"BG Север" - брой 37 (29 октомври - 4 ноември 2010 г.)

КОНФЛИКТИ


 

Още един атакист карал автомобил в пияно състояние с 1,7 промила

 

Заведено е дело срещу общинския съветник Илиан Беров

 

По време на сесията Илиан Беров пие само минерална вода, сн. архивКатя ДИНЕВА

Поредният активист на партия "Атака" в Плевен е бил заловен да кара автомобил пиян и вече е подсъдим, научи "BG Север". Общинският съветник от партията на Волен Сидеров Илиан Андреев Беров е бил спипан от ченгетата да шофира след употреба на алкохол в средата на месец август, но досега информацията е била укривана. При проверка дрегерът е отчел близо 1,7 промила алкохол в кръвта. Според неофициални източници старейшината е отказал да даде кръвна проба. От полицията неофициално потвърдиха, че има такъв случай, но отказаха подробности. Председателят на Районния съд в Плевен Даниела Дилова пред репортер на вестника също бе лаконична - слещу Беров е образувано досъдебно производство - НОХД № 3229 от 22 октомври т. г. по чл. 343, т. "а" и "б". Беров е управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта 1,67 промила, което е отчетено с уред, установено е по надлежния ред, съобщи съдия Дилова. Делото е при съдия Калоян Гергов и ще бъде разгледано до месец, уточни тя. Краткото време до редакционното приключване на броя не ни позволи да потърсим съдия Гергов за подробности, това ще направим за следващия брой.

Нашата справка в Наказателния кодекс (НК) показа, че според посочения член 343, т. "а" и "б" става въпрос за автопроизшествие, при което са причинени имуществени вреди и/или тежка или средна телесна повреда. Не е ясно засега Беров дали като е карал пиян е предизвикал катастрофа и какви са последиците от нея. Ако е така, НК предвижда присъда до 3 години лишаване от свобода или пробация.

Според чл. 30, ал. 4, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация предсрочното прекратяване на правомощията на общински съветник става и когато той има влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, в която категория попада и причинено ПТП в пияно състояние. Ако Илиан Беров бъде осъден, той трябва да напусне местния парламент и на негово място да влезе следващият в предизборната листа на "Атака" - това е Мая Райкова Христова. Тя обаче е съпруга на бившия лидер на "Атака" Добрин Христов, който напусна тази партия и вече е съветник от ГЕРБ.

Изцепката на Илиан Беров с шофиране в пияно състояние вече се превръща в традиция за плевенската "Атака". Както "BG Север" вече неколкократно писа, да карат с размътени от алкохола мозъци бяха хващани и други лидери и активисти на партията. Доскорошният областен шеф Георги Мусев бе заловен да управлява автомобил след употреба на алкохол на празника на Плевен 15 май м. г. Полицията тогава също запази пълно мълчание. След упорито наше настояване ни бе предоставена само информацията, че във въпросния ден малко след 19 часа е спрян за проверка автомобил, управляван от Мусев. Колата е била засечена на бул. "Русе" в близост до стоматологията от полицаи от Първо РПУ. Униформените съставили на водача акт, тъй като автомобилът не е имал застраховка "Гражданска отговорност", ни бе съобщено от Областната дирекция на МВР. Това гласеше официалната информация, но свидетели на инцидента твърдяха, че след като е спрян, лидерът на "Атака" е имал пререкания с униформените. Той дори извикал по телефона зам.-кмета на Плевен и негов съпартиец Митко Минков, който се явил на местопроизшествието. Последвали още телефонни разговори и с други влиятелни личности. Тогава Минков отказа коментар, като нито потвърди, нито отрече дали е имало такъв случай и дали той се е намесвал. По-късно той бе изключен от "Атака" и уволнен като зам.-кмет, защото не защитил своя лидер.

