"BG Север" - брой 37 (29 октомври - 4 ноември 2010 г.)

СОЦИАЛНО


 

Младежи от различни етноси забравят различията чрез еко-арт работилници

 

Проектът е с продължителност 18 месеца, участниците са от три държави

 

Ралица ИВАНОВА

От октомври 2010 г. сдружение "Развитие на личността и човешките общности" (РЛЧО) - Плевен, стартира дейността по проект: Еко-арт работилници "Забрави различията", транснационална младежка инициатива в рамките на програма "Младежта в действие", съобщават организаторите. Проектът е с продължителност 18 месеца, а основните действащи лица са младежи от клуб "Ментори на разнообразието" към сдружението, които ще работят съвместно със свои връстници от Германия и Унгария.

Партньори за реализиране на проекта са Kon-takte fuer Europa e.V. от Германия и HEEDA от Унгария, а от българска страна РЛЧО ще разчита на помощ от сдружение "Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи" - Плевен.

Основните цели на транснационалната младежка инициатива Еко-арт работилници "Забрави различията" са в рамките на 18 месеца чрез изкуство, култура и работа с млади хора от малцинствени групи да се преодолее тяхната социална изолация, да се опознаят и приемат различните култури, както и да се открият нови иновативни методи за повишаване на осведомеността и мобилизиране на младите хора за посрещане на световните предизвикателства.

В рамките на проекта ще бъдат организирани две еко работилници на територията на град Никопол - "Да дадем нов живот на старите вещи" и "Еко изкуство". Като участници ще бъдат въвлечени 24 младежи от България и 10 от Германия и Унгария от 15 до 29 години от турски, ромски и друг смесен произход, както и младежи с увреждания, мотивирани да изявят своята креативност и творческо мислене.

Изработените продукти и експонати ще се изложат в читалища, културни центрове и клубове на територията на област Плевен в рамките на пътуващи изложения. Чрез сътрудничеството и активното методическо и оперативно участие на партньорите по проекта от Унгария и Германия в Плауен и Кишкунхалас ще се проведат информационни срещи и дискусии на национално и европейско ниво с представители на работещите в младежката сфера институции и организации. Една от специфичните цели на проекта е създаване на европейска мрежа от клубове и сдружения "Ментори на разнообразието", което ще гарантира устойчивостта на резултатите от младежката инициатива.

От 21 до 23 ноември ще се проведе 3-дневна подготвителна среща в Плевен и Никопол с партньорите от Германия и Унгария. На нея ще бъдат дискутирани и съгласувани плановете за координация и управление на проекта, дейностите по популяризирането на идеята и резултатите и въвличане на медийни партньори, както и варианти за организационно и финансово подпомагане на инициативата.

 

 

Малките болници отново пред заплаха от закриване

 

За някои пациенти бързата лекарска намеса е жизнено важна, сн. авторътПоля ТОМОВА

Малките общински болници отново са изправени пред опасност от закриване. Сега - заради въведената от здравното министерство наредба, която определя изискване за минимален брой легла - за специализираните болници 30, за многопрофилните - 60. Една от застрашените болници е тази в Никопол, която в момента разполага с 50 легла. Според лекарите в лечебното заведение то трябва да бъде съхранено заради особеностите на региона - отдалечен, с бедно население. Хората в града, които са пациенти на болницата, също не са съгласни с идеята да се лекуват в Плевен. Трябва да мрат хората, до Плевен кой ще отиде, пари за бензин трябват, за кола, коментира Мима Папуркова. Още по-краен в мнението си е Димитър Димитров, който живее благодарение именно на съществуването на болницата в Никопол. Той получава инфаркт и само бързата намеса на лекарите спасява живота му. Затова мнението му за ликвидирането на малките болници е следното: "Смятам първо да закрият в София болниците, да изпратят г-н Борисов да се лекува на 120 км, с линейка да го карат дотам, в София да останат пет болници, пък тогава да закрият малките".

След преговори здравното министерство все пак даде една година гратисен период, в който лечебните заведения трябва да отговорят на новите изисквания. Въпреки това лекарите не са сигурни, че това ще е последното изискване към малките болници. "Дори и да успеем да покрием този критерий, зависи дали няма да се променят критериите във времето, защото това е практиката към момента - да се променят непрекъснато нещата", говорят медиците в Никопол. Увеличаването на леглата е свързано с нови ремонти, с преустройства на стаи и санитарни възли, за което също трябват средства, които не се знае откъде ще дойдат. Освен всичко друго, малките болници са били акредитирани с настоящия брой легла. Дори да успеят да ги увеличат, ще се наложи нова акредитация. Общото мнение на лекари и пациенти е, че в системата цари абсурден и пълен хаос, който не е ясно докъде ще доведе.

 

 

Увеличаването на осигуровките шокира работодатели и работници

 

Полина ТОНЕВА

Увеличаването на осигуровките за пенсия с 1,8 на сто от догодина шокира и работодатели, и работници. В един от заводите в Плевен, който има над 250 работници, увеличаването на осигуровките ще струва на работодателя близо 40 хиляди лева годишно. Това ще доведе до намаляване на печалбата на предприятието с пет процента. Затова повечето работодатели определиха увеличаването на осигуровките в момент на криза като неадекватна и ненавременна мярка. За да се справят с това, работодателите ще бъдат принудени да съкращават работници. Работодалите смятат, че увеличаването на осигуровките ще доведе и до увеличаване на сивия сектор в икономиката, тъй като повечето от предприятията не могат да издържат на новите разходи за труд.

