БИЗНЕС


 

Мъдрят закон за затриване на фирми по нашенски

 

Вече няма да се минава по сегашния ред за обявяване в несъстоятелност

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Нова процедура за "оздравяване" на фирми замислят от икономическото министерство. Идеята била закъсалите дружества за се спасяват от фалит чрез... предварително намиране на купувач. Вече няма да се минава по сегашния ред за обявяване в несъстоятелност, а само под контрола на синдик ще се сдобиват с нов собственик. За целта трябва да е налице съгласие на кредиторите, а процедурата щяла да се извършва с "минималната намеса на съда".

С други думи горното, преведено на езика на нашенската действителност, означава, че ако имаш апетитна фирма в добър район и си закъсал финансово, което сега в кризата е валидно за почти 90 и кусур процента от бизнеса, може да се сговорят няколко "кредитори" с дебели вратове и голямо самочувствие и да ти спретнат номер. Може и заедно със синдика, съда и т. н. Пък ти си смучи палците и лей сълзи, че 10 - 15 години си стягал колана, строил си сгради, купувал си техника, наемал си хора, не си ходил на почивка, виждал си децата си само един ден в седмицата. В края на краищата, идва миг на възмездие, в който този, дето е точил ДДС-та, дето са му плащали в парламента да толерира разни лобита и дето е крал на поразия от държавата, ти чука на вратата и казва - аре, брато, вече аз съм собственик. И го прави съвсем законно, защото така са го измислили от Трайчотрайковото министерство. На това му казват смяна на собствеността по нашенски.

Но наивните замисли на авторите на подобен "проект" не стигат до тук. Новият собственик, т. е. купувачът, щял да продължи дейността на фирмата, да запази голяма част от персонала й и да изплати дълговете. Представете си само как елементарният брояч на пари от навъдилите се напоследък лихварски организации или пък добре облеченият чичко с костюм, който е свикнал само да раздава заповеди и на когото заради прякорите хората са забравили името, ще отиде да бачка и да спасява някаква си фирма. А на всичкото отгоре да мисли и за хората...

От министерството твърдят, че подобна процедура щяла да има положителен фискален и социален ефект. Или, с други думи, е важно само да се напълни бюджетът, а и без това оределите фирми да изчезнат. За някакъв социален ефект е направо смешно да се говори, защото ако не си наемал персонала, не си чел CV-та, не знаеш всеки по колко деца има и как връзва двата края, за този човек на новия работодател едва ли ще му пука. Така по територията на довчерашните фирми, където нещо се е произвеждало, работело или шавало, ще изникнат молове, складови площи, оказиони, всичко ще се продава по левче уж, ама не съвсем.

На това в икономическото министерство му казват "алтернативна процедура". И смятат да я закачат в Закона за малките и средните предприятия. На всичкото отгоре вече е обявена обществена поръчка за консултант, който да подготви промените.

А от съда кротко ще наблюдават отстрани и ще дозират "минималната си намеса" с готова тарифа, според всеки от случаите. Нищо чудно тези "промени", които идват да убият бизнеса, да минат през Народното събрание. Там и без това вече чакат настървени лобита и обмислят каква миза им приляга. Така де, защо толкова години да търкат парламентарните банки, щом не им плащат достатъчно...

 

 

Разпродажбата на Плама - на финала

 

Еми СТАЛЕВА

Публичната продажба на последното останало имущество на бившата рафинерия "Нова Плама" ще се извърши на 2 ноември т. г. Тогава са насрочени търгове, а потенциалните купувачи ще наддават за лек автомобил и движими вещи, собственост на плевенския нефтохим. Това съобщи пред журналисти съдия Силвия Кръстева, пресаташе на Окръжния съд в града.

На тезгяха отива автомобил с марка "Понтиак транспорт", който има начална цена от 1 600 лв. Движимите вещи, предимно оборудване, са от търговската база на дружеството в Кнежа, за тях е определена начална цена 552 лв. Огледите могат да бъдат извършвани всеки работен ден до 29 октомври т. г. от 11,00 до 15,00 часа. Желаещите трябва да направят предварителна заявка в канцеларията на синдиците или на телефон - 0888/349 471, уточниха от съда.

Търгът за оборудването ще се проведе на 2 ноември т. г. от 12,00 до 12,30 часа, а за "Понтиак"-а - същия ден от 13,00 до 13,30 часа в административната сграда на "Нова Плама" в индустриалната зона.

Ако продажбата бъде извършена, от съда трябва да издадат постановление за възлагане, после да се изчака и срокът за евентуално обжалване на сделката. Едва след това ще се пристъпи към изготвяне на частична сметка за разпределение на средствата. При положение, че сметката не бъде обжалвана, то съдът трябва да я одобри, обясни съдия Кръстева.

По процедура едва тогава се пристъпва към насрочване и провеждане на заключително събрание на кредиторите, приключва производството по несъстоятелност и се разпределят сумите от продажбите между кредиторите. Ако на 2 ноември т. г. последните движими вещи на рафинерията бъдат продадени, то делото "Нова Плама" окончателно отива в архива, уточниха от съда.

 

 

И лицензираните фирми в горите газят закона

 

Бракониери масово секат с бензиномоторни китайски триони

 

Тенденция е незаконно изсечената дървесина да се извозва с каруци, сн. архивРалица ПЕТРОВА

Въпреки че с направените изменения и допълнения на Закона за горите бяха въведени изисквания добивът на дървесина от всички гори да се извършва от лицензирани фирми, с изключение на собствените, много от тези фирми не са изрядни при извършването на сечта. Това е констатация от доклада на инж. Павли Богдански, директор на Регионалната дирекция по горите (РДГ) - Ловеч. Той бе в Плевен на Заседание на Консултативния съвет по охрана на горите, дивеча и рибата и представи данни за периода 1 януари - 30 септември 2010 г.

Цифрите обаче сочат, че наложените глоби на фирми, работещи в горите, са в размер на едва 400 лв. за съставени три актови преписки, като две от тях са за нарушения не при сечта и добива на дървесина, а са на фирми, осъществяващи преработка и търговия с дървесина.

По думите на Павли Богдански това се дължи на факта, че част от лицензираните фирми, особено извършващите добив на дървесина в частни гори, използват работна ръка, наета с устна уговорка, без трудови договори. При залавяне на място нарушителите не се идентифицират като работници на фирмите, а като физически лица. По този начин голяма част от установените нарушения и престъпления в горите не се водят като извършени от фирми, а от отделни граждански лица. Най често техниката, с която работниците извършват нарушенията (камиони, резачки и др.), е собственост на фирмата и в повечето случаи въобще не е регистрирана. По този начин спрямо тях като чужда собственост не може да се приложат наказателни санкции, като конфискация на вещи, послужили при извършване на правонарушенията, казва Богдански.

Друга опасно засилваща се напоследък тенденция според шефа на РДГ е увеличаването на незаконната сеч и извозването на незаконно отсечената дървесина с каруци. "Фактите от 2009 г. и особено от 2010 г. показаха, че подценяването на този вид нарушения може да създаде опасни за обществото прецеденти и тенденции. В подкрепа на това са почти излезлите извън контрол масови незаконни сечи в землищeто на с. Асеновци, община Левски", констатира Богдански. Други землища с по-голяма концентрация на нарушения на територият на Държавно горско стопанство - Плевен, са селата Вълчитрън, Петърница, Търнене, Дисевица и населените места в района на община Червен бряг - селата Рупци, Горник и Реселец. Голяма част от нарушителите са залавяни многократно, но поради малкото количество на еднократно превозваната дървесина - в рамките на 1 - 5 куб. м дърва за огрев, те се третират като правонарушители с ниска степен на обществена опасност. "През последните две години тези нарушения в някои райони добиха добре организиран характер. Обособяват се групи от 10 -15 каруци с по 15 - 20 нарушители. Те извършват на ден по няколко курса. Повишаването на интензивността на извършваните нарушения е свързано основно с навлизането на пазара на евтини бензиномоторни триони китайско производство", твърди Павли Богдански. Много често при такива групи се залавяли и резачки със заличени фабрични номера.

 

 

Blizoо откри нов магазин в Плевен

 

Адресът е ул. Васил Левски 174, сн. blizooАни ПАВЛОВА

Нов магазин на телеком оператора blizoo бе открит през седмицата на булевард "Васил Левски" 174 в Плевен. Магазинът е разположен на търговска площ от 35 кв. м, разполага с две гишета за обслужване на клиенти и разкрива 3 нови работни места в компанията.

"Магазинът отваря врати с изцяло подновен blizoo дизайн и е поредният ни търговски обект в град Плевен. Надяваме се, че с този нов магазин и с новите пакетни услуги, с по-качествено съдържание, по-бърз Интернет и по-конкурентни цени ще можем да отговорим на очакванията на клиентите ни", каза на откриването на магазина Веселин Лалов, Регионален мениджър на blizoo за Плевен. Наскоро операторът представи изцяло обновеното си портфолио със самостоятелни и пакетни услуги, които изцяло заменят досегашните. Така офертите към клиентите на blizoo се уеднаквяват като качество и цени.

Основният пакет Екстра с 80 програми цифрова тв, 24 Mbps Интернет, телефонна услуга без месечна такса и бонус от 50 национални минути ще бъде на цената от 30 лв. Така абонатите ще получат повече програми от тези, които са гледали до момента, и два пъти по-бърз Интернет, а таксата остава непроменена. За същия пакет, но с 12 Mbps Интернет абонатите ще заплащат 25 лв. месечна такса. Тройният пакет за по-взискателните потребители е с до 130 програми, включително 3 HD канала, 24 Mbps и телефон с 200 безплатни минути към всички фиксирани мрежи в страната и ще бъде достъпен на цената от 40 лв. Blizoo е подготвил и пакет Премиум+ с до 130 канала, 3 HD канала за 6 месеца и безплатен HBO, телефон с 300 безплатни минути и свръх бързия 50 Mbps Интернет за 50 лв. абонаментна месечна такса.

Като водещ кабелен и цифров тв оператор, blizoo продължава да предлага и цифрова телевизия като самостоятелна услуга с 40, 80 и 130 програми, на цена от съответно 10, 20 и 25 лв. Най-богатият пакет с HD телевизия в България вече ще се предлага на клиентите срещу много изгодната месечна такса от 15 лв. Много скоро в HD пакета ще бъде включен и новият Penthouse HD - еротичен канал с естетско съдържание за възрастни, а blizoo ще бъде единственият оператор в региона, който ще го разпространява.

Всички предложения са достъпни с безплатно оборудване и инсталация, както и с безплатен телефонен апарат, а цената на услугата ще се запази гарантирано без промяна за срок от 18 месеца.

 

 

Махат винетките, плащаме на километър

 

Мила СТАНЕВА

Винетките, във вида в който ги познаваме, отиват в историята, ако Министерският съвет одобри, а парламентът приеме изграждането на нова система за събиране на такси по пътищата на километър. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи пред медиите, че се очаква проектът да бъде внесен в Министерския съвет.

По думите на министъра идеята била "тези, които карат малко, да плащат малко, а тези, които изминават много километри, да плащат повече". Предвижда се новата система да бъде въведена през 2014 г.

Ако се внасяме на километър обаче, т. е. магистралите ни станат платени, от Европейската комисия ще поискат да върнем европейските средства, вложени в пътищата. Министър Плевнелиев разкри, че системата ще включва т. нар. електронни винетки и наблюдение на трафика през GPS устройства. Той успокои, че въвеждането на новата система няма да струва по-скъпо на гражданите.

"Електронните тол-системи са много по-гъвкави. Те дават много по-голяма добавена стойност за държавите, има по-сериозен контрол и преди всичко се помага на хората. За тях няма да има разлика", коментира министърът.

 

върни се в НАЧАЛО