Според очевидци, преди да бъде спрян от полицаите, Мусев е присъствал на приема, даден от кмета Найден Зеленогорски по случай празника на града в ресторанта на хотел "Кайлъка". Атакисткият шеф се черпел на една маса с още 4 - 5 човека, сред които общинският съветник от СДС Лазар Николов и старейшините от "Атака" Илиан Беров и Николай Стоянов. Компанията изпила неустановено количество концентрат и шест бутилки вино, твърдят хора от съседните маси. След като около 16,30 часа всички гости на приема си тръгнали, групата на Мусев останала и продължила купона.

В края на месец май 2008 г. пък бе заловен да кара пиян шофьорът на Георги Мусев - Пламен Р. Дрегерът отчел над 2 промила алкохол в кръвта, яко почерпеният водач едва не предизвикал катастрофа.

Илиан Беров минава за един от най-приближените хора на детронирания шеф на "Атака" Георги Мусев. С неговите протекции Беров бе избран за зам.-председател на общинския съвет и назначен на синекурна длъжност в общинската фирма "Тролейбусен транспорт" със заплата на зам.-директор. Дори бе сложен на трето място в листата на "Атака" за народни представители за парламентарните избори през 2009 г.

 

 

Комисията Кушлев запорира имущество на Красьо Черния

 

В Плевен са поставени под възбрана четири фирми на Георгиев

 

В кооперация на ул. Рига 14 са регистрирани две от фирмите на Красьо Черния, сн. Поля ТомоваЕмилия КАРАБУЛЕВА
Поля ТОМОВА

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, придобила популярност като "Кушлев", наложи запор върху имотите на скандално известния с лобирането си в съдебната система плевенчанин Красимир Георгиев. Обезпечителните мерки са предприети с определение на Софийски градски съд по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, и са насочени срещу нарочения за кадровик на съдебната система, известен в страната като Красьо Черния. Само преди няколко дни от комисията разпространиха информация, че стойността на иска възлиза на близо 1,6 млн лева.

Хората на Кушлев се задействали, след като постъпило уведомление от Софийската градска прокуратура за образувано и водено досъдебно производство срещу Красимир Георгиев за извършена престъпна дейност. След обстоен анализ от комисията са констатирали, че има достатъчно доказателства за несъответствие между стойността на придобитото имущество и декларираните приходи на Красьо Черния. Установено е още, че имотите са в размер, който представлява значителна стойност. Законните източници на доходи на плевенския лобист не са достатъчни за придобиването им, е становището на проверяващите по случая.

Комисията "Кушлев" е внесла искане в съда за налагане на обезпечителни мерки, като със съдебно решение са наложени възбрани. Така под възбрана в момента е апартамент в София с площ от 185,50 кв. м, поземлен имот в Шумен с площ от 4 108 кв. м заедно с построените върху него 5 сгради, под възбрана са още 3 броя паркоместа в София, както и право на строеж на офис в Плевен. Освен това са наложени запори върху дялове от капитала на 4 търговски дружества и на всички банкови сметки на Красимир Георгиев в страната. Ако той бъде осъден по делото за укриване на данъци, комисията "Кушлев" ще внесе иск в съда имуществото му да бъде отнето в полза на държавата.

В момента Георгиев е подсъдим за лъжесвидетелстване - пред прокурор, разследващ го за търговия с влияние, е казал, че не познава магистрати.

Същевременно проверка на телефоните му показа, че си е контактувал с десетки съдии и прокурори, кандидатствали за ръководни постове в съдебната система.

Комисията "Кушлев" блокира и дяловете от капитала на Красьо Черния на 4 търговски дружества, в които той е съдружник или едноличен търговец. Регистрацията на две от дружествата - ЕТ "Краси комерс - Красимир Георгиев" - търговска фирма, и "Пауър груп" ЕООД, е на улица "Рига" 14 в Плевен - малка кооперация на тиха уличка. Оказва се, жилището на първия етаж е на родителите на Черния, а и самият той е живял тук. Никой не отговори на позвъняването на екипа ни. Съседка разкри, че баща му идвал понякога да прибира пощата, през останалото време апартаментът е празен. Няма нито секретарка, нито друг персонал.

Красьо Черния има дял и във фирма, която се занимава със счетоводна дейност, а офисът й се намира на последния етаж в един от плевенските молове. И там нямаше никого.

Георгиев има и участие в "Нико Трейдинг" ООД - фирма, която също се занимава с търговия според регистъра. Адресът й е в блок 2 на квартал "Сторгозия". Оказва се обаче, че тук живеят наематели, които нямат никаква представа нито за фирмата, нито за това, че в нея има участие Красимир Георгиев.

 

 

Строители измамени от нагли софиянци

 

Полина ТОНЕВА

Строители от Плевен са измамени от софийска фирма, която ги наела на работа на 7 септември тази година, оплакаха се потърпевшите.

Намерихме работата по обява в интернет, където се набираха строителни работници за обект в Плевен, разказва един от измамените Веселин Новаков. Той, заедно с още 18 души, се отзовават на обявата и отиват на среща с "шефовете". Разбира се, че обектът е в индустриалната зона на Плевен, а работата на строителите е да го преустроят в закусвалня. Фирмата, която наема плевенчаните, е "Трейнджър Ленд Ентър - теймънд" ЕООД. Договорката със строителите прави Ангел Паунов, който се представя за технически директор. Започвате работа от утре, казва той на хората. След което ги кара да преснимат личните си карти, тъй като ще им пуска трудови договори. Част от строителите се договарят да им се плаща на квадратен метър, други - на ден. "Моята бригада, която е от трима души, се договори на пет лева на квадрат", споделя Новаков. Работници и майстори подписват протоколи, а от фирмата им казват, че ще им се плати, когато свършат работата. "Питаме за договорите - днес, утре - няма договори. Дойде един човек, който се представи като шеф на строителния надзор на фирмата, казва се Красимир, другото му име не знам. Питаме го за договори, той ни препраща на други, и така от ден на ден, но договори няма", разказват строителите. Въпреки това те работят на обекта, защото очакват да им се плати. От фирмата дори им казват, че след като приключат работата в Плевен, ще ги наемат за обекти и на други места - в Банско, в Поморие...

Докато чакат обещаното розово и платено бъдеще, строителите остават без договори. В един момент вдигат шум и искат да им се платят някакви пари. Така на 17 септември, след дълги разговори с представителите на фирмата, част от майсторите получават по стотина лева, с които да им се запушат устата. Подписват се на касов ордер. Обикновените работници не получават нищо.

Работата по обекта приключва на първи октомври, в срок и с добро качество, твърдят строителите. Пари обаче не получават. "Би трябвало да получим към 700 - 800 лева на човек, обаче нищо няма. Освен ония по стотина лева на ръка. Казахме на шефовете, че ако не се издължат, ще демонтираме това, което сме построили", разказват строителите. Да, обаче на обекта вече има охрана. И освен това работниците са заплашени от представителите на фирмата. "Казаха ни буквално - ако направите това, и в Камбоджа да отидете, шефът ще ви намери и там, и ви е бедна фантазията какво ви чака", обясняват хората.

Въпреки заплахите те продължават да си търсят парите. Обаждат се многократно на Красимир, както е известен сред тях. Той ги уверява, че протоколите, които са подписвали, са предадени и ще си получат парите. Самите протоколи обаче работниците само са подписвали, въпреки желанието им, копия от тях не са им предоставени. Сега хората не могат да се обърнат към никоя институция, тъй като не са подписвали договори и са работили, без да могат да докажат това. Попитан за ситуацията, въпросният Красимир, представител на фирмата, заяви, че "от две години в Плевен не сме работили. Преди две години сме имали обект, но всичко е уредено - хората са си получили парите и са работили с договори".

Работниците нямат възможност и да потърсят правата си в съда, въпреки че имат снимки и видео, с които доказват, че са работили на въпросния обект тази година.

 

  

върни се в НАЧАЛО