"BG Север" - брой 37 (29 октомври - 4 ноември 2010 г.)

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Малките художници от Колорит откриха новия творчески сезон

 

Арт-школата на Майя Ананиева готви изложба за 20-годишнината си

 

Изложба - базар с живопис малък формат съпътстваше събитието, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

С изложба-базар "Живопис - малък формат" Арт-школа "Колорит" с ръководител Майя Ананиева тържествено откри своя нов творчески сезон. В Къщата на художниците бяха показани най-новите живописни творби на децата от школата - натюрморти, пейзажи, портрети и абстрактни композиции, изпълнени в различни техники на малък формат - като реплика на предстоящото голямо събитие Биенале на малките форми. Рисунките на децата носят настроението на лятото и са поставени в луксозни рамки със завършен вид на картина, която маже да бъде поставена на стената във всеки дом или офис. Всяка творба би внесла емоционална изразителност на всеки интериор, изпълвайки го с много настроение и красота, убедена е ръководителката на школата. Средствата от продажбата на картините ще бъдат вложени за реализацията на голямата изложба по случай 20-годишния юбилей на Арт-школа "Колорит". Празничната експозиция ще бъде подредена в една от залите на Регионалния исторически музей на 25 ноември. На нея ще могат да бъдат видяни всички награди на школата до момента, както и най-новите творби на настоящите възпитаници. Това е 129-ата самостоятелна изложба на школа "Колорит".

Заедно с откриването на творческия сезон по традиция тържествено бяха връчени и наградите на възпитаниците на школата, спечелени през годината. Те са от конкурси в Португалия, Полша, Финландия, Беларус и България: специалната награда за колекция на школата от Португалия, два златни медала от "Евора - 2010" и медал за принос към международния форум в Португалия за ръководителя на школата; награда за най-добра рисунка в Монсараш - Португалия; 12 дипломи за високи постижения от "Евора 2010"; 5 специални награди от Полша; 2 лауреатски награди от Беларус; почетни дипломи от Финландия и 3 награди от национален конкурс - София.

 

 

Приемат проекти по програмата "От социални помощи към заетост"

 

Национална програма "От социални помощи към заетост" обявява конкурс за проекти за реализация през 2011 г. Програмата цели да осигури заетост и социална интеграция на безработни лица, обект на месечно социално подпомагане, чрез разкриване на работни места: в общополезни дейности; в дейности на територията на предприятия без държавно и/или общинско участие. Към последните спадат дейности, насочени към подобряване условията на труд и работна среда на територията на собственото им предприятие в сгради и постройки, в които се осъществява трудова дейност и се поддържа целогодишна/постоянна заетост на работните места в предприятието. Те са допустими за работодатели, които осъществяват основна производствена дейност от промишленото производство и/или от производството на строителна продукция. Разкриването на работни места в предприятия може да става и за дейности в основното промишлено производство и производство на строителна продукция, водещи до повишаване на умения, квалификация и конкурентноспособност на наетите лица на свободния пазар.

Работодателите, които могат да кандидатстват с проекти, са: областни управители, общински администрации и общински предприятия; държавни предприятия и институции, извършващи общополезни дейности; юридически лица с нестопанска цел; предприятия без държавно и/или общинско участие.

Крайният срок за подаване на проектите е 12.11.2010 г.

Допълнителна информация за програмата може да бъде получена на адрес: www.az.government.bg или в ДБТ на тел. 801-098 "BG Север"

 

 

Млади социалисти почистиха паметник в село Муселиево

 

Акцията е част от инициативата История на чисто, сн. Пресцентър БСППредставители на областната структура на Младежкото обединение в БСП се събраха в почивните дни на изнесено заседание в село Муселиево, община Никопол. На срещата си те се запознаха с приетия в началото на октомври отчет на Националния съвет на Младежкото обединение за дейността му от официалното му учредяване през миналата година до днес. Обект на дискусия бе и представеният на последното заседание на 47 конгрес на БСП проект "България 2020 - Европейска социална държава - младежка политика". Младите хора коментираха и тяхната роля в предстоящите през 2011 г. избори и набелязаха различни инициативи в тази връзка. Те определиха като успешна предизвикалата широк интерес кампания "Дянков, назначи ме". Представители на Младежкото обединение от областта участваха и в предизборната кампания за частични кметски избори в Габрово, участваха в благотворителни инициативи, ремонтираха детски площадки.

След заседанието младежите почистиха паметника на антифашистите в Муселиево. Проявата е част от инициативата "История на чисто". Идеята е младите хора да облагородят местата на героичното ни минало, повечето от които са занемарени през последните години. "BG Север"

 

 

Конфискуваха инвентар на бракониери

 

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" към ИАРА - Плевен, са извършили проверка на баластриерите до село Писарово, община Искър. Проверката е по подаден сигнал от гражданин за поставени "тапи" за улов на хищни риби на старите речни корита на река Искър. Открити и извадени са 17 броя "тапи" и една лодка. "BG Север"

 

 

Полицията залови крадец, свил две коли за една нощ

 

Полицаи от РУП - Левски, са заловили млад мъж, откраднал два автомобила в града само за една нощ, информират от пресцентъра на МВР. Сигнал за първата от кражбите е подаден вчера от 41-годишен мъж. Той заявил, че предната нощ е откраднат паркираният пред дома му лек автомобил "Опел Корса" с плевенска регистрация. Вторият сигнал е от 34-годишен мъж, който съобщил, че за времето от 00,30 часа до 07,00 часа на 26 октомври е извършена кражба на управлявания от него лек автомобил "Форд Мондео" с пернишка регистрация, също паркиран пред дома му. След проведените издирвателни мероприятия полицаите установили крадеца и го задържали - той е 22-годишен, от град Левски, осъждан за множество кражби. Двата автомобила са намерени изоставени. Работата по случаите продължава разследващ полицай. "BG Север"

 

 

Снимат филм за Мусолини в РИМ

 

Плевенският исторически музей ще се превърне в сцена на италиански филм със сюжет от времето на Мусолини. В продукцията, която е дело на италиански режисьор, ще участват и трима родни актори - Наум Шопов, Любо Нейков и Юлиян Вергов.

Сцените в РИМ - Плевен, ще бъдат заснети на 29 октомври, заради което музеят ще остане затворен за посетители след 12,00 ч. на същия ден. Достъпът до ул. "Стоян Заимов" също ще бъде ограничен.

Все още не е обявено името на продукцията, но може би за целите на филма на фасадата на музея ще бъде поставено знаме с пречупен кръст. "BG Север"

 

 

Напредва трансграничното сътрудничество с Румъния

 

Двете страни се събраха на работна среща в Плевен, сн. Областна администрация"Фондация за демокрация, култура и свобода" от Румъния с председател Драгош Шеулеану и Асоциация на дунавските общини "Дунав" представиха пред зам.-областния управител арх. Бойко Балтаков и експерти от областната администрация в Плевен текущия си проект "Социално-икономическо състояние и оценка на румъно-българския трансграничен регион за периода 2009 - 2015". Той се финансира по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния - България. Това е първият стратегически проект, одобрен по Програмата, на стойност почти 6 млн. евро и има за цел да набира, анализира и публикува информация за цялостното социално-икономическо развитие на трансграничния регион за следващите 6 години.

Румънско-българският екип, отговорен за изпълнението на проекта от двете страни на границата, представи информация за напредъка по дейностите. На срещата бяха обсъдени съпътстващи трудности и потенциални пречки в процеса на работа.

Зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков декларира пълна подкрепа от страна на областната администрация към екипа на проекта при изпълнение на дейностите. Той предложи да му бъде представена в писмена форма допълнителна конкретика по отношение на ангажиментите и съдействието на администрацията. "BG Север"

 

 

Прилепите не са опасни, твърдят от РИОСВ

 

Прилепите на се опасни, припомнят от сектор "Биоразнообразие и защитени територии" в РИОСВ - Плевен. Традиционно през този период на годината зачестяват случаите, в които летящите бозайници припомнят, че не живеят само в пещери и хралупи, а обитават и пукнатини на сгради или под покриви.

Кръвосмучещи прилепи се срещат единствено в Южна Америка, а в Африка - плодоядни. Всички видове прилепи, които обитават Европа, се хранят само с насекоми и активността им е в тъмната част от денонощието. В България прилепите също са само насекомоядни и са под закрилата на Закона за биологичното разнообразие. Това означава, че е забранено обезпокояването, улавянето и убиването им.

В Плевенска и Ловешка област, контролираната от РИОСВ - Плевен, територия, се срещат представители на семейства Подковоноси и Гладконоси.

След около месец, в началото на ноември, се очаква летящите бозайници да изпаднат в състояние на хибернация, тоест да заспят зимен сън, предупреждават още от РИОСВ. При установяване на големи колонии от прилепи в битови или обществени сгради понякога се предприемат мерки за преместването им на по-подходящо място. При установени единични прилепи в дома препоръката на РИОСВ - Плевен, е да бъдат оставени да излетят и да се върнат към убежището си. Животните започват да летят хаотично, ако към тях се насочи ярка светлина изведнъж и ако се вдига голям шум. Именно хаотичното им летене се възприема от някои като опит за нападение.

Допълнителна информация за прилепите може да бъде получена от сектор "Биоразообразие и защитени територии" в РИОСВ - Плевен, и на телефон 064 800-964. "BG Север"

 

 

Глоби за 7 050 лв. са съставили от РИОКОЗ

 

21 наказателни постановления на обща стойност 7 050 лв. са съставили инспекторите от сектор "Държавен здравен и противоепидемичен контрол" в РИОКОЗ - Плевен. През последните две седмици четири проверени обекта са спрени от експлоатация, съобщават от пресцентъра на инспекцията.

Инспекторите са съставили и 23 акта за хигиенни нарушения. Повечето от тях са заради неизпълнение на издадени предписания, за несъответствие при етикетирането на безалкохолни напитки, лошо хигиенно състояние и нередовна лична здравна документация. Сред актовете има и за липса на сертификат за извършена дезинфекция на дрехи втора употреба и неспазване на забрана за тютюнопушене. "BG Север"

 

 

МУ изпрати колежански випуск 2010

 

В четвъртък, след редакционното приключване на броя, ректорът на Медицински университет - Плевен, връчи дипломите на 42-ма завършващи Медицинския колеж по специалностите "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант" и "Социален работник". Общо седем са отличниците от колежански випуск 2010, като средният успех на завъшващите е много добър 4,93. Първа по успех от рентгеновите лаборанти е Юлия Цонзарова с 5,95. Валя Васева Цоловска е първенец сред медицинските лаборанти с успех 5,78, а отличничката социален работник е Радка Стойнова с 5,51.

Медицинският колеж в Плевен е първото медицинско учебно заведение в града, открито през 1948 г. като училище за медицински сестри. За дългия период на съществуването си то няколко пъти променя своето название, специалности и образователни степени. През годините в колежа се обучават последователно акушерки, лаборанти, рехабилитатори и социални работници.

Обучението по всички специалности е в редовна форма за срок от 3 години, като успешно завършилите получават образователна степен "Професионален бакалавър" с възможност за продължаване на обучението си в бакалавърските и магистърските програми по Управление на здравните грижи и Социални дейности. "BG Север"