СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 36 (24 - 30 октомври 2014 г.)


 

Арендатори мамят наивни бабички с железни договори за по 20 години

 

Цената на земята се е вдигнала двойно от 2010-а до днес

 

Веселина ИЛИЕВА

Цената на земята се е вдигнала двойно в рамките на 3 - 4 години, научихме от плевенския брокер Красимир Точев. "Декар земя се търгуваше за 300 - 350 лева през 2010 година, а в момента върви 700 - 800 лева. Това е невероятно голям ръст, имайки предвид, че за същия този период паднаха пак почти наполовина цените на недвижимите имоти", коментира още той.

Според него ръстът в цените на земите се дължи на ръста на арендите. "Всяко едно вложение търси своята доходност. Ако примерно арендите през 2010 година бяха около 20 лева, сега са около 40 лв.", твърди Точев.

В нашата област най-апетитна е земята в общините Долни Дъбник и Пордим. Макар че собствениците им обявявали цени от 1 000 - 1 500 лева, реално сделките се осъществявали за по 850 лева. Малко по-ниски са цените в общините Плевен, Червен бряг и Никопол - около 700 лева за декар.

"Много важно е, когато говорим за цени, да говорим и за самата земя. Някой чул, че комшията си я продал за 800 лева, значи и неговата може да се изтъргува за толкова. Не е така, и то не е заради категорията й. Това е фиктивен фактор, който се определя малко наизуст. Важна е големината на имота, доколко е обработваем, къде се намира - дали е в голям блоков масив, или е единичен имот на някой баир. Макар че качеството на почвата е едно и също, достъпът до него е различен", коментира още плевенският брокер.

Като друг голям проблем в бизнеса той определи договорите за аренда. Те се оказват ужасна тежест за собствениците на ниви. "Примерно някои арендатори използват незнанието и наивността на бабите, правят едни договори за по 20 години, които после са неразваляеми. На този договор пише примерно една аренда от 10 лева. Ако е подписан през 2010 година, той важи до 2030-а и дотогава примерно аз трябва да получавам по 10 лева. Особеното е, че по принцип всички видове договори се прекратяват при смърт на една от страните, но за договори за аренда това не важи. Бабата умира, той остава и за внуците, и за правнуците."

Според Точев в Плевенска област почти не са останали пустеещи земи или ако ги има, те са едва около 5% от всички. А от имотите, чиито собственици са повече от един - двама души, печелят само арендаторите. "Ако един имот е на прадядото, който има 23-ма наследници и всеки от тях живее на различно място, няма как да се оправи собствеността. Такива земи арендаторите си ги ползват без пари. Правят фиктивни договори с някой от наследниците и си ги работят".

Прогноза за това как ще се движи пазарът на земи занапред Точев не иска да прави, защото още помни как през 2008-а само за няколко дни цените паднали наполовина. Но съветва собствениците на наследствени и необработваеми земи да ги продават, защото след като не се грижат за тях, те западат и после трудно се търгуват.


 

Нелоялна конкуренция и забавени плащания тормозят охранителите

 

Людмил Стоянов, сн., архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

За финансовите проблеми на охранителните фирми, както и за нередности около организираните търгове за охрана на обекти, информира Людмил Стоянов, изпълнителен директор на "Петромакс секюрити груп" ООД. Според него основният проблем е в отсъствието на своевременно разплащане на държавата с бизнеса.

"Невъзможността на държавата да се издължава на фирмите предизвика два проблема. Единият е в това, че и фирмите, които не разполагат със средства, задлъжняха към държавата, а от друга страна - тези задължения впоследствие се търсят с лихвите. Другият проблем е в блокирането на дейността на фирмите, например - не се издават удостоверения за липси на дългове. А това ги възпрепятства да участват в търгове и да печелят поръчки", коментира Людмил Стоянов. Той допълва, че в такава ситуация бизнесът е изправен пред избора - да не плаща или на служителите си, или пък на държавата. По този начин предприемачите са принудени да стават некоректни, е изводът на шефа на охранителната фирма.

Другият голям проблем в бранша е междуфирмената задлъжнялост. Все още процентът на събираемост е малък, а партньорите също са вързани финансово с държавата. Неиздължаването от нейна страна рефлектира върху бранша като междуфирмена задлъжнялост, коментира Людмил Стоянов.

Нелоялната конкуренция пък се поражда от много фактори, един от които е проблемът с ниските цени на търговете за обществени поръчки. Напоследък стана практика като критерий на търговете да се търси най-ниската цена. Наблюдават се фрапиращи случаи, когато поръчките се печелят почти на границата на минималната работна заплата, като не се отчитат осигуровките, разходите и наличието на печалба, коментира шефът на охранителната фирма. Според неговите наблюдения, все по-ниска става летвата при обществените поръчки. Нещо повече, търговете вече са само някаква формалност (често предварително нагласени), след което всеки прави каквото намери за добре.

Людмил Стоянов даде примери за отрицателното влияние на тези фактори. "В момента Военно-медицинска академия ни дължи близо 1 млн. лева. И това е резултат от липсата на своевременно разплащане на държавата. Въпреки направените споразумения за регулярно плащане, проблемът със старите задължения си остана. А за нас това са оборотни пари, с които не можем да оперираме, да се разплащаме и да се развиваме", коментира шефът на охранителната фирма.


 

ТЕЦ-ът няма да бърза с пуска на парното

 

 

Дългосрочната метеопрогноза е за още топли дни, сн. архив

Ангел АТАНАСОВ

Плевенската "Топлофикация" ЕАД няма да бърза с пуска на парното в града заради застудяването на времето в края на седмицата. Радиаторите на нейните абонати ще останат студени, защото дългосрочната метеопрогноза е за още топли дни преди началото на зимния сезон. Това съобщи инж. Иван Гетов, зам.-изпълнителен директор на дружеството.

"Ако пуснем централното отопление още сега, само ще "натоварим" излишно сметките за отопление на хората. При тежкате икономическа ситуация в страната много от тях ще имат проблеми с плащането им", поясни инж. Гетов.

Инвестиционната програма на дружеството за тази година и подготовката за предстоящия отоплителен сезон се изпълняват в предвидените срокове. Вече са подменени над 10 топлофикационни отклонения в града. Най-голямото от тях е пред поликлиниката в квартал "Сторгозия" - около 500 метра. Подмяната му е била наложителна, защото от старите тръбопроводи там е имало много течове. В самата централа са направени ремонти на част от съоръженията.

В резервоарите на "Топлофикация Плевен" се съхранява задължителен запас от 820 тона мазут. В случай на газова криза това гориво ще стигне за 3 - 4 дена работа на централата. Ако няма допълнителни доставки на мазут след това, 28 000 жилищни абонати, детските градини и обществените сгради с централно отопление в града ще останат на студено.

Предприятията, които използват пара в технологичния си процес, ще трябва да спрат работа. В енергийната ни система няма да влязат 32 мегавата електроенергия от когенераторната мощност, която работи само на газ, допълни инж. Иван Гетов.


 

Откриването на Летния театър се отлага за пролетта, ремонтите продължават

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Откриването на Летния театър в Кайлъка се отлага за пролетта, научихме от наемателя му Величко Великов. Забавихме се заради неотложни ремонтни дейности и заради някои проекти, които искаме да получат одобрение, уточни още той като допълни, че самият театър е на общината, а площадката пред него е на областта. Затова се налагало и с двете да съгласува замисления през лятото детски кът.

Целта е докато родителите са на концерт или си пият кафето, децата да си играят под наблюдението на аниматор.

Великов работи и по увеличаване на мощността на електрическото захранване на обекта. В момента тя била много слаба - 4 киловата, а за да е пригодена за заведения от такъв тип, трябвало да е поне 20 киловата.

Всеки момент се очаква строителите да спрат с ремонтните дейности и да се започне с изсичането на материала за пейките. Чака се температурите да паднат, за да се измажат и гримьорните.

"Бях предвидил инвестиция от около 100 000 лева, но мястото беше в ужасно състояние, обрасло с трева и занемарено. За да завърша изцяло театъра, ще ми трябват поне още 60 000 отгоре", пресметна плевенският бизнесмен.

Той предвижда да осигури работа на най-малко 10 човека на емблематичното за Плевен място.

Не се е отказал и от замисления грандиозен концерт, с който ще открие театъра. На него ще пеят Йорданка Христова, Панайот Панайотов, Христо Кидиков и още много звезди от родната естрада, обеща Великов.


 

Чепици от 5 до 330 лева кротко чакат мераклии в плевенските магазини

 

 

За 5 лв. може да си купите само гуменки, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

Плевенските магазини за обувки са на светлинни години далеч от най-скъпите обувки в света, които за всеобща изненада се оказаха не дамски, а мъжки и струват "само" 2 млн. долара. Рекордът влиза в Гинес, а супер чепиците са с 14 000 кръгли бели диаманти и са потопени в бяло злато. На фона не само на цената на "диамантените налъми", както ги наричат някои, но и спрямо марковите скъпарски изделия, продавани в столицата, най-скъпите обувки в Плевен са си направо без пари. Това са дамски ботуши от естествена кожа и с естествен гьон на известна италианска марка за 330 лева. Всъщност преобладаващата част дамски обувки от същата марка са 169 лева, а мъжките са само малко отгоре - 189 лева. Между впрочем марковите дамски чанти в Плевен са доста по-солени - приближават 450 лева.

И ако за някои скъпарските обувки, които могат да се намерят в Плевен, са нищо работа, то за други са си една заплата, ако тя е минималната. Затова и има достатъчно много търговски обекти, които процъфтяват на противоположния принцип - на най-евтиното. На видно място по витрините им се рекламира, че продават обувки по 10 и дори 5 лева. Когато влезеш вътре, виждаш, че да, има изделия за петарка, но става въпрос за гуменки, т. е. от плат. Има и за 10 или 12 лева, които нищожно превишават качеството на петарковите чепици.

Едва артикулите за 15 лева и нагоре вече отговарят на представата за обувки поне на вид. Ала да не забравяме, че съществуват и обувки от типа "като за умрял" - т. е. за еднократна употреба.

 

върни се в НАЧАЛО