СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

черно и бяло

Брой 35 (17 - 23 октомври 2014 г.)


 

 

 

Елитът на българския шахмат се състезава за “Спартак Плевен XXI”

 

Рокадите са не само на дъската, но и в историята на местните клубове

 

“В живота, за разлика от шаха, играта продължава и след мача.” Айзък Азимов

 

Петьо Маринов

Красимир Русев (вляво) срещу гм Кирил Георгиев

 

Мая ПАСКОВА

Плевен винаги е имал почитатели на най-интелигентния спорт. От години в града шахматът се е тренирал организирано в различни клубове и школи. Много са имената, които се отличават в национални и международни състезания. През последните 15 година в града функционират два клуба, в които шахматът се издига на професионално ниво - "Плевен XXI" и "Спартак Плевен XXI". Първият преди дни отпразнува 15-годишнината от създаването си с двудневен турнир и награждаване на хората, които са допринесли за развитието му през годините. Какво е общото и различното между тях освен малката отлика в имената и какво е предизвикало съществуването им поотделно, разказва председателят на "Спартак Плевен XXI" Петьо Маринов. Самият той научава правилата на шахмата още 8-годишен от баща си. От 2001 до 2004 г. е председател на СКШ "Плевен ХХI", а от 2004 г. - на СКШ "Спартак Плевен ХХI" - клуб номер 1 по спечелени медали и отличия в България за 2005 и 2006 г. От 2005 до 2008 г. и от 2011-а досега е член на УС на БФШ и председател на комисия Детско-юношески шахмат и член на комисия Шахмат в училище. Награден е с грамота за принос в развитието на детския шах на Балканите в Гърция през 2005 г. От месец май 2006 г. е президент на Българска федерация по кореспондентен шахмат. Майстор на спорта е по кореспондентен шахмат и съдия по шахмат републиканска категория.

Най-старият шахматен клуб в Плевен е "Полет" с председател Емил Христов. Около 1995 г. той затваря врати. На негово място бившият кмет Найден Зеленогорски основава нов клуб "Дракон" (неговото съществуване приключва с депутатската кариера на последния му председател Ивелин Николов през 2009 г.). Част от родителите на децата, членуващи в "Дракон", през 1999 г. се отделят недоволни, че се стимулират само отделни имена. През 1999 г. се създава "Плевен XXI" от група шахматни ентусиасти с главни действащи лица Богдан Тинков, Марио Стоянов, Киркор Хайрабедян, Иван Василев, Николай Ненчев и Владимир Попов - Владо Главата. Само година по-късно клубът започва да среща финансови проблеми, голяма част от децата в него започват да се състезават за други клубове в страната.

Възходът на "Плевен XXI" започва през декември 2001 г., когато Петьо Маринов е поканен да му стане председател. Той приема, изплаща дълговете на клуба и налага нови принципи на управление. Веднага връща, с помощта на Чавдар Андреев, всички плевенски състезатели от школата на легендарния шахматен преподавател мс Нотко Ноев, които тогава играят за други клубове - Илиян Младенов, Пламен Младенов, Светозар Цеков, Николай Йорданов, Пламен Василев, Атанас Петков, Михаил Гигов, Андрей Андреев, Светлана Цветкова, Вероника Андреева и Десислава Петрова, които заедно със своите родители стават основата на клуба.

"Плевен XXI" започва да участва на всички първенства. Става домакин на държавно първенство до 18 години, което не е правено от 15 години в Плевен. Започва се работа с малки шахматисти. Още през първата година клубът е втори по медали в България. Обявен е за клуб номер 2 на община Плевен. През 2003 и 2004 г. "Плевен XXI" e на първо място по медали и спечелени отличия в България. През годините отборите на клуба са сред фаворитите на всички отборни състезания. От 2002 до 2004 г. отборите юноши и девойки младша и старша възраст, както и мъже и жени в "А" група, печелят шест първи места. Учениците стават европейски шампиони, индивидуалните отличия и медали от държавни индивидуални първенства са близо 40. Клубът има постижения, с които остава в шахматната история на България. Негови са най-младите отбори, участвали успешно в "А" група мъже и жени. Организира първото, макар и неофициално, държавно първенство за деца до 8 години в България. Атестация за работата на клуба е, че в него преминават и едни от най-талантливите юноши и девойки на България.

 

Зехра Топел

Най-красивите състезателки са в женския отбор на клуба

 

На 5 декември 2004 г. клубът прави златен дубъл - старша възраст юноши и девойки стават шампиони. Два дни по-късно, когато "Плевен ХХI" e на върха по успехи в своята история, на редовно изборно събрание Петьо Маринов е сменен. Всички елитни състезатели заявяват, че си тръгват от клуба заедно с него и решават да създадат нов клуб. Николай Йорданов става негов кръстник и избира име, в което да присъства и старият клуб. На 16 декември 2004 г. излиза съдебната регистрация на ШК "Спартак Плевен ХХI". Поради липса на база обаче спират да се занимават с малки деца и остават само отборите в "А" група мъже, жени, юноши и девойки старша възраст. През следващите години "Спартак Плевен XXI" е неизменно в челото по медали и отличия в България.

В "Плевен XXI" остават най-малките шахматисти и двата клуба продължават по своя път независимо един от друг.

"Спартак Плевен

ХХI" в имена

 

Женски отбор:

ФИДЕ майстор Пламена Андреева. Вероника Андреева, Вероника Василева, гм Адриана Николова - национален състезател на България, Светлана Цветкова, мс Славея Щерева, мм Зехра Топел - национален състезател на Турция, Венета Петкова, мм Светла Йорданова, ФИДЕ майстор Стефи Бедникова, Доротея Нанчева, гм Диана Арутюнова (Украйна), мс Ирина Ставила (Молдова).

 

Мъжки отбор:

Капитан - мс Илиян Младенов, ФИДЕ майстор Николай Йорданов, мм Пламен Младенов, мс Михаил Гигов, мс Светлозар Цеков, мм Николай Милчев, мм Велислав Куков, мс Алекси Йовчев, мс Росен Лазаров, гм Петър Дренчев, гм Крум Георгиев, гм Валентин Йотов и гм Момчил Николов, гм Красимир Русев - национални състезатели на България, мм Христо Велчев, мм Валери Лилов, Атанас Петков, Андрей Андреев, Емил Арсов, Пламен Василев, Мартин Петков, мс Любослав Кътов, мм Мариян Бойчев - европейски шампион, мс д-р Атанас Мърмаров, Васил Кръстев, д-р Илиян Колев, Радослав Атанасов, Цако Иванов, мс Емил Шукин, Чавдар Андреев и Петьо Маринов.

Ветерани:

Иван Василев, Антон Тончев, Богдан Тинков, Христо Иванов, Александър Христов, Николай Ненчев, Павел Семерджиев, Йордан Маринов.

И още над 40 състезатели деца, юноши и девойки младша възраст.

Мегазвездата на отбора несъмнено е Красимир Русев - шахматист с ЕЛО 2537 (октомври 2014). Абсолютен шампион на България във всяка възрастова група - до 10-12-14-16-18-20 години. Гросмайстор за мъже и национален състезател за България. Многократен медалист от престижни международни турнири. Един от най-големите таланти в историята на българския шахмат. Професионален шахматист и треньор.

Шахматът освен игра, която влияе за изграждане на характери, помага изключително и за личностно развитие и кариера. Едва ли е случаен фактът, че по-голямата част от състезателите на "Спартак Плевен XXI" са се реализирали много успешно. Андрей Андреев, Вероника Андреева и Славея Щерева са програмисти в компютърни фирми в София. Пламена Андреева е софтуерен инженер и обучител. Светлана Цветкова работи във фирма за компютърен софтуер. Момчил Николов е архитект, Михаил Гигов е треньор в "Спартак Плевен XXI". Атанас Петков завършва успешно университета в Принстън, САЩ - специалност икономика и финанси, живее и работи в Ню Йорк в сферата на моделиране на катастрофични бонове.

Дияна Арутюнова през 2012 г. е директор на един от най-големите световни турнири по шахмат с участието на световните шампиони Веселин Топалов и Анатолий Карпов. Живее в Англия заедно със съпруга си, когото среща в плевенския клуб - капитанът на мъжкия отбор в "Спартак Плевен XXI" Илиян Младенов. След като завършва спортен мениджмънт, сега Илиян работи в една от най-големите букмейкърски къщи "Бет 365".

 

Шампионите през 2004 г.

Алекси Йовчев по време на участието си във филма “Троя”

 

Освен талантливи, шахматистите, най-вече тези в женския отбор на клуба, са и едни от най-красивите състезателки. Един от примерите за това е Зехра Топел. Тя е родена в Шумен. На 6-годишна възраст се запознава с шаха благодарение на майка си. Записва се в шуменския Център за работа с деца, където преподавал известният треньор и съдия Иван Ангелов, но най-голям принос в нейното изграждане като шахматист има мм Стоян Иванов-Загорката. През 2001 г. се сприятелява с шахматистите на Плевен и започва да се състезава за "Плевен XXI", а по-късно "Спартак Плевен ХХI". Още същата година става шампионка до 14 години. До 2005 г. печели куп медали и отличия за Плевен. В момента преподава английски език в един от най-престижните университети в Истанбул. През свободното си време естествено играе и преподава шах. Пази спомените и добрите приятелства от годините, през които се е състезавала за плевенския клуб.

Алекси Йовчев е завършил НСА специалност шахмат и работи първо като фитнес инструктор, а сега мениджър на фитнес и спа център. Освен с шаха е известен и с участието си във филма "Троя". Йовчев създаде във facebook група "Харлем шах". Основната задача на групата е да популяризира шахмата сред тези, които не го практикуват, като се използват "стандартни и нестандартни средства".

Ето какво пише гм Деян Божков в една статия за сп. "Шахматна мисъл": "Едно от най-хубавите неща, което се е случвало в българския шахмат през последните години, е отборът на "Спартак Плевен XXI".

Компютърните специалисти и графични дизайнери от клуба са решили да направят филм за историята му, който ще бъде представен на честването на 10 г. "Спартак Плевен XXI" през март 2015 г.

Любопитно

Думата шах идва от персийски и означава император, а мат означава мъртъв. Който умъртви противниковия император (цар), той печели играта.

Съществуват много легенди, теории и схващания за произхода на играта, като най-често се споменават Индия, Персия и дори Китай. Точна дата не може да бъде определена, но предположенията са за периода от III до VI век. Най-вероятен е индийският произход, като производна на играта шатрандж. С различните свойства (движения на фигурите и с тяхното разположение), играта е отразявала състава и свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия той се разпространява и в Персия. След завладяването на последната от арабите, те пренасят играта в Европа - най-напред в южните области на Испания, която тогава е част от Арабския халифат.

Около 1200 г. правилата на шатраджа започват да бъдат видоизменяни в Южна Европа и около 1475 г. няколко основни промени оформят играта такава каквато е позната днес. Тези съвременни правила за основните ходове са възприети от Италия и Испания.

 

 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО