ТЕМА


 

 Първият звънец

 

ПЛЕВЕН

 

Бъдещи мениджъри усвояват знания чрез игри и виртуални състезания

 

Мая ПАСКОВА

С нова паралелка "Предприятия и бизнес" към профил технологичен стартира новата учебна година СОУ "П. Яворов" в Плевен. На първо класиране са приети 26 ученици, като кандидатите за новия профил са били около 50, информира директорката на училището Марияна Грънчарова. Освен общообразователните предмети децата ще изучават още пазарна икономика, маркетинг и реклама, предприятия, счетоводство на предприятията, информационни технологии, география и икономика, география и световна търговия, пари, банки и световни пазари. Фондация "Джуниър Ачийвмънт" е подготвила учебния план, като за целта са преведени американски учебници. От училището имат уговорка с междуучилищния център за издаване на съответните документи на завършилите тази паралелка.

Много е трудно да се пробие с нещо ново, защото има утвърдени професионални училища в Плевен и децата се насочват натам, твърди Грънчарова. Но е убедена, че тяхното школо може да пробие с такъв профил, защото освен знания и професионална подготовка, това е и начин да се разбие стереотипът. Такива са и тенденциите на съвременното общество, ориентирано към Европа - да обучава мислещи и можещи кадри, които ще се ориентират бързо в новосъздалата се обстановка и ще бъдат конкурентноспособни на пазара на труда.

Зам.-директорът на СОУ "П. Яворов" Пламен Митев, който е присъствал на демонстрацията и обучението на преподавателите по новия учебен план, разказа за принципите и методите на този тип обучение. "Джуниър Ачийвмънт" се стремят не към преподаването на суха материя, която не може да подготви децата за реалния живот, твърди той, а чрез казуси и ситуационни игри ги кара да мислят и да решават проблемите в движение. Например в дисциплината "Бизнес етика" урок №1 е 10-минутен казус, в който ученикът мечтае да създаде собствена фирма. Минава през различни въображаеми ситуации, изгражда си собствено схващане за реализацията, а във втория урок го чака продължение. Друг предмет - "Пазарна икономика", предлага игра, в която учениците без да усетят се превръщат в продавачи и купувачи, отчитат резултати от реализирането на продажбите, сами правят кривата на търсенето и предлагането и стигат до основните важни изводи. Без принуждение се научават принципи, теории, които после могат да бъдат приложени в практиката.

Виртуално състезание е друг атрактивен и забавен елемент от новия профил, който амбицира учениците и ги активизира да мислят. От всички училища могат да участват отбори от по 3 до 5 деца, като трябва да попълнят чрез Интернет в рамките на 2 месеца и половина отговорите на 5 въпроса, свързани с различни пазарни отношения. Напред продължават най-добрите, а първите трима участват в национално, след това и в световно първенство.

Три са закритите училища в Плевенско преди началото на тази учебна година, потвърдиха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). От Стежарово децата са пренасочени към град Левски, от Каменец - към Пордим, а учениците от плевенското училище "Киро Станев" могат да избират между близките учебни заведения. Транспортът до съседните населени места се осигурява от общините, информираха от РИО.

 

 

ВРАЦА

 

Завършват вече VII клас със занаят

 

Цветана АТАНАСОВА

В няколко професионални училища във Врачанска област ученици ще придобиват занаят след VII клас. През новата учебна година за пръв път ще има прием в паралелки със срок на обучение две години. В тях учениците освен основно образование, ще получат и професия. Такива паралелки ще бъдат разкрити в професионалните гимназии по текстил и дизайн във Враца и Мездра - за шивачи, в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца и в гимназията за работници в селското стопанство "Хр. Ботев" в с. Бутан, община Козлодуй - за отглеждане на билки. Според директора на селскостопанското училище инж. Снежана Ангелова с новата специалност "Билкарство" се дава шанс на завършилите ученици да развиват печеливш семеен бизнес чрез отглеждане и търговия с билки у нас и в ЕС.

Общо в професионалните училища на Врачанска област са приети със 104 ученика повече от 2005 г., посочи директорът на РИО Галина Евденова. Новите професии, одобрени от Министерството на образованието и науката, са фермер-земеделец в ПАГ- Бяла Слатина, организатор на производство в ПГО - Бяла Слатина, икономист-мениджър по търговия и кетъринг в професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца, профил "Информационни технологии" в СОУ "Хр. Ботев" - Оряхово, тъкачно производство в СОУ - с. Зверино, община Мездра и автотенекеджия в професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Мездра.

В резултат на демографската криза в училищната мрежа на Врачанска област има много маломерни и слети паралелки, дори закрити вече училища, съобщи още Евденова. Според нея тенденцията се запазва от миналата година. Поради липса на деца през тази учебна година се закриват три училища - в селата Горна Кремена, Царевец и Оселна, община Мездра. Най-силно дефицитът се чувства в селата, близо до Враца, като Згориград, Чирен и квартал Бистрец, където родителите предпочитат децата им да учат в градските училища.

Според Евденова обаче проблемът не е само в демографската, но и в преподавателската криза. Расте процентът на неправоспособните учители, както и недостигът на кадри по чужди езици. В същото време има излишък от учители с начална педагогика.

 

 

ГАБРОВО

 

Атрактивни специалности, но все пак децата не стигат

 

Мариана ДИМИТРОВА

Цяло лято бяха извършвани ремонти във всички училища в Габрово, за да могат първолаци и по-големи ученици да се чувстват комфортно. За новата учебна година общината задели достатъчно средства за частични и цялостни ремонти. Въпросът с материалната база е решен, но остава да виси много по-сериозен проблем, който отчитат учителските синдикати - не достигат ученици. По информация от местното кметство държавният план-прием не е изпълнен само в две професионални училища. В Гимназията по туризъм ще има общо 6 паралелки. В Националната Априловска гимназия са приети ученици в 5 паралелки, като две от тях вече са с английски език. В Природоматематическата също ще има пет паралелки, едната от които е след пети клас. Професионалната техническа гимназия вече е сформирала четири паралелки. Вероятно ще има само една в Гимназията по текстил и моден дизайн. Нова модерна специалност се открива в гимназията по строителство в Габрово, наречена "Сухо строителство", която е с 4-годишен срок на обучение. На добра пълняемост се радват паралелките и по специалностите "Строителство и архитектура" и "Вътрешно строителство с облицовки и настилки", стана ясно от директора на учебното заведение инж. Величко Велков. Подопечното му школо е успяло да привлече дори ученици от Троян и Априлци.

Надеждите и тази година на учители и директори е техни възпитаници да заемат призови места в национални и международни олимпиади и състезания. А Габрово всяка година награждава десетки ученици за високи постижения и вписва имената им в Книгата за млади дарования и таланти. От учителските синдикати приветстват идеята на правителството да се отпускат месечни стипендии от по 80 лв. или да се дава еднократна помощ до 160 лв. на даровити деца, спечелили награди в национални и международни състезания. Но смятат, че обявеният брой от 1 108 ученика за цялата страна е безкрайно малък.

 

 

Трепети

 

Малкият Цецко е далеч от еуфорията на близките си

 

Еми СТАЛЕВА

Ден преди да удари школското звънче първолашката еуфория е обзела и семейството на Тинка и Манчо Славови. Техният първороден син Цецко днес за пръв път ще прекрачи прага на родното училище - събитие отдавна очаквано с трепет и вълнение от цялата многолюдна рода. Най-притеснена обаче е мама Тинка, която отдавна сондира мнения с близки и познати по въпроса къде да запише Цецко за първолак, ама хем да е близко, хем и учителите да са добри. След като решава този проблем, тя повлича малчугана по магазините, че дрешките му вече са омалели, а цените им като че ли растат с всеки изминал ден. И понеже синът й се слави като палавник в квартала, все с обелени колена и прашасали от въргалянето в прахоляка дрехи, грижовната майка вече подготвя няколко чифта анцузи, блузки и обувки.

Най-труден бил изборът на чанта, но кандидат-първолакът заковал поглед в оранжева раница със светещи лайсни и отсякъл: "Тази ще е". По-малкият му брат не бил възхитен от идеята с аргумента, че прилича на момичешка, но в крайна сметка мнението на Цецко надделяло.

За първия учебен ден семейството е замислило парти, поканени са най-близките. Дори баба Кина предвидливо е доведена от село, за да асистира при подготовката на гозбите за празника. Тя е донесла менче и здравец, за да полее пътя към школото на любимия си внук.

Татко Манчо пък се жалва, че Цецко от малък все седи на компютъра, а страстта му към игрите е несравнима с тази за четене и смятане. Главата на семейството дори вече е скрил колелото на наследника си, за да не се мотае из квартала, а да заляга над книгите.

Само Цецко като че ли мислено е далеч от еуфорията на близките си. Той тъжно гледа през прозореца малчуганите от детската площадка. Чуди се дали ще му остава време пак да се зарови в пясъка, да порита топка или да полети с колелото към "Кайлъка". Защото иначе животът му няма да бъде описан във весело разказче за първокласник.

 

 

монтана

 

Първолаците повече, закриват едно школо в областта

 

Симеон НИКОЛОВ

На 15 септември в област Монтана ще има около 1 490 първокласници. Броят им ще е по-голям в сравнение с миналата есен, съобщиха от РИО. Увеличението идва най-вече от община Лом, където за пръв път ще прекрачат училищния праг 40 - 50 деца повече (предимно от ромски произход). В община Монтана първокласниците ще са с 15 - 20 отгоре, а във Вършец с 5 - 7. В останалите осем общини на региона има спад на децата или запазване на броя им от миналата година. Най-голям е сривът в община Берковица - с 30 първокласника по-малко. Намаление има и в общините Чипровци и Георги Дамяново.

Заради липса на деца ще бъде закрито училището в с. Гаврил Геново, община Георги Дамяново. До това се стига поради факта, че домът за сираци в селото спуска кепенци. Без неговите питомци в школото има само 7 деца. Те ще бъдат извозвани до Георги Дамяново - 6 км.

За всички ученици от селата със закрити училища е осигурен превоз до най-близките училища в съседни села или градове. Всяко дете от региона, което иска да учи, ще има тази възможност, заяви директорът на инспектората Анка Захариева.

Малко преди 15 септември общинските съветници в Лом гласуваха против предложението на МОН за закриване на училища в общината заради наличието на маломерни и слети паралелки в тях. От новата учебна година в школата в селата Трайково, Замфир, Сталийска махала и в училището в ромския квартал на Лом "Младеново" ще има маломерни класове с под 16 ученици. Слети паралелки, в които ще учат деца от различни класове, ще има в училищата в квартал "Младеново", а също в селата Сливата и Трайково.

Отказа си да закриват училища общинските съветници в Лом мотивираха с това, че ще останат 50 работни места за учители в райони с висока безработица. Значение оказа и фактът, че в бюджета на община Лом за тази и следващата година не са предвидени средства за транспорт на децата от селищата със закрити училища до тези с функциониращи школа.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Пет учебни заведения в региона спуснаха кепенци

 

Кремена КРУМОВА

За новата учебна година ще бъдат закрити пет училища във Великотърновска област. Трите са общински в Павликени, две са държавните в селата Миндя и Габровци. Под въпрос е закриването на школото в с. Полски Сеновец, община Полски Тръмбеш.

В по-голямата част от училищата в областта се работи по проекти за енергийна ефективност, школата разполагат с оборудвани компютърни кабинети и материалната им база се подобрява. Очаква се решение на Мистерството на образованието в старата столица да бъде открит ресурсен център за подпомагане на деца със специални образователни потребности с цел интегрирано обучение. Капацитетът на центъра ще бъде 20 преподаватели.

8 058 е общият брой на учениците в общинските училища във Велико Търново за учебната 2006/2007 г. С около 200 те са по-малко в сравнение с миналата година. С осем паралелки намалява средният курс, а с четири горният. Само с три пък е увеличението на паралелките в начален курс. С 200 са повече първокласниците в областта в сравнение с 2005 г.

Общо 156 паралелки от I до XII клас ще бъдат открити през новата учебна година в школата в община Свищов. В тях ще се обучават 3 006 ученици. В сравнение с 2005 г. се отчита намаление с 8 паралелки и 172 ученика. Слетите паралелки са 17, при 18 за 2005 г., маломерните са 20 при 16 за 2005 г. В същото време се отчита увеличение на първокласниците с 23. Общо 298 малчугани ще чуят на 15 септември за пръв път училищния звънец в крайдунавския град.

 

 

ловеч

 

С 600 са намалели учениците в началото на първия срок

 

Адриана ЙОРДАНОВА

С 600 по-малко са учениците в Ловешка област през новата учебна година, съобщи началникът на РИО Райко Райков. Общо 18 000 са школниците в осемте общини на региона. От тях първокласниците са 1 583 - със 126 повече от 2005 г. През последните три години учениците в Ловешко са намалели с 2 020, а учителите със 118.

По две паралелки с прием след седми и осми клас останаха без ученици. Това са "Бубарство и пчеларство" във Ветеринарномедицинската гимназия, "Студена обработка на металите" в Гимназията по механоелектротехника, "Информатика" в Тетевен и "Електроника" в Професионалната гимназия в Ловеч. По думите на Райко Райков особено тревожен е фактът, че в IX клас има 9 маломерни паралелки - с 18 или 19 ученици при максимално изискван брой 26. Остава си и притеснението, че се запазват слети паралелки в 7 селски училища в общо 4 общини - Тетевен, Ябланица, Летница и Ловеч. Очакването, че въпросът ще бъде кардинално решен от държавата, не се оправда, общините сами трябва да го решат по места, каза Райков. Едно от възможните решения е да се групират учениците в селата и да се съберат цели класове, което ще наложи част от малчуганите да пътуват до съседното село, но ще се запазят учителските места и качеството на обучение ще е по-високо, защото тази година не е имало нито едно дете от селско училище, което да се осмели да кандидатства за гимназия, обясни началникът на инспектората.

Закрити са от тази учебна година училището в Голяма Желязна, Троянско, домът за деца в Угърчин, в едно са слети две ловешки общински училища. Колко ще са съкратените преподаватели и помощен персонал ще стане ясно на 7 октомври, когато трябва да бъде подадена информацията в Министерството на образованието. Другият проблем за училищата е липсата на учители по английски език и по информационни технологии.