"BG Север" - брой 37 (29 октомври - 4 ноември 2010 г.)

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Мнозинството в ОбС реши да купи автогарата с парите на плевенчани

 

Умишленият фалит на "Автобусни превози" напълнил нечии джобове

 

По традиция Стефан Ганев (на микрофона) прекрати дебатите, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

Нестандартно започнаха дебатите около купуването на плевенската автогара от общината. Час преди да бъде открита извънредната сесия на общинския съвет миналия петък, на която по-късно бе узаконена абсурдната покупка с парите на данъкоплатците, представители на групата съветници от БСП дадоха пресконференция.

"Сагата около "Автобусни превози" вече е пред приключване. За съжаление ще доведе до допълнително натоварване на бюджета с над 2 млн. лева. А това са средства на плевенските данъкоплатци. Сагата продължава няколко години, тя е финалът на едно

лошо управление

на сегашния изпълнителен директор Иван Стефанов. Трябва да се поинтересувате колко фирми е управлявал, колко от тях са ликвидирани, включително и "Автобусни превози", заяви общинският съветник от левицата Пламен Дилов. Според него тази сага има покровителството на кмета Найден Зеленогорски, на мнозинството в ОбС. През последните години с различни тактики и прийоми Иван Стефанов избягвал да се явява и да дава отговори на редица въпроси, които съветниците от левицата поставяли в постоянните комисии и пред ОбС относно финансовото състояние и натрупаните дългове от страна на фирмата. "Едва сега ни се предоставя протокол за предявяване на разпределение от частен съдебен изпълнител и

трябва

да се плащат

2 134 000 лева.

Преди сесията съветниците от БСП обясниха защо няма да участват в дебатите и гласуванетоВ протокола има много взискатели, посочени от частния съдебен изпълнител", каза в изявлението си Пламен Дилов. Той цитира някои от сумите, които "Автобусни превози" дължи на фирми. Дългът към "Соф Ко" възлиза на 800 000 лева, на "Економайс" общинското дружество трябва да плати повече от 130 000 лева, на "Нефтотранс" - близо 60 000 лева, и т. н.

Според запознати парите от продажбата на автогарата няма да са достатъчни за удовлетворяването на всички взискатели и ще се разпродават и други активи на "Автобусни превози". За вчерашната сесия (след редакционното приключване на броя) бе предвидена точка за вземане на решение за откриване на процедура по ликвидацията на общинското дружество.

"Не можем да приемем политиката на свършените факти, която в община Плевен продължава 11 години, и да бъдем обвинявани, че не подкрепяме защитата на общинско имущество. Напротив, ние смятаме, че има безстопанственост и лошо управление на общинското дружество "Автобусни превози", обобщи позицията на групата съветници от БСП Пламен Дилов.

"Още при сключването на сделката за автобусите "Исузу" от страниците на вестник "BG Север" предупредихме, че има нещо гнило, че там са налице роднински връзки между продавач и купувач и че най-вероятно това няма да доведе до нищо добро. За съжаление се оказахме абсолютно прави. Защото именно от тези автобуси

дойде финансово-

то натоварване

на общинската фирма, последваха запорите на имуществото и се стигна до днешния парадокс общината да плаща общо над 3 млн. лева. Няколко пъти общинският съвет дава пари за "Автобусни превози" и накрая трябва да отпуска милиони за нещо, което до вчера е било наше", обяви пред журналисти Иван Дачев, общински съветник от БСП и главен редактор на в. "BG Север".

В над 60 публикации от последните 5 - 6 години вестникът е сигнализирал за нередовното изплащане на заплатите на работниците от "Автобусни превози", че има протести, че хората се уволняват неправомерно. Нееднократно вестникът е разгласявал проблемите с наемателите на плевенската автогара, с частните превозвачи, за осъждането на дружеството заради нелоялна конкуренция, за незаконни кешови плащания, извършвани когато е имало запор върху сметките, за задълженията към доставчици и др. Парите, които са постъпвали от разпродадените обособени части от активите на дружеството са потънали някъде, а е можело да се използват за оздравяването му. "Сега едва ли кметът и неговият екип могат да имат оправданието, че са виновни кризата, икономическата и пазарната конюнктура, та да се стигне дотам, че дружеството да фалира. Ако е имало воля, крахът можеше да бъде избегнат", обясни Иван Дачев. Според него от 2004 г. насам тази фирма е целенасочено източвана, а парите на данъкоплатците са отивали в частни джобове и партийни каси.

"На общинския бюджет се нанася щета, която ще бъде компенсирана от други функции, но в последна сметка финансовото бреме ще поемат данъкоплатците. Вината е у принципала - общинският съвет в Плевен. Решенията са вземани без мнозинството да се съобразява с предложенията и аргументите на опозицията", обяви Чавдар Велинов от червената група съветници. Според него отговорността трябва да се поеме от ОбС и от кмета Найден Зеленогорски. Съветниците от БСП от този и от предишния мандат винаги са заемали позиция за спасяване на общинската собственост и не биха поели отговорността за извършени или неизвършени адекватни управленски действия, обяви пред журналистите Чавдар Велинов.

Лидерът на БСП Любомир Петков обясни, че общината

купува нещо

от себе си,

и то с парите на плевенчани. Какво е решението, което се предлага в настоящата ситуация - или бъркаме пряко в джоба на плевенчани, за да си плати общината за "мъдрото" управление на "Автобусни превози" през последните години, или всички ние като граждани губим автогарата като публичен обект, тя преминава в частни ръце и новият собственик прави с нея каквото прецени, обясни дилемата за съдбата на автогарата Любомир Петков. Той заяви, че в момента парите на плевенчани спасяват силно накърнения авторитет на местното управление, което е довело дружеството до крах.

"Инструментариумът предвижда

да се вземат

средства

от чистотата,

което не се случва за пръв път. Парите от това перо обикновено не се харчат за чистота, те отиват по "други направления" и служат като буфер за всички управленски провали досега", обяви Петков. По думите му общинските съветници от БСП не искат повече да влизат в какъвто и да е дебат по темата, защото освен политика на свършените факти, ще трябва да водят и дебат при свършени факти. Така, в крайна сметка, червените съветници обявиха решението си да не участват в извънредното заседание на ОбС, след като внесат декларацията си.

Малко повече от час продължи извънредната сесия на ОбС в Плевен, при отсъствието на местните парламентаристи от БСП. Мнозинството отново успя да наложи решение, според което плевенската автогара да бъде закупена с парите за чистота, събирани от такса смет. Както стана ясно по време на заседанието, от перото "Чистота" ще бъдат прехвърлени 2,132 млн. лева в общинската хазна, с които ще бъде платена заявената цена в търга за публична продан на плевенската автогара. Постъпленията от придобития имот и други собствени приходи щели да покрият сумите за възстановяване в ощетеното перо от бюджета, заявиха от мнозинството. Те обаче не уточниха в какви срокове ще стане това. Още повече, че от парите за чистота вече има изтеглени суми, които все още не са върнати, стана ясно по време на дебата в залата.

Кметът Найден Зеленогорски направи изчисления, според които с изкараните от автогарата наеми в размер на 55 000 лева месечно, ще бъде компенсирана сумата за не повече от 2 години. Независимият съветник Валерий Ангелов попита тези 55 000 лева печалба ли са или приход и какъв е разходът? На въпроса му кметът отговори, че това е сумата на приходите, намалена с 10 000 лева разходи на месец.

Според Зеленогорски причините за финансовите проблеми на "Автобусни превози" били намаленият пътникопоток, увеличената цена на горивата и високите лизингови вноски.

"Защо стигнахме дотам, че да си купуваме собствената автогара? И кой ще носи отговорността за това?", попита общинският съветник от ГЕРБ Владислав Николов. Според него става въпрос за умишлено унищожаване на общинското дружество "Автобусни превози", за което кметът Зеленогорски е знаел. Защо не са плащани лизинговите вноски на автобусите, вследствие на което се е стигнало до влошаване на финасовото състояние на дружеството, поинтересува се старейшината от ГЕРБ.

По повод на лизинговите вноски кметът обясни, че те са спрели да се изплащат по съвет на тогавашния

адвокат

на "Автобусни

превози" Цецка

Цачева.

Това било правилното решение за момента, като намеренията са били издължаването да се извърши след приключване на делата с лизингодателя.

Лидерът на мнозинството в ОбС Стефан Ганев изрази подкрепата на групата си в полза на предложението за закупуване на автогарата, като акцентира върху това, че общината има възможност да придобие обекта на цена "под пазарната". Това твърдение предизвика иронични усмивки, според икономисти пазарна е тази цена, която е постигната, особено при търг с трима участници, какъвто е случаят.

В крайна сметка дебатите приключиха по традиция с процедурното предложение на Стефан Ганев за прекратявянето им. Мнозинството в местният парламент не изневери на привичките си и кротко одобри покупката на автогарата с 28 гласа "за".

 

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

от групата общински съветници от БСП

 

Заявяваме, че групата общински съветници от БСП категорично се дистанцира от участие във вземането на решения на общинския съвет, които грубо ощетяват плевенските граждани в резултат от чиновническо безобразие и управленски провали.

Безпрецедентно безотговорното и недобросъвестно управление на дружеството "Автобусни превози" от страна на неговия изпълнителен директор с ясната подкрепа на общинското ръководство и мнозинството в ОбС доведе до днешната ситуация.

Като общински съветници в продължение на два мандата ние сме заявявали многократно критични позиции и сме показвали редица порочни практики в управлението на общинското дружество "Автобусни превози". Правили сме го с идеята да бъдем чути и разбрани. Почти винаги обаче нашето отношение към дейността на дружеството е възприемано от управляващите като проява на самоцелна опозиционност.

Въпреки това, когато преди месеци кметът постави за пръв път въпроса за т. нар. спасяване на автогарата с бюджетни средства, чрез изкупуване на собственост върху въпросния обект, ние дадохме ясна подкрепа като група съветници, което ни костваше немалко компромиси. Направихме го по две причини:

Първо - защото ни беше представен план за действие и повярвахме, че той ще бъде реализиран. Вторият аргумент да подкрепим предложението на кмета беше поетият от него ангажимент. Вярвахме, че зад заявената управленска воля стои компетентност за решаване на проблема и отговорност пред институциите и гражданите.

Развитието на случая и свързаните с него действия на управленския екип на общината ни опровергаха напълно. Действителността ни показа, че полезните ходове са изчерпани с лека ръка, но не от нас, а от упълномощените лица, за които стана дума.

След като не искахте в продължение на години да ни чуете и да ни разберете, след като стъпкахте и добрата воля, която имахме, очевидно искате сами да носите отговорността. Тази отговорност има и институционални, и морални измерения. Тя е твърде тежка, за да я споделяме с вас без основание, господа управляващи.

(Със съкращения)

 

върни се в НАЧАЛО