СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 36 (24 - 30 октомври 2014 г.)


ПОЗИЦИЯ

 

За недоверието, ъндърграунда и съдебната система, обзета от апатия и безизходица

 

България заприлича на забулена в черно жена, оплакваща съдбата си

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Все по-малко плевенчани имат достъп до правосъдие. Едната причина е, че хората вече масово не вярват в съдебната ни система, а другата е изцяло финансова. "Защо да си даваме парите за дела, когато резултатът е нулев? Реално ние не получаваме справедливост", коментират граждани.

В следствие на тези нагласи в обществото, постоянно намалява броят на случаите при адвокатите, както и на тези, които пък влизат в прокуратурата за разследване. Към общата картина на спад се внася и основният щрих на безпаричието на всички нива. Адвокати се оплакват, че след първия хонорар не виждат нито стотинка повече, а за работата си по казусите имат доста разходи. Така те сами се отказват от клиентите си. Последните пък не са склонни да търсят правни консултации за по 20 до 50 лева. Мнозина се плашат от цената още в началото, махват с ръка и решават, че правосъдието не им е по джоба. Вещите лица не са получавали заплати от месеци, те дирят начини да правят експертизи на частно. Малцина обаче са търсени напоследък за подобни услуги. Съдебните медици работят с инструменти от времето на барон Хирш, а ефективността на разследването пада постоянно. Дори добрите специалисти вече не си правят труда да влагат енергия и сили срещу нищожни заплати. Апатия, безизходица и отчаяние са обзели системата, която е длъжна да раздаде справедливост. Като се започне от полицията, мине се през прокуратурата и се стигне до съда.

Недоверието в тази система обаче ражда хаос и беззаконие. Всеки тръгва да се оправя сам, както може. Скокът в ъндърграунда е само въпрос на време. Сива и черна икономика, подземен свят с влиятелни фигури и връзки в администрации, в законодателната, изпълнителната и съдебната власт - това е резултатът от девалвацията на доверието в институциите. Това е процес, който се наблюдава още с първите стъпки на прехода. Проходилите тогава "бизнесмени" усетиха сладката тръпка на лесната печалба. Тогава още никой в България не познаваше финансовите пирамиди, прането на пари, всевъзможните схеми на измами. Нямаше и закони, които да пращат виновниците зад решетките. Цели 25 години се вървеше към ограбване на държавата, обезличаване на институциите, отнемане на социалните права на хората. Един от фаталните резултати беше този - силата на правото отстъпи пред правото на силата. И тогава започна голямото спускане надолу. Кръв и мозък по стените, убийствата станаха ежедневие, а гробищата се задъхват от недостиг на пространство, което да поеме жертвите. Съдебната власт се раздели на лобита, секти и групи по интереси. Доскоро почтени магистрати минаха в ъндърграунда - дали доброволно, дали под натиск. Моралът е доста разтегливо понятие... Особено когато виждаш благоденствието на колегите си, които за избавлението на явен убиец прибират по 150 бона и нагоре. Или пък за един подпис върху документ, който никой не иска да сложи... Рискът е скъп - около 50 бона.

Всичко се завърта като в порочен кръг. Скоковете в ъндърграунда вече не притесняват никого. Това си е нашето ежедневие. Нещата се обърнаха така, че ако някъде се появи полъх на почтеност, смелост, различно мислене, то те веднага се смесват с вонята на корупцията и алчността. А последните се подхранват от собственото ни безразличие, на което самите ние сме жертви.

Така, 25 години по-късно, България заприлича на забулена в черно жена, която оплаква собствената си съдба и тези, които ще я последват. Тя не сваля черния си воал не заради уморените си очи и побелели коси... Тя просто не иска да види изненадата в очите на мъчителите си, когато го свали и всички я видят цялата - една още млада и красива жена, която не е имала щастието да срещне добрите си управници.


 

Очаква се на 12 ноември ВАС да се произнесе за тролейбусното депо

 

 

Старите тролеи нощуват по улиците и създават проблеми на шофьорите, сн., авторът

Петя КОЛЕВА

На 12 ноември ВАС трябва да се произнесе окончателно по делото за изграждане на новото тролейбусно депо в Плевен. То е по жалба на участници в процедурата за определяне на изпълнител на проекта. Изграждането на новото депо се финансира по проект за развитие на градския транспорт в Плевен за близо 24 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие". За да бъдат усвоени средствата, обектът трябва да бъде изграден до май 2015 г. Новото депо е с капацитет да приеме 70 тролейбуса, което ще реши проблемите с домуването на старите тролеи. Засега те са разпръснати в града и създават проблеми на шофьорите. Стават и жертва на вандали, които разбиват стъклата и драскат по външната им част. "Няма как да се опазят от посегателства, ще се търси решение, което да не е временно. В момента има интерес от страна на Перник да бъдат купени 10 от старите тролейбуси. Ако това стане, при нас ще останат 40. Новите също са 40, а сегашното депо е с капацитет да приюти едва 10 - 15 машини", заяви директорът на "Тролейбусни превози" Ангел Несторов. Той е категоричен, че новото депо ще реши проблемите. Ако ВАС се произнесе за стартиране на процедурата по изграждането, то може да започне веднага и да приключи в срок, категоричен е Несторов.

 


 

Ранните брачни съжителства като част от сагата престъпление и наказание

 

Светлана ЧАМОВА

Ранните съжителства на семейни начала с малолетни и непълнолетни, които са така типични за определени малцинствени групи, са си чиста проба престъпление според българското законодателство не винаги само на хартия, показва анализът на съдебните дела, водени и в Плевенския районен съд. Според отчета му за миналата година са гледани 52 дела от раздела "Престъпления против брака, семейството и младежта", към който се числи и този род закононарушение. 44 от тях са били новопостъпили, 8 са останали от предишната година, свършени са 42 дела. Тенденцията е на запазване постъпленията на този вид дела през последните години, отчитат магистратите. През 2012 г. те са били 51 на брой, 2011 г. - 54 дела, а 2010 г. - 43.

Наказателният кодекс предвижда, ако пълнолетен заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16 г., да бъде лишен от свобода до 2 г. или с пробация, както и с обществено порицание. Ако момичето няма навършени дори 14 г., наказанието е още по-строго - затвор от 2 до 5 г.

В началото на октомври месец Плевенският районен съд се е произнесъл по две подобни дела. В единия случай събитието се развива в село Мечка, момичето е под 14 г., затова и наказанието е по-строго - 6 месеца условно. В другия случай девойката, станала преждевременно съпруга, макар и не по документи, е под 16 г. Присъдата за жениха е 9 месеца пробация плюс 120 часа безвъзмезден труд. Впечатление прави, че повечето подобни дела приключват със сключването на споразумения между "младоженците" и прокуратурата. Само в един от случаите, с които се е занимал Плевенският районен съд тази година, се е стигало до произнасяне на присъда с мотиви, но и осъждането е твърде сериозно - 2 години ефективно при първоначален строг затвор. Вярно, че булката не е имала навършени и 14 г., вярно, че на бял свят се е появило и бебе, но най-важната причина, наклонила везните на Темида, е фактът, че "съпругът" от Долна Митрополия е бил вече осъждан, което автоматично прави невъзможно условното му наказание.

Но като че ли пробацията все пак си остава най-често срещаното законово възмездие за любителите на твърде млади булки. 9 месеца пробация е получил през февруари момък от с. Дисевица, заживял на съпружески начала с лице под 16 г. Месец по-късно друг негов събрат по съдба от същото село се е сдобил с присъда от 1 година пробация, затова че си намерил 15-годишна "съпруга" от Бежаново.


 

Расте броят на делата за ограничителни заповеди

 

Поля ТОМОВА

29 дела по Закона за защита от домашно насилие са гледани в Районен съд - Плевен, от началото на годината до 20 октомври. Процесите са приключили със заповед за защита или незабавна защита, съобщиха от пресцентъра на съда. Делата, които приключват с ограничителна заповед, са по жалби най-вече на жени, станали жертви на психически, физически или емоционален тормоз. След издаването на заповедта, която не позволява на насилника да е на по-малко от 100, 200 или повече метри от жертвата, обаче няма как да се проследи дали той изпълнява тази забрана. В част от случаите жертвите подават сигнал за нарушаване на ограничителната заповед, следва ново заседание и то може да приключи с условна присъда. Историите си приличат, тъй като почти винаги става дума за насилие в семейството или от човек, с когото жертвите живеят заедно.

В един от случаите мъж и жена живеят на семейни начала, детето им е на пет години. По време на съвместното съжителство съпругът многократно посяга на жена си. Тя решава окончателно да прекратят отношенията си. Напуска го заедно с детето. По-късно в същия ден, когато се връща със своя приятелка да вземе багажа си, мъжът започва да я обижда и заплашва. Посяга да я блъсне и се опитва да й попречи да излезе от квартирата. Въпреки това тя успява да се откопчи от лапите му и си тръгва. Това събужда агресията му. Той открива къде е жената, започва да блъска по вратата, да обижда и да ругае. Заплашва, че ще запали жилището. Налага се да повикат полиция, за да сложат край на тормоза. Разяреният баща не може да се примири със ситуацията и през следващите дни тормози половинката си на работното й място, където я блъска и дърпа пред очите на всички.Тормозът продължава и през следващите месеци и става непоносим. Това принуждава жената да потърси закрила за себе си и детето си. Самият мъж отрича някога да е вършил подобни неща, но доказателствата срещу него са много.

В друг случай жена е подала сигнал срещу мъжа, с когото живее заедно три години. Преди това М. А. е била семейна. След като приятелят й няколко пъти я бие, тя търси бившия си мъж за подкрепа. Нещата стигат дотам, че любовникът набива екссъпруга на М. А., нанасяйки му средна телесна повреда. След този случай жената завежда дело и очаква то да приключи с ограничителна заповед. "Той обаче ме заплашва, че няма как да го следят дали стои на 50 метра от мен, щял да ме причака и да ме залее с киселина", твърди уплашената жена. Тя е готова да търси правата си и дори да вкара насилника в затвора, ако той не спазва решението на магистратите.

Подобни случаи показват колко е крехка сигурността на личното ни пространство, а само навременната и строга намеса на закона може, и то донякъде, да бъде защита.


Крими

 

Пребиха мъж в Кнежа за два златни пръстена

 

Заловени са трима - двама мъже и една жена, извършили през нощта на 19 октомври грабеж в Кнежа, съобщават от ОД на МВР. 53-годишен човек от градчето е намерен в безпомощно състояние близо до дома си в 2,30 часа. Мъжът разказал, че е пребит от неизвестни и те са му задигнали два златни пръстена. От проведените оперативни действия са установени извършителите на деянието - 25-годишен и 43-годишен, подпомогнати от 19-годишна, и тримата от Кнежа. Жената е предала пръстените. Извършителите са задържани за 24 часа.

 

Пиян размахва нож на улицата срещу минувачи

 

32-годишен от силистренското село Главиница е размахвал нож срещу минувачите и ги е псувал около 18,50 часа на 16 октомври на ул. "Патриарх Евтимий" в Плевен, съобщават от пресцентъра на полицията. Мъжът е бил пиян, а законът определя действията му като нарушение на обществения ред и неуважение към обществото. Нарушителят е задържан за 24 часа. Срещу агресивния пияница е започнато бързо полицейско производство в Първо районно управление на МВР - Плевен, още на следващия ден.


върни се в НАЧАЛО