ТЕМА


 

 

Симфония от майсторски чукове

и училищни звънци на 15 септември

 

По традиция всяка учебна година започва с недовършени ремонти на някои училища. По различни причини. "BG Север" провери какво е положението в школата на Северна България преди 15 септември 2008 г. - къде обновяването на учебните заведения ще забави първия звънец, къде учениците ще започнат занятия, чувайки майсторите в другия край на коридора, и доколко това ще се отрази на учебния процес.

 

 Плевен

 

Директори метат, даскали чистят балкони с парцали

 

НУИ Панайот Пипков отваря врати чак на 1 октомври

 

Обстановката в музикалното училище дни преди 15.09 изглежда такаМая ПАСКОВА

Почти във всички училища в Плевен през лятото текат ремонтни дейности. Независимо от начина, по който са осигурени средствата (от министерството, от общината или чрез спечелени проекти), както и от мащабността - подмяна на дограми или просто освежаване, проблемите идват от недостига на квалифицирана работна ръка, която да ги извърши. Навсякъде могат да се видят преподаватели, които в работно облекло са грабнали метли и парцали наред със строителите. И ако някъде има надежда този екшън да приключи до 15 септември, то на други места първият учебен звънец звучи като недописана симфония.

"Мислех да започнем учебната година на 1 септември, но изгубих всякаква надежда, че това ще стане и на 15-и. Поисках разрешение от Министерство на културата да отложим с още две седмици. Надявам се все пак да започнем нормални учебни занятия на 1 октомври 2008 г., а не 2010-а", заяви директорката на плевенското музикално училище Жечка Димитрова. Безумният ремонт, чийто край не се вижда, цели подмяна на старите дограми с алуминиеви. От гъмжилото майстори, плъзнали по стаи и скелета обаче, само двама - трима знаят за какво са тук. Останалите си търсят компания за по питие с градус още в 10,30 ч. сутринта, убеди се лично репортер на "BG Север". "Твърдя, че тези майстори са дошли да се учат на моето училище как се работи. Няма плановост, нито компетентност, въпреки че не претендирам да съм специалист. Освен това търся спонсори. Фирма трябва да почисти прозорците и пода от набитите най-различни строителни материали, за да могат децата да започнат нормален учебен процес и от санитарната инспекция да ми дадат разрешение да заработим. За целта ми трябват 2 100 лв. Грубото чистене го правят нашите преподаватели в момента. Могат да се видят много интересни неща - аз как мета, преподаватели накачени да чистят по балконите. Имат си работни дрехи и обувки по кабинетите, които сами си боядисват, защото това не влиза в мащабния ремонт", описва ситуацията директорката.

В случая просветното министерство след провеждане на търг назначава фирма изпълнител и сключва договори с нея. На място тя си назначава подизпълнители на съответните звена. Задачата им е да сменят дограмата и да боядисат отвън и около прозорците. Резултатът е впечатляващ - замазани стени и стъкла, алуминиева врата на дървена рамка, разхвърляни строителни материали, части от скелета, кофи... Директорът на училището няма никаква дума за това - нито вижда договорите, нито минават някакви пари през него. Предвид спецификата на училището пък не се връзва симфония за цигулка с акомпанимент на чук и "професионални" ругатни. И уроци ще има когато свърши ремонтът.

Оптимистично звучи информацията от друго плевенско училище - СОУ "Хр. Смирненски". Въпреки че и тук е имало подмяна на дограми, пълно обновяване на първия етаж, където се помещава началният курс, включващо и изцикляне на пода и нови маси и столчета, хидроизолация, боядисване и обзавеждане на физкултурния салон, учениците ще могат спокойно да влязат в класните си стаи на 15 септември, информира директорът Николай Иванов. И тук учители и непедагогически персонал са се включили с труд през отпускарския иначе месец август, но поне са удовлетворени от резултата. Средствата са осигурени по проект, а фирмата изпълнител е избрана след обществена поръчка на място. Сроковете в усвояването на средствата също са били от значение за по-експедитивните действия и навременното приключване на ремонта.

 

 

монтана

 

Родители запретват ръкави

 

Симеон НИКОЛОВ

През лятото в община Монтана са ремонтирани 15 училища и детски градини. За това са изразходвани 192 000 лв., съобщиха от общинската администрация. Най-много средства са вложени за ремонт на ЦДГ №3 "Буратино" - 74 639 лв. Обновени са санитарните възли на шест школа. Ремонтирани са покривите на три детски градини, а на три други са сменени водопроводните инсталации. На едно училище е подменена отоплителната инсталация, а на друго - дограмата. Обновено е и училището в с. Смоляновци. Ремонтите са вече приключили и няма да продължат след 15 септември, увериха от общината.

По традиция след откриването на учебната година в Монтана започват ремонтите на училищни стаи от родителите. Недоволни от условията, в които ще учи детето им, майки и бащи запретват ръкави и работят по освежаване на класните стаи в почивните дни. Най-често се боядисва, слагат се нови балатуми или се монтират щори. Обикновено в първите дни след началото на учебната година родители събират по 30 - 40 лв. от всеки, за да купят материали за ремонтите и касетофон за класа.

 

 

ловеч

 

Проблемно е само едно общежитие

 

Мира ГАНЧЕВА

Има готовност за нормално започване на учебната година в община Ловеч, съобщи зам.-кметът Пламен Петков. Последните ремонти в учебните заведения приключиха до 10 септември. Строително-ремонтните дейности продължават единствено в общежитието на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в кв. "Гозница". Средствата там са по програмата за оптимизация на училищната мрежа.

За капиталови ремонти за училищата и ученическото общежитие в ж. к. "Здравец" са изразходвани над 360 хил. лв. Отделно със средства от делегираните бюджети са извършени ремонти по приоритети, определени от директорите. В общежитието в най-отдалечения комплекс на Ловеч е извършен ремонт на санитарните възли, на дограмата, боядисани са стаите. Очаква се до края на годината в него да бъдат настанени децата, които ще пътуват от закритите училища в селата на общината. През това време ще се довърши ремонтът на пансиона на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в кв. "Гозница", който ще поеме пътуващите ученици.

Основен ремонт е извършен и на столовата, коридорите и голяма част от класните стаи на СОУ "Панайот Пипков". В ОУ "Васил Левски" са ремонтирани класните стаи, отоплителната инсталация, покривът и част от оградата. В СОУ "Св. Климент Охридски" са боядисани класните стаи и е ремонтиран покривът. Изцяло е подменена дограмата на ОУ "Проф. Димитър Димов". В Природоматематическата гимназия са ремонтирани класните стаи, отоплителната система и спортната площадка. Класните стаи са освежени и са боядисани коридорите на СОУ "Тодор Кирков". В училището в най-голямото село в Ловешко - Александрово, са ремонтирани част от класните стаи. В Малиново не е имало ремонтни дейности, но базата е добра и може да приеме ученици, поясни Пламен Петков.

Капиталовите и текущи ремонти в детските градини са за над 210 хил. лв. Строителните дейности са приключили навсякъде. Готовност да приемат децата до 3-годишна възраст имат и детските ясли.

По думите на зам.-кмета вложените тази година средства в летни ремонти са много повече от предишни години. Дейностите в училищата са извършвани от различни фирми след спечелен конкурс.

 

 

ГАБРОВО

 

Годината ще започне с неприключили ремонти

 

До началото на студените месеци трябва да приключи подмяната на отоплителната инсталация в Априловската гимназия

Мариана ДИМИТРОВА

Някои училища в Габровска област ще посрещнат учениците с незавършени ремонти, стана ясно от началника на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Ангелина Дъбнишка. Все още имало ремонти, които текат, особено тези, които били по инвестиционната програма на Министерството на образованието и науката. Става въпрос за ремонтни дейности в учебни заведения, които са на стойност над 55 хил. лв., което означава, че са по-дългосрочни. Такъв например е ремонтът в Националната Априловска гимназия, където се подменя цялата отоплителна инсталация. Същите ремонтни дейности текат и в Професионалната гимназия по туризъм в Габрово, където освен отоплителната инсталация, се ремонтира и котелното помещение.

Подмяна на дограмите пък се извършва в оздравителното училище в тревненското село Късовци и във възпитателното училище в с. Керека, Севлиевско. Ремонтите и в двете учебни заведения се извършват по програмата за енерегийна ефективност чрез МОН. "По нашите програми все още в севлиевската Природо-математическа гимназия тече роментът за подмяна на външна и вътрешна ВиК-инсталация. Там до края на годината ще се наложи да дофинансираме, за да приключи цялостното обновяване. Отделно по проекти на община Габрово текат ремонти в СОУ "Райчо Каролев" и Природо-математическата гимназия", обясни Дъбнишка.

Днес, 12 септември, е крайният срок, в който директорите на училищата в Габровска област трябва да докладват в РИО къде са приключили ремонтите, а там където не са, до какъв етап са стигнали. Началникът на инспектората обаче е категоричен, че по-дългосрочните ремонтни дейности ще бъдат организирани така, че да не пречат на учебния процес и до началото на отоплителния сезон вече да са приключили.

Отделно общински чиновници от габровското кметство инспектират ремонтите в габровските училища, за да се уверят с очите си има ли проблеми или не. Там, където след първия школски звънец строителни работници продължават да щъкат из учебните заведения, целта е да не пречат на учебната дейност.

 

 

ВИДИН

 

Правят единствено неотложното

 

Тина ИЛОВА

Правим само неотложните ремонти на детски градини и училища, каза зам.-кметът на Видин Стефан Сираков. За толкова стигат средствата, отделени от бюджета тази година. Подменят се парните котли на школото в Дунавци и на VI СОУ. Ще се поправят и покривите на сградата на английската гимназия и на училище "Климент Охридски". В момента се събират оферти на фирмите за хидроизолацията. Може да се работи и до края на септември, дотогава ще успеем да поправим покривите, каза зам.-кметът.

В останалите училища се правят само козметични ремонти. Общината има ремонтна група и по заявка се измаза, подменя се балатум, сменят се спукани тръби или се поставят нови осветителни тела.

От бюджета са отделени 100 000 лв., но в тях са включени и ремонти на сгради на кметствата. Общината спечели голям проект за обновление на всички училища и детски градини в размер на 5,2 млн. лв.

Работата по него ще започне през следващото лято. Дотогава ще се ремонтират само течащи покриви и отоплителни инсталации.

 

 

ВРАЦА

 

Забавени пари спъват процеса

 

Силвия Драйчева

Цветана ЕВГЕНИЕВА

"Всички учебни заведения в община Враца, без изключение, ще открият тържествено новата учебна година и ще започнат нормално учебния процес, но след това той ще се затрудни с ремонтите, които предстоят в 9 училища, три детски градини и една детска ясла по проекта за подобряване образователната инфраструктура по програма "Регионално развитие", на три средищни и две приемни училища по проект за оптимизация на училищната мрежа", заяви зам.-кметът по образованието Силвия Драйчева. Общата стойност на първия проект е 6 млн. лв., като по него се предвижда да бъдат извършени ремонти на покривите, външните фасади и на класните стаи, които да получат ново обзавеждане, да се изградят естакади и други съоръжения за подобряване достъпа на деца с физически увреждания в училищата и детските заведения, както и ремонт на спортните съоръжения. В проекта са включени ремонти и оборудване на специализирани лаборатории и кабинети в училищата и на кухненските блокове в детските заведения. Ще бъдат закупени нови компютри, мултимедийни системи, спортни уреди и туристическо оборудване, с които да се подобри учебният процес. По проект срокът за изпълнение е 19 месеца. Първите търгове със строителните фирми ще бъдат в края на септември, а последните - в края на октомври. Забавянето идва от това, че правителството отпусна парите четири месеца по-късно от предвиденото и от процедурата за обществените поръчки, която е доста дълга, но ние сме длъжни да я спазим, като правим всичко възможно да стане максимално бързо, обясни Драйчева.

В трите средищни училища в селата Баница, Девене и Тишевица ремонтите ще започнат на 23 септември и се предвижда да приключат до края на ноември. По програмата за оптимизация на училищната мрежа за тях, както и за двете приемни училища във Враца, са предвидени над 2 млн. лв. Докато завършат ремонтите, децата, които трябва да учат в средищното училище в Тишевица, отиват в Горно Пещене, тези от Баница - в Мраморен, а децата от Девене - в Три кладенци. Сградите на тези училища дават възможност в тях да се провежда учебен процес без проблеми, увери Драйчева и добави, че петте училищни автобуса за тях са в готовност да поемат учениците.

"Въпреки настояванията ни да се започнат строителните работи веднага след приключване на учебната година, за да не пречат на учебния процес, това не стана, заяви кметът на Тишевица Илия Илиев. - Парите се отпуснаха в края на юни, а процедурата на обществената поръчка, която е 45 дена, отхвърли търга чак за 25 август. В резултат на това трите средищни училища са поставени при екстремни условия. През есента ремонти ли да се правят или учебен процес да се провежда? Налага се Тишевица да организира обучението в Горно Пещене поне за два месеца, докато се извърши ремонта на сградата. Задавам риторично въпроса: Нормално ли е това?"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Още не е ясно колко школа са готови

 

Кремена КРУМОВА

Със 720 хил. лв. е дофинансирала образователната система община Велико Търново от собствени приходи за ремонти. Въпреки че школата са на делегирани бюджети и всеки сам решава колко да отдели за освежаване, местната администрация решила да ги подпомогне. Около 600 хил. лв. са вложени в проектиране, изграждане на отоплителна система и газификация на три училища - СОУ-тата "Ем. Станев" и "В. Благоева", и хуманитарната гимнизия. Още 120 хил. лв. са похарчени за ремонт на покрива на физкултурния салон в СОУ "Г. Раковски". Великотърновска община кандидатства и за съфинансиране пред МОН по националната програма за подмяна на материалната база в училищата. Исканата сума е 300 хиляди лева за дограма на Езикова гимназия, 100 хил. лв. за ремонт на санитарните възли в Природо-математическата гимназия и 200 хил. лв. за изграждане на мини стадион в СОУ "Г. С. Раковски". Местната община ще се конкурира с други 200 общини. Дори парите да се получат чак през зимния сезон, пак ще се ремонтират дограмите в училищата. До края на седмицата ще стане ясно кое школо е готово да отвори врати на 15 септември и кое не.