СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 36 (24 - 30 октомври 2014 г.)


 

 

Най-рисковият язовир за Плевен е Кайлъка, стар и неизправен е

 

В предаварийно състояние са 11 водни обекта, някои са източени

 

Комисията е проверила 131 обекта, сн. авторът

Веселина ИЛИЕВА

Язовир "Кайлъка" е най-рисков за Плевен, защото поема всичката вода от падналите дъждове. Стар е, строен е през 1957 година и е частично неизправен", съобщиха членовете на междуведомствената комисия, която обследва потенциално опасните водни обекти на територията на Плевенска област. В нея са включени представители на областната администрация, "Напоителни системи", Басейнова дирекция, областна служба "Земеделие", Областно пътно управление (ОПУ), пожарната и др. Експертите са установили, че потенциално опасните язовири в областта са 42.

За периода от 29 септември до 16 октомври междуведомствената комисия е проверила 131 обекта. Сред посетените са и 35 диги на реките Вит, Осъм, Искър и Дунав. Проверена е и проводимостта на 28 речни корита, охранителни отводнителни канали, мостове и др.

Всички неизправности трябва да се отстранят до април 2015 година, е категоричното заключение на комисията.

11 от язовирите са в предаварийно състояние. 10 от тях са общински, един - държавен. "Славяново 4", "Бохот 4", "Николаево 2" и "Николаево 3" се поддържат сухи. "Николаево 1" е с ремонтиран основен изпускател и е завирен на 30%, "Вълчитрън 3" е с понижено водно

ниво. За язовир "Рупци" е изготвен технически проект за реконструкция, започнато е източването му. Язовир "Долни Дъбник 1" е изведен от експлоатация и е с отворен основен изпускател. Язовир "Пелишат 2" е без спирателен кран, оттича се постоянно през тунелен преливник.

Язовир "Тотлебенов вал" в Кайлъка е с подновен основен изпускател и понижено водно ниво. Той трябва да се ремонтира, ще търсим средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, заяви областният управител арх. Бойко Балтаков.

След като окончателно приключи работата си, комисията за оглед на потенциално опасните водни обекти ще направи доклад до министъра на вътрешните работи, към който ще прикрепи и програма за почистване на речните корита.


Командирът на УАГ "Георги Бенковски" сдаде длъжността

 

Полк. Григорий Стаменов сдаде длъжността "командир на военно формирование 52090 - Долна Митрополия", съобщават от пресцентъра на АУГ "Георги Бенковски". Мястото му зае заместник-командирът на УАГ "Георги Бенковски" подполк. Юлиян Радойски.

След подписването на акта церемонията продължи с тържествен строй на авиогрупата. Полк. Стаменов се сбогува с бойното знаме. В словото си той изказа своята признателност към офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители за проявените усилия, всеотдайност, разбиране и труд.

Командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев благодари на полк. Стаменов за професионализма и достойно изпълнения служебен дълг. "Днес ВВС се разделят с един достоен офицер, чудесен командир, истински българин и всеотдаен приятел. Полк. Григорий Стаменов остава пример за родолюбие и патриотизъм. На много от вас той беше едновременно и командир, и наставник, и баща със своето огромно сърце и необятна доброта."

Полк. Стаменов бе награден с плакет на ВВС. "BG Север"


Беленски военни намериха шест противопехотни мини в Горни Лом

 

И тази седмица продължиха действията на военнослужещите от Специализираната инженерна група от военно формирование 28880 - Белене, по оказване на съдействие на разследващите органи при извършване на процесуално-следствени действия на територията на завод "Миджур" в село Горни Лом, съобщи сайтът на военното министерство. Разузната и повърхностно прочистена е площ от общо 265 дка. Открити са 6 противопехотни мини М16А2, които са предадени на представител на фирма "Видекс" с приемо-предавателен протокол. "BG Север"


Роза ще носи името на Цвети Таслакова

 

Роза ще носи името на Цветелина Таслакова, 20-годишното момиче, което дълго се бори за живота си след тежката катастрофа край Луковит и почина след поредица от операции. Цветето ще се казва Cvetelina Romantica. Майката на Цвети, Валя Таслакова, писа в групата във Фейсбук "Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван" за писмото, което са изпратили до Мейланд, световен производител на рози във Франция. От там са се трогнали от историята и се съгласили да кръстят роза на името на Цветелина.

Цветето ще е на пазара от ноември 2015 г. Цената му ще е около 8 лева и ще се продава с етикет и снимка към него. Новата роза ще бъде официално представена на церемония през месец май догодина. Част от постъпленията от нейната продажба ще се връщат в България към Фонда за подпомагане на пострадали от катастрофи. "BG Север"


Наградиха победителите в конкурс на Европа директно

 

 

Даниела Димитрова връчи наградите, сн. Мая Паскова

На тържествена церемония в Къщата на художниците наградиха победителите от конкурса за фотография и рисунка Моето населено място - част от Европейския дом, организиран от Европа директно - Плевен. Целта на конкурса е ученици, млади и възрастни хора да развият своя усет за мястото, в което живеят като част от Европа, да открият и споделят със света неговите красиви места, природа, хора, събития, емоции, настроение или каквото са уловили като специален момент. В конкурса нямаше възрастови ограничения. Най-малкият участник е на 11, а най-възрастният - на 67 години.

Наградите връчи Даниела Димитрова от сдружение Плевенски обществен фонд Читалища.

Първа награда журито беше присъдило на Елисавета Консулова от Пловдив за снимката Поглед към бъдещето. В Европейската столица на културата за 2019 г. отиде и третата награда: за фотографията Щастливо лято на Теодора Колева. Втора награда за фотография получи Бистра Гаврилова от с. Петокладенци, община Белене за кадъра си Безгрижно лято. Поощрителни награди в този раздел бяха присъдени на: Чавдар Лалов от Плевен, Димитринка Гетова от село Победа, община Долна Митрополия и Емилия Димова от Червен бряг. В раздел Рисунка журито беше отличило трима плевенски млади автори:

с първа награда - Христина Дейчева, втора - за Родислав Бебенов, трета - за Цветан Кръстев.

Поощрение получи най-младата участничка в конкурса - 11-годишната Мария Димитрова от село Биволаре. "BG Север"


10 акта съставиха от РЗИ

 

10 акта за хигиенни нарушения съставиха здравните инспектори през периода 13-19 октомври, информират от РЗИ - Плевен. 2 от тях са неизпълнени предписания; 5 - за нередовни или непредставяне на здравни книжки пред контролните органи; 2 акта за неспазване на санитарно-технически норми и правила за строителство и експлоатация на съоръженията при водоснабдяване; 1 акт за проба вода, неотговаряща на здравните изисквания.

Четири наказателни постановления за 3 300 лева са издадени през предходната седмица. Извършени са 363 проверки на подлежащи на контрол обекти. Издадени са две предписания за подобряване хигиенното състояние на два от проверените обекти. "BG Север"


 

Започна изследване на образователната мобилност

 

Изследване на образователната мобилност започна Националният статистически институт, съобщават от Териториално статистическо бюро - Плевен.

Изследването в нашата област ще обхване 690 домакинства от 28 населени места. В регионалната извадка попадат 11 града: Плевен, Славяново, Червен бряг, Кнежа, Левски, Белене, Тръстеник, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър и Гулянци, както и селата Буковлък, Ясен, Опанец, Търнене, Дисевица, Горна Митрополия, Ореховица, Радомирци, Глава, Рупци, Девенци, Малчика, Българене, Садовец, Петърница, Долни Луковит и Еница.

Целта на наблюдението е събиране на данни през тази година за младежите, заминали в чужбина, за да повишат образованието си, чрез изследване на домакинствата. Ще бъде използван хармонизиран въпросник, който ще осигури международна съпоставимост на получените резултати за страните от Европейския съюз.

В област Плевен изследването ще се осъществи от анкетьори, които са служители на Териториално статистическо бюро - Плевен. При посещенията си в домакинствата те ще се легитимират със служебни карти. "BG Север"


"Петромакс секюрити груп"отбеляза 15-годишнината си

 

Фирмата охранява над 1 000 обекта, сн. архив

На 22 октомври "Петромакс секюрити груп" чества 15 години в охранителния бранш. Поради факта, че един от собствениците - Русалин Русалинов, е виден спортист, дружеството е създадено и с цел подпомагане и развитие на карате спорта в Плевен, както и за реализацията на младите спортисти от КК "Петромакс". За тези години фирмата завоюва водещо място в охранителната дейност.

Паралелно с физическата охрана, от 2004 г. се обособи и направление "Oхрана със СОТ". Kъм настоящия момент обектите само в Плевен и района са над 1 000. Разшири се обсегът на предлаганите услуги за техническа защита с изграждане на системи за видеонаблюдение, контрол на достъпа и пожароизвестяване.

По отношение на физическата охрана дружеството освен регионално, постигна и национално присъствие - има представителства в областите София, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и Сливен. "BG Север"

 


В Спортното стартира международен проект

 

В специален кът се отбелязват всички значими събития, сн., Светлана Чамова

В Спортно училище "Георги Бенковски" бе даден стартът на международен проект с участието на седем държави. Проектът се нарича "Младите граждани на Европа - нашето бъдеще. Пътят на знанието, израстването и осъзнаването." Финансира се по програма "Еразъм плюс". В продължение на две години ученици от Полша, Румъния, Турция, Хърватска, Италия, Финландия и България ще обменят информация и знания, ще осъществяват разменени гостувания. В дейностите ще участват около 700 ученици от 12 до 16 г. и над 120 учители.

Спортното училище в Плевен ще бъде домакин на втората по ред среща, а нейната тема ще бъде "Европейските измерения на спорта". По време на проекта са предвидени посещения на университети, бизнес центрове, срещи с учители и университетски преподаватели за опознаване на различни професии. Учениците ще се запознават с културата на страните, ще се обучават електронно, чрез директно участие в събития и виртуални обиколки, ще подобрят владеенето на английски език. "BG Север"

 


Поредно дарение на Българо-швейцарската търговска камара

 

 

7 лаптопа получи НУИ Панайот Пипков, сн.личен архив

Седем лаптопа бяха предоставени на 20 октомври на НУИ "Панайот Пипков" - поредно дарение, осъществено чрез Българо-швейцарската търговска камара, съобщава Диана Данова, председател на Съюза на математиците в България - секция Плевен. През настоящата седмица ще бъдат доставени компютърни конфигурации на Художествена галерия "Колекция Светлин Русев", Регионалния исторически музей, СОУ "П. Яворов", Спортно училище "Г. Бенковски" и др. Доброто взаимодействие между Съюз на математиците - секция Плевен, и Българо-швейцарската търговска камара позволява реализацията на тази инициатива за трети път в рамките на една година, отбелязват от Съюза.

"BG Север"

 


Рехаво участие във велопохода

 

Едва около трийсетина бяха участниците във велопохода "Да спортуваме заедно", който тръгна на 18 октомври в Плевен с половинчасово закъснение. Те потеглиха от велоалеята до читалище "Съгласие", караха до Кайлъка и обратно. Велопоходът е част от национална инициатива по проект "Изграждане на областен информационен център Плевен". Организатори са областният информационен център и общината.

Жребий определи притежателите на големите награди - по един велосипед във всяка от двете възрастови групи - 10-годишният Здравко при децата и 32-годишният Мариян Гарвански. "BG Север"

 


 

върни се в НАЧАЛО