СОЦИАЛНО


 

Илия Петров предлага на Европа революционен метод за смятане

 

Съюзът на учените издава книгата на плевенчанина през ноември

 

Ралица ПЕТРОВА

В края на ноември се очаква да излезе от печат книгата "Ново смятане" на плевенския учен Илия Петров. Изданието е на Съюза на учените в България. Веднага, след като книгата стане факт, тя ще бъде предоставена на Европейския съюз и ЮНЕСКО с предложение новият начин на смятане да бъде въведен в училищата.

В книгата "Ново смятане" авторът програмира в човешкия мозък основните аритметични действия събиране, изваждане, умножение и деление. Особено интересен е разделът "Таблица на големите числа", където петцифрени числа се превръщат в трилиони, милиарди, милиони, хиляди и единици и произведенията им се записват в един ред, без да се умножават цифрите на множителите. Тази методика се появява за пръв път в света. За да се научи "новото смятане", е необходимо да се разберат и научат комбинираните действия умножение и събиране на 2, 3, 4 и 5 произведения. За да се научите да записвате произведенията на всички числа направо в един ред, без да умножавате цифрите на множителите, е необходимо да се научите да превръщате цифрите от 1 до 9 пак в цифри от 1 до 9 с кодовете 1, 2, 3, 4 и 5. Методиката е много лесна и бързо се усвоява.

От раздела "Игри с големите числа" едно дете може да се научи да умножава само за 5 минути септилиони, квинтилиони, трилиони, милиони и единици по всички двуцифрени, трицифрени, четирицифрени петцифрени и шестцифрени числа и да записва произведението направо в един ред. За това е необходимо да се научат наименованията на големите числа.

Друг раздел от книгата е "Умножение с милиони - игри на четирицифрени числа с двуцифрени, трицифрени, четирицифрени и петцифрени". Тук всеки може да се научи да умножава септилиони, квинтилиони, трилиони и милиони по трилиони, милиарди и милиони и да записва произведенията в един ред. А полученият резултат ще чете като: индецилиони, децилиони, нонилиони, октилиони, септилиони, секстилиони, квинтилиони, квадрилиони и трилиони - така постепенно се навлиза в царството на големите числа.

В "Таблица на нулите" се предлага една забавна игра на умножение с цифрите от 1 до 9, която според автора е по-интересна от Судоку. "Ако научите тази игра, много бързо и лесно ще се научите да записвате произведенията на всички двуцифрени, трицифрени, четирицифрени и петцифрени числа направо в един ред, без да умножавате цифрите на множителите", казва Илия Петров.

От раздела "Действие деление. Таблица за деление от 1 до 9" всеки може да се научи да решава бързо уравнения с неизвестни и да дели, без да знае делимото и делителя.

"Илия Петров е реализатор на оригинална и неповторима идея за нов начин на смятане. Книгата съдържа разработки, които са предизвикали жив интерес сред посетителите на световните изложения в Европа, Азия и Америка. Българската идея, идеята на Илия Петров "Ново смятане", е смятането на XXI век. То е нов език, напълно съзвучен с потребностите на века на информатиката", категоричен е председателят на Съюза на учените в България - клон Плевен, доц. Атанас Кирилов.

 

 

Цените на хранителните стоки скачат, оборотите на магазините се свиват

 

Традиционно за есента поскъпват зеленчуцитеПоля ТОМОВА

Поредна седмица статистиката отчита ръст при цените на хранителните продукти. Традиционно за есента поскъпват плодовете и зеленчуците. По-скъпо се продават краставиците, доматите, зелето. Цените са нагоре и при чушките, зеления фасул и картофите. Малко по-евтино се предлагат ябълките и лимоните. Олиото и захарта също отчитат увеличение на цените. По-скъпи са и брашното, кашкавалът и сиренето. Засега цената си запазва пилешкото месо.

В големите хипермаркети отчитат по-ниски обороти в сравнение със същия период на миналата година. След като излезе наяве измамата с продуктите "Стара планина", хората отново се връщат към по-евтините колбаси и кайма, са наблюденията на търговците. "Сега се пазарува по-малко и по-евтина стока. Ако преди година и половина например купувач си е тръгвал от магазина с близо 2 кг месо, сега то е едва половинка", твърдят продавачите. Все повече са хората, които са склонни да обикалят цял ден и да чакат промоцията в по-големите магазини, отколкото да пазаруват набързо в най-близкия супермаркет. "Ако имаш време и търпение да обикалят, можеш да спестиш до към 10 - 15 лв. от покупки. Все повече са хората, и то не само пенсионери, които изчакват промоциите на деня - от мляко до месо, и пазаруват по-изгодно", твърдят търговците. Засега те отчитат, че българинът се лишава най-вече от месо, но пък за сметка на това купува все повече плодове и зеленчуци. Трационно високо остава и търсенето на хлебни и тестени изделия. По-голямо раздвижване търговците очакват покрай Коледните празници. Тогава нашенецът отвързва кесията.

 

 

Бюрото по труда плаща 6 месеца за стаж на безработни младежи

 

Ралица ИВАНОВА

Изключително голям интерес се очаква от работодателите от частния сектор към схемата "Ново начало - от образование към заетост" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), прогнозира Илиана Андреева, началник-отдел "Активна политика на пазара на труда" към Бюрото по труда в Плевен. Схемата, която стартира от началото на октомври, е за стажуване на младежи в частния сектор, което е с продължителност 6 месеца.

Предоставянето на средствата за финансиране на заетостта на наетите по проекта лица ще се извършва въз основа на сключен между работодателя и бюрата по труда договор. От бюджета на проекта на работодателя за времето на стажуването на всеки нает младеж се предоставят средства за осигуряването на заетост в размер на 300 лв. месечно плюс осигуровките. Предвидено е и месечно възнаграждение в размер на половината от стойността на минималната работна заплата за всеки наставник на стажант по схемата, определен от работодателя.

Приоритетно в дейностите по проекта се включват безработни младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, завършили средно или висше образование (дипломирани), без трудов стаж по специалността.

Работодателят може да наема безработно лице на длъжност за изпълнение на дейности само по придобитата от него специалност, в съответствие със заявеното от работодателя работно място и посочената от него специалност. Работодателят трябва да осигури и наставник за 6-месечния период на стажуването.

Запазва се големият интерес на работещите към обучение по схема "Аз мога" по ОП 'Развитие на човешките ресурси". Само за един месец в Бюрото по труда в Плевен са приети 867 заявления за обучение, от които 356 за професионално обучение и 511 за ключови компетентности.

Схемата е отворена за кандидатстване за наети по трудово правоотношение и самонаети лица. Вместо да разработват проектни предложения за съфинансиране на обучения по ОПРЧР, фирмите могат директно да получат подкрепа за обучения на своите служители под формата на ваучери.

Обученията ще се извършат от обучителна организация по избор, от посочените на електронната страница на Агенцията по заетостта списъци с доставчици на обучителни услуги. Обученията за придобиване на професионална квалификация трябва да са по професия, която е част от списъка на професиите за професионално образование и обучение, който можe да бъде видян на адрес: www.navet.government.bg.

В частта за ключови компетентности може да се избере курс по една от следните: чуждоезиково обучение, обучение по компютърна грамотност, обучения, свързани с ефективната комуникация, работата в екип, управлението на времето и проектите, лидерството и управлението на конфликти.

 

ПОПИТАЙ ЛЕКАРЯ

 

Физиотерапията подпомага традиционната медицина

 

Как се прилага физиотерапията при хронични заболявания в гърлото?

Никола Петров, 63 г.

 

Д-р Ели КИЧУКОВА, физиотерапевт, консултант в клиника "Св. Параскева"

Едни от най-честите УНГ-страдания, които през есенно-зимния сезон се обострят, са хроничният тонзилит и хроничният фарингит. При понижена обща имунобиологична съпротивляемост се понижава функционалната дейност на тонзилите, при което при и след боледуване от остър тонзилит патогенната микрофлора не се унищожава, а възниква бацилоносителство и хроничен тонзилит. Симптомите на заболяването са чести настинки, съпроводени с болки в гърлото, температура около 37 градуса, хронична умора и неприятна миризма в устата. Най-честите причини за развитието на хроничен фарингит са възпалителни процеси в съседни органи, битови и професионални вредности и други редки предразполагащи фактори. Оплакванията на пациентите са разнообразни, но най-честият симптом е дискомфорт в гърлото - с наличие на болка, усет за чуждо тяло в него. Клиничната картина се характеризира с дрезгав глас или загуба на гласа, кашлица сутрин със слузести, гнойни храчки. При катаралния ларингит е налице дифузно зачервяване на гръкляна, а при хипертрофичните форми има дифузна хиперплазия с ексудат, гласните връзки са задебелени и зачервени, на места с гнойно-слузен ексудат.

Лечението на хроничния тонзилит се провежда с физикални и хирургични средства. Основна задача във физиотерапията е подобряване на биологичната защита на организма и трофика на тонзилите, а така също в улесняване на механичното отделяне на гнойта и детритната материя. За целта се прилага облъчване на тонзилите с ултравиолетови лъчи, като общият брой на процедурите е 10 - 15. Започва се с една биодоза и се увеличава всеки път с половин биодоза. Много добри резултати дава едновременното прилагане на електрополе с ултравиолетови лъчи - 8 - 10 минути, плюс ултравиолетово облъчване.

В последните години при компенсирана и субкомпенсирана форма на хроничен тонзилит с успех се прилага ултразвук при честота 800 кHt. Озвучителят се поставя на шията на проекцията на тонзилите 3 - 8 минути при мощност 0,3 - 0,6 W/кв. см. Процедурите са 10. Същото лечение може да се повтори след един месец.

За лечение на хроничен ларингит обикновено се използват антибиотици, противоалергични и общо укрепващи средства.

Добре се отразява използването на физикални фактори - инхалационни курсове с алкален разтвор, както и облъчване с ултрачервени лъчи 5 - 10 минути или с лампа "Солукс" в продължение на 15 минути в областта на шията. Честотата и продължителността на терапията се определят от физиотерапевт.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

 

върни се в НАЧАЛО