СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 37 (1 - 7 ноември 2013 г.)


 

 Светлин Русев получи наградата на името на акад. Юрдан Трифонов

 

Художникът дари паричната сума от 900 лева на дом "Детелина"

 

За академика наградата е изненада, но и голяма отговорност Светлин, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

На официална церемония в зала "Катя Попова" в сряда вечерта беше връчена наградата за хуманитаристика на името на акад. Юрдан Трифонов, учредена преди 5 години от Съюза на учените - клон Плевен, и община Плевен. Тазгодишният носител на престижното отличие, което се връчва за особен принос в обществения и културен живот на града, е акад. Светлин Русев. Плакетът му беше връчен от кмета проф. Димитър Стойков. "Това е човек, който остана като една от най-големите звезди на небосвода на нашата култура. Нещо още по-важно - благодарение на акад. Светлин Русев Плевен има една уникална картинна галерия, която вече 29 години радва плевенчани и гостите на нашия град и се превърна в един от символите на този град. Когато община Плевен във връзка с 50-годишнината на Ростов на Дон търсеше действително подходящ подарък, акад. Русев прие нашата покана и с удоволствие безвъзмездно подари един от своите шедьоври", каза проф. Стойков.

"Не знам точно какви са били мотивите да бъда удостоен с наградата за хуманитаристика на името на акад. Юрдан Трифонов. Истината е, че бях приятно изненадан, но и задължен от това признание. За съжаление малко познаваме делото на този изключителен учен и цялостния му принос за българската история и езикознание и по-специално за изследването на историята на родния ни град Плевен. Името на тази награда задължава всеки неин носител. Тези неща не вървят с никаква парична стойност, затова си позволявам сумата, която получих, да предоставя на тези, които наистина имат нужда от нея - децата, лишени от родителски грижи в дом "Детелина", обяви при награждаването си акад. Русев. Паричната сума в размер на 900 лв. от името на институцията прие Валя Минкова, която обеща дарението да бъде оползотворено по такъв начин, че да могат 50-те деца в Дома да продължат напред, опознавайки изкуството, красотата и добротата. Само ден преди това академикът получи голямото признание на Българската художествена академия - почетното звание "Доктор хонорис кауза".

Цветя акад. Русев получи от името на община Плевен, Съюза на учените и галерията, в която се съхранява неговото дарение.


 

 

Младежи обсъждат образованието

 

Дебати под наслов "Моят избор - моето бъдеще" организират Интеракт клуб Плевен - Центрум съвместно с Ротаракт и Ротари клуб Плeвен - Центрум. Те ще се проведат днес, петък, от 16,30 часа в зала "Катя Попова". Дебатът е насочен предимно към ученици от XI и XII клас, които ще имат възможност да изложат своите възгледи "за" и "против" следването в българските вузове. В мероприятието ще вземат участие представители на горепосочените клубове, както и гости от публиката, изявяващи желание да изкажат своето мнение. Целта е да се изгради представа у младите хора за състоянието и качеството на образованието, давано от вузовете в България и по света. "BG Север"


 

 

Студентите от МУ не планират окупация

 

Студентите в плевенския Медицински университет не планират да подкрепят едно към едно протестите на своите колеги от столицата. Засега те нямат намерение да окупират зали и да прекъсват редовните занятия в учебното заведение. Това съобщи председателят на студентския съюз в университета Александър Тодоров.

"Ние също сме за това в българската политика да има повече морал. Не смятаме обаче, че този начин на протест - чрез окупация, е най-правилен. Със сигурност ще изразим своето отношение към онова, което става в държавата ни, но все още не сме решили точно под каква форма да го направим", допълни Тодоров. "BG Север"


 

 

Общината дала 7 000 лв. за ремонт на родната къща на Гена Димитрова

 

Община Плевен е отпуснала 7 000 лв. на кметството в с. Беглеж за ремонт на родната къща на оперната прима Гена Димитрова, съобщи кметът на селото Павлина Владимирова. С отпуснатите средства ще се ремонтират покривът и фасадата на къщата. За новата година кметицата Владимирова ще търси средства за довършване на ремонта на къщата и за изграждането на бюст-паметник на световно известната певица в центъра на селото. "BG Север"


 

 

Одобриха 10 програми за заетост

 

Десет регионални програми одобри на свое заседание областната комисията по заетост. Осем от програмите са на общините, останалите две са разработени от областната администрация. Свои проекти не са предложили общините Плевен, Гулянци и Левски. Проектите на областната администрация са за поддържане на защитена местност "Кайлъка" и за Архитектурен резерват "Улпия Ескус".

Десетте програми предвиждат на територията на Плевенска област да се създадат 286 работни места. Общата стойност на програмите е 914 664 лв., като 894 211 лв. се очаква да дойдат от републиканския бюджет.

Предвиденото трудово възнаграждение по проектите при заетост на пълен работен ден е 340 лв. При почасов ангажимент ставката е 2,02 лв. Обучаващите се ще получават по 8 лв. на учебен ден. "BG Север"


 

На заключителна пресконференция бяха отчетени дейностите по проекта, сн. Лора Борисова

Успешно приключва проект за развитието на туризма в региона

 

На заключителна пресконференция бяха отчетени дейностите по проекта "Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен", който официално приключва на 22-ри другия месец.

За реализирането му с управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" през 2011 година е подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност малко над 5 млн. лв. и срок на изпълнение 24 месеца. 4 789 426,03 лв. е размерът на безвъзмездната финансова помощ, а 257 919,35 лв. е собственият принос на община Плевен. Партньор по проекта е областната администрация.

Благодарение на този проект са извършени ремонтни и реставрационни работи на Панорама "Плевенска епопея 1877" в "Скобелев парк", антична римска крепост "Сторгозия" в местността "Кайлъка", исторически каменен мост на река Вит при село Ясен с Паметник на победата.

Проектът реализира общо 10 дейности, като са подписани 19 договора с изпълнители - 16 договора за услуги и 3 - за строителство. "BG Север"


 

 

Правим бизнес инкубатори заедно с Румъния

 

Срещата се проведе в румънския град Слатина, сн. Обл. администрация

Екип на Областна администрация - Плевен, участва в пресконференция в румънския град Слатина, на която бяха представени междинните резултати от изпълнението на пилотните проекти, част от "Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния - България". Срещата бе организирана от Центъра за консултации и управление на проекти Европроджект, който ръководи изпълнението на проекта StartUp-RO-BG.

Целта на StartUp-RO-BG е да насърчи устойчивото трансгранично икономическо сътрудничество чрез създаването на мрежа от бизнес инкубатори. Предвижда се да бъдат създадени 16 подобни центъра във всички области и окръзи, разположени на общата граница между Румъния и България. Инкубаторите ще създадат поне 30 работни места. Проектът предвижда финансиране за членовете на инкубатора, които решат да започнат бизнес след изтичане на 6-те месеца обучение. Определената финансова помощ е в размер на 10 000 евро. В рамките на проекта ще се оказва помощ при разработването на бизнес планове, предвидени са финансови, правни и административни консултации. "BG Север"


 

 

Село Победа дигитализира културното наследство

 

В община Долна Митрополия се проведе заключителна пресконференция по проекта "Електронният свят на културата в община Долна Митрополия", финансиран от "Глоб@лни библиотеки - България" и община Долна Митрополия.

Гости на презентацията бяха кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска, Валентин Пелов - кмет на село Победа, представители на общинскана администрация. Водещата организация е НЧ "Зора - 1990 г." в село Победа.

На срещата бяха подробно представени резултатите - събиране и предаване на материалите за местното културно наследство на снимков материал, дигитализиране на местното културно наследство, изработка на фен страница във Facebook, изработка на лого на проекта, създаване на уеб сайт на проекта. "BG Север"


 

 

6 години затвор за опит за убийство в с. Мечка

 

Шест години затвор получи от Плевенския окръжен съд Р. М. Р. за опит за убийство, извършен на 13 ноември миналата година в село Мечка, съобщиха от съда. Тогава в 17,50 часа от телефон 112 в полицията в Пордим е получен сигнал за простреляно с огнестрелно оръжие лице в центъра на селото. Простреляният Ш. А. Ш. бе на 26 г., а стрелецът на 28 г. Раненият, чийто живот бе в реална опасност, бе настанен в отделение по "Коремна хирургия".

Съдът призна Р. М. Р. за виновен и в това, че от 5 октомври до 13 ноември 2012 г. е държал един брой газово-сигнален пистолет, преправен в боен, и 7 броя патрони, преправени в бойни, без да има за това разрешение, за което го осъди на една година лишаване от свобода. Определено му бе едно общо най-тежко наказание измежду двете наложени, именно 6 години затвор. "BG Север"


 

 

Младежи обсъждат образованието

 

Дебати под наслов "Моят избор - моето бъдеще" организират Интеракт клуб Плевен - Центрум съвместно с Ротаракт и Ротари клуб Плeвен - Центрум. Те ще се проведат днес, петък, от 16,30 часа в зала "Катя Попова". Дебатът е насочен предимно към ученици от XI и XII клас, които ще имат възможност да изложат своите възгледи "за" и "против" следването в българските вузове. В мероприятието ще вземат участие представители на горепосочените клубове, както и гости от публиката, изявяващи желание да изкажат своето мнение. Целта е да се изгради представа у младите хора за състоянието и качеството на образованието, давано от вузовете в България и по света. "BG Север"


 

 

Тръгна строежът на новото депо за битови отпадъци

 

Със символична първа копка в сряда официално беше даден старт на строителството на първата клетка от новото депо за отпадъци край Плевен. Обектът е на обща стойност 27 795 953 лв. Изпълнява се по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците", в който партньори на Плевен са още пет общини - Долна Митрополия, Долни Дъбник, Пордим, Искър и Гулянци. Основното финансиране е от Европейския фонд за регионално развитие - 22 256 220 лв. Държавата осигурява още 4 млн. лв., а шестте общини - 1 612 165 лв.

Освен първата клетка за битови отпадъци от региона край досегашното плевенско сметище ще бъдат изградени още инсталация за сепариране и съоръжение за компостиране. Общата площ на обекта е 200 дка. Бъдещата регионална система е разчетена да обслужва район с общо население от 186 477 души. В нея ще бъдат разкрити 56 нови постоянни работни места. Новото депо ще бъде с капацитет 785 500 тона отпадъци. Предвижда се експлоатацията му да продължи 14 години.

Съществуващото сметище на Плевен няма да бъде закрито - то има достатъчно капацитет, за да може да се ползва нормално до 29 април 2015 г., когато трябва да бъде завършена първата клетка на новото депо. "BG Север"


 

 

Спасиха пеликан, намерен в Калъка

 

Сигнал за пеликан в безпомощно състояние е постъпил в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Плевен, съобщават от там. Птицата е открита от граждани в местността Кайлъка. Тя е млад екземпляр от вида къдроглав пеликан (Pelecanus crispus). Била е опаразитена и изтощена от есенната миграция. Пеликанът е настанен за лечение и отглеждане в зоологическата градина в град Ловеч.

Къдроглавият пеликан е една от най-едрите летящи птици. Дължината на тялото достига до 180 см, а размахът на крилата - до 320 см. В България гнезди единствено в резервата "Сребърна", но се среща и в други влажни зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие, остров Белене, Бургаските езера и др. Къдроглавият пеликан е световно застрашен от изчезване вид, включен и в Червената книга на България като критично застрашен вид. "BG Север"

 

 

ЗОВ ЗА ПОМОЩ

 

Аз съм човек с обикновени надежди - помогнете ми да ги осъществя...

Пламен Желев е на 26 години и страда от тежко заболяване - инсулинов захарен диабет. Нуждае се от лечение с инсулинова помпа. Инсулинови помпи и консумативите са тях не се поемат от НЗОК. Цената на помпата е 10 000 лв., консумативите струват около 1500 лв. месечно.

Само това ще подобри живота му и ще го направи по-пълноценен.

За повече информация може да се свържете с Пламен на телефон 0988 80 88 64

Желаещите да помогнат могат да изпратят SMS с текст DMS ZHELEV на единен дарителски номер 17 777

Цена на един SMS - 1,20 лв. с ДДС.

Дарителски банкови сметки:

BG62UNCR70001520629251 в лева

ВG35UNCR70001520629252 в евро

 

 

върни се в НАЧАЛО