СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 37 (1 - 7 ноември 2013 г.)


 

 

Извратеняци блудстват с малолетни деца, броят на осъдените нараства

 

Престъплението трудно се доказва, жертвите мълчат от страх и срам

 

Поля ТОМОВА

Увеличава се броят на осъдените за блудство, сочат данните на съда и прокуратурата в Плевен. През 2011 г. присъди са получили четирима, докато през миналата година броят на вкараните зад решетките за сексуално посегателство над малолетни и непълнолетни е шест.

Блудството е престъпление, което трудно се доказва, смятат запознати. Причините са много, но на първо място е фактът, че по правило жертвите дълго време не споделят какво им се е случило - било поради срам, било поради страх.

Един от осъдените през тази година е В. М. от село Петърница, на 56 години. Той посегнал на деветгодишно момиченце, приятелка на собствената му дъщеря. Според съдебните документи, мъжът сам отглеждал дъщеричката си. Тя често играела с жертвата П. М. През май тази година мъжът решил да събира билки. Взел дъщеря си, а с тях тръгнала и приятелката й. Докато били в гората, мъжът си свалил дрехите, казал на жертвата също да се съблече. Детето се уплашило, но отказало да го стори. "Подсъдимият В. М. започнал да я пипа по тялото, гърдите и краката. След известно време еякулирал върху лицето на пострадалата. Заплашил детето, че ако каже на родителите си, ще я пребие", пише в мотивите за присъдата на съда. Жертвата, както в повечето случаи, не споделила с близките си. Започнала обаче да бълнува. Когато баща й разбрал, я попитал какво е станало и детето проговорило. По време на разследването са направени медицински и психологически експертизи, които доказват, че с пострадалото дете са извършени блудствените действия, описани по-горе. 56-годишният мъж признал за стореното. Той е способен да носи отговорност за постъпките си, разбира действията си, пише още в съдебните документи. Съдът осъжда насилника на три години и шест месеца затвор, но след приспадане на времето, в което е бил в ареста, присъдата е две години и четири месеца при първоначален строг режим.

Има и случаи, в които обаче блудството не може да се докаже и обвинените в него са оправдани. Такъв е случаят с двама мъже, обвинени в блуство от 11-годишно момиче от село Ставерци. Малката, която е съседче на двамата мъже, заявила, че те я изнасилили през лятото на 2011 г. в двора на къщата, под крушата. Детето твърди, че възрастните мъже я държали за ръцете и краката, удряли я и двамата я обладали със сила. Медицинските прегледи обаче показват, че по тялото на момичето няма следи от насилие, включително и сексуално. След няколко съдебни заседания двамата мъже са оправдани и процесът приключва.

Разследване за блудство тече и в момента. На 27 септември майка на малолетно момче подава сигнал в полицията, че синът й, заедно с още две деца на неговата възраст, са били обект на блудствени действия от непознат мъж. Момчетата обяснили, че в периода от август до септември тази година мъжът ги опипвал по половите органи, за което им давал малки суми пари и ги черпел. Странното в случая е, че децата не са от ромски произход, а от т. нар. нормални семейства. Оказва се, че мъжът не само е блудствал с момчетата, но е и записвал своите действия. От дома му са иззети компютър и дискове с порнографско съдържание. Мъжът продава стари книги в центъра на Плевен, твърдят запознати. Той е криминално проявен, сред съдебните му дела има и за блудство с малолетно дете.


 

 

Делото за убийството на Мариана Карабулева ще се гледа във ВКС

 

Ани ПАВЛОВА

След близо година и половина разтакаване по инстанции, абсурдното дело за жестокото убийство на 22-годишната Мариана Карабулева отново ще се гледа от Върховния касационен съд (ВКС). Красивата студентка от Плевен бе убита на място от неспазващ правилата за движение на пътя шофьор на маршрутка в Студентски град в София навръх празника на св. Валентин през 2012 г. Седящият зад волана 62-годишен Димитър Димитров получи 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок на няколко съдебни инстанции.

По време на разследването и на процеса съвсем тенденциозно се правеха опити за омаловажаване вината на извършителя, стигна се дотам - да се твърди, че едва ли не жертвата сама си го е търсела... В съдебна зала се говореха абсурдни и неверни неща по отношение на загиналата, което гонеше почернените близки навън. Нещо повече, разследващите се опитаха да пробутат абсурди по отношение на вината на Димитров - пробация, споразумение и условна присъда. В обвинителния акт са "изпуснати" 6 сериозни нарушения на Закона за движение по пътищата, които съвсем явно са причинили пътно-транспортното произшествие и са довели до смъртта на Мариана. Това са несъобразената скорост, шофьорът не е отчел намалената и ограничена видимост, предприел е забранена маневра, а техническото състояние на маршрутката е било под всякаква критика, коментират експерти. 62-годишният Димитър Димитров не е оказал помощ на издъхващата Мариана, а вече година и осем месеца не е потърсил контакт с близките на убитото от него момиче. Вместо това, в абсурдното дело се говори за "смекчаващи вината" му обстоятелства. Стигна се дотам - в своето решение Апелативният съд да говори за защита правата на подсъдимия. "А кой ще защити нашите права?!", удивено питат почернените роднини на убитата. Към тази обстановка се прибавя и изолирането на близките на загиналата от действията по делото. "Процесът е воден тенденциозно, нарушени са правата на близките за справедлив съдебен процес, а фактологическата обстановка въобще не е изяснена, коментират адвокатите на ищците. Върховният съд е последната надежда на съсипаните роднини и близки на Мариана Карабулева да получат справедливост за огромната си трагедия. На предишното заседание във ВКС Върховната прокуратура поиска от 1 до 6 години затвор за неспазващия правилата на пътя шофьор на маршрутка. "Ще се боря докрай - искам затвор за убиеца на дъщеря си!", категорична е майката на жестоко убитото момиче.


 

 

Авторът на топ идиота влиза в затвора за измама със зърно

 

Светлана ЛЮБОВА

Тези дни окончателно влезе в сила ефективна присъда от 3 години и половина на Александър Канджов от село Победа за измама със зърно за близо 100 хил. лв. Той стана национално известен през 2000 г., когато в центъра на Плевен опъна плакат с надпис "топ идиот" по адрес на тогавашния правосъден министър Теодосий Симеонов. В един ден - на 6 юли 2011 г., Канджов продал два пъти един и същи ечемик, без дори да притежава такъв. За по-голяма правдоподобност водил комисионери на благоевградската фирма "Ел Пи Груп 1" ЕООД в чужди складове в с. Брегаре, а ром потвърдил, че хранилищата са и негови. Използвал подставено лице да говори по телефона от името на истинския собственик. От фирмата в Благоевград първо се колебаели за сделката, но накрая се съгласили. На другия ден парите още не били преведени, но появата на втора, конкурентна фирма ускорила превода. Другата фирма, готова да купува, била "Ванев" ЕООД от град Раковски. Камионите й се намирали в Луковит и можело да се товари веднага. Последвала поредица от срещи. Изкупвачът от Раковски на два пъти бил връщан от път, за да не стигне до кантара преди да бъде направен паричният превод.

Накрая Канджов си уговорил среща с представителите едновременно и на двете фирми, но не отишъл на нея. Действал ги от дистанция - по телефона, за да печели време. Изтеглил колкото могъл от преведените пари, а по-голямата част заминала по чужда сметка в друга банка. През това време шофьорите от фирма "Ванев" обикаляли из село Ставерци и търсели несъществуващи складове. На кантара също нямало никого. Бързо станало ясно, че това е измама. Излъганите търговци се обадили в офисите си да не се превеждат парите, но било късно. Не им помогнали и опитите за блокиране на сметката. Фирма "Ел Пи Груп 1" е ощетена с 48 360 лв., а "Ванев" - с 46 500 лв.

Преди години Александър Канджов придоби национална известност покрай съвсем друга история. На 10 юли 2000 г. той организира подписка срещу тогавашния правосъден министър Теодосий Симеонов заради думите му, че Либия не е бяла държава. В центъра на Плевен опъна два плаката, от които Симеонов бе определен като "топ идиотът на българското правителство". За това Канджов бе изпратен в ареста, а после и осъден условно за грубо хулиганство. След падането на кабинета "Костов" присъдата бе отменена, а той подаде жалба в Страсбург и получи 4 хил. евро обезщетение. След време се чу, че се е заел с животновъдство в Победа.


 

 

Темида разреши на 16-годишна бременна да живее с бащата

 

Атанас МИХАЙЛОВ

16-годишно бременно момиче получи разрешение от плевенския Районен съд да живее с бащата на очакваното дете на съпружески начала. Непълнолетното момиче това лято постъпило в местно болнично заведение за задържане при рискова бременност. Персоналът на болницата алармирал социалните служби, които веднага започнали проучване по случая.

Оказало се, че девойката е била изоставена от своите родители преди доста години. Майка й и баща й се разделили, когато тя била съвсем малка. После заминали в чужбина, всеки от тях създал отделно семейство. И двамата не се интересували от съдбата на дъщеря си. Момичето било отгледано от родителите на баща си, които му осигурили нормални условия на живот. Ходело редовно на училище и през юни т. г. завършило успешно девети клас.

Преди година тийнейджърката се залюбила с младеж, който е със 7 г. по-голям от нея. След време се преместила да живее при него. Останала в жилището му и след като забременяла. Пред социалните служби бъдещият татко заявил, че е готов да се грижи и за невръстната майка, и за детето им след като се роди. Проверката показала, че в обитаваното от тях жилище има добри социално-битови и хигиенни условия, които позволяват отглеждането на очакваното отроче. Младият мъж разполагал с необходимия финансов ресурс, за да издържа семейство. Бъдещата майка пък казала, че се чувства добре в новия си дом.

Пред съда бабата и дядото на момичето подкрепили нейното намерение да създаде свое семейство, въпреки че още не е навършила пълнолетие. Плевенските магистрати казали "Да!" на съжителството на съпружески начала между бъдещите родители. Но при условие, че те ще ползват дългосрочна социална услуга - наблюдение от специалисти над развитието на непълнолетната майка и бебето.

 

 

Крими

 

 

Полицаи тарашат счетоводни къщи

 

Данъчни престъпления, извършвани от трима плевенчани, са разкрити при специализирана акция на икономическа полиция, съобщиха от пресцентъра при ОД на МВР - Плевен. При операцията, проведена на 24 октомври между 7 и 19 часа, са щурмувани два офиса на фирми за счетоводни услуги и един частен дом.

Полицейското разследване е установило, че тримата действат на територията на областта от около 6 месеца. Престъпната им дейност се състои в избягване внасянето на ДДС в бюджета при сделки в страната. Те са извършвали вътрешнообщностни придобивания и е последвало пласиране в България без или с неистински документи. Бюджетът е ощетен с близо 50 хил. лв.

По време на акцията от счетоводната кантора на 40-годишен мъж - счетоводен консултант и пълномощник на 29 фирми, са иззети фактури, за които има данни, че отразяват нереални сделки с фирми контрагенти, две оригинални пълномощни, издадени от собствениците на фирми на негово име, DVD със записи на счетоводни документи, един електронен подпис на usb памет. От офис, ползван от 43-годишна жена, са конфискувани лаптоп, електронен подпис на usb памет, оригинални фактури, касови бележки, транспортни документи, междуфирмени договори и печати, които са на рискови фирми с установени данъчни задължения в особено големи размери. От дома на 45-годишен плевенчанин са иззети пълномощно, удостоверение за липса на задължения към НАП и един печат.

 

върни се в НАЧАЛО