СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 37 (1 - 7 ноември 2013 г.)


 

 

Коиловци пак ще пленява френски парашутисти, този път на площада

 

Готви се грандиозна възстановка на екшъна за сбора на селото

 

Мариан Мишев, който ще влезе в ролята на Васко Цонев, сценаристът Людмил Софрониев и Сергей Иванов - с роля на френски командос
(от ляво на дясно), първи се явиха на обявения кастинг, сн. Ангел Атанасов

Рене АРТУА

"Туризмо! Туризмо!", репетира вече двете си реплики авджията Сергей Иванов. Той е един от малцината кандидати за ролите на петимата френски командоси във възстановката на епичния българо-френски бой, който се разигра край Коиловци преди година. Тогава братята Слави и Васко Цоневи и техният приятел - полицаят Румен Цветанов, обезвредиха посред нощ в нива с люцерна група неканени чужденци, които по-късно се оказаха френски шпиони.

Спектакълът ще бъде част от веселбата на коиловчани на техния сбор - 9 ноември. Кастингът за изпълнителите на 12-те роли мина успешно, а репетициите вече вървят. Шоуто ще бъде "аранжирано" с музика от сериала "Ало, ало" и с песните "Кацнал бръмбар на трънка", "Боят настана" и др. Негов сценарист и режисьор е Людмил Софрониев.

"Случаят е трагикомичен за България. Ние обаче искаме да го представим само от комичната му страна, за да забавляваме хората", поясни Софрониев. Постановката ще бъде от четири части. Първата представя епизод от преговорите на България за приемането й в Шенген. Във втората Франция възлага на своите спецслужби да докажат, че страната ни не е готова да стане част от шенгенското пространство и да докажат, че границите ни не се охраняват добре. Следва сцена, в която трима мъже си разговарят на маса за проблемите на съвременното българско село и за многобройните кражби от полето.

 От дума на дума спонтанно се ражда идеята да навестят нивата на двама от тях, за да проверят на практика как стои въпросът с кражбите.Там намират петима непознати, които им налитат на бой, без да знаят с кого си имат работа. Финалът на сражението вече е известен - двама от непознатите се спасяват с бягство, другите трима отнасят як пердах. Последният епизод е от пресконференцията на тогавашният министър Цветан Цветанов, на която той обяснява, че заловените в нощта срещу 16 октомври м. г. край Коиловци чужденци са туристи, които си падали по екстремните спортове.

"На сбора и възстановката ще поканим областния управител и кмета на Плевен, бившия вътрешен министър Румен Петков, който е от нашето село, и депутати от региона. Имаме и друг повод за празнуване - 340 г. от основаването на Коиловци", каза кметът Красимир Иванов.

 

 

Кучешки кастинг

 

 

Тита се яви на конкурс по красота само дни след като спря да кърми

 

Сребристият цвергшнауцер Тита, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

Само две седмици, след като е спряла да кърми шесте си бебета, и една преди рождения си ден, 3-годишната Тита - в перфектна форма и изрядна прическа, се яви на кастинг по красота. Яде по 100 г храна на ден и поне веднъж в годината прави специални процедури за втвърдяване на косъма. Когато е ядосана, има дразнещ глас. Срещаме я на международната киноложка изложба, която се проведе през почивните дни в Кайлъка. Тя е от породата сребрист цвергшнауцер. Купена е от Сърбия, затова и името й е женският вариант на югославския комунистически лидер Тито, въпреки че нравът й е дружелюбен и е много добър пазач, особено на малки деца, твърди стопанинът й Ердине Назифов от Русе. Най-трудно в отглеждането й е поддръжката на прическата. Цялата е косместа, но се оформя с подстригване и... скубане, за което тя няма нищо против. В годината един път се скубят гърбът и плешките с ръка. Така пада подкосъмът, а косъмът става по-твърд, не се сплъстява и става по-лесен за ресане. От нейната порода в България са регистрирани само 4 кучета - Тита и трима представители на по-силния пол. За татко на първите й рожби са избрали неин сънародник по месторождение, който сега живее в София.

 

 

 

ДА ПОЧЕРПЯТ!

 

Жени Асенова саморъчно върти торта "Гараш" за ЧРД

 

С торта "Гараш", лично приготвена от нея, красивото лице на "Ростов" и важен фактор в комплекса Жени Асенова ще посрещне рождения си ден - 3 ноември. В лежерния неделен ден тя ще подреди масата за семейството и най-близките си приятели. Пожелава си единствено здраве, защото предвид броя на свещичките върху тортата има достатъчно време за мечти и тяхното сбъдване.

 

 

 

 

 

С нова книга и мечти за внуци Татяна Любенова влиза в 60-те

 

На 3 ноември плевенската поетеса Татяна Любенова ще отбележи 60-ия си рожден ден. Точно на датата тя ще бъде у дома, без излишни разточителства, но с много любов и топлина, дарена й от най-близките хора - съпруг и дъщеря. На 7 ноември ще дойде и най-големият подарък за юбилея й - премиерата на новата й книга с поезия "И си отива август". "Пожелавам си здраве и сили да мога да помагам на дъщеря си, да се порадвам на нейното професионално израстване и семейно щастие, да погледам внуци", обобщава мечтите си поетесата.

 

 

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

 

Моралът - това е силата

 

Стефан КРЪСТЕВ

Цинично ли ви прозвуча заглавието? Предполагам - да, поне на тези, които все още имат частица вяра в сърцата си - вяра в нещо, което вече не битува у нас. В ценности, по-различни от материалните, от пазарните, от тези на джунглата, в каквато отдавна се превърна социалната ни реалност.

На мен също не ми се искаше да го напиша, при това искрено. Но някак си не ми е ден за самозалъгване, а и от месеци насам виждам как може да бъде експлоатирано желанието на хората да се самозалъгват и сега по-малко от всякога желая да му се поддам.

Отвратен съм - не от вчера, от блудството с понятието морал. С години забелязвам, че най-често с него злоупотребяват тези, които най-малко са обвързани с морални норми. Хората на двойния стандарт, тези, които смятат, че имат само права, а задълженията са за другите. Като че ли през цялото време съм очаквал да се стигне до тази крайност, която днес вече е факт.

Едно малцинство решава, че е морално и има правата да обсебва чужда собственост. Защото университетът, ако не лична, то е обществена собственост, следователно е колкото на тези, които са го окупирали, толкова и на онези, които не могат заради тях да учат. И какво означава това - посегнато е и на тяхната собственост. А не беше ли в основата на пазарния морал, че чуждата собственост е свята и неприкосновена. Беше! Точно това беше! Това беше първата проповед в зората на демокрацията. В нейно име пак се протестираше, пак имаше окупации, окупирани и окупатори. И защо? За чие право? Не беше ли за правото на всички? Оказва се, че на думи - да. За правото на всички е, но реално от него се възползва едно малцинство. Които като във "Фермата на животните" на Оруел, решават, че някои животни са по-равни от останалите. Особено когато в юмруците си мачкат думата "морал".

Обсебването е престъпление. Престъпление по демократичните, а не по тоталитарните закони. Представете си, че някой от многобройните родители, изгубили деца вследствие на лекарска грешка, реши, че е морално да окупира болницата. Или някой от далеч по-многобройните родители, чакащи справедлива присъда за безумния шофьор, убил детето му, реши, че е морално да окупира съдебната зала. Представете си, че някой реши, че е морално да окупира банката, за да получи пари за лечението на майка, баща, бебе. Към гореизброените законът като към герои ли ще се отнесе, или като към престъпници. А в примерите, които дадох, има далеч повече героизъм и морални съображения, отколкото в преживящите думата "морал" окупатори. Окупацията не е мирно средство, дори самият корен на думата показва силовия й смисъл, а моралът, за разлика от правото, не се налага със сила. Тоест, в случая иде реч за напълно абсурден оксиморон. Особено когато е в контекст с претенции за демокрация.

Толкова близко е до разсъдъка, а масово се пропагандира цялата тази нелепица. Ясно е - моралът - това е силата.

 

 

 

Рубрика "Напушени мисли"


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО