КОНФЛИКТИ


 

Цветан Цветанов хвърли в паника полицаи и журналисти в Плевен

 

Зам.-кметът на Долна Митрополия Бахри Беркер засега още е в ареста

 

Бахри Беркер, снимка Интернет 

Поля ТОМОВА

Няколко часа объркване и хаос изправиха на нокти плевенската полиция и местните журналисти на 11 септември. В следобедните часове информационните агенции цитираха изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, според което е задържан кметът на с. Крушовене, община Долна Митрополия, заради близо 2 млн. евро неплатени данъци в Германия. Искането за арест идвало от Франкфурт. От плевенската полиция веднага звъннали на кмета на Крушовене Костадин Дюлгеров. Вместо в ареста обаче той се оказал в Шипково с хора на пенсионерките. По-късно агенциите "се поправиха" и обявиха, че задържаният е "зам.-кмет на село Крушовене", какъвто естествено населеното място изобщо няма. След няколко часа стана ясно, че арестуваният наистина е зам.-кмет, но на община Долна Митрополия и името му е Бахри Беркер. Той имал неплатени данъци към Германия за близо 2 млн. евро за осигуровки и други налози за периода 2001 - 2003 г. Човекът сам отишъл в полицията, след като чул новината от медиите за искания му арест.

Родителите и съпругата на Беркер, снимка авторътВъв вторник Софийският градски съд постанови Беркер да остане в ареста, тъй като имало опасност да се укрие от страх от голямата присъда, която предвижда германското законодателство за подобно престъпление. Беркер е обвинен, че в качеството си на управител на строителна фирма през 2003 - 2004 г. не е платил 1,229 млн. евро за осигуровки на работниците и половин милион евро за данъци.

Преди заседанието Беркер заявил пред БГНЕС, че двама германски граждани са го убедили да подпише документи, за да се води той управител на фирмата. Той казал, че е учител у нас и дори не е бил в Германия през инкриминирания период. Зам.-кметът признал, че по време на престоя си в Германия е поставял фаянс като общ работник във фирма. Мярката подлежи на обжалване пред Апелативния съд и ще бъде гледана другата седмица.

Според документите, които съдът е разгледал, от европейската заповед за арест било видимо, че в качеството му на изпълнителен директор именно негово задължение е било да внася осигуровките и данъците на фирмата. Пред съда Беркер не отрекъл, че се е подписал за създаването на фирмата.

Бахри Беркер е на 61 години, родом от с. Крушовене, където живее със семейството си. Къщата му е скромна, по нищо не личи, че стопанинът й има фирма и върти бизнес в Германия. Истината според семейството му се оказва по-различна от версията на властите. Неговата съпруга, майка му и баща му първоначално не знаеха, че той вече е задържан - никой не ги бе информирал. Хората също от радиото и от съседи разбрали, че Бахри дължи милиони на Германия. Съпругата Нафизе каза, че през далечната 1997 г. двамата с Бахри заминали на гурбет в Турция - Измир. Там имат близки, дори дъщеря им е омъжена в града. Хванали се на работа, каквато намерили - Нафизе чистела къщи, Бахри работел като общ работник в строителството. Плочки слагаше, дори е имало дни, когато се принуждаваше да чисти комини, казва жената. След извество време Бахри се наел да замине за Германия с турска фирма, отново като работник в строителството. Заминал, но там също е работил това, което умее - фаянсаджия, никога не е притежавал собствена фирма и според семейството му няма как да дължи данъци и осигуровки. Нафизе Беркер има свое мнение защо се е стигнало до това съпругът й да дължи милиони. "Тази фирма - турската, сигурно е вагабонтска фирма, някоя шашма са направили, той е наивен, кой знае какво е подписал...", смята жената. Според хората от селото може би става дума за кражба на самоличността на съселянина им. В Крушовене са изумени, че учителят Беркер дължи толкова пари и не вярват, че той е имал фирма в Германия. "Съседи сме, колеги от училището, ходили сме си на гости. Не ми е направило впечатление да са заможни, даже земя нямаха, та им дадоха от кметството", казва съседката Соня Лалова.

Бахри Беркер е учител по професия, завършил е "Български език и история". Става зам.-кмет на Долна Митрополия през 2007 г. от квотата на ДПС. От партията също са изумени от случващото се. "Бахри Беркер е изключително скромен и кадърен човек. Знаем, че е работил като строител в Турция, но никога не сме чували да е имал фирма. Просто наистина съм изумен от това, което става", заяви областният лидер на движението в Плевен Енгин Кючуков. Ако се спази процедурата, Бахри Беркер би следвало да бъде есктрадиран за Германия, където да застане пред съда. Дали обаче истината за това, което се е случило с него, ще излезе наяве, засега е трудно да се прогнозира.

 

Безумната война на пътя става все по-жестока

 

Катастрофите намаляват, но са много тежки и често с фатален край

 

Изпепеленият голф, в който изгоря човек на главен път София-Русе, снимка авторът

Поля ТОМОВА

СТАТИСТИКАТА

От първи март до края на август в Плевенска област са станали 818 катастрофи. От тях 154 са тежки пътно-транспортни произшествия (ПТП). Загинали са 19 души, ранените са 195. Сравнението с миналата година показва, че за същия период през 2009 катастрофите са с 389 по-малко. През тази година обаче във войната по пътищата е загинал един човек повече. Най-тежки катастрофи идват от движение с превишена скорост. От общия брой произшествия поради тази причина са възникнали 64 ПТП-та, при тях са загинали 10 души, а 82-ма са ранените. Заради неправилни маневри, в това число и навлизане в насрещната лента, са станали 27 катастрофи, в които 27 души са ранени, шест за загиналите. На трето място по причини за тежки инциденти на пътя се нарежда "отнемане на предимство". Заради неспазване на това правило са загинали 2-ма души, ранените са 35. Според статистиката най-голям брой тежки произшествия са заради блъскането на коли в стълб, дърво или предпазна ограда. По този начин са загинали 9 души, 49 са ранени. Заради сблъскване между два автомобила са станали 31 тежки произшествия, ранени са 41 човека, загиналите са четирима. Най-тежка е пътната обстановка в неделния ден, когато според статистиката са станали 26 катастрофи, с четирима загинали и 28 ранени, и понеделникът, когато има средно 21 инцидента с петима загинали и 35 ранени. Най-често катастрофите стават между 12 и 15 часа. В тези часове статистиката сочи, че има 31 тежки ПТП-та с четирима загинали и 49 ранени. Следващите часове, в които има най-много катастрофи, са от 04,00 до 07,00 ч. - с четирима загинали и 23-ма ранени.

СМЪРТ НА ПЪТЯ

Само за последния месец в Плевенско станаха няколко изключително тежки катастрофи. В края на август мъж изгоря в голфа си, след като е ударил бетонната колона на надлез на главен път София - Русе. Ударът е бил толкова силен, че двигателят на автомобила е изхвърчал на метри. Пламъците от колата са били няколко метра високи. В случая е учудваща реакцията на шофьорите, които са минавали по натоварения за движение път, но не са се обадили веднага на тел.112. Така огънят е вилнял близо 10 - 15 минути, преди да бъде подаден сигнал за катастрофата. Най-вероятната причина за инцидента е висока скорост. Високата скорост стана причина и за друга трагедия на 2 септември. Тогава българските сумисти Георги Недев и Драгомир Генов загинаха при жескок сблъсък близо до Плевен. На територията на село Опанец автомобилът, в който те са пътували, се е движел със 160 км/час, според неофициална инфорамация. При изпреварване той се сблъсква с ТИР с румънска регистрация, който се преобръща на пътя. Умира и шофьорът на тира. След удара с камиона колата се удря и в друг лек автомобил.

На 12 септември отново до Опанец умира при тежка катастрофа 59-годишен мъж от Варна. Отново причината е високата скорост. Ситроен с варненска регистрация напуска пътното платно и се преобръща край пътя. Зад волана на автомобила е бил 19-годишен. Загиналият мъж се е возел на задната седалка на колата и е починал на път за болницата.

ДЕЦА ЗАД ВОЛАНА

Най-големият абсурд, за щастие разминал се без жертви, се случи в навечерието на 15 септември. На 14.09. около 23 часа патрул на Второ РПУ изпълнява служебните си задължения на улица "Цар Самуил". В един момент младши автоконтрольор Цветомир Цолов забелязва, че от горната страна на улицата се движи автомобил само на габарити. Полицаят застава на средата на платното и дава стоп-сигнал с палка и фенер. Колата обаче не спира. Вместо това рязко завива наляво към униформения и като по чудо не го блъска. Той успява да отскочи, тогава колата се насочва надясно и удря патрулния автомобил. После продължава надолу по улица "Хаджи Димитър". Патрулът тръгва след нарушителя и след кратко преследване автомобилът спира на ул. "Гурко". Колата е БМВ. За огромна изненада обаче зад волана се оказва момиче на 14 години. То излиза и като в лош холивудски филм слага ръцете си зад тила. След това моли да се обади на баща си. В полицията идват и бащата, и майката. Оказва се, че мощната кола е на майката, дори още не е прехвърлена и се води на стария си собственик, който е от Ловеч. Пред полицията момичето заявило, че е взело колата без разрешение просто да се повози. Тест за алкохол показал, че ученичката не е пила. Това ще струва на родителите й 750 лв. санкции.

Същата вечер същият патрул е спрял и друга жена без книжка - на 22 години.

В края на август пък двама неправоспособни водачи предизвикаха катастрофи. В Пордим шофьор без книжка блъска с Рено 8-годишно дете, след което избягал. Детето е настанено в болницата с реална опасност за живота, а нарушителят се предал на полицията по-късно същия ден. 20-годишен от Белене без книжка пък се преобърна с товарен Форд край отводнителна дига, след като изгубил контрол върху управлението на камиона. Шофьорът се отърва с фрактура на ръката. Тестът за алкохол е показал 1,17 промила.

УЛИЦИ УБИЙЦИ

В Плевен има няколко опасни места, на които катастрофите са с по-голям интензитет. Шофьорите, а и пешеходците, трябва да внимават на следните кръстовища: ул. "Дойран" - отсечката от СИЦ до кръстовището с ул. "Стоян Заимов"; ул. "Д. Константинов" - отсечката между кръстовищата с ул. "Св. св. Кирил и Методий" и "Цар Симеон"; ул. "Гренадерска" - отсечката между кръстовищата с бул "Г. Кочев" и бул. "Русе" и ул. "В. Априлов"; кръстовището между бул. "Г. Кочев" и бул. "Русе".

Според очевидци често се чуват зверски спирачки и трясък на ламарина и на кръстовището до общината. Причината - неспазване на предимство или неработещи светофари. Тежките инциденти стават обикновено на хоризонтални, прави улични отсечки. И докато в града най-честата причина за катастрофите е неспазване на предимство и сблъсък коли - пешеходци, то извън града хора умират най-често заради висока скорост и неправилно изпреварване.

Извън пределите на града също има критични участъци, сочи информацията на КАТ. Това са пътищата Плевен - Къшин - Брестовец, до язовира в "Мъртвата долина", както и участъкът до ресторант "Люляците" в "Кайлъка".

 

 Анита Миланова:

 

Инцидентът промени живота ми завинаги

 

Нас не ни убива болката, а безразличието, изповядва пострадалата

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Цял живот сух хляб да бях яла, но да не остана инвалид. С тези думи започва тъжната си изповед 60-годишната Анита Миланова от Гулянци. Жената завинаги ще помни оня 26-и август в далечната 1996 г., когато една катастрофа променя живота й.

Било летен ден, като много други. Анита работела като санитарка в кожното отделение на болницата в Плевен. Решила да прескочи до аптеката. Току да премине шосето и върху нея връхлетял автомобил. "После нищо не помня. Бях със счупен таз, потрошени рамо и ребра, с рани по цялото тяло. Един месец ме държаха в реанимация, още два изкарах по болници", спомня си Анита. Професорът, който я лекувал, един ден въздъхнал облекчено. Вече нямало опасност за живота й, на косъм се отървала от смъртта. "Имала си дни, да знаеш. Едвам те спасихме", уверили я медиците.

Водачът на автомобила надълго и нашироко обяснявал в съда как изведнъж му отказали спирачките и нищо не могъл да направи. В близост на улицата тогава имало двайсетина деца, учителките им ги извели на разходка. Изтръпнах, като си представих какво още можеше да се случи, споделя Анита. Виновният за катастрофата, за да не плаща обезщетение, веднага прехвърлил имотите си на роднини.

"Нас не ни убива болката, убива ни безразличието. Този човек нито веднъж не дойде да ме попита как се чувствам, нито в болницата, нито после, когато останах инвалид за цял живот", с мъка си припомня пострадалата.

Тогава 47-годишната Анита Миланова започва да води дело за обезщетение, иска да й се изплатят 5 хил. лева, за да може да си купува лекарствата. Днес, 13 години по-късно, жената още не е получила нищо. Процесът стигнал до Върховния съд, но се оказало, че виновникът не разполага с имущество, нито пък има банкови сметки. "Публична тайна е, че той е доста състоятелен човек с апартаменти в Плевен, построи вила в Горна Митрополия. Но има роднини юристи, така завъртяха нещата, че останах без нищо", припомня си потърпевшата.

Сега Анита живее със съпруга си в Гулянци. Но още споменът за преживяното я разяжда отвътре. Надява се на справедливост, ако не човешка, да бъде Божията. Взема 115 лева пенсия, която не стига само за лекарствата й. Едва се придвижва, не може да върши никаква физическа работа. Наскоро съпругът й преживял тежка операция на белия дроб, жената скътава дълбоко своята болка, опитва се да му помогне. Но надеждата й, че все някой ден ще има справедливост, още я крепи.

"Такъв човек съм - мога да се примиря с оскъдицата, с липсата на пари. Но с липсата на човечност - никога", категорична е Анита.