"BG Север" - брой 37 (29 октомври - 4 ноември 2010 г.)

БИЗНЕС


 

БСК реализира европейски проект на стойност близо 9 милиона лева

 

Внедряват информационна система за оценка на работната сила

 

Георги Михайлов, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

По европейски проект по оперативната програма за развитие на човешките ресурси "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони" работи в момента Българска стопанска камара (БСК), съобщи зам-директорът на плевенската структура Георги Михайлов, който е участвал в разработването на проекта. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 8 902 959 лева, а срокът на изпълнение е до 2013 г. Изпълнител е БСК, нейни партньори са Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда "Подкрепа", Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Българската академия на науките, браншовите и регионални структури на Стопанската камара. Общата цел на проекта е повишаване на адаптивността, ефективността и балансиране на търсенето и предлагането на пазара на труда чрез изграждане на система за оценяване на компетенциите на работната сила на браншово и на регионално ниво. Проектът работи успешно в Плевенска област, както и на територията на цялата страна, заяви Георги Михайлов. Той е участвал на 26 октомври т. г. в София в създаването на Национален съвет за оценка на компетенциите по проекта. По време на форума бе подчертано, че икономическата криза в България има банално решение - създаване на нормативна и логистична база за влизане на наши и чужди инвестиции в икономиката, каза Михайлов. Според него вече 20 години има несъответствие между обществено-икономическото развитие на страната и необходимостта от изпълнителски кадри с техните възможности, най-вече за икономическите и техническите компетенции. Именно решаването на тези проблеми може да стане с изпълнението на проекта, подчерта Георги Михайлов. Поканени за участие са браншовите структури на металурзите и на информационните технологии, както и регионалните структури на Стопанската камара в Пловдив, Стара Загора, Шумен, Бургас и Плевен.

Специфичните цели на проекта са анализ и дефиниране на изискванията към компетенциите на работната сила при отчитане на европейските, национални и браншови изисквания. Работата по проекта включва изграждане на браншова и регионална референтна рамка и информационна система за оценяване и актуализиране на компетенциите на работната сила, съобразно настоящите и бъдещи потребности на пазара на труда. Подобряване на координацията и информационния обмен между националните, браншови и регионални структури на работодателите и синдикалните организации и отговорните държавни институции при оценяване на компетенциите на работната сила, е друга цел на проекта.

1 500 работодатели и ръководители на отдели за човешки ресурси и 2 500 работници и служители са обхванати в разработката, съобщи Георги Михайлов. Той акцентира върху това, че с изпълнението на проекта ще се решат проблемите с оценка на компетенциите на работната сила на фирмите в Плевенска област.

 

 

Фермери заплашени от фалити, не получават пари по програми

 

Без нова техника не могат да се гонят европейски стандарти, сн. авторътПоля ТОМОВА

Фермери са заплашени от фалити, тъй като масово получават отказ за финансиране на вече одобрени проекти по Програма за развитие на селските райони, оплакаха се потърпевши. Такъв е случаят със Сашко Андреевски от село Бреница. Той обработва 1 500 дка земя и през 2009 година кандидатства по проект по мярка 121 - модернизиране на земеделски стопанства. Проектът му е за 192 хиляди лева, с които Андреевски смята да закупи нова земеделска техника. Вече 10 години работя с два стари трактора, бавно се развиваме със старата техника, а все пак трябва да гоним европейски стандарти, обяснява фермерът. Половината от сумата трябва да дойде по проекта, който е одобрен. За документация и консултации по него Андреевски дава над 5 хиляди лева. Свързва се и с доставчик на земеделска техника и договаря новите трактори. Близо година след като е изготвил и предал проекта си, той е поканен в разплащателната агенция в Плевен. Вместо да му кажат кога да чака парите си, от агенцията му връчват за подпис заповед за отказ за финансиране по проекта. Причината - недостатъчен бюджет на фонд "Земеделие". "Не разбирам, как така през 2010 година вече няма пари по тази мярка, като тя е до 2013 година. И защо са ни приели проектите, след като финансирането е свършило или е изчерпано?", пита Андреевски. След отказа за финансиране, той отказва поръчката от нова техника. Има обаче земеделски стопани, които са теглили кредити и са купили скъпа техника, като са разчитали, че ще я изплатят с парите по проекта. Според Андреевски стотици фермери в цялата страна сега са на ръба на фалита, тъй като след отказа за финансиране трябва сами да плащат техниката и да връщат парите на банките. "Като съм подал проект, като ми е приет, все едно съм сключил договор с държавата, че трябва да го разгледат този проект. Ако не отговаря проектът на изискванията - вината си е моя, обаче ако отговаря - би трябвало да не ми отказват финансиране", категоричен е Андреевски. "Все пак някой трябва да контролира тези неща, не може непрекъснато да се тръби, че не се усвояват парите от еврофондовете, а в един момент да са свършили. Кой ги усвои тези пари?", пита фермерът. След отказа за финансиране по проекта, Сашко Андреевски пише писмо до земеделския министър, но вече повече от два месеца отговор няма. Сега Андреевски, а и стотици негови колеги са изправени пред реалната опасност да оставят хиляди декари земи да пустеят.

 

 

Близо 13 000 фирми още не са влезли в Търговския регистър

 

Еми СТАЛЕВА

До момента са издадени 8 354 удостоверения за пререгистрация на фирмите в Плевенска област. Близо 13 000 дружества все още не са пререгистрирани. Средно по 60 искания за издаване на удостоверения постъпват ежедневно в съда, броят им се увеличава с наближаването на крайния срок, който беше определен за 31 декември т. г. Не можем да кажем колко точно от фирмите са пререгистрирани и документите им са постъпили в Агенцията по вписванията, издаването на удостоверенията върви регулярно, съобщи съдия Силвия Кръстева, пресаташе на Окръжния съд в Плевен.

Преди седмица стана ясно, че кабинетът гласи поправки в Закона за търговския регистър, според които срокът за пререгистрация на фирмите се удължава с половин година до 30 юни 2011 г. Освен това заличаването на дружествата ще става чак през юли 2016 г., ако измененията на закона станат факт след одобрение от Народното събрание. Проектът бе внесен в Министерски съвет от министъра на правосъдието Маргарита Попова.

Все още е в сила срокът за подаване на документите за пререгистрация, който изтича на 31 декември т. г., уточни съдия Кръстева. От администрацията по вписванията се опасяват от наплив и опашки от желаещи с искания за издаване на удостоверения в края на годината. Това е така, защото почти 900 000 фирми в страната не са подали своите заявления за пререгистрация към 1 октомври т. г.

 

 

Въведоха евростандарт за брокери на имоти

 

Мила СТАНЕВА

Европейски стандарт за брокерите на имоти бе официално въведен в България по време на Международна конференция, която се проведе в хотел "Шератон" в София. На престижния форум са присъствали представители на агенции за недвижими имоти от Франция, Русия, Австрия, Португалия, Исландия, Словения, Румъния, България и др.

Стандартът N 15733 от 17.06.2010 г. има пожелателен характер, оттук нататък той става български стандарт в дейността на брокерите. По него може да бъде сертифициран всеки, който подаде нужните документи и отговаря на условията, съобщиха брокери от Плевен, присъствали на конференцията.

По време на форума са били обсъдени обектът и обхватът на приложение на дейността на посредниците на недвижими имоти, как се управлява отношението им с клиентите, както и изискванията на договора между брокери и клиенти. Разгледани са били и ситуации при възникване на конфликт на интереси, информираха брокери от Плевен.

 

 

върни се в НАЧАЛО