СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 36 (24 - 30 октомври 2014 г.)


 

Румен Петков:

Решението за АЕЦ Белене е необходимо от гледна точка на обществения интерес

 

Ангажиментите ни и за магистрала "Хемус" остават, заяви заместникът на Първанов

 

Ани ПАВЛОВА

Решението за АЕЦ"Белене е изключително необходимо от гледна точка на обществения интерес, заяви в сряда зам.-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от агенция "Фокус. Ако тази година, какъвто беше първоначалният проект, бяхме въвели в експлоатация първия блок, ценовият удар върху населението нямаше да е толкова тежък, а този проблем го докараха ГЕРБ и БСП, каза Петков. Той коментира сериозните различия с ГЕРБ при първите разговори за съставяне на правителство относно сферата на енергетиката, пенсионната реформа и бежанската вълна. ГЕРБ няма цялостно виждане за развитието на българската енергетика и няма позиция относно развитието на ядрената енергетика, отбеляза Румен Петков. "ГЕРБ казват за 7-и блок в "Козлодуй -"да, но без държавен ангажимент, а казват "не на "Белене. Това означава, че след време няма да бъдем производител на ядрена еленергия. Това е изключително вреден за държавата и обществото подход, заяви Румен Петков. По думите му, ако не се премине бързо към изграждане на нови ядрени мощности, след 10 години България ще бъде извадена от групата държави, произвеждащи ядрена еленергия. От износител ние ще станем пазар, прогнозира Петков. Той постави акцент върху необходимостта от решаване на въпросите с развитието на местните енергийни и водни източници, развитие на интерконекторните връзки с Гърция и Турция, решаване на въпроса с Азербайджанската доставка, решаване на въпроса с "Южен поток и други.

В отговор на въпрос как АБВ влиза във втория кръг от разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, той отчете като положителна стъпката за диалог, но отбеляза, че непоследователността на ГЕРБ е в състояние да заличи това впечатление. Не може да заявиш, че вторият кръг от разговори ще бъде експертен и шест часа по-късно да започнеш разговори на лидерско ниво. Това създава у хората впечатление, че има нещо нагласено, нещо необявено пред публиката и когато сме непоследователни няма как да не дразним хората, няма как да не задълбочаваме процеса на недоверие, заяви Румен Петков.

Според него без изграждането на магистрала "Хемус проблемите в Северна България ще продължат да се задълбочават, затова ангажиментите на АБВ за изграждане на магистралата остават.

Петков смята, че процесът на налагане на омраза в ляво ще продължи да носи разочарование от БСП. Да налагаш омраза и да плашиш с уволнения заради политически пристрастия, различни от твоите, е лош знак, липса на политически усет, коментира зам.-председателят на АБВ. Той отбеляза, че относно втората серия разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство могат да бъдат намерени допирни точки, но срещу ясна политическа платформа и ясен политически ангажимент. "Въпросът е в подхода - ГЕРБ първо трябва да каже как вижда едно следващо парламентарно мнозинство като политическо решение. Искаме ясна политическа платформа и ясен политически ангажимент, заяви Румен Петков.


 

АБВ ще има собствени кметски кандидатури в повечето общини

 

В голяма част от общините АБВ ще излезе със собствени кметски кандидатури, заяви през седмицата зам.-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от агенция "Фокус". Това е необходимо с оглед на съхранението на левия избирател. Екзит полът показва нещо тревожно - от гласувалите на изборите за БСП през 2013 година близо 940 000 гласоподаватели, на парламентарните избори през 2014 г. 280 000 от тях не са излезли да дадат своя вот. АБВ има ръст - от 90 000 избиратели на евроизборите на 136 000 на парламентарните избори, но левицата като цяло, в резултат на омерзението и ред негативни емоции, които причини управлението с мандата на БСП, загуби 280 000 избиратели", заяви Румен Петков. Той подчерта, че АБВ не е проблемът в ляво, а решението на този проблем. Петков отбеляза, че тяхната цел е да стигнат до тези хора и да ги насърчат за активно участие в политическия живот, в това число и с гласуване. Другото е да дадем като цяло изборен и политически комфорт на една десница, която няма отчетлив политически образ и изяснени контури в политическото пространство, заяви зам.-председателят на АБВ. Той коментира и националната оценка на вота, получен от коалицията на изборите на 5 октомври, отчитайки, че 23% от техните избиратели са до 35-годишна възраст, близо 60% са до 50 години, 61% от гласувалите за АБВ са жени. "Това е най-младият вот в България. Постигнатите резултати ни задължават в предстоящото структуриране на партията този вот да се отчете, да се даде не просто шанс, а реална възможност на хората, особено на младите, да участват във формирането на политиката и в нейната реализация", заяви Румен Петков. Той очерта и предстоящите задачи пред АБВ в организационен план. До края на годината трябва да приключи изграждането на общинските структури, в първия месец на 2015 г. да завърши изграждането на областните организации, а до средата на следващата годината АБВ да проведе и национална партийна конференция. Петков постави акцент върху изграждането на младежките структури и на женските организации. Той посочи, че ще се работи за развитие на силна клубна мрежа в малките общини и в малките населени места, която да позволи на АБВ активно участие в кампанията за избори на местни органи на самоуправление.


 

Камило Дзуколи, посланик на Малтийския орден:

 

Битката при Никопол е страница от историята на обединена Европа

 

 

Посланик Дзуколи (вляво) и кметът на Никопол Емил Бебенов, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Важна страница от историята на обединена Европа се изписа край Никопол преди повече от 6 века, заяви посланикът на Малтийския орден у нас Камило Дзуколи по повод на последната битка на българска земя срещу османското нашествие. През 1396 г. рицарите от почти цяла Европа, включително от ордена, водени от унгарския крал Сигизмунд, правят неуспешен опит да спрат нашественика при Никопол. На 17 октомври посланик Дзуколи бе в крайдунавския град за откриване паметник на загиналите преди 618 години рицари йоанити и по повод 20 години дипломатически отношения между България и Малтийския орден.

Съвременният му прочит на събитията с 6-вековна давност бе, че рицарите и тогава са воювали в името на мира, за защита на човешките права и за защита на същите ценности, на които държим и днес. "Винаги, когато сме подавали ръка - в миналото и днес, подаваме на онзи, който би приел тази ръка за помощ, за сътрудничество, за взаимодействие", каза посланик Дзуколи. Дипломатът обърна внимание, че идеите, за които са умирали нашите предшественици, са същите, които изповядваме и днес, защото това са идеалите, на които учи християнската църква. Те не са се променяли не само през изминалите от историческата битка 6 века, но и повече от 1 000 години, откакто съществува Малтийският орден, подчерта той.


 

Каракачанов настоява да се разшири обхватът на неизбежната самоотбрана

 

 

Отляво на дясно: д-р Калин Поповски, Красимир Каракачанов и Иво Трифонов, сн., авторът

Светлана МАРИНОВА

Да се разшири обхватът на неизбежната самоотбрана - тя да включва не само жилището, но и имота, за да могат хората да се защитават със законно притежаваното от тях оръжие, когато крадец влезе в двора им, смята лидерът на ВМРО и избран за депутат от Плевен Красимир Каракачанов. Това той посочи като една от възможните според него бъдещи законови промени за противодействие на битовата престъпност на пресконференция в Плевен, дадена заедно с общинските председатели на партията в Никопол Иво Трифонов и в Плевен д-р Калин Поповски. Преди това Каракачанов се срещна с жители на никополските села Въбел и Новачене, както и с изпълняващия длъжността директор на ОД на МВР Валентин Петков. Поводът са битовите кражби в тези села. Бе даден пример, че само през нощта срещу 20 октомври, понеделник, в с. Новачене са обрани 7 къщи. Над част от криминалния контингент има политически чадър, защото той работи за партиите по време на избори, заяви още Каракачанов.

Лидерът на воеводите посочи още редица мерки, които биха могли да се предприемат срещу битовата престъпност: поставяне на камери във всички общини в страната на рискови места; пренасочване на полицейски щатове в рисковите райони; създаване на доброволни отряди, включващи полицай плюс доброволци.

Специално за община Никопол той посочи като проблем голямото текучество на МВР кадри. Не се върши превенция на криминалния контингент - тези хора да бъдат привиквани и да подписват предупредителни протоколи. Поради малозначимост преписките за битовите престъпления или се спират, или остават срещу неизвестен извършител.

Проблемът битова престъпност е голям и без политическа воля на правителството и бъдещото ръководство на МВР той няма как да бъде решен, бе категоричен Каракачанов.

 

Анкета

 

 

Кое е по-добро за страната - съставяне на правителство или нови избори?

 

Потърсихме мнението на плевенчани по горещата политическа тема - дали сформирането на правителство или отиването на нови избори е по-доброто за България. Очаквано вижданията бяха различни, но над всичко преобладава разочарованието на хората от политиците, убеждението им, че трябва много повече да се работи за държавата и народа, защото проблемите са тежки.

 

Светла Чолакова

счетоводител

 

Според мен е по-добре да бъде съставено правителство, защото едни нови избори ще задълбочат кризата и ще струват много пари. Трябва да се споразумеят в името на България. Дори и да е експертно, моето мнение е, че трябва да се направи правителство.

 

 

 

 

Петра Иванова

пенсионерка

 

Знам ли и аз кое е по-добре, трябва нещо да се направи. Нямам никакви лични пристрастия, нито съм привърженик на някоя партия, но по-добре да има правителство. Аз съм вече на 70 години и все още съм принудена да работя, че 200 лева пенсия доникъде не достига. Дано нещо се оправи.

 

 

 

Владимир Мончев

безработен

Според мен трябва да се състави правителство. Нали Бойко Борисов имаше преговори с Патриотичния фронт и други партии. Най-добре е да има коалиционно правителство, а не нови избори. Така ще се харчат пак излишни пари за нови рекламни материали, за бюлетини.

 

 

 

 

 

Вергил Кънчев

счетоводител

Аз съм за нови избори, защото не мисля, че тази конфигурация, която е в момента в парламента, ще направи стабилно правителство. Дори и да няма сега избори, до 1 година ще има. Въпросът е колко хора ще гласуват, колкото е по-голяма избирателната активност, е по-добре. Иначе всички са едни и същи. Последните 7 - 8 години няма кой знае каква голяма разлика. За мен, кой каквото и да ми говори, най-стабилното правителство беше през периода 2001 - 2005 г.

 

 

 

 

Никола Антонов

частен бизнес

Трябва да има правителство, обаче такова, което да мисли за икономиката, производството, селското стопанство, животновъдството. Защото хората са без работа и бягат навън, напускат България - и млади, и стари. А горе по върховете си правят каквото си искат вече 25 години. Само крадат, унищожиха фабрики, заводи. Трябва правителството да е коалиционно като в Германия, но без ДПС и "Атака".

 

 

 

 

Таня Иванова

търговец

По-добре да си остане служебното правителство и 4 години да си работи. Искам въобще да няма депутати. Парите за тях могат да се спестят и да се дадат за бедстващите райони Аспарухово, Мизия. И с ново правителство, и с нови избори нищо няма да се промени.

 

 

 

 

 

Владимир Недков

продавач-консултант

По-добре въобще да няма никакви партии - това са излишни пари. Тези в парламента са прекалено много като депутати, трябва да се намали броят им. Излишно е да има нови избори - 15 милиона ще се дадат пак за глупости. С които и да състави правителство ГЕРБ, няма никакъв смисъл. Всеки си краде, никой не гледа да оправи държавата.

 

 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО