ТЕМА


 
Плевен

 

Болниците във финансов колапс,

пациентите търсят правата си

 

Лекарите не са корумпирани, а НЗОК не може
да се справи, твърдят медици

 

Мая ПАСКОВА

През декември миналата година, когато се подписваше Националният рамков договор, нивата, от които се тръгна, предварителните разчети на правителството, на НЗОК и Лекарския съюз, бяха в рамките на около 800 млн. лв., а в един момент се сключи договор за 680 млн. лв. Решението на НЗОК от 30 юни 2006 г. да намали цените на 57 клинични пътеки със 7 до 10%, ще увеличи разходите на пациентите по тях с 10%. Доходите на медицинския персонал ще намалеят, а това несъмнено ще се отрази на качеството на обслужването. Болниците отново ще трябва да свиват перата си за лекарствоснабдяване, за ежемесечните си разходи за вода, ток, парно, болнични консумативи, постелачен материал и т. н. По този повод на 20 юли е внесена жалба до Върховния административен съд (ВАС) с молба за отмяна на решението с доводите, че е незаконно, защото промяната на Националния рамков договор е извършена еднолично от здравната каса, за което тя няма право според Закона за здравното осигуряване.

"Това само по себе си определя и без това недофинансирането и още повече го засилва по отношение на клиничните пътеки. Предупредих НЗОК, че по средата на годината, най-много началото на последното тримесечие, ще имаме проблеми с преусвояването на средства. С други думи парите, които са определени, вярно само за някои клинични пътеки, няма да достигат за болничното обслужване, което изпада в краен недоимък", заяви председателят на Лекарския съюз в Плевен д-р Венцислав Грозев. Според него малко по-добре стоят нещата в доболничната сфера. Повече от 15% ще е разликата в приходната част в сравнение с първите шест месеца на годината. Да не говорим, че реално в момента лечебните заведения като приходна част получават около 80% от това, което са получавали през 2005 г.

Това ще доведе до увеличаване на задълженията, особено на общинските болници. И ако в края на 2005 г. задълженията на лечебните заведения в цялата страна са били 150 млн. лв., от тях около 15 млн. лв. са на болниците от районен тип, а точно те, които са 97 на брой, обслужват 45% от населението на България. В момента реално, може би до края на годината, те ще натрупат не още 150, а още 300 млн. лв., и реално дефицитът в сферата на здравеопазването ще се увеличи на около 500 милиона лева. Т. е. лечебните заведения вървят към фалит, заявяват медиците.

Изключително неприятно е, когато лекарското съсловие - и лекарите, и сестрите, се срещат с основателните претенции на пациентите относно тези битови проблеми в едната си част, а от друга - невъзможността да се отреагира със съвременни лекарствени средства или модерна апаратура и технологии на лечение, твърди д-р Грозев. Според него хората са прави да го изискват, но това не зависи от работещите в болниците. "Ние имаме едно единствено задължение - да приложим това, което знаем и можем по-най-добрия начин. Всичко останало не е наше задължение. Всички обвиняват лекарското съсловие за невървенето на реформата, а това е, меко казано, демагогско", заяви той.

От 2006 г. източникът на финансиране на болничната помощ е един - НЗОК. Недофинансирането на бюджета на касата и изобщо недостатъчният процент от брутния външен и вътрешен продукт определят настоящите проблеми. Неколкократно и последователно в продължение на няколко години се говори, че болничната сфера на здравеопазването е недофинансирана. Основният проблем идва оттук, а не както касата твърди - от резултатите на обследване на 94 болници, които са били в нарушение. Проверка на Лекарския съюз е установила, че 84 от цитираните 94 случая на нарушения са регистрирани в Смолян и не са свързани с лекари или болници. Останалите 10 случая са незначителни - за реално извършени прегледи, и дори не са съобщени от районните здравни каси, а от пациенти. Основните нарушения били откази да се дава талон за специалист и медицинско изследване и вземане на потребителска такса от пациенти, които са освободени от това плащане. В болниците е установено и че пациенти се изписват по-рано и не се изпълняват изцяло клиничните пътеки, в които са включени изследвания и два контролни прегледа след лечението.

"Аз не отричам, че някъде някой си позволява лукса да надписва някои неща и да злоупотребява със средствата. Немалка част от пътеките, които се намалиха като финансиране обаче, са хирургичните. Не бих могъл да твърдя, че точно с хирургията това може да стане, особено когато се говори за оперативна намеса. Това е някаква параноя", заяви д-р Грозев. И добави, че тези изводи се правят на фона на 1 400 000 хоспитализации от миналата година. Ако темпът им върви по същия начин, то за момента са около 1 милион. Не може да се прави заключение от единични случаи и да се визира цялостната ни система, това е, меко казано, недобре пресметната и направена статистическа оценка, уверен е той. Или още по-лошо - зад това нещо прозира невъзможността на НЗОК да се справи с проблема.

На 10 и 11 септември ще се проведе национален управителен съвет и евентуално на 26, 27 и 28.09. ще се проведе 42-ри извънреден събор на Лекарския съюз, за да може да се поставят категорично и ясно проблемите пред цялата лекарска общественост и в национален мащаб.

Нещата стигнаха до там, че всеки се спасява самостоятелно. Пациентът така или иначе си доплаща. А в болниците се прилагат най-сериозните диагностични, терапевтични, оперативни и т. н. методи на лечение. "Всички лекари полагат неимоверни усилия нещата да вървят. Няма медик, който да мисли лошото на пациента си или да прави нещо в негов ущърб. Ако се случват някакви инциденти, те в никакъв случай не са умишлени. За това не виждам особено чист морал във властимащите в момента, когато се опитват да прехвърлят обвиненията върху хората, работещи в здравеопазването", увери председателя на плевенския лекарски съюз. И изрази своето мнение, че гледайки корупционните схеми и тези, които участват в тях, те съвсем не са от бедното съсловие на народа. Лекарите пък в никакъв случай не са от богатите. "Възможно е и тук да се създават такива практики, това не се отрича. Но липсата на финансиране дори би ги увеличило", заяви д-р Грозев.

 

 

Враца

 

РЗОК: Намалението на цените на клиничните пътеки е незначително

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Врачанската Районна здравно-осигурителна каса (РЗОК) е изплатила на болничните заведения в областта за месец юли с 50 000 лв. по-малко за 46-те клинични пътеки, чиито цени са намалени с около 9 процента, съобщи директорът на РЗОК - Враца, Емилия Ганова. Според нея това намаление е незначително, като се има предвид, че РЗОК изплаща месечно по 1,6 млн. лв. за над 200 клинични пътеки на болниците във Врачанска област. То не би повлияло съществено на финансовото състояние на здравните заведения, още по-малко да се стигне до ситуация, в която пациентите да бъдат принуждавани да доплащат лечението си, смята Ганова.

Националният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) препоръча на директорите на болничните заведения да не фактурират медицинската дейност по намалените от НЗОК цени на клиничните пътеки, за да не влязат в нарушение на чл. 55 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Но ако това не стане, те няма да получат вложените вече средства, затова се е стигнало до компромис - изплащането на парите да се извърши с двустранен протокол. За август средствата за клиничните пътеки с намалени цени ще бъдат изплатени по същия начин, уточни Ганова.

РЗОК работи по рамковия договор за 2006 г., като има сключени близо 500 договора с лекари, стоматолози, лаборатории, аптеки и болнични заведения от областта. Миналата година са изразходени над 24, 5 млн. лв. за финансиране на извънболничната и болничната помощ. Новото тази година е, че общинските болници се финансират изцяло от бюджета на НЗОК въз основа на извършената дейност. Според експерти от касата не е коректно да се поставя въпросът какъв процент покрива клиничната пътека от действителния разход на лечението, защото досега няма остойностен действителен разход за пациент. Един апендисит може да протече с усложнение и да се вложат много пари за лечението му или да се направи само операция и на втория ден болният да бъде изписан. Разходите са различни и докато не се остойни всеки един, ще има спорове по цените на клиничните пътеки.

Заместник-председседателят на районната колегия на БЛС д-р Бисер Тодоров подкрепя изцяло позицията на националното ръководство на съюза. Според него решението на НЗОК от 30 юни е незаконно и нарушава член 55 от ЗЗО, като рефлектира както на финансовото състояние на болниците, така и на пациентите. Той заяви, че негативите от това едностранно решение ще се проявят тепърва и ще принудят касата да възстанови старите цени и алгоритмите на 57-те клинични пътеки.

Според д-р Дарин Драганов, управител на многопрофилната болница в Мездра, намалението на цените на някои клинични пътеки, изплащани от НЗОК, не е приятно, но то ще принуди мениджърите на здравните заведения да си правят сметките по-добре. "Дойде време, когато ясно трябва да дефинираме нещата - клиничната пътека е алгоритъм на поведение, стандарт, тя не е финансов инструмент, който да регламентира реалните разходи на едно лечебно заведение. Защото в една болница, визирам Мездра, има 5 хирурзи и изпълнява клинична пътека апендисит, друга има 20 хирурзи и също изпълнява клинчна пътека апендисит. Финансовият инструмент, който може да регламентира разходите, които здравното заведение прави за лечението на даден пациент по определена диагноза, може да се осъществи с диагностично свързаните групи. Това е следващият етап от реформата в болничната област, който се надявам да бъде въведен през 2007 г. Тогава всяка болница ще мине на договаряне със Здравно-осигурителната каса върху цената на дадена диагноза. Но това може да стане факт само при преструктуриране на болниците, което е наложително и очаквам да стане от следващата година. Засега целта ни е да влезем в рамките на договора, да си направим предварителни сметки за дейността - колко ще получим и колко ще изразходим, за да не се стигне в края на годината до дисбаланс, но без да нарушаваме качеството на обслужването на пациентите, което за нас, лекарите, е най-важното", заяви д-р Драганов.

 

 

Ловеч

 

Разходите се оптимизират, дефицитът нараства

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Намаляването на финансирането по общо 57 клинични пътеки от първи юли тази година задълбочава дефицита в Многопрофилната болница за активно лечение в Ловеч, коментира нейният изпълнителен директор д-р Тихомир Бенев. Преди тази промяна нещата вървяха към нулиране на задълженията ни, каза той. Сега обаче броят на пациентите се запазва, а парите са по-малко. По думите му той не очаква да има сътресения и да се налага пациентите да плащат от джоба си за извършеното заради намаляването на парите от касата. Но със сигурност средствата няма да са достатъчно и това ще наложи свиване на още разходи, което болницата вече е направила.

От началото на тази година досега лечебното заведение изпълнява собствена оздравителна програма за оптимизация на разходите, която освен намаляване на персонала и леглата, включва и прибирането в корпуса на болницата на някои от отделенията, които досега бяха навън, в двора. Две от звената вече са в основната сграда на здравното заведение, за следващата година остава преместването на останалите две, обясни изпълнителният директор на болницата.

Плащанията от здравната каса вървят редовно, контролираме изцяло разходите, но все пак се надяваме, че ще има промяна и ще отменят тези намаления във финансирането на пътеките, коментира още д-р Бенев. Ловешката болница има сключен договор със здравната каса за 204 клинични пътеки, като от тях фактически почти една трета ще бъдат плащани с по-малко пари. Дефицитът през юни е бил 3 000 лв., но през юли очакваме той да скочи на повече от 5 000 лв., тепърва идва зимата и дефицитът в парите на болницата ще нарасне многократно, смята директорът.

 

 

Габрово

 

20 000 лева месечно губи лечебницата

 

Мариана ДИМИТРОВА

Габровската болница ще губи по 20 000 лв. месечно при условие, че здравната каса плаща за една четвърт от клиничните пътеки. Лекарският съюз обяви за незаконно намаляването на парите. Според съсловната организация това намаление ще докара до голяма задлъжнялост и без това "нерозовото" положение на здравните заведения. Това положение ще ги принуди да искат от пациентите сами да си доплащат за лечението.

В габровската болница вече се е почувствал ефектът от намаляването на парите за клиничните пътеки, категоричен е нейният директор д-р Божидар Паралчев. Това е довело до намаляване на общия брой пациенти, който сега е с 200 болни по-малък в сравнение със същия период на миналата година. "За сметка на това за лечение постъпват хора в доста тежки състояния, за които се налагат оперативни интервенции, лечение и в интензивното отделение. А това означава, че нашите разходи ще са по-големи за тези по-сложни и по-тежки случаи. В същото време има и недофинансиране на болницата, включително с 10-процентовото намаление за 57 клинични пътеки", описва положението шефът на болницата в града на Рачо Ковача. Той уточнява, че след юли до края на годината болницата ще трупа загуби средно по 20 000 лева на месец. Според него ще е добре, ако се намери възможност в края на годината законодателно да бъде възстановена тази сума.

"Така или иначе средствата за болничната помощ и тази година не са достатъчни. Това все още не може да се усети от пациентите, защото ние се стараем да покриваме всички дейности, без да караме здравно осигурените да си доплащат. Дори спешно болните, които не са си плащали здравните вноски, ги приканваме в рамките на два дни да си уредят въпроса, за да ползват пълноценно всички здравни услуги в болницата", обяснява още д-р Паралчев.