ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Любомир Петков:

 

На конгреса на БСП надделя здравият разум за обединение и консолидация

 

В Плевен битката на местните избори е за истината, смята левият лидер

 

Любомир ПетковИнтервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, как оценявате проведеното миналата събота заседание на 47 конгрес на БСП?

- Позитивното послание от конгреса е обединяването и консолидацията в изпълнение на целите, които си поставяме за предстоящите местни и президентски избори. Проблемът обаче е, че процесите в БСП, които в последните години далеч не са позитивни, не ни позволяват просто ей така да плеснем с ръце и да се прегърнем и да почнем да се готвим за местните избори. Защото има натрупани проблеми, които са системни и които не могат да бъдат преодолени с едно голо желание за обединение и консолидация. Иначе на мен ми прави добро впечатление фактът, че у делегатите на конгреса надделява здравият разум и грижата за партията, мотивацията в следващите избори БСП да даде максимума от себе си.

Плевенските делегати на конгреса демонстрираха самочувствие и добро настроение, сн. авторът- Това обединение обаче не е ли твърде привидно и изкуствено, не е ли по-скоро затаяване на противоречията от страна на различно мислещите хора и групи в партията, за да не бъдат обвинени за едни евентуално недобри резултати от изборите?

- Здравият разум и разбирането, че оттук нататък вече сме в динамиката на предизборния процес, всъщност е мотивът този конгрес да протече някак семпло и встрани от острите проблеми на партията. Аз продължавам да смятам, че след разгромната загуба през миналата година партията трябваше да намери сили в себе си да предизвика някакво радикално действие, което да бъде разбрано от обществото. Не крия, че веднага след изборите не бях привърженик на това да се тръгва към търсене на виновници, към персонално посочване, но тогава, когато процесите на драматичен спад на доверието продължиха в следващите месеци след изборите, в някакъв аспект промених мнението си. БСП трябваше да покаже пред обществото, че има ресурс да изчиства грешките, които се натрупаха в управленския мандат. Това обаче не се случи и видимо вече е твърде късно да се случи. Според мен БСП продължава да има два ключови проблема. Тя няма проблем с излъчването на алтернативни политики, а с носителите на тези политики. Има сериозен проблем и с начина, по който функционира. И това не са проблеми, които са се зародили след парламентарните избори, те течаха по време на целия управленски мандат.

- Като говорите за политики - на конгреса бе приета програмата 2020, но се чуха упреци от делегати, че партията се занимава с визията за страната след 10 години, а като че ли няма ясна представа какво ще прави догодина?

- Всъщност това е едно потвърждение на моята теза, че системните проблеми, с които БСП като че ли почва да свиква и да живее с тях, стоят встрани от дневния ред, обаче продължават да тежат на представянето й в обществото. Това, че правим дългосрочна визия за развитието на социалната държава, само по себе си не е лошо, но ако използваме един такъв стратегически документ за подмяна на дневния ред на партията, е някакси несъстоятелно. Защото се оказва, че БСП няма ресурс да издигне кандидати в общински центрове, както се случи на частичните избори на немалко места. Причината е, че кадровата политика на партията в продължение на няколко години, именно в рамките на управленския мандат, беше с подменени принципи, водещите принципи бяха и продължават да бъдат посредственост и лоялност. Утвърди се практиката на т. нар. социалисти на свободна практика - хора, които се занимават преди всичко със себе си, след това биват теслемени на различни постове. Естествено е тогава, когато има подмяна на принципите и когато кадровата политика се движи в някакви много странни параметри, ние да стигаме дотам, че когато дойдат решителните моменти за предизборна кампания да нямаме фигури, които да покажем. Второ - начина на функциониране център - периферия. Няма как с едно изнесено заседание на изпълнителното бюро в съответния регион да бъдат решени проблемите на функционирането на партията, няма как да бъде преодоляно схващането, че центърът диктува стратегията и когато има успехи те се дължат на центъра, а когато има неуспехи, те се дължат на местните структури. Няма как да преодолеем проблемите с функционирането на партията, когато има "ние - центърът" и "вие - периферията". И това са процеси, които са наслоявани във времето и които продължават да пречат.

- Според вас какво ще има основно значение за местните избори - националната политика на БСП или състоянието на местните организации?

- Президентските и местните избори са част от един общ процес и няма как да бъдат разделени, още повече, че най-вероятно ще бъдат в един ден. Няма как само с усилията на местните структури, насочени към местните избори, ние да спечелим и президентските, каквато ни е целта. Няма как да бъдат постигнати видими резултати по места тогава, когато общият рейтинг на партията и визията за нейните възможности да управлява са сведени до твърде ниски нива. По-скоро това, което е преимущество и сила на БСП, е, че продължава да бъде все пак най-организираната и най-добре структурирана като местни организации и като покритие партия. Усилията на местните организации във всяко населено място могат да извлекат (т. е. да се случи обратният процес) общия рейтинг на партията от ниските позиции, на които се намира - с упорита работа, с честно отношение към местните проблеми и със сериозни кандидати в кампанията.

- На какъв етап от подготовката за местните избори е плевенската организация на БСП?

- Всъщност решенията на конгреса, които са свързани с хода на подготовката на местните и президентските избори, почти в пълна степен повтарят решенията, които плевенската организация взе на своята последна конференция преди три месеца. Проблемът е, че активностите на една местна организация, било то голяма и влиятелна като плевенската, няма как да се случват извън общия контекст на динамиката на процесите вътре в партията. Ние до тези решения и до този начин на работа, който е необходим за партията в следващия период до местните избори, сме стигнали преди няколко месеца, партията стига днес. Оттук нататък всичко е ясно като етапи и като ходове в подготовката. До Нова година трябва да са ясни процедурата за оценка на досегашното ни присъствие в местната власт и начинът на издигане на новите кандидати, структурирането на предизборния щаб. Следва изготвянето на нашата предизборна платформа, отчитане на резултатите от работата в местната власт и номинирането на кандидатите. Месец май, най-късно юни, трябва да бъдем готови с формулата за участие в местните избори и с имената на кандидатите.

- Възможно ли е кандидатът на БСП за кмет на Плевен да е с инициали Л. П.?

- Аз не бих изключил тази възможност, но не бих я потвърдил днес. За мен участието в политиката не е въпрос на кариерно развитие и на утвърждаване в обществото. Моите лични приоритети са съвсем други - да живея нормално и да мога да давам перспективи на семейството си. И не свързвам тези лични приоритети с политиката. Политиката за мен е преди всичко отговорност. Ако трябва да се поеме тази отговорност в един нелек момент за партията и най-вече за нашата партийна организация, аз ще си нося отговорността, ще си нося и последиците.

Но това не означава, че нямаме алтернатива, че нямаме и други ходове и възможности за местните избори. Имаме ги и трябва много внимателно и аргументирано да предложим нашата бъдеща кандидатура за кмет на общината. Тя преди всичко трябва да отговаря на очакванията на хората, а не на нашите собствени или на очакванията на ръководните партийни органи. А в Плевен битката е на първо място за истината. Защото 12 години имахме едно управление, което сритваше истината и лансираше и хранеше обществото само със своята истина за успехите, които са най-меко казано спорни - истина, която в повечето случаи няма нищо общо с дневния ред и проблемите на нашите съграждани.

 

 

Пробно

 

24-ма от Гривица се преброили по интернет

 

Ралица ПЕТРОВА

7 176 човека в Плевен и 1 682-ма в с. Гривица са преброени в периода 1 - 14 септември 2010 г. по електронен път и чрез анкетьори. Това показват резултатите от пробното преброяване, което се проведе в три областни града - Плевен (ж. к. "Сторгозия"), В. Търново, Стара Загора и град Дебелец, с. Гривица (Плевенско) и селата Габарево и Копринка (Старозагорско). Целта на пробното преброяване, преди същинското през 2011 г., бе да се тества разработеният инструментариум, самата организация, както и да се получи предварителна представа за броя на лицата, които ще използват възможностите на интернет за попълване на електронен формуляр.

Статистиката за Плевен сочи, че са преброени 532 сгради, 3 399 жилища и 2 776 домакинства, като общо хората са 7 176 . От тях мъжете са 3 486, а жените - 3 690. Отказалите да се преброят са 33-ма - те не са искали да си посочват ЕГН-то.

За с. Гривица са преброени 772 сгради, 789 жилища и 707 домакинства - общо 1 682-ма човека. Мъже - 840, жени - 842. Отказали няма.

По електронен път в Плевен са се преброили 113 човека, показват още данните. Любопитното е, че 24 жители на село Гривица също са използвали глобалната мрежа. От тях 10 са мъже, а 14 - жени.

Общите резултати за седемте населени места сочат, че населението до 18 г. е 15,5 % от общо преброените. От 18 до 64 г. са 65,6%. Над 65 г. са 19 на сто. Жените са 52%, мъжете са 48%.

 

 

Източване

 

Съветниците днес решават откъде ще режат парите за автогарата

 

На извънредна сесия днес, 22 октомври, общинските съветници трябва да решат от кои пера на и без това продънения бюджет трябва да отрежат над два милиона лева, за да си откупят отново плевенската автогара. Както "BG Север" писа, до абсурда общината във време на криза да хвърля милиони за своя собственост се стигна след безцеремонното източване и в крайна сметка фалиране на "Атобусни превози", виновни за което са директорът на фирмата Иван Стефанов и кметът Найден Зеленогорски.

След като градоначалникът бе упълномощен от послушното му мнозинство да наддава на обявения търг за автогарата, общината спечели със сумата от 3 119 500 лева. Тъй като преди време общината придоби половината от запорирания имот за 600 000 лв., сега част от тази сума е приспадната и остават за внасяне 2 131 905 лв., които не са предвидени в бюджета и трябва да бъдат откъснати от други дейности. Точно от кои не е ясно от материалите, които са раздадени на съветниците предварително. Предложението е внесено в деловодството на общинския съвет на 19 октомври от ВрИД кмет Николай Якимов. Същия ден Найден Зеленогорски даваше пресконференции в столицата в качеството му на зам.-председател на СДС.

Агонията на общинската фирма "Автобусни превози" започва през 2004 г., когато са закупени на лизинг 15 автобуса "Исузу" от столичната фирма "Соф Ко". През 2007 г. плевенското дружество спира да изплаща вноските и лизингодателят завежда дела, наложена е възбрана върху имуществото на "Автобусни превози", в т. ч. и на автогарата. Въпреки това по предложение на Зеленогорски през февруари т. г. местният парламент решава общината да купи половината от автогарата, като учредява право на ползване на другата половина и я предоставя за стопанисване от "Жилфонд". Съдия-изпълнител обявява търг за терена и сградата, който общината обжалва и печели делото в Окръжен съд. В крайна сметка през септември т. г. Апелативният съд отменя решението на окръжния и е обявен втори търг, който общината печели със сумата от 3 119 500 лв. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО