ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Гласената приватизация на ДКЦ-тата изправи на нокти плевенски лекари

 

Раздържавяването на центровете ще е в интерес на частните болници, казват те

 

Сградата на ДКЦ-2 е най-апетитната заради централното си местоположение, снимка Илиана ЦировскаВеселина ИЛИЕВА
Емилия КАРАБУЛЕВА

Процедура за приватизация чрез публичен търг на общинското участие в трите диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), Денталния център (бившата стоматология) и Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина, бе открита по време на августовската общинска сесия в Плевен. Предложението за раздържавяване на медицинските търговски дружества бе внесено от кмета Найден Зеленогорски. Първо то бе разгледано от постоянната комисия по "Икономика и туризъм", а после отиде за одобрение в местния парламент. Предложението бе прието без много раздумки и размисъл - какво ще се случи след тази приватизация в действителност? Как подобно действие ще се отрази върху здравната система в Плевен?

Така с 32 гласа "за", двама "против" и двама "въздържали се" процедурата за приватизация на медицинските центрове бе открита. Подкрепата си за продажбата на бившите поликлиники дадоха съветниците от коалиция "Заедно за община Плевен" (СДС, ДСБ, НДСВ, БЗНС и др.), "Атака", ГЕРБ и "Солидарност". Против бяха независимият Валерий Ангелов и Иван Дачев (БСП), въздържаха се Дамяна Христова и Пенчо Карагьозов (БСП). От сесията отсъстваха или негласуваха 15 старейшини.

Независимият общински съветник Валерий Ангелов обясни своя отрицателен вот с опасения за бъдещи сътресения в здравната система на Плевен. "Оттук нататък може да бъде изготвен правен анализ, да се извърши оценка от лицензиран оценител, така до Нова година кметът Найден Зеленогорски, подкрепен от мнозинството, най-вероятно ще обяви медицинските центрове за приватизация", коментира съветникът. Според него твърденията на градоначалника, че лекарите могат да си купят дружествата под формата на акционерно участие, не са състоятелни. Оценката само на едно от ДКЦ-тата била минимум 10 млн. лв., а в договора се предвиждала клауза медицинските центрове да запазят функциите си поне за 5 години. "От приватизацията сериозно ощетени ще бъдат джипитата, които няма да плащат за наем по 20 лв., както беше досега, а много повече", заяви Валерий Ангелов. Според него има много голяма вероятност само по няколко етажа от сградите на ДКЦ-та да продължат да бъдат медицинска база, а останалите да се използват за други цели. Независимият общински съветник смята, че с продажбата се цели да бъде вързан общинският бюджет, който сега е "на червено" с 2,5 млн. лв. Той също така се съмнява, че медицинските специалисти ще издържат на новите условия, и без това и сега част от услугите им се заплащат. Според Ангелов не се знае и какво ще стане с пациентите, какви цени ще се обявят и дали хората ще понесат финансово общинските задявки със здравето им. Местният парламентарист обяви още, че бъдещата приватизация на ДКЦ-та, макар и косвено, ще налее вода в мелницата на частните болници.

Лекарите от Второ ДКЦ са изключително притеснени за бъдещето на лечебното заведение след евентуалната му приватизация. За тях това не е нова тема, защото заради доброто местоположение на сградата и отличното състояние, в което се намира, апетити към нея е имало преди, ще има и за в бъдеще. Постоянно живеем в страх да не се случи тази приватизация и при нас, защото знаем какво стана в подобни случаи в другите градове, споделиха за "BG Север" те. И разказаха как наскоро в столицата имало приватизация на едно от ДКЦ-тата, но в договора за покупко-продажба не било упоменато да се запази предмета на дейност и всички лекари останали на улицата. Новият собственик на сградата решил, че за него е по-печелившо да завърти бизнес със спа процедури и масажи. "Колегите правиха стачки заедно с пациентите си, но абсолютно нищо не успяха да променят. За този случай доста се писа по нашите лекарски форуми и всички знаем за горчивия опит на софийските колеги", твърдят плевенските медици.

Те дадоха и аналогичен пример за приватизация на ДКЦ в Троян. Там още в началото на здравната реформа построили нова сграда, за да бъде именно ДКЦ. Но наскоро я купили двама братя, които запазили предмета на дейност, но пък вдигнали наемите на джипитата тройно. Преди плащали по 100 лв., а след като влезли във владение новите собственици - по 300. Новите условия се оказали непосилни за лекарите и доста от тях се отказали.

Според джипитата най-потърпевши ще са пациентите, снимка "BG Север""Не знаем защо у нас се създаде една илюзорна представа, че едва ли не ние сме най-богати в съсловието, цитира се, че получаваме баснословни суми, но всъщност след като ги разпределим за персонал, наеми, консумативи, компютърни програми и други, едва скърпваме положението", оплакаха се общопрактикуващите лекари.

Като позитивен пример те посочиха приватизацията във Велико Търново. Там кметът, може би защото той самият е лекар, проявил солидарност с колегите си и им дал възможност да си закупят кабинетите. Те теглили кредити, купили ги и ги ремонтирали.

Лекарите от Второ ДКЦ са убедени, че след приватизацията лечебното заведение няма да запази дейността си. Според медиците замисълът на общината цели облагодетелстване на вече съществуващите частни медицински центрове.

След приватизацията всички ще се пръснат по по-отдалечени и самостоятелни кабинети, което няма да бъде удобно както за тях, така и за пациентите, които в крайна сметка са най-потърпевши. "Ако например човекът отиде за преглед в кабинета, който е на другия край на Плевен, и медикът го прати на рентген в центъра, после трябва да се върне пак при лекаря, за да даде снимката. Ако той прецени, може да го прати на ортопед например, хайде пак на другия край на града, а ако се наложи да му издаде болничен, хайде пак при лекаря, и ще стане едно голямо ходене по мъките", прогнозират джипитата.

Още повече че ДКЦ-тата обслужват две трети от населението на Плевен, а очевадно е, че в последно време то вече застарява, трудно се предвижва и това ще е голямо усложнение за хората.

Ако приватизацията на ДКЦ-тата се приеме на общинска сесия, би трябвало на дебата да присъстват и лекари, и пациенти, а не само шефовете на центровете, убедени са медиците от поликлиниката до пощата. Те обвиниха шефката си Марияна Лазарова, че вместо да защитава интересите им и да ги брани, тя е едно абсолютно протеже на кмета Найден Зеленогорски, което безропотно приемало всяко негово решение. "Много пъти сме правили събрания за начина на организация на работа в заведението, за безумните сметки, които ни се начисляват, но всичко е оставало на хартия, твърдят те. Едно джипи например плащало по 35 лв. вода месечно, като същата сума се дължала и от сменника му. Т. е. се получава 70 лв. вода на кабинет, което е безумие. Имало е месеци, в които сме дължали по 50 лв. ток, кога и как можем да ги изразходим и ние не проумяваме. Всеки лекар в ДКЦ-то плаща и по 20 лв. месечно за охрана. Искали сме обяснение за това, надигали сме глас, но до там", оплакват се лекарите.

Дори разказаха, че преди време една докторка само защото публично критикувала начина на организация на работа в центъра, липсата на линейки - те пътували до пациентите си с таксита, липсата на дежурни лаборатории и т. н., от РЗОК й прекратили практиката. Мотивът на тогавашния шеф д-р Петър Керемедчиев бил, че говорила против здравната реформа. Неправомерно уволнената лекарка обаче потърсила правата си в съда и спечелила делото. Тогава писала и до Народното събрание, и до Министерството на здравеопазването, но оплакването й останало като глас в пустиня, защото по думите й Керемедчиев бил под протекцията на тогавашния син депутат Васил Василев. Въпреки че в спора излязла победител, докато възстанови правата си на общопрактикуващ лекар загубила голяма част от пациентите си.

Според медиците от ДКЦ - 2 да не случат на шеф не им е за пръв път. И предишният управител д-р Владислав Дамянов не бил стока. Искаше да правим ООД, събра от всички по някой лев, но после не му видяхме очите, жалват се те.

Управителят на Първо ДКЦ Любомир Тодоров отказа да коментира предстоящата приватизация с аргумента, че като собственик общината има право да прави с имуществото си каквото поиска. Все едно вие да продавате апартамента си и да ме питате дали да го направите, даде неподходящ пример той, защото един апартамент, който е частна персонална собственост не може да се сравнява с огромна сграда, в която се помещават над 50 лекарски кабинета, от които зависи здравето на един град.

Предполагам, че целта на общината с приватизацията на ДКЦ-тата е внасянето на свежи капитали, които да подпомогнат развитието на лечебните заведения, сподели д-р Венцислав Георгиев - шеф на Районния център по здравеопазване (РЦЗ). Според него прави впечатление едно по-добро състояние на частните лечебни центрове и смята, че приватизацията ще има положителен ефект. "Не съм много запознат, но според мен периодът, за който трябва да се запази предметът на дейност, е доста дълъг - около 10 - 15 години. Виждате колко бизнес сгради за офиси се направиха в Плевен и стоят празни. Така че ако някой бизнесмен си мисли, че ще закупи сграда на ДКЦ, която ще превърне в офиси, греши", твърди д-р Георгиев.

 

Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС:

 

Всичко трябва да е в полза на медиците и пациентите

 

Поля ТОМОВА

Това, което е ясно към момента, е, че общинският съвет е взел решение за откриване на процедура по приватизация на ДКЦ-тата, каза за "BG Север" д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) - Плевен. Според него разумното и правилното решение е при тези приватизационни сделки ползата да е за лекарите и колективите, които работят в съответните центрове. "Защото знаем от опит - опасността, която съществува от такива приватизации, е голяма. И то във връзка с това, че трябва да се запази дейността на тези заведения, и то за по-голям период от време. Иначе може да запази една част от дейността на ДКЦ, а другата собственикът да си я прави каквото реши. Това са апетитни хапки, особено Второ ДКЦ, което е в центъра на града, посещаемо и с голям обем дейност. По принцип законът дава възможност за такава приватизация. Друг е въпросът в каква степен и как тя ще бъде осъществена", категоричен е д-р Грозев.

БЛС като цяло не е против приватизацията на ДКЦ-тата, но когато тя е извършена по начин, който ще доведе до по-добро управление и по-добро обслужване на хората, смята д-р Венцислав Грозев.

 

 

 По-бързо, по-лесно

 

С новия НПК отлагането на дела ще отиде в историята

 

Полицаи и следователи ще се отърват от писането на доклади и справки

 

Колаж "BG Север"

Еми СТАЛЕВА

Безкрайното протакане на разследвания и съдебни дела срещу уличени в престъпления скоро ще бъде прекратено. Това предвиждат промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които ще бъдат готови в края на октомври т. г. В кампанията по изготвяне на проекта се включиха и плевенски магистрати. Многократно по семинари, на срещи с министри и депутати те представяха своята визия за усъвършенстване на наказателните закони.

Така, в крайна сметка, основните предложения за промени се въртят около проблема с постоянното отлагане на съдебни процеси. Затова магистратите съзряха известна доза екзотика в лансираната идея страната, която е отговорна за протакането, да бъде глобена от съда и да плати разноските на всички, които напразно са се разходили до залата. По такъв начин да се подхожда към обвиняемите и към редовно призованите свидетели, искат магистрати. Виновните за отлагането ще трябва да възстановят разноските на експертите и свидетелите. Един изгубен ден в съда струва твърде скъпо, затова е справедливо тези хора да бъдат обезщетени, коментират от кулоарите на съда. Оттам предлагат още при заболяване на адвоката на обвиняемия да му се назначава служебен защитник, за да не се стига до протакане. В момента отсъствието на защитника на обвиняемия почти винаги води до отлагане на делото. Нещо повече, това се превърна в масова практика за отърваване от примката на правосъдието. Обикновено фактите по делото се размиват във времето, а някои от свидетелите "размислят" над първоначалните си показания, коментират магистрати.

Друго, също така важно предложение, е по повод данните, събирани със специални разузнавателни средства. Информацията, извлечена с бръмбари преди началото на разследването или още преди образуване на наказателното производство, да може да се ползва като доказателство в съда, искат магистратите. В идеите за промени е вписано още записите от специалните разузнавателни средства, приложени към едно дело, да могат да се ползват и по друго.

С новите промени в НПК, магистратите се надяват да се премахне бумащината, непрекъснатото писане на доклади и справки. Това ще стане чрез опростяване на комуникацията между разследващите полицаи и следователи, както и с прокурорите. Последните често се разкъсват между пледоариите по съдебните зали и работата с полицаи, които пък са длъжни да докладват всичко на обвинителите. Затова промените в НПК предвиждат екипният принцип да се съхрани само при тежките дела, но не и при леките.

"Изразявали сме неколкократно подкрепата си за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс. Съобразяваме цялостната си работа с изискванията, поставени към съдебната ни система в доклада на Европейската комисия", заяви съдия Силвия Кръстева, зам.-председател на Окръжния съд в Плевен.

Срокът за представяне на предложения за промени в НПК изтече на 7 септември т. г. Магистратският съвет, в който участват трима съдии, трима прокурори и следовател, ще ги обобщи и ще ги представи на работна група от опитни юристи, експерти, представители на неправителствени правни организации и преподаватели. След изготвянето на пакета от промени в края на октомври т. г. те ще бъдат внесени за обсъждане и одобрение в Министерския съвет.