана. Това се извършва чрез издаване на акт за публично вземане, който може да се обжалва в двуседмичен срок от получаването му. Ако длъжникът не предприеме действия по погасяването на така определената сума, то му се изпраща покана за доброволно плащане. Ако той не реагира на тази покана, то тогава се образува преписка, която се изпраща на Агенцията за държавни вземания или на частен съдебен изпълнител и се преминава към принудително събиране, поясни Огнян Иванов, началник отдел "Ревизии и събиране".

Чрез такава процедура през 2013 г. са издадени 2 300 акта за установяване на публични вземания на обща стойност от 1 220 000 лева. За принудително събиране на дългове са предадени 990 физически лица. "Хората могат да платят само част от сумата, като поемат ангажимент в разумни срокове да се издължат. Трябва да е ясно обаче, че неполучаването на акта не спира процедурата", уточняват от отдела за ревизии и събиране.

Гражданите могат да получат информация за статуса си на длъжници към общината като в Гугъл напишат трите си имена. Там те излизат заедно с покана хората да дойдат и да си получат документите. При положение, че два пъти не са открити на адреса си, то едва тогава се преминава към служебно връчване на документите. Мерките са окачване на таблото на длъжниците в сградата на "Местни данъци и такси", обявяване и публикуване в сайта на общината.

"Ние няма да започнем да гоним гражданите още от 1 ноември, ще им дадем още един месец отсрочка. В началото принудителни мерки ще се предприемат спрямо длъжници, които не са плащали местни данъци години наред. А гражданите, които имат задължения под 300 лева, могат да бъдат спокойни засега", информираха от отдела за местни данъци и такси. Оттам уточниха, че те не искат да насилват хората, а да поддържат контакт с тях за разумно разрешаване на въпросите с техните дългове.

 

върни се в НАЧАЛО