СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 36 (24 - 30 октомври 2014 г.)


 

Проектът за ремонта на театъра - в необозримо бъдеще и без конкретна финансова стойност

 

В Плевен европарите за културни институти са предимно имагинерни

 

 

Храмът на Мелпомена ще бъде ремонтиран, ама друг път, сн. архив

Страницата подготви: Мая ПАСКОВА

На 23 ноември 2013 г. по време на официалната церемония по откриването на обновената сграда на НУИ "П. Пипков" Красимира Филипова - директор на Дирекция "Съвременно изкуство и художествено образование" при Министерството на културата съобщи, че съвсем скоро предстои изготвянето на проект за цялостен ремонт на сградата на ДКТ "Иван Радоев". Като бенефициент по европейска програма ще имаме възможност да обновим една от най-красивите и гостоприемни сгради в града, паметник на културата, добави Филипова, като не скри, че това ще бъде дълъг процес. Около изявлението й започна да се коментира, че проектът ще бъде на стойност 5 млн. лв. Архитект Иво Петров започна дигитализация на чертежите, за да може в момента, в който се възложи задачата, да започне работа по тях. Той съобщи, че една част от бъдещите ремонтни дейностите е по линия на енергийната ефективност. Ремонтът трябваше да включва смяна на дограмите, реконструиране на отоплението, ремонт на камерната зала. Ценна придобивка щеше да бъде новият асансьор, който трябва да осигури и достъп на инвалиди до балкона и камерната зала.

Очакваше се ремонтът да започне в края на творческия сезон и да приключи в началото на новия, най-късно до края на октомври. В края на този срок решихме да проверим какво се случва с въпросния проект.

Оказа се, че както напоследък често се случва в България, не става въпрос за "компютри, а за компоти". Няма никакви 5 милиона, заяви пред "BG Север" Красимира Филипова. "Има едни такива европейски пари, за които трябва да се кандидатства по ОП "Регионално развитие". Ако бъдат отпуснати, ще се кандидатства с изготвен проект. Основен бенифициент е община Плевен чрез Интегрирания план за градско възстановяване и развитие", уточни Филипова. Дори да бъде спечелен проектът, за което гаранции няма, средствата не са безвъзмездни и част от тях трябва да се поемат от театъра. Това пък не може да се случи, защото той е бюджетно учреждение. За да може да тегли дългосрочен заем, трябва да се извършат определени законови промени. Подобни проекти готвят по програма "Културно наследство и съвременни изкуства", както и от софийските театри "Сфумато" и "Българска армия", допълни Филипова. Ако хипотетично въпросният проект бъде спечелен, има тръжни процедури, които често се обжалват и така срокът се удължава за неясно време. Ако изключим хипотезите и се върнем на Интегрирания план, ще стане ясно, че ремонт в театъра няма да има, поне не с тези европейски пари. Защото планът за 2007 - 2013 г. вече е приет. Той идентифицира проекти в определените зони за въздействие, чието финансиране чрез фондовете на ЕС ще бъде възможно по оперативните програми за периода 2014 - 2020 г. В него е фиксиран ремонт на Регионалния исторически музей (РИМ), но не и на театъра. Въпреки че за РИМ правителството на Бойко Борисов осигури 321 000 лв. целеви средств за ремонт на цялата покривна конструкция, боядисване на сградата, пълен ремонт на шест сервизни помещения и поставяне на 1 100 ребра от отоплителната инсталация. Около година след това от ремонтирания покрив и фасада започнаха да се откъртват парчета, които падаха върху тротоара пред музея...

Плевен помни и още един грандиозен проект за ремонт на сграда, паметник на културата - тази на читалище "Съгласие". През май 2009 г. тогавашният министър на регионалното развитие Асен Гагаузов беше заявил, че проектът е одобрен и до два месеца ще започнат ремонтните дейности, които възлизат на стойност 6 милиона лева.

Проектът "Читалище "Съгласие - 1869" - път за запазване културната идентичност на Плевенския край" бе по ОП "Регионално развитие", схема "Подкрепа за осигуряване на подходяща образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали", компонент "Културна инфраструктура". Два месеца след това вече имаше ново правителство с други министри, а европейските пари си останаха в Европа.


 

БНТ снима филм за ансамбъл Мизия

 

Снимка от последната изява на ансамбъла - участие в международния фестивал в Турция, сн. личен архив

На 5 ноември в БНТ ще бъде заснет филм за Фолклорен ансамбъл (ФА) "Мизия", съобщи художественият ръководител Михаил Денев. Едно от следващите издания на предаването "Иде нашенската музика" ще бъде изцяло посветено на плевенския ансамбъл по повод 35 години от основаването му.

ФА "Мизия" е създаден през 1979 г. в читалище "Съгласие". Носител е на златни медали от републиканските фестивали и званието "Представителен". Завоюва най-престижните отличия в прегледите на любителското творчество в системата на армията и Изпълнителна агенция "Военни клубове и информации". Ансамбълът е гастролирал в Русия, Унгария, Турция, Италия, Македония. ФА "Мизия" е сред авторитетните младежки любителски формации в Плевенския регион, с редица публични изяви. В школата на ансамбъла са израснали немалко професионалисти, работещи в престижни състави.

По повод 145 години от основаването на "Съгласие" и 35 години от създаването на ФА "Мизия" читалището кандидатства и спечели проект "Хубост за бъдни времена" по Програмата на община Плевен за финансиране проекти на културни организации за 2014 г. Фолклорният спектакъл "Хубост за бъдни времена" ще бъде представен на сцената на ДКТ "Иван Радоев" в навечерието на Коледа.


 

Любовта не си взема сбогом в стиховете на Надя Луканова

 

Калин Терзийски представи книгата на колегата си психиатър, сн., авторът

Във вечер на надеждата, че само изкуството може да ни спаси, се превърна представянето на стихосбирката на психиатъра Надя Луканова "Любовта не си взема сбогом". Художествена галерия "Илия Бешков" събра много приятели и колеги на д-р Луканова, сред които и популярния съвременен писател Калин Терзийски.

Признавайки, че изпитва страхопочитание към словесността, той насочи размислите си към приемствеността в изкуството, която е единствената надежда, че чалгата няма да успее да заличи тотално стойностното творчество. Поне докато все още има галерии, деца, които свирят Бизе и Моцарт, поети, които не мълчат.

Водещата на поетичната вечер беше дългогодишният журналист Ваня Дочева, а актрисата Мариета Калъпова и младите музиканти Пламена Пенова (флейта) и Дамян Господинов (пиано) допринесоха за постигане на пълна хармония в срещата на изкуствата.

Надя Луканова е родена в Лом. Пише още от ученическите си години. От 20 години живее в Плевен и цялата й енергия е била приоритетно насочена към професионалната реализация като психиатър. Има събрани импресии под наслов "На посоки" и сборник с проза "Писма до непознати близки хора", които чакат срещата със своите читатели.

Третият, но първи реализиран проект, е стихосбирката й "Любовта не си взема сбогом". Стиховете в нея са написани за по-малко от година - от октомври 2013-а до август тази година.


Право на отговор

 

 

Няма нищо по-естествено в къщата на Ангел Спасов да се настани читалище

 

Във връзка със заявление от колектива на ХГ "Илия Бешков", "BG Север" публикува в предишния си брой материал със заглавие "Искат къщата на Ангел Спасов да върне статута си на музей". Ръководството на читалище "Развитие - 1998" излезе със свое становище като домакини на въпросната сграда.

Състоянието, в което читалище "Развитие" получи сградата през 2001 г. от кмета Найден Зеленогорски наподобяваше всичко друго, но не и музей, пише в изявлението, адресирано до кмета на община Плевен и отдел "Образование и култура" с копие до всички културни институти в града. В писмото се описва подробно основният вътрешен и външен ремонт, който се е наложил след приемането на сградата. Другият проблем е бил липсата на санитарен възел, което ги изправя пред въпроса "как това се е ползвало от уредник, технически персонал и посетители". През последните 10 години двете сгради на читалище "Развитие" са цялостно ремонтирани и поддържани със законно извадени строителни книжа, твърди се още в становището. "След външния ремонт през 2006 г. плочата, указваща, че това е къщата, в която е живял и творил Ангел Спасов, отново е поставена на фасадата. През същия период, след много спорове с тогавашния директор на галерията Пламен Янкуловски, акад. Светлин Русев и Министерство на културата (МК) стана ясно, че в сградата не може да се изложи, въпреки нашето желание, нито една творба на Ангел Спасов, тъй като къщата не е музей", обясняват още от читалището. И добавят, че "престъпно и тенденциозно звучат обвиненията за нефункциониращо, амортизирано и безстопанствено отношение към къщата на Ангел Спасов", като изброяват част от дейностите си, подробно описани в ежегодните отчети пред община Плевен и МК. Писмото завършва така: "Статутът на сградата на ул. "Трапезица" 18 е публична общинска собственост. Спомените за един творец не са свързани с купчина тухли. Години наред от уважение не отговаряхме на публичните нападки на акад. Светлин Русев. "Разсипаната къща и ателие" я има благодарение на настаняването на читалище "Развитие" и на усилията на неговиия екип и спонсори да я съхраним. В сградата сега идват много деца, които обучаваме, и да се говори за "духовна нищета" е престъпно и обидно. Няма нищо по-естествено от това в къщата на един творец и учител от величаната на Ангел Спасов да се настани читалище. В нея определено не могат да бъдат изложени всичките 205 скулптури, живописни платна и рисунки".


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

По-студената война

 

Чарлс Къминг

Високопоставен ирански военен е взривен в колата си при опит да избяга на Запад. юРазследваща журналистка е арестувана в Истанбул заради статия, критикуваща правителството. Водещ ядрен специалист е убит на улицата в Техеран. На пръв поглед трите случая нямат нищо общо помежду си, но всъщност са свързани.

И трите жертви работят за западни разузнавателни служби.

Първокласен шпионски трилър.

 

 

Сянката на чинара

 

Джон Гришам

Публикуван преди 25 години, "Време да убиваш" e един от най-известните романи в съвременната американска литература. Сега Джон Гришам ни връща в съдебната зала на Клантън, щата Мисисипи. Джейк Бриганс пак е въвлечен в ожесточен процес, който ще накара жителите на окръг Форд да се изправят пред собствените си расови предразсъдъци. Сет Хъбард умира от рак. Той е бял, богат, самотен и не вярва на никого. Преди да се обеси на стария чинар до дома си, Сет написва последното си завещание.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО