СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 35 (17 - 23  октомври 2014 г.)


 

 

Здравната книжка се оказва скъп, но формален документ

 

Масово хората не си правят изследванията, а си спестяват време срещу пари

 

Мая ПАСКОВА

Защо е необходимо да се вади лична здравна книжка при започване на работа, когато притежаването й е само формално, попита наш читател, който наскоро се е сблъскал с този проблем. След като отказал "оферта да се сдобие със заветния документ, без да отделя за това от времето си, а само известна сума пари, той се сблъскал с цялото безсмислие на законната процедура.

Личната здравна книжка е документ, който се изисква при започване на работа в производство, магазин или заведение за хранителни продукти. Здравна книжка са длъжни да имат всички работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони. Тя удостоверява, че имате здравните показатели, за да работите с храни и да не сте потенциален преносител.

Изследванията, които трябва да се направят, са: бактериологично изследване за носителство на шигели, салмонели, ентеропатогенни Ешерихия коли и коремнотифно носителство; изследвания за чревни хелминти и протозои; провеждане на туберкулинов кожен тест на Манту. Правят ги във всяка лаборатория и струват около 20 лв. Резултатите от проведените предварителни медицински прегледи и изследвания се вписват в личната здравна книжка на лицето от медицинските специалисти, които са ги извършили.

Заверката на личната здравна книжка се извършва от личен лекар. Таксата е между 6 и 10 лв. Заверената книжка се носи в РЗИ, срещу представен документ за самоличност и удостоверение за настоящ адрес на лицето, чрез поставяне на печат върху снимката и подпис на длъжностното лице, отговорно за заверката, след което книжката се вписва в регистъра. Ако човекът започва работа в друг град, той или трябва да си направи първо адресна регистрация там, или да отдели няколко дни, за да си извади здравната книжка по местожителство. Без разходите за пътуване, това ще му струва допълнително пари за вадене на удостоверение и такса за вписване в РЗИ. Така че още преди да си започнал работа, си плащаш за това минимум 50 лв. Но и това не е най-големият проблем. Оказва се, че няма начин да се докаже дали здравната книжка е "автентична, а именно - дали притежателят й наистина си е направил изследванията и няма здравна причина да не работи гореизброените професии. Неофициално има даже тарифа - 25 лв., за да се впишат положителни резултати в съответните графи плюс печат от лабораторията. Може да се разчита дори на добрата воля на лаборантите, които да бият печати, без да им носите материал, защото за него нито дават отчет, нито го съхраняват в архиви. Единственото, от което не можете да се измъкнете, са задължителните такси по заверките в РЗИ. Те са еднократни, но изследванията се правят всяка година - формално или не.


 

Ученик от НУИ помага на непознато болно дете

 

Светлана МАРИНОВА

Пламен Иванов е едва 18-годишен, но чуждо нещастие е успяло да го трогне до степен сам да организира концерт в помощ на напълно непознат. Момчето е ученик в Националното училище по изкуствата (НУИ) "Панайот Пипков" - Плевен, специалност български танци. Прави концерт сред съучениците си и с участието на състав от читалище "Съгласие" за събиране на пари за лечението на дете от Велико Търново. Малчуганът е 10-годишният Ради, който страда от мускулна дистрофия, до 7 години е ходил само на пръсти. В инвалидна количка е, без лечение ще живее до 18 - 20 г., разказва Пламен. Научил за болното дете от интернет, докато си почивал на работа, защото макар и ученик, той работи. Когато видял и чул клипа с гласа на момчето и изстрадалия му вид, това му дало надежда за живот, върнало го към живота. Разбрах, че съм на този свят не за да живея безсмислено и да правя какви ли не глупости, а съм изпратен с мисия да помагам на някого в нужда, казва Пламен. И добавя, че всъщност не се трогва лесно. Някак между другото споменава, че той самият е много изстрадал. Не му се говори пространно за това, имал е и семейни, и лични проблеми, казва, че може да е само на 18 г., но е видял в живота повече, отколкото много хора по на 30 и 40 г. Вероятно това го е направило с по-изострена чувствителност към чуждото страдание, но факт е - организира концерт с около 16 изпълнители, повечето групови. Голямо тичане беше, не бе никак лесно, защото се борих сам, споделя тийнейджърът. Само за сценария му помагат две момичета. Говорих с учениците, с преподавателите, с директорката на училището, с читалище "Съгласие", следваха организация и репетиции, спомня си момчето. Със семейството на болното дете се среща едва при концерта, преди това си говорят само по телефона. Преди събитието в кутията за дарения има 201 лв., след него те стигат 500 лв., макар че Пламен е откровен - очаквал е да са повече. Концертът в училищната зала е през април, след това младежът се свързва с предаването "Предай нататък". Излъчването на записа на 20 септември води още дарители. Събрани са пари за втория курс на лечение в Израел, който е започнал на 15 октомври, разказва Пламен.

Когато срещу думите има дела, какъвто е случаят с Пламен, някои от разсъжденията му звучат много по-земно и истински: "Всеки един човек се нуждае от подаване на ръка, когато е паднал. Би било по-хубаво, ако повече хора правят добри неща, защото, когато всички обединим усилия, светът става по-добро място за живеене".


 

В пет населени места в областта пили замърсена вода

 

Светлана ЧАМОВА

В пет населени места в областта - в град Кнежа и селата Долни Вит, Лепица, Бръшляница и Жернов, хората са пили замърсена вода през септември. При изследваните 61 водни проби в 41 населени места през последния месец, именно в тези пет случая водата не е отговаряла по микробиологични показатели, съобщават от РЗИ - Плевен. По разпореждане на здравната инспекция водопроводната мрежа там е била подложена на промивка и дезинфекция. После са правени лабораторни анализи за установяване на ефекта от извършените мероприятия. Към момента няма здравен риск за населението, категорични са от РЗИ.

ВиК извършва вътрешно-ведомствени проверки, и в петте случая причината е пропуск в дезинфекционната обработка, уточняват от здравната инспекция. На служителите на ВиК, допуснали недостатъчното хлориране, се налагат финансови санкции, бяха категорични пък от пресцентъра на водоснабдителното дружество. От там увериха, че се отнасят много сериозно към констатациите на РЗИ.

Лекарите казват, че ако сме пили вода, замърсена по микробиологични показатели, опасността идва от чревните бактерии, т. нар. ентеробактерии и то само някои от тях, както и наличието на паразити, т. е. всичко зависи от конкретното замърсяване. Ако бактериите не са патогенни, човек дори да е пил такава вода, може и да не се разболее. За щастие, промяна в епидемиологичната обстановка в петте населени места няма.


 

Броят на браковете и разводите намалява, увеличават се делата за родителски права

 

Веселина ИЛИЕВА

Броят на браковете и разводите в Плевен намалява, увеличават се делата за родителските права. Това заяви за "BG Север" адвокат Емил Абрашев. Според него това е нормална зависимост, защото преди взаимоотношенията между съпрузите са се уреждали с развода. А сега след като повечето двойки живеят на семейни начала и не сключват брак, няма обвързване, няма и развод.

"Освен това населението на Плевен непрекъснато се топи и младите хора бягат в чужбина и София. Населението много намаля и силно застарява. Това няма как да не се отрази и на тази статистика", казва още Абрашев.

Преди две-три години разводите в Плевенско са били около 500 за година. Сега са двойно по-малко - през 2013-а са били около 200-250. Според местния адвокат не само финансовата страна на разтрогването на брака е причината за спада на разводите. Цените на този вид услуги не са вдигани с години. Около 500 лева излиза всичко.

Напоследък повечето плевенски разводи били на семейства, в които единият от съпрузите работи в чужбина, а другият е тук. Разстоянието определено влияе на отношенията, категоричен е Абрашев.

Тенденцията била и разводите да стават все по-скоро след брака - от 5 до 10 години след женитбата.

Бракът става все по-малко предпочитан като форма на съжителство. Първо, защото социалната политика на страната ни е такава, че да си самотна майка е много по-изгодно, отколкото омъжена. И второ, защото без подпис в гражданското раздялата става по-бързо и без бюрократични формалности.

Абрашев заяви, че в Плевен няма интерес към така модерните предбрачни договори. "Те влязоха в сила от 2009 година с новия семеен кодекс. В началото до към 2011-2012 година имаше известен интерес към тях. Но се установи, че те не са най-доброто решение, особено за малък град като нашия, в който всички се познават".

Освен това според адвоката такива договори се сключват, за да се уредят предимно имуществени отношения. А младите двойки в началото на семейния си живот обикновено все още нямат кой знае какви придобивки.


Читателите

 

 

Благодарим на НОИ за добрите думи и пожелания!

 

Искаме да изкажем благодарност към една институция, която се сети за нас в Деня на възрастните хора. Приятно изненадани останахме от поздравителния адрес, изпратен до членовете на клуба за хора с увреждания в ж. к. Сторгозия от НОИ - Плевен. Сърдечно благодарим за топлите думи и пожелания на хората от НОИ и специално на г-жа Галина Станимирова. Желаем ви здраве и успехи и да сте все така грижовни към хората от третата възраст.

Венета Динова, отговорник на клуба


Послушай лекаря

Има ли заболяване, което да включва едновременно симптомите на синузит и бронхит? Комбинирано ли се лекуват симптомите?

Тоня Тодорова

 

От синобронхит страдат най-често малчуганите

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Синобронхитът е често срещано заболяване и е свързано с комбинация от два вида възпалителни процеси - на синусите и на бронхите. Най-често от него страдат деца във възрастта между 3 и 7 години. Според повечето колеги се приема като симптомокомплекс, но няма единно мнение за произхода и причините за това заболяване. Според едни автори инфекцията, която се развива в околоносните кухини през хоаните (задните отвори на носа), преминава през носоглътката и попада в белия дроб, където предизвиква възпаление на бронхите. Според други автори механизмът е обратен - инфекцията, която се развива в бронхите, се придвижва след упорита кашлица в горните етажи на дихателните пътища и по този начин се предизвиква възпаление на носа и околоносните кухини. Според трета теория водеща роля има освен инфекцията и развитието на алергичен процес. Съществува и четвърто мнение, според което развитието на синобронхита се дължи на генетични причини, т. е. наследствена недостатъчност на имунната система, в резултат на което организмът е по-податлив на инфекции на дихателните пътища. Независимо от причините, клиниката е винаги една и съща. Става въпрос за вяли, хронично протичащи инфекции на носа и на белите дробове, свързани с поддържане на температура, отделяне на много храчки, стичане на секрет в носоглътката. Децата са бледи, апатични, боледуват постоянно и са на антибиотична терапия, която не довежда до радикално излекуване.

По отношение на диагнозата особено важно е тя да бъде поставена от специалист УНГ и педиатър. Задължително трябва да се направят изследвания на носа и околоносните кухини и белите дробове, съчетани с рентгенографии, при необходимост и скенер. Често се налагат и микробиологични изследвания.

Самото лечение на синобронхита е бавно и продължително. Винаги трябва да се започва със саниране на хроничните инфекции в носоглътката. Най-често това е третата сливица при възпаление само на етмоидалния синус. Не бива да се изпуска и фактът алергия. Когато има съчетание с хронична инфекция, задължително трябва да се лекува и алергичният процес.

 

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
 


 

върни се в НАЧАЛО