СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 36 (24 - 30 октомври 2014 г.)


 

 

Близо 200 души от ж. к. Дружба настояват с подписка кметът да се погрижи за квартала

 

Общинският съветник Иван Дачев пита градоначалника какво ще предприеме

 

 

Опасна и трудно проходима пътечка разделя блоковете, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Близо 200 души от четвърти микрорайон на ж. к. "Дружба" в Плевен са се подписали под молба до кмета проф. Димитър Стойков, с която настояват той да се погрижи за квартала, научи "BG Север". С подписката, която е внесена в общинската администрация на 12 юни т. г., хората от блокове 423 и 424 искат изграждане на стълбище между кооперациите, за да могат безпроблемно да преминават и да стигат до тролейбусните спирки. Пространството между двата блока в момента е земна просека, която е била приготвена за асфалтиране преди време. Оставена така, тази пътечка е опасна и трудно проходима, а е най-прекият път до спирката на тролейбусите. Невъзможно е да се преминава по пътеката при дъждовно време и през зимата. Майките с колички и инвалидите пък са принудени да се движат по автомобилното платно, което е твърде опасно. На молбата на жителите на района е отговорено с писмо от 26 юни т. г., подписано от главен инженер Владислав Иванов. "Разпределението на бюджетните средства за извършване на текущи ремонти през настоящата година е направено. При възможност, Община Плевен ще включи посочения адрес в строителната програма за 2015 година", е лаконичният отговор на общината.

С проблема на живущите в блокове 422, 423 и 424 се е ангажирал общинският съветник Иван Дачев, който е внесъл питане до кмета на Плевен. "От проведената от мен среща по тяхна покана с живущите в района стана ясно, че те тълкуват

отговора на общината като уклончив и негарантиращ решаването на проблема им. Хората от района поставиха и редица други проблеми, които са очевидни - асфалтът край блоковете е тотално разбит, по пътното платно зеят огромни дупки, шахтите се издигат на 50-ина сантиметра от нивото на платното, повреждат автомобилите и са предпоставка за ПТП, в близост до посочените блокове децата няма къде да играят и майките настояват там да бъде изградена детска площадка", мотивира питането си Иван Дачев и задава на градоначника въпроса смята ли да предприеме някакви действия и в какви срокове.

Живущите в четвърти микрорайон на ж. к. "Дружба", са категорични, че повече от 15 години за квартала не е правено нищо. "Ние не сме втора категория хора, как може да се влагат пари, да се ремонтира и да се строи в "Строгозия", а тук сме забравени от всички", недоумяват жителите на района.

Питането на Иван Дачев е внесено в общинския съвет на 17 октомври и според правилника за работа на местния парламент кметът Димитър Стойков би трябвало да отговори на сесията, насрочена за 30 октомври.


 

5 трапезарии за бедни има в областта

 

Веселина ИЛИЕВА

Пет общини от област Плевен са отворили обществени трапезарии, научи "BG Север" от ръководствата им. Бройките, които социалното министерство е отпусналo, за община Белене са 31, за община Гулянци - 108, за община Кнежа - 80, за община Никопол - 62, за община Червен бряг - 99. Парите са от фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика (МТСП), който е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити.

Програмата обхваща по-малки общини, защото се предполага, че там възможностите за препитание са по-малки, съответно и населението е с по-малки финансови възможности. Обядът е предназначен за хора с доказана липса на доходи и на близки, които да полагат грижи за тях, самотноживеещи и семейства, получаващи минимални пенсии, скитащи и бездомни деца и възрастни, уточняват от социалното министерство.

Повечето от трапезариите отвориха врати още в началото на месеца. Те ще осигуряват безвъзмездно топъл обяд - супа, основно ястие и хляб и ще работят всеки ден, без събота, неделя и официалните празници. По план продължителността на програмата е пет месеца.

В община Червен бряг благотворителната инициатива се провежа за шеста поредна година. От 13 октомври 99 бедни хора се хранят безплатно. Толкова е бил броят им и миналата година.

Списъкът от нуждаещите се е предложен от Дирекция "Социално подпомагане". Фонд "Социална закрила" осигурява 14 345,10 лева, а община Червен бряг се ангажира с организацията по приготвянето на храната, както и цялостната административна дейност за функциониране на обществената трапезария, уточняват от там.

В община Никопол топлият обяд се предлага в делнични дни от 11,30 до 13,00 часа. Храната се приготвя в базата на Домашен социален патронаж - Никопол, и във филиала в село Новачене, информират от местната администрация.

Предвидените пари са в рамките на бюджетната година. Затова и предварително е обявено, че инициативата ще продължи до края на декември. Ръководствата на общините се надяват и в бюджета за догодина да бъдат предвидени пари за останалите два месеца от програмата.

Очаква се Европейската комисия да одобри предложената нова оперативна програма "Фонд за подпомагане на най-нуждаещите се лица", която ще осигурени възможност обществените трапезарии да продължат да работят през цялата година, информират още от МТСП.


 

Улиците край училищата все още са в окаян вид

 

На оживени кръстовища продължават да липсват пешеходни пътеки, сн. авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Изтрити пешеходни пътеки, изкривени пътни знаци, препълнени и непочистени контейнери е гледката, която заснехме точно в центъра на Плевен в понеделник (20 октомври). Пътната инфраструктура по улиците "Раковски", "Неофит Рилски", "Иван Вазов", както и тук-там по бул. "Русе" не е пипана и подобрявана от години. С право родителите на учениците са крайно недоволни от грижата на общината и на компетентните институции за живота и здравето на децата им, които всеки ден минават по тези пътища. Точно в този район се намират три училища - "Иван Вазов", "Христо Ботев" и "Цветан Спасов". Мястото е и с компактна маса жилищни сгради, с постоянно движение на майки с малки деца, възрастни хора, инвалиди. Същевременно пътният поток там е повече от натоварен. Пешеходните пътеки не са освежавани от септември 2012 г. Само за година в този район са станали десетина пътно-транспортни произшествия с жертви и ранени.

Преди месец и половина отчайваща гледка на пътната инфраструктура имаше и около още четири училища в Плевен. "Отец Паисий", "Анастасия Димитрова", "Васил Левски" и "Йордан Йовков" посрещнаха първия учебен ден с изронени асфалт и тротоари, с незабележими вече пешеходни пътеки, с надраскани и липсващи пътни знаци, със зейнали като кратери дупки. Оплаквания имаше и от училищата в кв. "Сторгозия". На нашия сигнал тогава реагираха единствено от полицията, като изпратиха препоръки до общините да приведат пътната инфраструктура в добър вид и им дадоха срокове.

Какво се е случило не мога да коментирам, ние нямаме контролни функции върху дейността на общините, обясни Мариана Цветкова, говорител на ОД на МВР - Плевен.

Отново преди близо два месеца от общинския съвет "съкратиха" парите за изграждане на повдигнати пешеходни пътеки в града. Отпуснати бяха 30 хил. лева, но те бяха преразпределени по други пера. Местните съветници решиха, че там ще са по-нужни. Така в момента май няма нито средства, нито желание от страна на общината и компетентните органи да се подобри състоянието на пътната инфраструктура в града.


 

Двойно повече са нуждаещите се от донорски яйцеклетки от дарителките

 

Екип от КИРМ обясни възможностите за дарителство, сн., авторът

Веселина ВАСИЛЕВА

Двойно повече са жените, които се нуждаят от донорски яйцеклетки, от тези, които даряват, стана ясно на пресконференция на плевенския Клиничен институт по репродуктивна медицина (КИРМ). Д-р Божанка Панева обясни, че причината за малкия брой на дарителките се крие не толкова в притеснението от процедурата, колкото от психологическата нагласа, че някъде ще живее част от теб и ти няма да знаеш за това, тъй като анонимността при донорството е задължителна. Изключение прави само родственото донорство - когато примерно жена дава яйцеклетка на сестра си.

Със закон са определени критериите, на които трябва да отговаря една жена, която иска да дари яйцеклетка - да е на не повече от 34 години (при родствените връзки се допуска и до 38) и да е родила поне едно здраво дете. От създаването на клиниката до сега в нея са направени над 2 800 процедури, обясни ембриологът д-р Нина Айвазова. От тях над 239 са с донорски яйцелетки с над 150 родени деца. Очаква се от текущи бременности до края на годината бебетата да станат 177.

Голяма част от донорките били от нашия район, най-вече заради това, че в рамките на две седмици се ходи почти всеки ден до клиниката за прегледи и изследвания. "Самата процедура и пункция е абсолютно безвредна за жената. Ако установим някаква причина, поради която ще се отрази зле на здравето й, ние сами отказваме донорството", успокоиха от КИРМ.

Според специалистите у нас малко се говори за този вид донорство, затова не е толкова популярно и няма дарители.

Сериозна мотивация може да има, ако има и финансово стимулиране. В България и в страните от Европа обаче това е изцяло доброволен и безвъзмезден акт. За донорство се заплаща в САЩ.

Държавата се опитва да следи и да регулира този вид дарители като създава регистър. Така при донорството на яйцеклетки и сперматозоиди се допуска мъж или жена да няма повече от 5 живородени деца. Това се прави с цел да се намали рискът от кръвосмешение.


Послушай лекаря

В резултат на прекаран вирусен херпес преди около 5 години ми се запушиха горния и долен слъзен канал на лявото око. Не помагат нито капките за очи, които ми изписваха, нито разширяването на канала с метална сонда. От последното се получи само слаба проходимост, но сълзите не успяват да преминат. Какви още изследвания трябва да си направя и има ли изобщо лечение?

Васил Попов, 36 г.

 

 

Ако окото ви сълзи продължително, прегледайте си носа

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,

специалист УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Окото непрекъснато отделя секрет, за да се поддържат лигавиците влажни. Когато се появят външни дразнители, рефлекторно се увеличава слъзната секреция, за да се извърши промивка на окото. Основните причини за заболяванията на слъзеотводящия канал са свързани с окото, слъзната торбичка, нарушения в инервацията - нервите, които координират секрецията на слъзната жлеза. Затова е задължителен щателен преглед при офталмолог. Но тъй като това е област, гранична с ринологията, длъжни сме да обърнем внимание и на носа. Слъзеотводящия апарат се отваря в долния носов вход от долната конха и затова когато човек плаче, сълзите изтичат в носа. Когато там имаме възпалителни проблеми от рода на хронични ринити, много често инфекцията от изходното отверстие на слъзния канал преминава в самия канал и предизвиква възпаление на стените му и на слъзния сак, който се намира там. Тогава настъпва блокаж в оттичането на сълзите и те започват да изтичат от клепача. Тези възпаления са свързани с друга симптоматика, с болка, повишена температура, дискомфорт. Задължително когато има проблем с отвеждането на сълзите, трябва да се риноскопира носа, да се търсят възпалителни проблеми или деформациите, които могат да ги предизвикат - на носната преграда или на самата конха, от която се отваря слъзния канал.

С течение на времето тези деформации водят до надебеляване на носната лигавица и хронично възпалителни проблеми, запушване на каналчето и в крайна сметка до дисфункция на слъзноносния канал. Понякога, когато възпаленията се хронифицират, се налага да се извърши оперативна интервенция от специалист УНГ. Със съоръженията на ендоскопската хирургия и микрохирургията на носа от позиция откъм носната кухина се отваря слъзният сак и самият слъзен канал, дренира се и по този начин се възстановява функцията му. Така че лечението при всички случаи е комплексно и трябва задължително да се уточни дали причината е офталмологична или ринологична. Много често се работи в съвместен екип от специалисти в двете области. По принцип лечението е продължително и бавно, тъй като се започва първо с консервативни методи, разширяване на канала, както е в случая с пациента. Ако няма подобрение, се търсят другите причини и се преминава към съответното им лечение.

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

върни се в НАЧАЛО