ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Вълна от музика за юбилея на НУИ Панайот Пипков

 

Нина Николина, млади и "стари" кадри на школото заедно на сцената

 

Нина Николина в компанията на бивши съученици, сн. "BG Север"Вяра ЦЕНОВА

С поредица от концерти Музикалното училище в Плевен насити седмицата по повод своя 50-годишен юбилей. Първият, който беше под наслов "Балкан дръм диалог", се състоя в събота в зала "Божко Шойков" на НУИ "Панайот Пипков" в Плевен. Участие в него взеха перкусионните ансамбли, съставени от ученици "Сплеш" от Тимишоара (Румъния) и плевенския "Акцент". Румънският ансамбъл е основан от Алина Жумуга, преподавател по ударни инструменти в Националното училище по изкуства "Йон Виду" в Тимишоара. "Сплеш" многократно е награждаван на национални конкурси и редовно участва в европейски фестивали. Пред плевенската публика прозвучаха премиерите на две български произведения - "Посвещение" на Любомир Денев и "Акварел с палки" от Румен Бальозов, както и пиеси на български и американски композитори - Румен Бальозов, Любомир Денев, А. Фол, С. Райх, М. Форд, Дж. Спиърс, Дж. Кейдж, и игровите пиеси "Кобра" от Дж. Зорн с гейм-мастър Джефри Дийн. На следващия ден със същата програма двата състава участваха в заключителния концерт на Седмицата на американо-българската музика, която се провежда традиционно у нас от 1998 г. насам. Изявата беше в първо студио на Българското национално радио.

Нина Николина беше сред участниците в кулминационния концерт на училището, който се проведе в сряда в зала "Катя Попова". Той беше последен от програмата "Стипендия за таланти", като четирима възпитаници на артистичното школо получиха отличия от фонда, акумулиран от Браншовата бизнес камара и община Плевен. Това са: Николай Иванов - ударни инструменти, Лия Петрова - цигулка, Владимир Попов - пиано и Мануела Георгиева - пиано.

Под шапката на камерен оркестър "Студио Примо" - инициатор на концертите, се събраха част от "старите муцуни" на НУИ, които направиха своя подарък за днешните таланти и старите си фенове. Различни поколения от най-добрите цигулари - Яна Дешкова, Владимир Станушев, Ивайло Дешков, Цветомир Цанков, Гергана Петрова пристигнаха от Дания, Германия, Испания специално за събитието. Някои от "ветераните" са част от първия камерен оркестър на плевенското музикално училище, създаден от дългогодишния му директор Божко Шойков. Днес те активно концертират в национални и европейски оркестри.

Друга изненада в концерта бяха някои "архивирали" вече инструментите си музиканти - бивши "народняци" и днешни джазмени, които застанаха зад пулта в класическа програма. Солисти в програмата на концерта бяха някои от младите музиканти на училището, отличени със "Стипендия за таланти", а други от тях влязоха в самия оркестър, дирижиран от Пламен Марков.

За четвъртък, след редакционното приключване на броя, бе предвиден концерт на цигуларя Цветомир Цанков и пианиста Марин Петров с произведения на Бетовен, Бах, Паганини и Крайслер в Регионалния исторически музей.

 

 

Дует Glass Duo гостува на ХГ "Илия Бешков"

 

Инструментът се състои от 54 чашиНа 31 октомври музикантите от полския дует Glass Duo ще изнесат концерт в ХГ "Илия Бешков" в Плевен, съобщават от галерията.

Дуетът изпълнява концерти с класически и развлекателен характер. Инструментът, който се състои от 54 чаши, разполага с четири и половина октави и е един от най-големите в света. Дуетът изнася предпремиерни изпълнения на творби, написани специално за него. Участва в музикални фестивали, телевизионни продукции, има самостоятелни изпълнения, както и в съпровод на оркестри. Музикантите работят с изтъкнати композитори (Збигнев Прайснер) и оркестри (Националната филхармония във Варшава), правят записи за радиото и телевизията. "BG Север"

 

 

БСП обявява конкурс за студентски стипендии

 

Националният съвет на БСП обявява конкурс за 5 студентски стипендии за учебната 2010/2011 г., 5 поощрителни награди и една стипендия на името на Стефан Продев, давана от вестник "Дума" за есе с ярък публицистичен характер. Конкурсният изпит е анонимен и се състои в разработка на есе на тема, която ще бъде зададена в деня на конкурса в една от следните области: евроинтеграция, реализация на младите хора, политиката на БСП, информационното общество.

Изпитът ще се проведе на 5 ноември 2010 г. (петък) от 10,00 ч. в сградата на НС на БСП на ул."Позитано" 20 в столицата.

Могат да участват български студенти на възраст до 35 г. от всички висши училища и специалности, редовна форма на обучение, както и обучаващи се по магистърски и докторантски програми.

Необходимите документи са автобиография, уверение, удостоверяващо курса на обучение и специалността. Документите се изпращат на адрес: София 1000, ул."Позитано" 20, НС на БСП, за конкурса за студентски стипендии. Крайният срок за подаване на документите и заявките за участие е 29 октомври 2010 г. (за пощенски пратки важи датата на клеймото). "BG Север"

 

 

МУ домакинства на конференция

 

За осми пореден път Медицинският университет в Плевен е домакин на традиционната международна конференция за студенти и млади лекари, която ще приключи утре (23 окотмври). Над 80 студенти - млади медици от Сърбия, Македония, Украйна, Румъния, България и Иран, участват във форума. Тази година сред интересните събития са демонстрации за действия при кризисни и спешни ситуации, представени от лекари от Австрия, членове на "Лекари без граници". Представители на УНИЦЕФ - България, участват за пръв път с пленарна лекция, посветена на детското здравеопазване. По повод обявяването на 2010-а за Година на белия дроб, доц. д-р Явор Иванов, началник Клиника по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ, изнесе презентация на тема "Сънна апнея". Специалисти от Медицински център "Клиничен институт за репродуктивна медицина" - гр. Плевен, представят новостите в репродуктивната медицина. Студентите дискутират темата за сексуалното и репродуктивно здраве със сексолога - д-р Румен Бостанджиев. "BG Север"

 

 

Успешно представяне на "Колорит" в Евора

 

Майя Ананиева (вляво) с възпитаниците си Ралица и Пламен, сн. личен архивОт Португалия се завърна творческият екип на арт школа "Колорит", след успешното си участие в XI международна среща на младежкото изкуство "Евора - 2010". 18-годишните Ралица Банкова и Пламен Дечев, заедно със своя артпедагог Майя Ананиева представиха България на арт форум в града-музей Евора. За творбите си, създадени по време на международния пленер, те бяха отличени с почетни дипломи. На тържественото откриване на международната среща на младежкото изкуство в ритуалната зала на общината в Евора бяха връчени наградите от конкурса за рисунка. Цвета Тодорова (7 г.) Ния Лакова (12 г.) станаха носители на най-високото отличие - златен медал. С дипломи за отлично представяне са отличени Александър Великов, Мирослав Вълчев, Ивана Цветкова, Венислав Ангелов и Йоанна Цекова. На ръководителя на школа "Колорит" Майя Ананиева бе връчен медал за принос към международния форум и проекта "Моята Родина - мястото, където живея". "BG Север"

 

 

Над 2 700 души отрязани от помощи за отопление

 

С около 1 000 по-малко в средата на октомври са подадените молби за помощи за отопление в сравнение с предходната година, съобщи Вацка Хорозова, шеф на регионалната дирекция "Социално подпомагане" - Плевен. Според нея обаче се очаква бум на молби в последните дни. Крайният срок е 31 октомври 2010 г. 10 927 са подадените молби за отопление за сезон 2010/2011. От тях 9 076 са за твърдо гориво в пари. За твърдо гориво в натура са подадени 1 034 молби. Изключително малко са тези за електроенергия - 614. За топлоенергия са 195, а за газ - 8. До момента са издадени 5 997 заповеди за отпускане на помощ. Отказите са 2 765, в голямата си част заради неспазване на условия от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.  "BG Север"

 

 

4 вокални групи от областта на "Листопад на спомените"

 

Вокални групи към читалищата в Никопол, Вълчиттрън, Катерица и Пордим представиха Плевенска област на ХVI фестивал "Листопад на спомените", който се проведе във Варна. В събитието в различните категории взеха участие над 180 колектива от областите Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, София, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище и Шумен.

За доброто си представяне участниците от Плевенско бяха наградени с грамоти.

Фондация "Листопад на спомените" отново издаде стихосбирка, в която са отпечатани най-добрите стихотворения, кандидатствали в конкурса за стихотворение. В сборника е отпечатано и стихотворението на Юлия Иванова "Вечност", посветено на събора "Авлига пее". "BG Север"

 

 

Затвор за кражба от дебитни карти

 

Присъда от половин година лишаване от свобода и глоба в полза на държавата за крадец на дебитна карта постанови Окръжният съд в Плевен.

34-годишният Илиян Тотев бе признат за виновен в това, че на 20 октомври м. г. откраднал от свой познат вещи на стойност 57 лева, а след това използвал дебитните му карти да тегли пари от банкомати. За деянието си обвиняемият бе осъден на 6 месеца затвор при първоначален строг режим и 150 лева глоба. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Магистрати коментираха, че напоследък зачестяват делата за кражби на банкови карти и ползването им без съгласието на титуляра. Само за седмица в Окръжния съд се гледат три подобни казуса.

Едното от делата е срещу Желязка А. от Левски, която е изтеглила 200 лева от чужда банкова карта. 53-годишна служителка в детска градина в Плевен пък си присвоила картата на своя колежка, от която откраднала 300 лева. Над 3 хил. лева от две дебитни карти си присвоила 45-годишната учителка Галя Н., ползвала картите на свои ученици, за да тегли от парите им, които идвали по програма на ДАМС за талантливи деца.

"BG Север"

 

 

Регионът гъмжи от бракониери на риба

 

Михаил МихайловМестното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) не може да се справи с бракониерите. Това призна Михаил Михайлов, началник на регионален център "Дунав" към агенцията.

По думите му Плевенска област е най-тежка - през нея минават около 100 км от р. Дунав, има три големи реки, 3 - 4 големи язовири, както и няколко по-малки. "Всичко е обрасло с бракониери. Техническата ни обезпеченост е изключително слаба. Звеното ни разполага с една счупена "Нива" и една лодка на р. Дунав. Ежедневно получавам сигнали. Пращам хората на едно място, после ми се обаждат за друго - ние не можем да реагираме", обясни Михайлов. Той допълни, че инспекторите са с работно време от 9 до 17,30 ч., а никой не лови риба тогава. Това налагало изготвянето на допълнителни графици.

"Сега се правят някои промени в Закона за рибарство и аквакултури. Увеличават се адмнинистративните наказания. Ние искаме и да се криминализират всички бракониеркси деяния", каза Михайлов.

По думите му на територията на Плевенска област има около 30 регистрирани производители на риба, но доста са и нелегалните.

Те не подлежат на техния контрол. "BG Север"

 

 

Повече безработни жени през септември

 

Повече жени са останали без препитание през септември, безработните дами са са 50,08% срещу 49,2 на сто мъже, сочат данните на Бюрото по труда в Плевен. От там отчитат 7,32 на сто безработица спрямо икономически активното население. Наблюдава се 0,72 пункта увеличение в сравнение със същия период на м. г., но като цяло от БТ отчитат намаляване на безработицата. Лек спад се наблюдава при безработните над 50 г., а броят на продължително безработните трайно нараства, като средният престой на пазара на труда е 9,6 месеца, според данните.

В професионалната структура през септември нараства делът на лицата без специалност - съответно намалява на работниците и специалистите. В образователната структура се наблюдава спад във всички образователни нива, като най-голям относителен дял имат лицата със средно образование, следвани от нискообразованите.

Формиращ местното търсене отново е неквалифицираният пазар, следван от висококвалифицирания, като нормално през септември нараства търсенето на педагогически персонал. "BG Север"