ТЕМА


 

България гъмжи от гризачи и инсекти

 

Всеки ден се раждат по 4 милиона плъха

Няма регион в Северна България, който през даден период от тази година да не е имал проблем с гризачи или различни видове инсекти, установи проучване на "BG Север". Оказва се, че особено травмираща за хората е напастта от плъховете. Следва нашествието на хлебарките и бълхите. Проверка показа, че на повечето места хората сами се справят с проблемите, ако те засягат жилищата им. Когато обаче става въпрос за обществена територия, често топката се прехвърля между отделните институции и в крайна сметка никой не носи отговорност за евентуална епидемия. А проблемът е сериозен, което се потвърждава и от изследванията в световен мащаб.

Инфекциозните болести, които плъховете предават на хората, може да са бомба със закъснител, която в някой момент да унищожи цялата цивилизация, смятат учени. Плъховете, които са носители на над 70 заразни болести, могат да започнат да заразяват хората и с други, нови опасни заболявания. Всеки ден се раждат по 4 милиона плъха, т. е. по 10 на човек, макар много от тях да не живеят повече от няколко месеца. Те са в състояние да разпространят всякакви зарази чрез силно замърсените градове в развиващите се страни. Макар че гризачите от векове тормозят граждани и селяни поравно, учените все още не са успели да намерят достатъчно ефективно средство за тяхното изтребване и ограничаване на растящата им способност да сеят зарази и да повреждат зърнените реколти.

Освен всеизвестните инфекциозни болести коремен тиф и бубонна чума, чието разпространение расте, плъховете са носители и на лептоспироза - опасна бактериална инфекция, която се разпространява чрез урината им при попадането й в питейната вода или хранителните продукти.

Освен болестите, които пренасят, плъховете са опасни поради факта, че могат да предизвикат пожар, прегризвайки електрически кабели, а могат и просто да хапят хората.

Що се отнася до инсектите, през зимата настъпват времена, в които светът на малките гадини изглежда скрит от битовото ни полезрение. Рано или късно обаче идва пролетта и те се активизират в ролята си на преносители на редица заболявания.

Най-омразните битови насекоми - хлебарките, пренасят около 40 вида причинители на заразни заболявания. За нашата страна са характерни четири вида хлебарки - кафявата германска хлебарка, американската (която достига до 4 см), червената кафява и мебелната хлебарка. Мигрирайки из мазета, тръби, фекалии, те пренасят навсякъде полепналите болестотворни причинители. Става въпрос предимно за стомашно-чревни инфекции - дизентерия, салмонелоза, хепатит А.

Далеч по-опасни са човешките бълхи и дървениците. За разлика от хлебарките, те са кръвосмучещи и убождат кожата, което води до зачервяване и сърбеж. Ако човек е чувствителен, може да се образува рана, събиране на вода, както и екзема. Обикновено обривите при децата са по-болезнени.

Ухапването от бълха или дървеница не се усеща, защото те отделят болкоуспокояващи вещества. Бълхите хапят често и на малки разстояния. Дървениците пък правят по 3 - 4 убождания, преди да открият подходящото място. Бълхите се свързват и с по-страшни болести като туларемията. Тя може да засегне белите дробове, лимфните възли, а има и кожни прояви. Протича тежко. Болестта може да се пренесе и от гризач, ухапан от бълха, който на свой ред е нахапал хранителен продукт. Ако обаче храната е добре измита и топлинно обработена, рискът човек да се зарази намалява. Бълхите пренасят, макар и по-рядко, антракс и т. нар. псевдотуберкулоза, която също поразява белите дробове, но в по-лека форма.

Хората си мислят, че е невъзможно човек да пострада от котешка или кучешка бълха, но това не е съвсем вярно, твърдят специалисти. Ако човек не се грижи за домашния си любимец и допусне бълхите в него да се намножат много, те могат да мигрират и по човека.

Не е доказано, че дървениците са преносители на болести. Ухапванията от тях нарушават кръвосъсирването, мястото е по-зачервено и с по-голям диаметър в сравнение с ухапванията от бълхи. Могат да се получат силни алергични реакции и оток. Дървениците попадат в жилището чрез мебелите и дрехите, дори и нови, както и чрез птиците по первазите.

 

Любопитно

 

Фермерите от Азия, които особено много страдат от напастта на плъховете, с всички сили се опитват да защитават реколтата си от гризачите, измисляйки все нови и нови капани и отрови. За жалост паралелно съществува и азиатската традиция плъховете да се ядат като деликатесно ястие. Всяка година на пазарите по поречието на Меконг в Азия се продават и купуват 35 милиона плъха. Одрани и запечени като шишчета, плъховете се смятат за един от най-големите деликатеси в много части на региона. Дори само един недопечен плъх обаче може да подпали страшна епидемия, която бързо да се разпространи по цялата планета. Проблемът е, че в тези части на света за много хора именно плъховете си остават основен достъпен източник на месо, което усложнява всякакви евентуални мерки, които могат да се предприемат.

Проблемите с плъховете съвсем не са ограничени само до Азия. Градските власти в Ню Йорк основаха Академия по контрола на гризачите. В нея специалисти в областта на унищожаването на подобни напасти обучават служителите в комуналното обслужване как най-ефективно да ловят и тровят плъховете, чиято численост в града е безпрецедентно висока. Гризачите са завладели подземните тунели, контейнерите за боклук и дори открито се движат из парковете и изгризват дупки в стените на жилищата.

 

Плевен

 

Хората на нокти заради плъховете

 

Не е ясно кога общината ще започне да чисти барата

 

Гризачите в барата ще се множат, докато не се циментира

Поля ТОМОВА

В миналия брой на "BG Север" ви разказахме за нашествието на плъхове по барата, на метри от Първо ДКЦ. След сигнала на медиите от РИОКОЗ - Плевен, извършиха проверка. Оказа се, че докато не се циментира и почисти река Тученишка, плъховете ще продължат да върлуват. Почистването и циментирането е грижа на общината, която обаче отдавна е забравила обещанието си да приведе района около барата в нормален вид. След материала много жители на Плевен се обадиха, за да алармират, че в близост и до техните домове има плъхове. Замърсяването и тинята около каскадата спомага за наличието на гризачите, които буквално преминават през краката на хората, докато си почиват по пейките. Отделен е въпросът, че съвсем наблизо се намира галерията "Дарение на Светлин Русев" и всеки може да се досети какво ще се случи с безценните платна, когато плъховете нахлуят вътре.

Най-пострадали от нашествието на гризачите обаче са хората, които живеят в близост до река Тученишка. Плъхове има не само в мазетата, но и по високите етажи на блоковете. Храстите покрай барата и мръсотията са добро убежище за гризачите, а спуканата тръба, от която изтичат фекални води, спомага наглеците да нахлуят в домовете. Разпространението на плъховете е светкавично, защото те раждат малки на всеки два месеца. И докато гражданите се грижат гризачите да не попаднат в домовете им и слагат отрова, то кметството не изпълнява ангажимента си да прочисти обществените сгради, като задължи фирма "Дезина" да сложи примамки за гризачите.

Освен че носят зарази, плъховете са преносители на бълхи и кърлежи. Специалистите припомнят, че бълхите са носителите на туларемия - болест, която засяга белите дробове, лимфните възли. Самите плъхове също разнасят опасната болест, както и друга - лептоспирозата. Тя протича с висока температура и води до бъбречна недостатъчност.

През това лято Плевен се размина с нашествие на бълхи, което беше актуално през миналата година. Хората обаче сега се притесняват от пълчищата гризачи, които пъплят из града. Щом в центъра на Плевен има тумби плъхове, представете си какво е по крайните квартали, възмущават се плевенчани. Част от най-засегнатите кооперации са решили сами да се справят с напастта от гризачи. Хората вече не вярват на обещанията на общината, че ще се справи с проблема, и събират сами пари за отрова, капани и други средства за борба с гризачите.

От кметството обясниха, че в момента водят преговори със строителна фирма, която да предостави техника - багер, за работа в река Тученишка. Целта е багерът да отнеме тинята и наносите и да изкорени растителността по посока "Мизия". След като техниката си свърши работата, работници от общинската фирма "Паркстрой" ще продължат да разчистват, за да направят възможно отварянето на шахтите и каналите, които в момента са затлачени и са най-големият развъдник на гризачите. Едва след това общинската фирма "Дезина" може да започне битката с плъховете, съобщиха от общината. Оттам обаче не се ангажираха с конкретни срокове за изпълнение.

 

 

ГАБРОВО

 

 Жена прати на боклука телевизора си, хлебарки прегризали проводниците

 

Мариана ДИМИТРОВА

Всяка година в Габрово като че ли се изсипва напаст от различни гадини. Преди няколко лета габровци станаха свидетели как по бреговете на Янтра шетат водни плъхове. Преди година жителите в града на Рачо Ковача пропищяха от плъзналите из дворовете им голи охлюви, които пасяха всичко наред и унищожаваха градините.

