ШАРЕНО


 

Румънски пилот шашардиса военните с аварийно кацане

 

7-ият авиофестивал "Криле за всички" събра стотици край с. Бохот

 

Такива самолети в света са само 100, един е кацал на Северния полюс, снимка авторът

Maя ПАСКОВА

Фатален се оказа 13 септември за един от участниците в VII фестивал на леката и спортната авиация "Криле за всички", който се проведе на летището край с. Бохот. По време на полета на румънеца Корадо Пинчис над Плевен се е наложило аварийно кацане поради свършване на горивото. Тъй като районът е с множество електрически стълбове с високо напрежение, пилотът е открил подходяща площадка, която се е оказала в района на Пета шипченска механизирана бригада. Приземяването било благополучно, но последвала светкавична адекватна намеса на командването на бригадата и органите на Военна полиция срещу изненадващия "въздушен нападател". След кратък престой в ареста и след своевременната намеса на организаторите на авиофестивала, инцидентът бе изяснен и разрешен. Дори румънският състезател се класира трети в състезанието по мотопарапланеризъм след Венелин Стайков от Кула и Бисер Андонов от Перник.

В състезанието по мотоделтапланеризъм, където участваха 13 мотоделтапланера от 6 клуба, медалите отидоха съответно в Румен Иванов от "Авио делта дизайн" - Казанлък, Джордже Драгаш - " Аквила Аероклуб" - Букурещ, и Симеон Симеонов - "Fly-air" - Правец.

Награда, учредена от Валери Илиев - собственик на "Олимпия Еър" - купа за най-много и атрактивни полети, получиха Атанас Атанасов и Валентин Сълмов от " Хоукс" ООД - София.

Участниците в това издание на "Криле за всички" бяха над 70 от 12 български аероклуба от Банкя, Шумен, Ловеч, София, Разград, Правец, Баня, В. Търново, Плевен, Г. Оряховица, Пловдив, Варна. За пръв път имаше и чуждестранни представители на "Ериъл клъб" - Галац, и "Ангелски криле" - Тиргожио, Румъния. Около и над Плевен се състояха над 120 мотивационни полети с граждани.

Идеята е от догодина този фестивал да прерасне в ежемесечен събор на авиофеновете от цялата страна. Край Бохот се изгражда авиобаза, съобразена с всички европейски изисквания за безопасност. Догодина ще функционира и хотелска част с ресторант. Ще се предлагат панорамни обиколки с атракционни полети от края на април до октомври.

 

Странен хибрид между самолет и вертолет бе сред атракциите

 

Цветът и формата на машината бяха най-привлекателни за децата

Край Бохот освен авиатори се бяха събрали и много любители на въздушните изживявания, дошли да пробват смелостта си и да повдигнат адреналина с полет или просто да погледат как другите го правят.

Безспорна атракция в авиошоуто беше двуместният автожир на Николай Николов от Правец. Нито риба, нито рак, летателният апарат е хибрид между самолет и вертолет. Миналата година автожирът присъстваше на "Криле за всички", но само като експонат. Сега желаещите можеха и да се повозят на него. "Това нещо е конструирано през 1930 г. от един испанец, който измислил този тип летателен апарат. Моят автожир е първият, конструиран, произведен и летял в България през цялата история на авиацията. Имам удоволствието да съм негов конструктор заедно с моя екип, с който го правихме в продължение на 4 години", разказва Ники.

Моторната система на хибрида е като на вертолета, прилича на вертолет, но не е. Предимството му пред самолета е, че е много малко и може да се съхранява в един гараж за кола. Предимството му пред вертолета е, че е по-просто като конструкция, което го прави по-надеждно. По-маневрено е от самолета, но не може да зависва и да каца на място като вертолета. За сметка на това каца на много по-къса дистанция от самолета - в рамките на 5 метра. При излитане дистанцията е около 50 м - много по-къса отколкото на самолета, но не от място като вертолета. Идеята на екипа е да направи машина, която да е максимално проста и за поддръжка, и за управление, защото това го прави по-привлекателен сред по-широк кръг авиолюбители, които биха се възползвали от такава машина. Простата конструкция го прави един от най-безопасните летателни апарати, защото няма сили на скорост както всички останали машини. "Например самолетът лети до определена минимална скорост - в границите на малките машини тя е в порядъка на 50 - 60 км/час, а след това подемната сила просто си заминава, ако няма скорост. Докато тук не е така. Може да лети както летят другите самолети, съобразявайки се с атмосферата, достигайки до 3 000 м, но красотата на полета с такава машина е ниско долу, колкото да си над земята - 5 - 10 - 20 м", обяснява конструкторът.

Заради вятъра обещаното от организаторите "Ферари" - свръхлек самолет с кабина от плат, не беше долетяло. Друг представител на този клас обаче събра любопитните погледи на авиолюбителите - ултралекият "Мистрал". Това е първият композитен самолет, който е създаден. В момента в света има около 100 екземпляра, спрян е от производство преди 10 г. Известен е с това, че пръв от този тип е кацнал на Северния полюс. Антон Георгиев се определя като горд собственик на този уникат.

"Бланик L 13" беше сред другите интересни модели на летателната площадка в Бохот. Създаден е като безмоторен, тегли се от моторен самолет, след което се откачва и се рее във въздуха. Експериментатори обаче са направили една новост - монтирали са двигател, с който излитат.

 

 

Скандалната Галена купува кувьози за АГ-то в Плевен

 

Чалгаджийката дарява парите от първите снимки на бебето си

 

Фолк дивата Галена обяви в жълто тв предаване, че парите от продажбата на правата за снимките на сина си ще дари за закупуването на кувьози за Акушеро-гинекологичното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. Там тя роди на 22 юни под грижите на доц. Светлозар Стойков. Любопитна подробност е, че таткото на малкия е Галин, известен сред бизнес средите като Вафлата, защото е собственик на вкусните вафли "Боровец". Някои го знаят и като втория съпруг на друга поп-фолк гърла - Деси Слава. Галена пък стана звезда не толкова с музиката си, колкото със скандалния еротичен клип с патето във ваната, който злобно пуснало в нета нейно старо гадже. Клипът беше и повод сценаристите на Слави Трифонов да я вземат на мушка и да създадат комичната героиня Галена Прехвалена.

Първоначално бременността на пайнерката следяла видната столична гинеколожка д-р Валентина Мазнейкова, но след случаят с починалата в клиниката й родилка и двамата с таткото решили да не й поверяват раждането на наследника си. Спрели се на плевенския доц. Стойков, защото му се носела славата на най-добрия в Северна България.

Мъничето обаче тръгнало да излиза по-рано от предвиденото - още в осмия месец, и нарушило рахата на родителите си, които блажено отдъхвали на Слънчев бряг. Оказало се, че и доцентът отмарял по българското Черноморие, само че по- на север - на Златни пясъци. След като Галена в телефонен разговор му обяснила, че се е подмокрила обилно още преди да стигне до тоалетната, той наредил VIP-двойката веднага да тръгва за Плевен. Той също отпрашил с мръсна газ за родния си град.

След направеното й секцио в късния следобед се пръкнал и малкият Стефан, който тежал едва 1,800 кг. Заради ниското му тегло се наложило да лежи в кувьоз цял месец докато наддаде. Галена и Галин всеки ден пътували до града под Панорамата, за да го виждат и да му дават да се храни с майчината кърма. Тогава им хрумнала и идеята да дарят парите от първите му снимки за закупуване на кувьози за плевенското АГ-отделение. Там имаше и такива, които са на 24 години, мотивира решението им Галена. "BG Север"