ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 Слънчев и усмихнат 15-и септември

 

Във всички училища в Плевенска област новата учебна година бе открита на 15 септември. В 9 ч. във всяко школо под звуците на националния химн бе издигнат българският трибагреник.

За пръв път училищния праг прекрачиха 1 130 първокласници. В периода от 1 до 10 септември Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) е извършила проверки на всички 122 училища, които тази година ще работят, съобщиха от там. Нарушения не са констатирани. Закрити са 4 школа - две начални в селата Брест и Гиген, и две основни - в Победа и Рибен.

 

 

В ОУ "Васил Левски" откриха учебната година за 150-и път

   Първият учебен ден започна с тържествена програма, снимка Ралица Петрова

Материалите подготви екип на "BG Север"

Тържествено и емоционално бе открита новата учебна година и в едно от най-старите плевенски училища - ОУ "Васил Левски". "За нас тази година 15 септември не е само началото на учебната година. През 2009/2010 г. ОУ "Васил Левски" навършва 150 г. от своето съществуване. Повод за нашата гордост е, че въпреки трудностите 15-и септември се случва за 150-и път", каза не без гордост директорката на школото Таня Тонева. Гости на официалното откриване бяха Иван Трифонов - началник бюджет в община Плевен, Иван Дачев - бивш възпитаник на училището, Бранимир Горанов - председател на училищното настоятелство и Ваньо Кърчев, представител на родителите.

"Скъпи първокласници, ученици. Нека всички вие, веднъж познали ценността на знанието, винаги се стремите към него. Нека усилията и успехите ви многократно да възнаградят труда на вашите преподаватели", пожела им Иван Трифонов.

"Няма на света човек, който да е живял смислено и красиво, без да е преминал през училището, без да се е трудил на ученическия чин. Нека тази истина ви стимулира още в първите дни на учебната година и с целия си ум и енергия да се отдадете на учебната работа. Уважаеми учители, ние, родителите на вашите ученици, с пълно спокойствие и увереност отново оставяме децата си във вашите добри и грижовни ръце. Ние сме уверени, че както досега, така и през новата учебна година, вие ще дадете всичко от себе си за пълноценното обучение и възпитание на вашите ученици", заяви в обръщението си и Ваньо Кърчев.

С богата програма по-големите ученици приветстваха първокласниците, като им пожелаха "на добър час". Доста прочувствено прозвучаха думите на четвъртокласника Ивелин, който прочете част от есето си (писано миналата година), с което е участвал в литературния конкурс, посветен на Апостола. "Аз съм Ивелин от 3 клас, уча в училище "В. Левски", което не само че няма да забравя, но ще запомня с всички хубави и интересни моменти, като щастието на госпожата, когато сме разбрали урока и сме решили всички задачи. Всеки ден учим нещо ново, интересно, полезно. Помня началото - когато учехме азбуката, цифрите - тогава беше лесно. Когато за пръв път влязох в класната стая не знаех дали ще ми хареса. Сега, след 3 години, това е моето училище. То винаги ще е на сърцето ми - сега и докато съм жив".

 

 

Първолаците от НУ "Отец Паисий" се изнизаха под символична шестица

 

И малки, и големи минаха през отличната оценка, снимка Мая Паскова

И тази година по традиция първокласниците в НУ "Отец Паисий" минаха през голямата шестица преди да бъдат посрещнати с пита с мед и много изненади от своите учителки в класните стаи. След тях на опашката се наредиха и по-големите каки и батковци, защото успехът и хубавите оценки не са излишни на никого. На външното оценяване миналата година училището е получило оценка 5,75, което говори за качеството на работа на нашите преподаватели, подчерта в приветственото си слово директорът Иван Вълков. За разлика от миналогодишния дъжд, топлото септемврийско слънце помогна на децата и родителите да изслушат търпеливо задължителните поздравителни адреси. Настроение за всички гости подариха участниците във вокалния състав при училището, а пет гълъба отлетяха от детските ръце с надежда за една спокойна и успешна нова учебна година.

Училището е Образователен модел по програмата "Стъпка по стъпка" и в него се обучават деца на възраст от 6 до 11 години в 16 паралелки на началната степен на основното образование.

 

 

Румен Петков не пропусна Математическата гимназия

 

 Народният представител от "Коалиция за България" Румен Петков не изневери на традицията си да бъде на първия учебен ден в Математическата гимназия в Плевен, информират от пресцентъра на БСП в града. Червеният депутат, който е възпитаник на елитното плевенско училище, отправи приветствени думи към преподавателите и възпитаниците на учебното заведение. Той пожела на всички ученици успешна учебна година. Усвоявайте учебния материал със съзнанието, че днес формирате утрешната си съдба, обърна се той към стотиците възпитаници на елитната гимназия. Депутатът отправи специални поздрави и към тазгодишните абитуриенти на учебното заведение, като им пожела много любов и приятелства, които остават за цял живот.

Гимназията посрещна своите възпитаници с приветливи класни стаи, а само преди дни приключи ремонтът на хидроизолацията на покрива на сградата.

Румен Петков успя да влезе и в няколко от класните стаи и да поздрави учениците и от единствената в страната ни Професионална гимназия по лозарство и винарство с директор Бисерка Илиева. В учебното заведение е направена частична хидроизолация на физкултурния салон и ремонт на банята в училищното общежитие. В дейностите са инвестирани собствени средства на професионалната гимназия. Тя е към Министерството на земеделието и храните и за основен ремонт се разчита на средства от ведомството.

 

 

Канят Езиковата в парламента

 

Дворът на Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) в Плевен на 15 септември се оказа тесен да побере ентусиазираните от започването на новата учебна година деца. Тържественото откриване започна с издигане на знамето на републиката и посрещането на училищното знаме.

Директорът Юрий Тодоров прочете приветствие от името на министър Йорданка Фандъкова и председателя на парламента Цецка Цачева. Шефката на депутатите покани учениците да посетят кулоарите на Народното събрание.

"През всичките години на своето съществуване нашата гимназия се отличава не само с качеството на подготовката на учениците, доказателство за което е тяхната реализация, не само със съчетаването на традиции и новаторски дух, но и с вдъхновяващата творческа атмосфера, заради която и ученици, и учители, преминали през ГПЧЕ, остават духовно свързани с нея и я наричат моето училище, заяви в обръщението си Тодоров.

 

 

С детска площадка посрещнаха най-малките в Музикалното

 

Малчуганите веднага изпробваха новата придобивка, снимка Мая Паскова

С весели класни стаи и нова детска площадка посрещнаха втория випуск първокласници в Националното училище по изкуствата (НУИ) "Панайот Пипков". По традиция откриването на учебната година стана с кратък, но атрактивен концерт на възпитаниците на Музикалното училище в зала "Божко Шойков".

480 деца тази година ще изучават тънкостите на изкуството тук, съобщи директорката Жечка Димитрова. И не пропусна да отбележи успехите на възпитаниците си през лятото с надеждата, че през следващата учебна година те ще бъдат още по-големи. Плевенските възпитаници са се представили достойно в различните категории и възрастови групи на 14-ото издание на Международния младежки музикален фестивал-конкурс "Надежди, таланти, майстори". С първа награда са отличени Християн Христов и Янислав Цолов от класа по ударни инструменти на Димитър Солаков, втора награда има виолистката Камелия Първанова с преподавател Диана Петкова, а трета - Евелин Генова от класа на Симеон Серафимов и Елеонора Цветанова с преподавател Мария Александрова. Поощрения са получили Наталия Нейкова - виолончело, от класа на Петранка Антонова и Инна Мачева - в категория "композиция".

"В тържествения концерт за откриването на форума великолепно се представиха лауреатите от предходни издания на конкурса Тодор Хубчев - маримба, и перкусионен ансамбъл "Акцент" с ръководител Симеон Серафимов. Младите перкусионисти Кирил Павлов, Евелин Генова, Тодор Хубчев и Николай Иванов, бяха бурно аплодирани и се превърнаха в ярък акцент в концертната програма", разказа Августина Серафимова, преподавател в музикалното училище.

 

 

Школото в с. Ясен стартира обновено

 

Реконструираната сграда на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Ясен бе тържествено открита на 15 септември. Обновяването на сградата е извършено в рамките на проекта "Разширяване на възможностите за по-успешна интеграция на ученици от ромски произход чрез оптимизиране на условията в училищна среда". Проектът е изпълнен от община Плевен в партньорство с Плевенски обществен фонд "Читалища" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Ясен. Неговата обща стойност е 196 990,99 евро, осигурени от Министерство на финансите - Национална програма ФАР 2005. Целта на проекта е създаване на условия за по-успешна интеграция на децата и младежите от малцинствените етнически групи, поставени в особено неблагоприятно социално положение, за постигане на пълноценното им включване в образователната мрежа на община Плевен. Основна дейност по проекта е модернизацията чрез основен ремонт на училищната база. От друга страна целта е намаляване броя на необхванатите и отпадащи от училище ромски деца и младежи.

 

 

Над 1 500 прекрачиха прага на СОУ "Иван Вазов"

 

Около 130 първолаци ще се обучават в школото през учебната 2009/ 2010 г., снимка Емилия Карабулева

Над 1 500 ученици прекрачиха прага на най-голямото средно общообразователно училище в Плевен - СОУ "Иван Вазов". Около 130 първолаци ще се обучават в школото през учебната 2009/ 2010 г. Петокласниците са с 20 повече, приети са допълнително деца от други начални училища в региона.

Най-голям наплив в горен курс има към профилираните паралелки с природоматематическа насоченост, от ръководството на школото залагат на обучението по информатика и информационни технологии. Училището разполага с добре оборудвани кабинети, които дават възможност за над 500 часа работа с компютри.

"Радвам се, че за тази учебна година успяхме да създадем по-добри условия за обучение, базата ни е ремонтирана, а малките ученици ще приберем в двора, откъдето ще влизат по класните стаи. Тук децата получават стабилно образование на ниво над средното за страната", сподели Димитър Митев, директор на СОУ "Иван Вазов".

 


 

Областни лидери на БСП на тайна сбирка в Ростов

 

Среща на четирима областни председатели на БСП от Северозападна България се е провела тази седмица в плевенския елитен хотел "Ростов", научи "BG Север" от свои източници. Както е известно, хотелът е собственост на регионалния лидер на столетницата Васил Антонов. Партийните шефове са констатирали, че на БСП й е необходимо по-сериозно опозиционно поведение. Друга тема на разговорите е била защитата на червените кадри, които неоснователно са преследвани по политически причини. Партийните председатели са стигнали до извода, че за АЕЦ "Белене" е необходимо бързо експертно решение, като са били категорични, че изграждането на централата трябва да продължи.

Потърсен за коментар, Васил Антонов не отрече за срещата, но отказа да съобщи представители на кои области са били неговите събеседници. Не коментира и каква е целта, само лаконично заяви, че бъдещето ще покаже и че предстоят още такива сбирки с регионални червени лидери от цялата страна. "BG Север"

 

 

Домашното насилие добива все по-големи размери

 

Домашното насилие придобива все по-големи размери, всяка четвърта жена е жертва на този вид тормоз, алармира Златка Мачева, председател на неправителствената организация център "Отворена врата" в Плевен. Тя е и ръководител на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца и жени, претърпели насилие, който отвори врати в края на миналата седмица. При откриването му Мачева заяви, че това е само продължение на започната вече от девет години дейност, в рамките на която досега са направени над 9 000 консултации. Или това са над 1 100 клиенти, с които сме работили, уточни още тя.

В момента центърът предоставя услуги за 20 лица, което според нея е съвсем малко, но до края на годината трябва да стане минимум за 40 човека. Мачева сподели още, че като организация имат възможност да обучат специалисти, които да се грижат за жертвите, защото по Закона за домашното насилие и извършителят, и жертвата трябва да бъдат включени в терапевтични програми. Тези програми все още не са държавни, а се предоставят от НПО-тата, но Мачева се надява в най-скоро време държавата да ги припознае като свои, за да се получи един много широк комплекс от социални и психологически услуги.

Миналата седмица в Плевен отвори врати и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания. Центърът е реализиран чрез партньорски проект на Сдружение БАЛИЗ, Ресурсен център - Плевен, Националната асоциация за социална активност. Ремонтът на сградата на центъра беше извършен със средства от Социално-инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика, а финансирането на услугата ще бъде от фонд "Социално подпомагане". В центъра ще работят седем лица, пет от които специалисти, а капацитетът му е 30 деца с увреждания и специални образователни потребности. Малчуганите ще бъдат обгрижвани както в центъра, така и в домовете им, ако предпочитат това. Услугата е финансирана до края на годината. "BG Север"

 

 

30-тонен купол монтираха на църквата в Божурица

 

200-тонен кран извърши монтажа, снимка Веселина Илиева

30-тонен купол бе монтиран на възстановената църква "Св. св. Петър и Павел" в с. Божурица в средата на седмицата. Монтажът се извърши с 200-тонен кран от плевенска фирма. Храмът се реконструира от близо две години, след като чрез съдействието на областната администрация Комисията по вероизповеданията към Министерски съвет осигури 5 000 лв. Възстановяването на храма се прави по проект на арх. Георги Андрейчев. В неговия екип са и инж. Мария Топалска и инж. Таньо Бинев. Църквата е една от малкото в областта, претърпели такава мащабна реконструкция и една от десетте, за чието възстановяване областна администрация е дала своята подкрепа.

"Божурица е без църква от 1963 г., разказа Симеон Боев - жител на селото и член на местния строителен комитет за възстановяване на храма. - Строителството започна през 2003 г. Всичко направено досега струва около 100 000 лв. Изкопите и основите извършихме с доброволен труд от божурчани. Тухлите - 30 000 броя, са дарение от брат и сестра от селото, арматурата е дарение от чуждестранна фирма. Събрани са и доста дарения от местни хора."

За цялостното завършване на църквата били нужни още около 250 000 лв. Членовете на местния комитет са си поставили срок до 2010 г. тя да бъде завършена. Предстояли още изолация и ламаринена обшивка на купола и камбанарията, външна и вътрешна мазилка, направата на олтара, електрификация и вода, дограма, икони, подова настилка, външно хоризонтално строителство и подпорна стена. Имаме уговорка с търновска иконописна школа за изографисването на икони, разказа още Боев. Техните студенти ще изографисат храма като своя дипломна работа.

Божурчани определят 2009-а като успешна за селото година. След добре свършената работа в църквата, от тази есен и школото им е обявено за средищно - там учат и децата от Рибен и Биволаре. По линия на оптимизация на училищната мрежа за ремонта му от община Долна Митрополия са отпуснали 100 000 лв. Направен е вътрешен ремонт и е подменена дограмата на цялата сграда. В школото учат 140 деца, около 90% от които са ромчета. "BG Север"