Тази година обаче стършели зажилиха габровци. Както "BG Север" информира наскоро, почти не минаваше ден, в който някой да не посети "Спешна помощ", ужилен от коварното насекомо. Габровец дори беше открил в комина на апартамента си цяло гнездо със стършели, след като един от тях жилнал жена му по устата. За стършеловата напаст габровци ползваха даже спешния телефон 112.

Иначе вече не прави впечатление нашествието от хлебарки в жилищните блокове. Проверка показа, че всеки от живущите в тях се оправя както знае, за да прочисти дома си от досадните инсекти. Габровка споделя, че на всеки 2 - 3 месеца купувала от нашумялата отрова "Хлебомор", за да се оттърве от нежеланите си "съквартиранти". Решението обаче било временно, защото след три месеца хлебарките отново се чувствали като у дома си. Най-големият резил обаче бил, когато телевизорът й се повредил и се наложило да го занесе на поправка. Когато го отворили в сервиза, техниците ахнали. Телевизорът бил пълен с хлебарки, а причината за повредата били проядените от тях проводници. Така заради хлебарките на жената й се наложило да изхвърли телевизора си.

Според специалистите при нашествието от хлебарки трябва да се извърши дезинсекция на целия жилищен блок като се започне от мазите. Всъщност от тях тръгвали хлебарковите пълчища нагоре по етажите. Насекомите унищожавали по пътя си почти всички изолации. На всеки няколко години трябвало да се извършват подобни дезинсекции, но за целта живущите ще трябва да си плащат, а това не било никак евтино. Затова голяма част от габровци предпочитат сами да се борят с хлебарките, макар й усилията им да са временни.

Оказва се, че три са фирмите в Габровска област, които се занимават с дезинфекция, дезинсекция - унищожаване на инсекти като хлебарки, мравки, бълхи, мухи, комари, дървеници и други насекоми, и дератизация - унищожаване на вредни гризачи.

 

 

ловеч

 

Срещу 36 лева на декар махат кърлежи и бълхи

 

Мира ГАНЧЕВА

36 лв. на декар струва обработката против кърлежи и бълхи, съобщиха за "BG Север" от "Дезинфекционна станция" ЕООД. Цялата дейност се извършва с препарати на фирмата, а с наличната техника се обработват много площи за кратко време. Препарати се продават и на граждани, дават им се и съответните указания как да ги използват. Разтворите са разрешени за използване, тъй като всички те са в специалния регистър за препарати за ДДД. Бълхите наистина са проблем, но той е комплексен, казаха специалистите и поясниха, че стопроцентово очистване от тях няма.

Основен преносител са безстопанствените кучета и котки, пасящите в околността на града кози, както и клошарите. Според договор с община Ловеч зелените площи се обработват два пъти годишно против всякакви насекоми. "Дезинфекционна станция", която допреди година беше общинска, се занимава с дезинфекция, дезинсекция, дератизация и дезакаризация. Още през май е извършено първото дезакаризиране на тревните площи във всички детски градини и ясли, детски площадки и в централната градска част.

Тогава най-вече заради кърлежите, които са преносители на много болести, но и заради всички останали буболечки, са обработени 32,5 дка в Ловеч и 23 дка в 11-те най-големи села в общината.

Втората обработка на площите предстои до края на месеца. Двукратната дезакаризация е напълно достатъчна, категорични са специалистите. В третираните участъци се поставят табели, които информират за обработката с препарати, с цел да не се ползват 24 часа.

 

 

ВИДИН

 

Нападнаха и зимнината

 

Плъхове обикалят контейнерите с боклуци

Тина ИЛОВА

Плъховете във Видин излязоха на улицата. По време на кризата с боклука през лятото, когато камарите от хранителни отпадъци стояха повече от седмица около препълнените контейнери, плъховете ги обикаляха посред бял ден. Всеки можеше да види охранените гризачи до кофите.

Иначе плъховете обитават мазетата на видинчани. Няколко души се оплакаха, че им нападнали зимнината. Те прегризват пластмасовите капачки на шишета с лютеница заради олиото, с което е залята отгоре.

Всеки сам се бори с плъховете, обща акция по входове, жилищни блокове няма. Рядко някой си купува препарати за борба с тях. Само хранителни заведения и магазини предприемат изтребване. Хората се борят с опасната напаст като си крият храните на недостъпни за тях места или със запушване на дупки и прозорци. Което ще рече: нямат пари и за плъхове.