"BG Север" - брой 37 (29 октомври - 4 ноември 2010 г.)

АРТСЕДМИЦА


 

Нина Николина:

 

Господари на ефира ще разследват музикална компания, която ме лъже

 

Певицата участва в празничен концерт на Музикалното училище

 

Нина Николина се изправи на сцената с бившите си съученици, сн. авторътВиктория АЛЕКСАНДРОВА

16 години след завършването на Плевенското музикално училище популярната певица Нина Николина отново се изправи на сцената до своите съученици като един от участниците в концерта на "старите муцуни" и настоящите възпитаници на НУИ "П. Пипков" по повод 50-годишния юбилей на школото. Разговаряме с нея за спомените й от Плевен, за отношението й към музиката и за трудностите на съвременните български изпълнители.

- Нина, как се чувстваш днес в Плевен сред съучениците си след толкова години?

- Отскоро съм майка и ми костваше много усилия да намеря време да дойда. Но нито за миг не съм се замисляла дали ще участвам в концерта. Просто, когато ме поканиха, потвърдих на момента и попитах кога ще бъде репетицията. С някои от колегите държим връзка и това не ни е първата среща след 16 години, но има и такива, които не съм виждала от завършването.

- С какво си спомняш ученическите години?

- Това е най-хубавият период в живота ми, макар много хора да твърдят това за студентските години. След като завърших музикалното училище тук, отидох да уча в Пловдив, но градът не успя да ме грабне така, както Плевен. Голям рев ревах за Плевен. Не е същото и абсолютно се отказах да го приема и да имам същите преживявания.

- А кой те насочи към пеенето?

- Майка ми е фолклорист и благодарение на нея се насочих към музиката. Когато бях в седми клас, Димитрина Кауфман, която тогава работеше с майка ми, ми предложи на науча няколко народни песни. Тъкмо навреме, за да кандидатствам с народно пеене. Тогава имаше териториални разпределения, а аз първоначално исках да кандидатствам в София, понеже съм от Враца и поне имаше директен влак, нямаше да сменям, както го правех пет години, на Мездра. Но не можеше София и вариантите ми бяха Плевен, Широка Лъка и Котел. Аз не се презастраховах, а казах, ако не е Плевен, няма да уча никъде другаде. Народно пеене ми преподаваше Радка Христова - една великолепна певица, от която съм научила много.

- И продължаваш до днес да пееш народна музика за разлика от много други твои колежки, които се "преквалифицираха" в по-печелившия жанр на попфолка.

- От моите приятели няма хора, които да са се "преквалифицирали". Мога да дам пример с квартет "Ева". Първият им глас Гергана Димитрова е моя съученичка. Ние бяхме четири народни певици в класа. А диригент на квартета е Милен Иванов, който също е от моя клас. Атанаска Иванова е в Бургас диригент на хора към ансамбъла. Така че около мен всички запазиха тази стилистика на фолклора и аз съм много щастлива, защото се оказа, че съм расла сред хора, които наистина обичат фолклорната музика. За мен преминаването в другия жанр не е въпрос само на пари - всички имаме нужда от тях. Въпрос на вкус е и трябва поне малко да ти харесва това, което правиш. Много е компромисно. Не може да имаш академично образование и да се съгласяваш с всичко, което се случва в музиката там.

- Все пак финансовата страна не е за подценяване. Напоследък нашумя темата за авторските права на изпълнителите.

- По темата с продажбата на дискове ще се включа съвсем скоро в предаването "Господари на ефира" и там ще разискваме основно този проблем. В момента артистите са в обидно положение и трябва сами да си търсят правата, макар че по мое мнение трябва да има институция, която да се занимава с това. Засега такава няма и затова потърсих "Господари на ефира", които сами правят разследване. Проблемът е в това, че от една музикална компания, издател на мой диск с хитове, не съм получила нито един лев от продажби. Оказва се, че фирмата е купена от друг човек, който я е препродал на трети и нишката съвсем се губи. Но пък като причина, че не съм получила нищо като продуцент на диска, изтъкнаха факта, че няма продадена нито една бройка от диска. Това категорично не е вярно, тъй като аз лично съм давала автографи върху този диск, което означава, че е купуван.

- Скоро ще чуем ли нещо ново от теб, като запис и музика?

- Работя върху подбора на най-хубавите песни, които съм изпяла през годините. Те ще излязат в два диска - "Антология етно", който ще се появи преди Коледа, и "Антология поп". В първия диск, освен стари записи, ще включа и нови песни. Миналата седмица записах "Назад, назад, моме Калино" в съвсем нов прочит.

 

 

267 автори на Петото биенале на малките форми в Плевен

 

Ралица ПЕТРОВА

Пето биенале на малките форми - Плевен 2010 г., се открива днес, 29 октомври, от 17,00 ч. в ХГ "Илия Бешков". Ще бъдат представени 267 автори с 623 творби в трите секции - "Живопис", "Графика" и "Скулптура". Сред тях са имена като Станимир Видев, Иво Бистрички, Христо Христов, Валентин Асенов, Даниел Мицев, Господин Цветков, Юри Буков, Валентин Узунов, Георги Радулов, Росица Дичева - млад автор, Кирил Мескин, Кирил Матеев, Йорданка Павлова (родена през 1926 г.) и др. Присъствието е масово и силно, независимо от кризата (тази година участниците заплащат такса) и от факта, че само преди два месеца е приключило биеналето в Бургас, отчитат организаторите.

Отличените ще бъдат съобщени на 29 октомври. Ще бъдат връчени голяма награда на СБХ, на община Плевен, на фондация "Св. св. Кирил и Методий", както и награди за живопис, графика, скулптура и млад автор.

В това издание на биеналето се присъждат 30 дипломи: 14 в секция "Живопис", 8 в "Графика" и осем в "Скулптура".

Биеналето ще бъде съпътствано и от самостоятелна юбилейна изложба на Долорес Дилова - носител на Наградата за живопис на СБХ от Четвърто биенале на малките форми - Плевен 2008 г.

Биеналето ще посрещне участници и гости под ремонтирания покрив на галерията, похвалиха се от там. Преди седмица е поправена част от проблемния участък на площ от 360 кв. м. Другата част, както и някои не толкова проблемни места, остават за пролетта. От ХГ "Илия Бешков" са получили уверение от общината, че напролет ще има средства за втори етап - върху сегашното покритие на галерията трябвало да се сложи още едно - слънцезащитно. Ремонтирани са санитарните помещения, направени са козметични ремонти на стените - вътре и вън.

След като вече покривът не тече и след приключване на бианалето, което ще остане до края на годината, вторият етаж също връща експозицията си. Там ще бъде представено съвременно българско изкуство.

 

 

Изложба в РИМ показва Емил Димитров без грим

 

Емил Димитров - младши със сина си Мартин, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

Уникални предмети, непоказвани досега пред публика, могат да се видят в изложбата, озаглавена "Без грим" и посветена на 70 години от рождението на големия български изпълнител Емил Димитров, която беше открита в Регионалния исторически музей преди дни. Сред експонатите, които ще останат в музея до края на годината, са първият микрофон на певеца, направен в Германия специално за него, фотоси, сценични костюми, очила, наградата му "Златен Орфей" за цялостен принос от 1995 г., лавров венец от Академията на изкуствата във Франция, връчен на певеца през 1990 г., лични документи, грамоти, негови визитки. Посетителите могат да видят и бригадирската книжка на певеца, издадена през 1948 г. и подписана лично от Тодор Живков и Пенчо Кубадински. Тогава Емил Димитров е бил на 8 години, а документът му дава право да участва в пътуващи представления пред бригадирите. Вместо традиционните анотации, допълващи музейните експонати, заглавия на песни на Емил Димитров, както и негови мисли въвеждат посетителите в атмосферата на творчество му.

"Никога не съм виждал всичко по този начин поднесено. Докато подреждахме изложбата се върнах и аз назад, опитах се да погледна в миналото и това ме накара да се почувствам още по-горд. С експозицията за Гена Димитрова и с тази изложба музеят направи нещо уникално", призна при откриването Емил Димитров-син. "Изложбата е опит да се вкара в ред творчеството на баща ми и неговата история, но и да покаже какво има зад артиста. По-внимателен поглед в изложбата ще установи, че в нея има много лични моменти, които за пръв път дават представа какво има зад грима. Опитваме се да покажем, че независимо от това, че след един човек остават много снимки, документи, следи навсякъде, освен музиката, която е творил, във всяка една снимка има много различни съдби", добави синът на голямата звезда.

На откриването на изложбата, посветена на дядо му, беше и 8-годишният Мартин, който не само харесва музиката на Емил Димитров, но е и пял неговата песен "Войникът, твоят стар другар" на завършването на учебната година в зала 1 на НДК.

"Виновници" за събитието бяха фондация "Емил Димитров", РИМ и община Плевен, с чиято финансова подкрепа се реализира изложбата. Експонатите са предоставени лично от сина на изпълнителя - Емил Димитров-син.

По време на откриването беше показан двусерийният филм "Емил Димитров" на режисьора Стилиян Иванов и видеоклипове на изпълнителя.

 

Нови заглавия в книжарници ГРАММА"

 

"Школа за мързеливци. Втора част"

Мирзакарим Норбеков,

Олег Ламикин

Taзи книгa и мъpтвия cъбуждa... пpедcтaвете cи кaквo мoже дa нaпpaви c вac! Тази книга е за Силата, която управлява всички процеси във Вселената - от звездите до най-малките песъчинки на дъното на океана. За Силата във всеки един от нас. Готова да се събуди, тя чака само призив за действие. Книгaтa е зa тoвa кaк дa ocвoбoдим вътpешнaтa cи Moщ, без дa пpичиним вpедa нa никoгo, и кaк дa пoлучим пpaктичеcки pезултaт oт тoзи пpoцеc. Резултaт във вид нa енеpгийнa и пcиxичеcкa зaщитенocт, пo-виcoкo кaчеcтвo нa живoтa, paзвитие нa cкpитите cпocoбнocти и пocтигaне нa cъcтoяние нa щacтие.

 

"Терзания"

Книга 2 от поредицата "Паднали ангели"

Лорън Кейт

Всички ангели и демoни сa oстaвили нaстpaнa paзличиятa си зa oсемнaйсет дни. Дaниел и Кaм, дoбpе пoзнaти зapaди oтнoшениятa им с Лусиндa Пpaйс, се съюзявaт именнo зapaди нея. Зa дa я oпaзят.

Геpoинятa, пpеживялa тoлкoвa дpaмaтични мoменти в "Пaднaли aнгели", сегa е изпpaвенa пpед нoви пpедизвикaтелствa - нoвo училище, нoвo oбкpъжение, нoви пoзнaния зa дългия й път във вpеметo.

Любoвтa нa Дaниел и Лус пpидoбивa свoите истински измеpения - всеoбхвaтнo, непoвтopимo, дълбoкo чувствo, кoетo ги пpевpъщa в еднa впечaтлявaщa, стpaннa двoйкa в oбятиятa нa вечнoсттa. В тaзи книгa ще сpещнете нефилими, пpoкуденици, вестители... Ще изпитaте тpъпки нa стpaх и ужaс, нo и мнoгo зaбaвни мoменти, кoитo Лopън Кейт е paзкaзaлa пo плaстичен и близък дo душaтa нa млaдия читaтел нaчин!

"Теpзaния" е poмaн, кoйтo ще ви paзкpие дългия път към пpиятелствoтo, любoвтa и пpoумявaнетo нa сoбственoтo aз нa еднo седемнaйсетгoдишнo мoмиче, opисaнo с дpaмaтичнa учaст, нo и с великa любoв...

 

върни се в НАЧАЛО