СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 37 (1 - 7 ноември 2013 г.)


 

 

Румен Петков:

 

Премиерът Пламен Орешарски плаща сметките за глупотевините в държавата

 

Политикът дари книги и билети за мотошоу на децата от Дома в Тотлебен

 

 

Петков подари на Дома и картина, рисувана от афганистанско дете-бежанец

Ангел АТАНАСОВ

Премиерът Пламен Орешарски е принуден да плаща сметките за всички глупотевини в държавата и да бърше лицето на България в Брюксел. Той единствен реагира адекватно на случващото се у нас през последните месеци”. Това заяви в плевенското с. Тотлебен областният лидер на местните социалисти Румен Петков по повод студентските окупации.

Още преди два месеца на заседание на Националния съвет на БСП той предупредил, че протестите в столицата може да ескалират през есента, когато студентите се върнат за началото на учебната година. Според него още тогава трябвало да се започне активен диалог със студентските съвети и с академичната общност въобще, но това не станало. Политическите партии от мнозинството допуснали грешка като не потърсили такъв диалог. Резултатът днес бил очевиден.

По повод телевизионните изяви на оправдания за убийството на бившия министър-председател украинец Александър Русов, който издаде скандалната книга “Аз убих Луканов”, Румен Петков заяви: “Трябва да има някаква мярка в катеренето по гърба на Андрей Луканов. Сатанизираха го всякак.

Сега близките му живеят в мизерия, а някакъв левент написал книга, от която сигурно ще изкара добри пари”.

Областният лидер на БСП Румен Петков и кметът на община Пордим Илиян Александров посетиха Дома за деца в неравностойно положение в с. Тотлебен и направиха дарение. 30 хлапета получиха подарък, за който не са и сънували.

Румен Петков им донесе билети за мотоспектакъла “Night of The Jumps” (“Нощта на скоковете”), който на 14 декември ще напълни за пореден път столичната зала “Армеец”. По повод Деня на будителите - 1 ноември, гостите попълниха фонда на библиотеката на дома с 65 тома българска и чуждестранна литература. Специалният подарък за децата обаче беше картината “Къща”, на която афганистанско дете-бежанец е нарисувало мечтата си - семейството му да има свой дом.

“Нашите традиции повеляват в Деня на народния будител да създаваме условия децата ни да се докосват до най-доброто от българската литература, до българската история и до всичко, което е съпътствало развитието на българщината. Позволих си да ви донеса картината на афганистанското дете, която е от колекцията на Червения кръст, защото трябва да учим и себе си, и децата си на солидарност, за да сме част от този свят, на който искаме да принадлежим”, каза пред малчуганите от Дома Румен Петков.

Сред подбраните нови книги, които влязоха в библиотеката, са “Под игото”, четиритомникът на Димитър Талев, издания, свързани с историята на Плевенския регион, биографичната книга на президента Георги Първанов за първия му мандат и др. Дарението включва и песнопойка с творби на големия плевенски певец Емил Димитров, издадена с подкрепата на Румен Петков и негови приятели.

“Мотошоуто, на което ще присъстват и част от вас, тази година ще бъде гледано по телевизията от около 1,5 млрд. души по цялата планета. С кмета на Пордим преценихме, че и деца от този Дом заслужават да се насладят на тази невероятна атракция”, допълни областният лидер на БСП.


 

 

Ремонтът на площада започва напролет

 

Михаил АНГЕЛОВ

За пролетта се отлага началото на мащабния ремонт по проекта “Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на Плевен”. Дейностите по него са стигнали до етапа за избор на изпълнител на строително-монтажните работи на обекти. По обявената обществена поръчка оферти досега са подали шестима кандидати. До края на ноември комисията трябва да огледа всички предложения и да се произнесе по тях. Тя обаче може да удължи този срок, ако прецени, че е необходимо, съобщиха от кметството в града.

Бюджетът на проекта е 4 911 841 лв., а финансирането е по програма “Регионално развитие”. Продължителността му е 20 месеца. Според обявената обществена поръчка се предвижда да бъдат извършени ремонтни дейности по площад “Възраждане” с прилежащите пешеходни пространства към Гарнизонния военен клуб, пешеходната зона от зала “Катя Попова” до площад “Свобода” и около централния градски фонтан. Ще бъде подменена и ВиК мрежата в района. Ако бъде реализирана икономия при провеждането на обществената поръчка, с нея ще бъде направен ремонт и на “пеещия” фонтан в Градската градина и на трите водни огледала до каскадата. Плановете на общинската управа са лентата на обновения център да бъде прерязана най-късно до 19 декември 2015 година.


 

 

Липсата на автобусна спирка тормози пътници в студ и пек

 

 

Тук Радослав Иванов и останалите пътници чакат автобуса, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

За спирка, от където се качват много пътници за близките села, но на нея няма заслон, ни сигнализира 63-годишният Радослав Иванов от Плевен. Мястото се намира до бензиностанция “Еко” срещу католическата църква в ж. к. “Мара Денчева”. Всъщност то и обозначение за спирка няма, но тук от години редовно спират автобусите за Радишево, Тученица и Бохот. Най-много са пътниците в ранните сутрешни часове и привечер. Повечето са пенсионери, които пътуват до близките села, за да изкарат нещо от дворчетата си и така да вържат двата края. Когато времето е лошо, пътниците се крият под козирката на близката бензиностанция. Видят ли автобуса, прегазват набързо през моравата, а шофьорите знаят за това положение и ги изчакват. Единственото, което искаме, е да се сложи истинска спирка, за да не ни вали дъжд и сняг, казва Радослав Иванов. Той дори посочва конкретен, отдавна неизползваем спирков заслон, който може само да бъде преместен. Намира са до входа на Горноплевенските гробища - някога от там много хора са пътували към индустриалната част на града за работните си места. Днес предприятията имат фирмени автобуси за извозване на работниците и спирката не се ползва. На 27 декември миналата година читателят ни подал молба до община Плевен по този въпрос.

“Да сложат нещо над главите ни, докато чакаме автобуса - да преместят неизползваната спирка или, ако е по-лесно, да сложат няколко ламарини, да си скрием главите в дъжд и сняг. Но никой не си направи труда за това”, споделя огорчението си възрастният човек. Когато проверил какво става с молбата му в общината, получил отговор, че е стигнала до бюрото на инж. Иван Маринов в стая 100. Човекът чакал час, но с болните си крака не успял да дочака да го приемат. След почти година време отговор от общината продължава да липсва.


 

 

Плевен и Москва ще развиват историко-патриотичния туризъм

 

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев и кметът на Плевен Димитър Стойков са се договорили с префекта на Централния административен окръг (ЦАО) на Москва Виктор Фуер за сътрудничество в рамките на историко-патриотичния туризъм, съобщиха от посолството в Москва. Поводът за срещата е дарението от българска страна на бюст на генерал Скобелев, който в началото на декември ще бъде изложен в Централния музей на въоръжените сили на Русия.

Двете страни са посочили добрата практика за провеждане на историко-патриотични туристически турове за руски ученици в български градове, свързани с историята на руско-турската освободителна война, сред които и Плевен. Договореност за започване на такива турове от 2014 г. вече има с руското Министерство на културата. Руската страна e изявила и желание за възобновяване на програмата за сътрудничество в образованието между ЦАО и Плевен в рамките на детския конкурс “Плевенска епопея”.

На срещата е била обсъдена и възможността префектът на ЦАО на Москва да посети Плевен на 10 декември, когато се чества Освобождението на града. На 15 май 2014 г. в рамките на празника на Плевен ще бъдат организирани и Дни на руската култура. “BG Север”


 

 

Опит за синхрон между образованието и бизнеса

 

 

Дворовете на професионалните гимназии са пълни с техника от миналия век - за нова пари няма, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

По-големите фирми в България от години се оплакват от недостиг на квалифицирани кадри. В същото време над една четвърт от младите хора в страната са без работа. Причината за абсурдната ситуация е в скъсаната връзка между продуктa, предлаган от образователната система, и реалните нужди на бизнеса. И макар че проблемът съвсем не е нов, едва сега Министерството на образованието прави опит да възстанови тази връзка. Идеята е да се създаде модел за партньорство между професионалните гимназии и предприятията. Според експерти от министерството той може да започне да се прилага още от следващата учебна година, което означавало след 4 - 5 години на разположение на фирмите да бъдат първите випуски компетентни работници.

Представители на професионалните гимназии в Плевен обаче не са напълно убедени в предимствата на модела. А оценките им за предложението са, меко казано, критични.

Една от идеите на образователното ведомство например е в годината на приема предприятията да правят разчет на необходимите им кадри към годината на завършване в училището. По този начин след 4 години от професионалната гимназия да излязат подготвени за нуждите на същите предприятия кадри.

Тази идея не е откритие на “топлата вода”, коментират плевенски педагози, защото от години се използва в професионалното обучение в Германия.Основава се на сътрудничество между професионалните училища и бизнеса, като съчетава теоретично обучение с практика, която се провежда в предприятията.Разликата между двата модела е, че в Германия предприятието назначава на работа младежите, докато те учат, т. е. те се водят работници, а при българския вариант те са ученици, а предприятието само сключва договор за стипендия с тях. В Германия водещо е предприятието, докато тук водещо е училището. В училището трябва да сформират цяла паралелка от 26 ученици, в която да се изучава дадена професия. В най-добрия случай учениците в класа може да са разделени на две различни специалности. Това на практика означава, че ежегодно от професионалните училища ще излизат по минимум 13 специалисти. Възможност да наемат такъв брой работници годишно обаче имат само големите предприятия, което автоматично изключва малките от схемата.

В община Плевен в момента има 13 професионални гимназии, с тези в областта те стават общо 24. Повечето от тези професионални гимназии обаче са създадени по икономическата логика от времето преди промените. В Белене например престижната някога гимназия по ядрена енергетика “Мария Склодовска - Кюри” сега едва крета. Няма я централата и кадрите не могат да се реализират.

Тъжна е съдбата и на гимназията по електроника и химични технологии “Проф. Асен Златаров” в Плевен, също със завидна репутация докато работеше на пълни обороти рафинерията “Плама”. Подобна е ситуацията в селското стопанство. Земеделските училища в Плевенско са пет, всяка година от тях излизат момичета и момчета с тапии, а работните места в областта на земеделието са недостатъчни.

Как да бъдат разпределени финансовите ангажименти между бизнес и образвание е другият препъни камък в лансираната реанимация за професионалното обучение. Предложението е образвателното министерство да одобри учебните планове и да преведе парите по стандартите, по които и сега се плаща за всеки ученик във всяко училище. Всичко останало - техниката за обучение, разходите за осъвременяване на знанията на преподавателите, както и стипендиите на учениците, срещу които те ще се задължават да работят в определеното им предприятие за срок от 6 години след дипломиране, трябва да се покрие от бизнеса. И без това малкият и средният бизнес в Плевенско в момента агонизира, казват работещите в професионалните гимназии. Предлаганият модел допълнително ще го натовари, а той едва ли ще се съгласи да поеме още един харч, даже това да е за доброто на образованието.

До 15 ноември подготвяните промени в закона за професионалното образование и обучение се очаква да бъдат готови и да влязат в парламента.

 

върни се в НАЧАЛО