СПОРТ


 

 БОКС

 

Плевен даде шампион на света

 

По безапелационен начин Детелин Далаклиев стигна върха в Милано

 

След 14 години суша България отново световен шампион, снимка интернет

В тези трудни за спорта времена един плевенски състезател накара целия свят да заговори за нашата родина България. Съгражданинът ни Детелин Далаклиев извоюва златния медал на световното първенство по бокс в Милано. Световната титла бе спечелена по категоричен начин, с убедителни победи над кубинец и руснак. Неслучайно всички присъстващи специалисти се обединиха около мнението, че Дидо е най-категоричният победител на това първенство. След 14-годишна суша България отново има световен шампион. Стойността на титлата е двойна, защото е постигната в кризисни времена и с цената на много лишения. Едва ли мнозина знаят, че два месеца преди световното първенство Детелин бе без клуб, след като Академик в продължение на няколко месеца не му бяха плащали заплата. Сега покрай титлата мнозина ще се стремят да се снимат и ръкуват с новия шампион. А той вече се е наслушал на обещания.

Новият световен шампион по бокс за аматьори в категория до 54 кг Детелин Далаклиев е роден на 19 февруари 1983 г. в Плевен. Българският състезател започва своята кариера именно в родния си град. През далечната 1997 г. той е вкаран в залата от своя приятел и колега Александър Владимиров. Три години по-големият двукратен световен шампион при професионалистите се явява нещо като ментор на Далаклиев. Сашо насочва към бокса Дидо, показвайки му къде е боксовата зала. Владимиров вика в София Далаклиев в ЦСКА, където боксьорът доразвива своя талант. "Поколението на Детелин - момчетата, родени между 1981 и 1983 г., бяха много талантливи - си спомня един от първите му треньори Георги Тончев. - От тях за две години от ЦСКА привлякоха 11 наши състезатели. Боксът е призванието на Детелин. Но той притежава и други качества, без които е невъзможно да си победител - съвестно, сериозно и трудолюбиво момче е. Чакат го големи успехи и ако един ден стане треньор. Помнете ми думата."

В първите си години в ЦСКА Детелин често е спаринг-партньор на продължилите в профибокса Тончо Тончев и Киркор Киркоров, което допълнително оформя неговите качества на ринга. Черпи опит и от Владимиров, с който и до днес си правят спаринги в плевенската зала на световния шампион при професионалистите, който е и президент на боксов клуб "Мизия".

България можеше и да няма своя световен шампион в Милано, ако Детелин бе останал в САЩ след предишния световен форум. Там той губи още в първия кръг и натиснат от мизерията и безпаричието в българския бокс решава да си търси щастието в страната на неограничените възможности. Поредица от телефонни разговори с неговите близки в България го карат да преосмисли решението си. Най-големите професионални успехи на Детелин са бронз от Банкок 2003 г. и сребро от европейското в Пловдив през 2006 г. и Ливърпул 2008 г.

От известно време Детелин изглежда друг човек. Много по-улегнал и старателен на тренировки. Неговите приятели са категорични, че положителната промяна е дело на неговата дългогодишна приятелка Петя.

Дидо изглежда много по-улегнал, което се видя и на ринга в Милано. По-усърден е в тренировките и значително по-спокоен в официалните срещи. Неслучайно безспорни капацитети като кубинските треньори обявиха Далаклиев за феномен в аматьорския бокс заради стила му на игра и убедителната победа на полуфинала срещу олимпийския вицешампион от Пекин'08 - кубинския боксьор Янкиел Леон Аларкон.

В тежките и трудни моменти приятелят Александър Владимиров е сигурна опора. "Детелин дочака своя звезден миг - заяви той. - Няколко дни преди заминаването на Дидо за Милано се чухме с него. Той сподели, че е напълно подготвен за тежките битки в Италия. През 2003 г. в Тайланд, когато двамата с него взехме бронзови медали на световното, съвсем малко не достигна на Детелин да играе на финал и да стане още тогава световен шампион. Сега обаче той спечели титлата по безапелационен начин. Успехът му е още по-ценен в тези тежки за бокса времена. В нашия спорт парите не са като във футбола. На няколко пъти Дидо бе пред отказване, но въпреки всичко стисна зъби и явно е имало защо. През последната година ми прави впечатление, че той значително е подобрил тактиката си на водене на бой. Направи ми впечатление, че в срещите с кубинеца и руснака той не се хвърляше сляпо напред, а търпеливо чакаше своя момент. Не напразно специалистите смятат, че Детелин е най-убедителният шампион на това световно първенство".

Далаклиев триумфира в Милано под погледа на един от най-влиятелните хора в света на спорта - бившия президент на МОК Хуан Антонио Самаранч. Маркизът бе почетен гост на финалите в "Арена Чивика" в италианския град. Сред своите кумири Детелин сочи олимпийския шампион Даниел Петров, кубинеца Гилермо Ригондо, както и американския профибоксьор Рой Джоунс-джуниър.

Следващия сезон Далаклиев също ще има шанса да опита възможностите си при профитата. Националът бе поканен от международната федерация в новата лига, като състезателите ще играят 6 професионални мача, без да губят аматьорския си статут. Боксьорите дори няма да имат право да подписват договори с други мениджъри или професионални лиги, за да могат да продължат да се бият на световни и европейски първенства, както и на олимпийски игри. Правилата обаче ще са различни - 5 рунда от по 3 минути. Боксьорите ще са без каски и потници. Ще се оценяват от трима съдии, а резултатът ще се отчита по фишове, както е при професионалистите.

Световната титла накара Далаклиев да размисли и да започне подготовка за... олимпиадата в Лондон през 2012 г.

 

Дидо:

 

Мислех да се откажа от аматьорската игра, но извоюваната титла задължава

 

- Дидо, как се чувстваш като световен шампион? Успя ли да осъзнаеш какво си постигнал?

- Малко съм изморен, няма как да е иначе. Чак след финала разбрах, че това е първо злато за България от 14 или 15 години и ми стана още по-хубаво. Какво да ви кажа... Станах първи, като бих състезатели от най-големите школи в бокса - кубинската и руската. Какво повече да кажа!? Вече минаха няколко дни и постепенно започвам да разбирам колко радост съм донесъл на България. Хората вече гледат на мен с други очи. Постоянно се обаждат колеги, познати, приятели, които ме поздравяват за успеха. Много се радвам, че съм зарадвал толкова много хора. Приятно ми е всички да се радват заради мен. Усещането да си голям шампион е велико

- Кой двубой ти бе най-труден?

- Най-трудно ми бе в мача преди медалите. Т. е. в четвъртфинала. Когато човек знае, че си е осигурил медал, тогава е по-друго. Успокояваш се и даваш най-доброто от себе си. Затова мачът срещу узбека на тази фаза ми бе най-сложен. Иначе за полуфинала какво да ви кажа. Бих с 5:0 кубинеца - олимпийския вицешампион. Аз след този мач можех спокойно да се откажа от бокса, това бе съвършената игра, която можех да си представя.

- Разбрахме, че си играл с дискова херния на световното. Тя не ти ли пречеше?

- И в момента си ме боли. Стисках зъби и излизах на ринга. Сигурно успях да компенсирам с нещо контузията - с движение с краката, с по-голямо съсредоточаване на ринга, с по-предпазлива игра. И аз не мога да си го обясня. Бях една седмица на легло в началото на август. Сецна ме лошо кръстът и треньорът Петър Лесов ми каза да си почивам 7 - 8 дни. Бях решен на всичко, за да отида в Милано. Предварително усещах, че това ще бъде моето първенство. Качих се на ринга, ако ще и краката да ми отрежат. На Евро 2008 съдиите ме ощетиха и останах втори, но тук исках титлата и я взех.

- Вече твоето име ще бъде редом до тези на Севдалин Маринов и Даниел Петров...

- Да, така е и това ме радва много. Още от малък, като съм гледал бокс по телевизията, съм искал точно това. Даниел Петров ми беше любимият боксьор, Серафим също. Никога не съм вярвал, че ще стана като тях. Аз не съм от тяхното поколение, започнах да тренирам, след като те спряха. Не съм бил с тях, но се радвам, че се наредих до имената им като световен шампион по бокс. Хубаво ми е, защото това остава завинаги.

- Какви са бъдещите ти планове?

- Сега искам първо да си почина. Искам да отделя повече внимание на бременната си приятелка. Живот и здраве, през февруари ще стана баща. Мислех за отказване от аматьорския бокс, но тази титла задължава много...

 

 ФУТБОЛ

 

Белите орли отново не стигнаха до победата

 

Вратарски грешки доведоха до две от попаденията, снимка Николай Иванов

Футболистите на Белите орли останаха без победа и след петия кръг на първенството в западната "Б" група. Като домакини те направиха 2:2 срещу Балкан (Ботевград), като срещата ще се запомни и с вратарските грешки, довели до две от попаденията. За разлика от предишните си срещи орлите успяха да издържат физически до към 80-ата минута. В двубоя си пролича почеркът на Вачко Маринов, който през паузата успя да подобри значително функционалното състояние на играчите. Плевенчани владееха инициативата в първите минути и установиха териториален превес. В тези минути липсваха голови опасности и пред двете врати, но си личеше стремежа на домакините да се поздравят с първи успех. Фатална грешка на техния вратар обаче ги накара да са догонващи в резултата. В 22-ата минута при опит на Маринов да изчисти топката той уцели Редовски и тя се върна в мрежата на орлите за 0:1. Домакините продължиха да владеят по-продължително топката, но без сериозни опасности за противниковата врата. Пет минути преди почивката главният съдия Георги Кабаков пощади бившия национал Мариян Христов, който изрита грубо отзад Тодоров, но получи само жълт картон. Орлите стигнаха до равенството в 67-ата минута, когато и вратарят на Балкан допусна комичен гол. Василев стреля слабо към вратата на гостите, но Митев реши да се прави на оригинален, искайки да спре топката с гърди. В последния момент тя подскочи, удари се в него и бавно влезе в мрежата му. Само седем минути по-късно Балкан организира контраатака, но Филипов от 5 метра не успя да изпрати топката в мрежата. Гостите се добраха до втори гол в 82-ата минута, когато Редовски с глава след центриране за втори път порази вратата на орлите. Радостта на Балкан бе твърде кратка. В 85-ата мин. Цв. Петров бе най-съобразителен в полето на Балкан и изравни резултата. Последните 5 минути плевенчани доиграха с 10 души, след като Н. Христов получи втори жълт картон за спиране на голова атака. Макар с човек по-малко орлите успяха да устискат точката.

"Трудно ми е да кажа дали спечелихме точка, или загубихме две - през по-голямата част владеехме инициативата, но получихме гол без положение пред нашата врата. Има играчи, от които не съм доволен. Те могат повече, но в този мач не го показаха. Има още много работа по отбора и по начина на игра. Все още не играем така, както на мен ми се иска", сподели старши треньорът Вачко Маринов.

В следващия кръг Белите орли гостуват на Септември (Симитли), като срещата ще се играе в неделя (20 септември) в Дупница.

 

 ШАХМАТ

 

Момчил Николов втори на Слънчев бряг

 

Плевенският международен майстор по шахмат Момчил Николов се класира на второ място на традиционния международен турнир в Слънчев бряг.

Надпреварата се провежда за осми път и под името "Мемориал Георгиев - Кесаровски". Състезанието е част от учредената тази година верига турнири "Балкан гранд при". 93 състезатели от шест страни си оспорваха призовите места в 9 кръга по швейцарската система.

За силата на турнира говори фактът, че в него взеха участие 4 гросмайстори и 11 международни майстори.

Състезателят на Спартак Плевен XXI успя да събере 7 точки, които му отредиха второ място в крайното класиране.

 

 Северозападна В група - 5 кръг

 

Резултати

Гигант Торпедо 2:0

Янтра Локомотив (ГО) 0:1

Ботев (К) Балкан 3:1

Чавдар Трявна 1:0

Ситомир Локом. (Др) 0:1

Левски Павликени 2:0

Ботев (Д) Алмус Биър 4:1

Академик почива

 

КЛАСИРАНЕ

1. Локомотив (ГО) 10-2 11

2. Гигант 14-7 11

3. Локомотив (Др) 11-6 10

4. Чавдар 9-3 9

5. Ботев (К) 14-9 9

6. Ситомир 3-2 7

7. Ботев (Д) 11-6 6

8. Янтра 8-5 6

9. Левски 4-6 6

10. Торпедо 6-10 6

11. Трявна 6-7 5

12. Балкан 6-11 5

13. Алмус Биър 4-10 4

14. Академик 3-8 3

15. Павликени 1-18 0

В следващия кръг - 20.09, 17 ч

Алмус Беер Академик

Павликени Ботев (Д)

Локомотив (Др) Левски

Трявна Ситомир

Балкан Чавдар

Локомотив (ГО) Ботев (К)

Гигант Янтра

Торпедо почива

Сухаче Садовец

 

А ОФГ - 4 кръг

 

Резултати

Ореховица Брест 0:1

Кнежа Комарево 2:0

Горник Витски орли Д.М. 0:4

Бръшляница Милковица 1:1

Малчика Плевен Атлетик 7:0

Лепица Пордим 3:0

Ч. Бряг Д. Дъбник 1:0

 

КЛАСИРАНЕ

1. Малчика 19-3 10

2. Брест 9-4 9

3. Кнежа 9-1 7

4. Лепица 7-3 7

5. Ч. Бряг 7-5 7

6. Пордим 9-8 7

7. Бръшляница 5-5 5

8. Витски орли (ДМ) 7-6 4

9. Плевен Атлетик 5-8 4

10. Комарево 4-8 4

11. Милковица 5-11 4

12. Д. Дъбник 3-10 4

13. Горник 6-16 3

14. Ореховица 1-8 0

В следващия кръг - 19.09, 17 ч.

Д. Дъбник Ореховица

Пордим Ч. Бряг

Д. Митрополия Лепица

Милковица Малчика

Витски орли (ДМ) Бръшляница

Комарево Горник

Брест Кнежа

 

Б ОФГ - 2 кръг

 

Източна група

 

Резултати

Д. Митрополия Градище 3:1

Новачене Др. Войвода 7:0

Гулянци Каменец 0:1

Гривица Вълчитрън 3:0

Коиловци Трънчовица 4:0

Бирлик Пелишат 0:5

 

КЛАСИРАНЕ

1. Гривица 8-0 6

2. Пелишат 8-1 6

3. Коиловци 6-0 6

4. Каменец 4-2 6

5. Новачене 9-3 3

6. Градище 4-4 3

7. Д. Митрополия 3-3 3

8. Бирлик 4-5 3

9. Гулянци 1-4 0

10. Вълчитрън 0-7 0

11. Др. Войвода 1-10 0

12. Трънчовица 0-9 0

В следващия кръг -

19.09, 17 ч.

Др. Войвода Гулянци

Градище Новачене

Каменец Бирлик

20.09, 17 ч.

Вълчитрън Коиловци

Пелишат Гривица

Трънчовица Д. Митрополия в с. Малчика

 

Западна група

 

Резултати

Садовец Глава 0:2

Гиген Реселец 3:0

Искър Г. Митрополия 2:3

Койнаре Г. Дъбник 9:1

Писарово Сухаче 0:3

 

КЛАСИРАНЕ

1. Сухаче 10-2 6

2. Гиген 5-2 4

3. Г. Митрополия 5-4 4

4. Койнаре 11-8 3

5. Глава 2-0 3

6. Г. Дъбник 8-9 3

7. Садовец 0-2 0

8. Писарово 0-3 0

9. Реселец 0-3 0

10. Искър 2-10 0

В следващия кръг - 20.09, 17 ч.

Сухаче Садовец

Г. Дъбник Писарово

Г. Митрополия Койнаре

Реселец Искър

Глава Гиген