Странно, но против вдигането на размера на осигуровките се обявяват и работници. При средна заплата от 650 лева в едно предприятие работникът трябва да извади от джоба си нови близо 60 лева, тъй като плаща 40 на сто от сумата.

"За пенсия никой не мисли, поне на този етап, по-добре е сега да взимаш пари, щото сега ти трябват пари, а не някога си, след време. Трудно е, тежко е времето, не можем да понесем сега и това", категорични са повечето от работниците. Има и такива, които смятат, че осигуровките трябва да се плащат съобразно с възрастта - който има по-малко години за пенсия, трябва да плаща по-големи осигуровки. И работници, и работодатели обаче са категорични, че увеличаването на осигуровките не е антикризисна, а прокризисна мярка. "Сега най-важното е да запазим работните места. При нас при положение, че почти 100 процента от продукцията ни е износ и поръчките намаляха драстично, трябват наистина усилия, за да запазим работата на всички хора. А държавата ни принуждава да ги изхвърляме на улицата", заявяват работодатели. Те са категорични, че вдигането на осигуровките ще предизвика криза, и то най-вече в икономиката.

 

 

15 години КТ "Плевен Спринт"

 

Другите за нас

 

Румен Петков, депутат

Похвално е, че на един от входовете на нашия град имаше транспарант "Добре дошли в града на Плевен Спринт". 15 много трудни, но и много успешни години. "Плевен Спринт" е източник на самочувствие за плевенчани, защото поднася една обективна информация. Желая на телевизията да е това, което е - в името на Плевен и на всеки един от нас, който обича града си.

 

 

Генадий Николов, артист от ДКТ "Иван Радоев"

Честит рожден ден на "Плевен Спринт", честито и на зрителите й, защото те имат възможността да получават един добър съвременен продукт. Аз съм един от първите абонати на кабелната телевизия, включих се може би 5-6 месеца след като беше създадена. След това пробвах и на други места, но някакси не си допаднахме с другите оператори. И си паснахме с КТ "Плевен Спринт" и така до ден днешен. Надявам се, че това ще продължава и занапред. Това, което ми харесва най-много във вашата телевизия, е, че не само поставяте проблемите, но и помагате за разрешаването им. Защото проблеми има навсякъде, но не навсякъде се решават. Честит рожден ден и наздраве!

 

Проф. Григор Горчев, ректор на МУ - Плевен

Лично за мен "Плевен Спринт" е един сериозен партньор по отношение на медийните изяви. Ние много пъти сме разчитали на нея по отношение на професионално направени репортажи, по адекватността на вземането на решения. Желая й още повече да върви нагоре и да се утвърждава като такава регионална медия, на която хората вярват. Защото знаете, че е важно да има една взаимна връзка между телевизията и зрителите. На добър час!

 

 

Послушай лекаря

 

Имам дете на три години, което много често боледува от възпаление на ушите. Лекарите твърдят, че това е свързано с алергии. Възможно ли е?

Анелия Петрова, Плевен

 

Алергиите могат да причинят тежки инфекции в ушите

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Възпалението на ушите, причинено от алергии, е много често срещано явление особено в детската възраст. Алергичният процес в горните дихателни пътища се развива основно в лигавицата, а тя тапицира връзката на ухото с носоглътката или евстахиевата тръба. Алергичното възпаление на средното ухо е възможно да е във връзка с алергични възпаления на носа, носоглътката и гърлото или да е част от общи алергични състояния на организма. Трудно е да направим диференциация в конкретния случай дали става въпрос за чист алергичен процес, инфекциозно-алергичен, или инфекциозен. Много често клиничната картина е маскирана, препокрива се и на специалиста му е много трудно да постави точната диагноза. Трябва да има по-широк клиничен поглед и наблюдение върху детето, върху миналите му заболявания, за да се свържат тези проблеми със сегашното му състояние. В практиката много често се случва съчетанието на инфекция и на алергия - т. нар. инфект алергия. Особено при малките деца, където имаме и необходимите предпоставки за развитие на алергични процеси в горните дихателни пътища - това са най-често т. нар. трети сливици и техните хронични възпаления, които водят до затруднено носно дишане и до задържане на хронична инфекциозна флора, която по-късно предизвиква постепенно алергизиране на организма. Самите хронични алергични реакции се изразяват в едно продуктивно възпаление - променят морфологично лигавицата в носа и носоглътката, оттам се предизвиква дисфункция на евстахиевите тръби, които са естествената връзка за вентилация на средното ухо и изравняване на външното и вътрешното налягане в носоглътката. Когато се получи тази дисфункция, тя сама по себе си се явява предпоставка за нарушения на функцията на средното ухо, като в началото, когато няма прибавени микроби и бактерии, това възпаление е стерилно - просто се нарушава проводната функция на средното ухо, защото се получава вакуум и тъпанчето хлътва навътре, притискайки слуховата верига.

Много често обаче попадат бактерии и микроби и предизвикват гнойно възпаление. По този начин се опитваме да обясним връзката между алергията и инфекцията, що се касае до хроничните възпаления на ушите. Връзката между инфекция и алергия е доказана и когато се диагностицират тези състояния, те изискват изключително адекватна специализирана лекарска намеса. Лечението не приключва само с овладяването на острия стадии - т. е. курсово лечение за десет дни например, а трябва да продължи и след това с цел да се отстранят евентуалните причини, довели до алергията - в носа, в носоглътката или в глътката. Нужен е продължителен курс на лечение, защото в противен случай тези отити ще рецидивират, както е в конкретния случай, и в крайна сметка ще доведат до едно трайно намаление на слуха и остатъчни увреждания, с които няма да сме в състояние да се преборим.

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО