МЕСТНИ ИЗБОРИ


 
Политическа чистка

 

Найден Зеленогорски изгони набързо от работа човек на ГЕРБ

 

Диригентът на духовия оркестър отстранен с административни хватки

 

Изгоненият заради политическите му убеждения Владимир Бошнаков (вляво) и координаторът на ГЕРБ Ивелин Николов. Сн. Мая Паскова

Поля ТОМОВА
Мая ПАСКОВА

 

"Който не е с нас, е против нас"
Йосиф Висарионович Сталин

 

Поредната битка от ожесточената война между ГЕРБ и Найден Зеленогорски в Плевен се разрази тази седмица. Този път причината е уволнението на диригента на духовия оркестър Владимир Бошнаков, който е член на партията на Бойко Борисов. Музикантът и местният областен координатор на партията Ивелин Николов дадоха специална пресконференция в понеделник, 10 септември, на която категорично заявиха, че става въпрос за политическа чистка. "BG Север" пръв писа още преди 15 дни за предстоящата метла за шефове на културни институти, които членуват в различни партии от Зеленогорското СДС и са отказали да се включат в "комитета", подкрепящ неговата кандидатура за трети мандат.

Владимир Бошнаков разказа, че е бил назначен за диригент на Общинския духов оркестър преди една година със срочен договор по заместване на титуляра Красимир Събчев, който живее и работи в чужбина. Сега той се прибрал в България и е поискал да продължи отпуската си. От местната управа обаче са му обяснили, че по-чистата процедура е да се върне на работа за три дни, след което отново да бъде пуснат в неплатен едногодишен отпуск. Неговата молба за връщане на работа автоматично прекратява моя договор и от правна гледна точка всичко е наред, каза Бошнаков. Но според него проблемът е, че Красимир Събчев се връща на работа само за три дни - за 5, 10 и 11 септември, след което отново от 12-и е в отпуск. "Смятам, че от процесуална гледна точка няма никаква причина да не продължа след това аз работата си като диригент. Но от личния състав на община Плевен ми заявиха, че трябва само да мина да подпиша заповедта, с която ми се прекратява договора, но не и тази за ново назначаване от 12 септември. Междувременно колегата от оркестъра Бисер Божинов е повикан от зам.-кмета Валентин Матеев, който му е наредил от 10 септември направо да си подава молба за назначаване на диригентското място. Човекът в знак на колегиалност въпреки нареждането да си мълчи за това, ми го съобщи". Според Бошнаков в тази ситуация той има моралната подкрепа на колегите си, но не знае дали те ще имат сили да го заявят открито. В понеделник той е подал молба да бъде назначен отново за диригент на общинския духов оркестър, но въпреки трите му дипломи в сряда е бил отрязан.

В интервю за местен вестник кметът Найден Зеленогорски се нахвърли яростно срещу Бошнаков и партия ГЕРБ, носейки от девет кладенци вода, за да докаже, че нямало политическа чистка.

Още на 1 август 2007 г. община Плевен издаде заповед, подписана от временно изпълняващия длъжността кмет Валентин Матеев, с която за конкурсни бяха определени длъжностите директор на Регионална библиотека "Христо Смирненски", главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци и диригент на Общински духов оркестър, и която по същество се оказа незаконна. Очевидно конкурсите бяха много спешни (провеждането им да се състои преди местните избори) и не можеше да се изчака и ден лично кметът да сложи подписа си под заповедта. Като основания за нея бяха цитирани чл. 90, ал. 1 от Кодекса на труда и чл. 8, ал. 5, чл. 9, ал. 5 от Закона за закрила и развитие на културата. Само че правистите на щат в общината не са догледали много добре нещата и две от посочените длъжности не могат да бъдат заети чрез конкурси точно според цитираните нормативи. Защото кметът може да обявява конкурси само за общински и регионални културни институти. Което означава, че на практика по законен път това може да стане единствено за длъжността директор на регионалната библиотека. За това и излезе обява в местния печат само за нея. За главен художествен ръководител и за диригент обаче, и то към мероприятия на общината, каквито до скоро бяха Северняшкият ансамбъл и Духовият оркестър, нито кмет, нито заместникът му могат да обявяват конкурс. А само да назначават и уволняват, което в създалата се ситуация на конфронтация между СДС, с представител в Плевен настоящия кмет Найден Зеленогорски, и ГЕРБ, чиито членове са ръководителите на въпросните културни организации Лилия Тошева и Владимир Бошнаков, би било прекалено скандално. Юристите явно навреме са се усетили за допуснатата от бързане грешка. Затова и на сесията на общинския съвет от 30 август беше внесено предложение Северняшкият ансамбъл, Духовият оркестър и Общинската хорова формация с диригент Диана Русева, също симпатизант на ГЕРБ, да се преобразуват в общински културни институти на самостоятелен бюджет и да им се отпусне по още една бройка директор, която да се обезпечи финансово.

Призивът на общинския съветник Пламен Дилов да се проведе дебат какво налага тези промени точно в този момент и защо не се заложат в следващата бюджетна година, остана без отговор и предложението беше прието с 1 глас против и трима въздържали се. Така се узакони и начинът легално да бъдат отстранени досегашните ръководители, станали привърженици на ГЕРБ и отказали да поставят подписа си в подкрепа на досегашния кмет Найден Зеленогорски, като на тяхно място дойдат по-удобни и послушни негови приближени, коментира се в културните среди. Прибързаното и тенденциозно отстраняване на Бошнаков доказва тази теза.

 

Коментар на Ивелин Николов:

Мисля, че това не е начин за толерантна предизборна кампания и показва единствено безсилие на настоящата общинска администрация. Вижда се и по какъв начин се принуждават хората да членуват в този инициативен комитет в подкрепа на Найден Зеленогорски. Убеден съм, че хората сами могат да преценят тези действия на местната управа.

 

 

БСП и ДПС в Плевен се споразумяха за толерантна предизборна кампания

 

Общинските ръководства на БСП и ДПС в Плевен проведоха консултативна среща във връзка с предстоящите местни избори, съобщиха от пресцентъра на столетницата. От страна на БСП в разговорите са участвали кандидатът за кмет на община Плевен Васил Антонов и председателят на ОбС на БСП и водач на листата за общински съветници Любомир Петков.

Политическите ръководства на двете партии са постигнали споразумение за толерантна кампания. В нея трябва да се изолира популизма и насаждането на омраза и разделение, а да се заложи на търсенете на подкрепа сред плевенчани на базата на идеи и програми за развитие на общината, категорични били представителите на БСП и ДПС.

Ръководството на ДПС дало висока оценка за качествата на кандидата за кмет на БСП Васил Антонов и възможностите му за привличане на широка мажоритарна подкрепа.

Двете политически сили ще се явят на местните избори със самостоятелни листи, но ще работят активно за формирането на широк, прагматичен модел на управление на общината с доминиращо участие на левите, левоцентристките и либералните политически субекти - около този извод се обединили участниците в срещата. "BG Север"

 

 

Пъзелът във Враца вече е подреден

 

Някога Бубев (вляво) и Гъндев крачеха един до друг, но сега вървят един срещу друг. Сн. Авторът

Цветана АТАНАСОВА

На 10 септември най-после приключи дългоочакваният политически рунд, на който стана ясно БСП кого подкрепя за свой кандидат във Враца. Депутатът Димитър Гъндев, председател на общинската и областната организация на партията, спечели срещу сегашния градоначалник инж. Войслав Бубев. След оспорван дебат на заседанието на общинския съвет, продължило близо четири часа, местните активисти на червената партия гласуваха с 26 гласа "за в полза на чисто партийната кандидатура. Само 11 от присъствалите в залата са дали своя глас за Войслав Бубев. Според участници в заседанието имало е опити везните да бъдат наклонени в полза на сегашния градоначалник с цитирани проучвания и препоръки, но в крайна сметка са победили привържениците на Гъндев. Той пък заяви, че започва работа по кампанията си от началото на другата седмица, когато ще бъде съставена листата на общинските съветници. Ще водя позитивна кампания и ще работи за модерния облик на Враца, като град на XXI век, каза още Гъндев.

По време на предизборните събрания няколко основни партийни организации на БСП във Враца се обявиха срещу кандидатурата на Димитър Гъндев с мнение, че на предишните избори през 2003 г., след като неговата номинация е била отхвърлена от общинския съвет, той е сътворил интрига, с която е противопоставил двама кандидати на БСП - тогавашния кмет Румен Стоманярски и заместника му Войслав Бубев, като официално е работил за Стоманярски, а "подривно против него. С това Гъндев е допринесъл за победата на независимия Бубев, но е разцепил общинската организация. Сега във втория рунд той ще се изправи срещу същия Бубев, който пак се явява на избори като независим, но с подкрепата на НДСВ и Партията на българските жени. В цялата тази партийна интрига ВС на БСП зае позиция на наблюдател, като остави на двамата социалисти да се разберат помежду си. И те се "разбраха. Според наблюдатели двамата ще са основните играчи в изборите, като битката между тях ще продължи вероятно на втори тур. Засега, според проучвания, превес има Бубев с направеното от него и екипа му през четиригодишния мандат.

Пъзелът за кметския стол на Враца е вече почти пълен. Срещу двамата социалисти, които отново поставят електората си в затруднение, се изправят кандидатът на ГЕРБ Тотю Младенов, директор на Главна инспекция по труда, подкрепен от СДС; на "Атака - Кирил Илиев, областен координатор на партията; бившият шеф на РДВР - Враца - генерал-майор от запаса Валери Стаменов, който ще се яви като независим, но с подкрепата на Обединения блок на труда и ВМРО; лидерът на областната организация на ДПС Борислав Банчев; сегашният заместник-кмет по хуманитарните дейности Вълчко Марински от сдружение СЕВЕР (Свободни и единни врачани за европейско развитие) и собственикът на кабелната телевизия Владимир Михайлов, издигнат от ГОРД (Гражданско сдружение за регионална дейност), в което влизат ПД Социалдемократи и БДС "Радикали.

БСП се разцепи и в Бяла Слатина. Партията се отметна от сегашния градоначалник Милко Симеонов, който изяви желание да се кандидатира за трети мандат, и посочи като свой кандидат председателя на общинската организация Венцислав Василев. Независимата кандидатура на Симеонов получи подкрепата на ПД Социалдемократи, която лидерът Николай Камов обяви лично на деветосептемврийския митинг в града, на НДСВ и на Български народен съюз.

Кметовете на Козлодуй Милко Торбов, който излиза на избори за шести мандат, и на Мездра Иван Аспарухов - за трети мандат, отхвърлиха чисто партийната си номинация от БСП и ще се явят като независими. Така те получиха подкрепата и на НДСВ. Верни на столетницата останаха сегашният кмет на Криводол Николай Иванов и кандидатът за кмет на Мизия Иван Даков, народен представител от Коалиция за България. Според наблюдатели добър знак е, че смятаните за най-успешни кметове през отминаващия мандат се отказват от чисто партийни кандидатури и търсят по-широка подкрепа, но е лош знак за БСП във Врачанско, че все по-малко кметове желаят да се обвързват с нея в изборната битка.

 

 

Видин

 

Червеният Пламен Трифонов представи платформата си

 

Червеният кандидат за кмет съчета представянето на платформата с 50-годишния си юбилей. Сн. Авторът

Теменужка ИЛИЕВА

Кандидатът на БСП за кмет на Видин Пламен Трифонов, председател на общинския съвет на партията, представи платформата си за управление. Диалог и отговорност са двете думи, които той ще се стреми да наложи в кампанията си. Ще разговаря с гражданите на Видин, с областната управа и с държавните институции. Сега такъв диалог с тях няма, обяви Трифонов.

Той не обещава мост и университет, както това направи сегашният кмет преди 4 години. "Мостът го строи държавата, а обещаването на вуз е популизъм. Но ще работя за откриването му", каза Трифонов.

Червеният кмет ще води различна от сегашната социална политика. Той ще използва многото земя, която общината има, не за продажби, а за предоставянето й на безимотните и социално слабите жители. По-различна от сегашната ще бъде и социалната политика на общината.

Представянето на платформата си кандидат-кметът съчета с личния си празник - 50-годишния си юбилей. За него той получи лично поздравление от премиера и лидер на БСП Сергей Станишев, което почете секретарят на ВС на БСП Ивелин Николов. Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков също поздрави юбиляра. Поздравителен адрес бе прочетен и от името на областния управител Кръстьо Спасов. Всички пожелаха на кандидат-кмета здраве, сили и успех.

 

 

Атака издига свой мераклия за градоначалническия стол

 

Местната организация на партия "Атака" във Видин ще издигне свой кандидат за кмет на града. За градоначалник е номиниран лидерът й д-р Емил Лилов. Чака се само одобрението на Волен Сидеров и Лилов се впуска в надпреварата.

Емил Лилов е бивш лидер на СДС във Видин, бивш депутат в Народното събрание от синята партия. Очакваше се, че "Атака" ще застане зад сегашния кмет д-р Иван Ценов. Това сигурно ще стане на втория тур, ако докторът стигне до балотаж. "BG Север"

 

 

Жълтите обещават филиал на вуз

 

Тина ИЛОВА

Кандидатът на НДСВ за кмет на Видин Валентин Братков ще отвори филиал на вуз, ако бъде избран, съобщи самият царист. С обещанието за университет във Видин втори мандат спечели и сегашният кмет. Видин никога не е имал вуз и това обещание гали самочувствието на избирателите. Голямата цел на кандидат - кмета - царист е да създаде инвестиционен климат, при който инвеститори и търговски вериги да не подминават града, както правят това през последните години.

В кампанията си Братков залага на почтеност, като се застрахова, че той влиза в нея като експерт. Спец е по човешките ресурси, тъй като 30 години работи в социалното осигуряване. Роден съм и съм израсъл във Видин, в този град съм натрупал целия си стаж, обяви той. Така косвено подби реномето на конкурента си от ГЕРБ Румен Видов, който е от Монтана и едва от 20 години живее във Видин.

В управлението си царистът ще залага на прозрачност - при вземането на решенията, при търговете за общинските поръчки, в публично-частното партньорство, в изпълнението на бюджета, в привличането на инвестиции.

Валентин Братков публично призна, че е станал кандидат-кмет, издигнат от НДСВ, по технически съображения. Това улеснявало явяването и участието му в изборите. Но все пак НДСВ припознала голяма част от идеите му за управление. Главният му мотив е, че той може и иска най-после да направи голямата промяна, от която се нуждае градът и общината.

 

 

Новото време пуска жена

 

Илина МАРКОВА

Адвокатката Жасмина Илиева е кандидатката на партия "Новото време" за кмет на Видин, съобщи лидерът на партията Емил Кошлуков. Илиева е председател на областната организация на партията. Ако бъда избрана, веднага ще поискам общинският съвет да гласува няколко промени в устройствения си правилник, представи се амбициозната дама. "Ще поискам да се осигурят офиси на съветниците и всеки да има приемен ден, да изслушва граждани и да решава проблемите им. Ще поискам и всички разходи по бюджета да се обявяват в Интернет. Така жителите на Видин ще знаят за какво общината харчи парите им", каза кандидатката. Пак в Интернет ще иска тя и провеждането на търговете за общинските поръчки. За всяка ще се знае кои са кандидатите, кои са спечелили и за какви суми ще извършват дадената услуга. Адвокатката ще иска да се въведе имуществен ценз за съветниците. Те трябва да обявяват какви имоти притежават при влизането си в местния парламент, а след това - и при изтичането на мандата.

Илиева смята, че на Видин е нужна жена, която да изчисти града. Тя обаче трябва и да е мениджър, за да привлече инвестиции. Не трябва да се разчита само на парите, които се отпускат по бюджета или се разпределят от различните фондове.

Новото време е готово със законопроект за промени в Закона за местното самоуправление и териториалното устройство, съобщи Емил Кошлуков. С него се иска отпадане на възможността общинските съвети да заменят имоти и да учредяват акционерни дружества с апортни вноски. Чрез замените и вноските е извършена скрита приватизация на много апетитни имоти във всички градове, смята Кошлуков.

Лидерът на Новото време призна, че партията му още не е избрала своя кандидат в София. "Водим разговори с щабовете на Мартин Заимов и Бойко Борисов. Искаме да видим кои хора ще влязат в листите им. Ако са същите, които сега ограбиха София, ще бъдем принудени да издигнем свой кандидат", закани се Кошлуков.