СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 35 (17 - 23 октомври 2014 г.)


 

 

От 12 на 3 лева за кошер е паднала държавната помощ за пчеларите

 

От бранша отчитат леко завишение на изкупната цена на меда на едро

 

 

Заради дъждовете тази година има по-малко продукция и повече рояци пчели, сн. архив

Веселина ИЛИЕВА

От 12 на 3 лева за пчелно семейство е паднала държавната помощ за пчеларите тази година, разказа пред "BG Север" плевенската пчеларка Снежана Балашкова. Тя се занимава с този бизнес вече 18 години и е възмутена как сумата може да се срине до 4 пъти по-малко само в рамките на една година. Да не говорим, че в повечето страни от Европейския съюз помощта е 30 евро на пчелно семейство, сподели още тя.

Тези средства са сравнително нов вид подпомагане у нас. Дават се вече трета година. Субсидията е предназначена за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през 2013-а и началото на 2014-а. За нея се кандидатства пред Държавен фонд "Земеделие" и е по-известна като схема де минимис. Индивидуалната сума, която трябва да получи един пчелар, зависи първо от общата отпусната за перото, и второ - от броя на кандидатствалите за помощта, защото се разделя на всички по равно. Условието за получаването й е пчеларите да запазят 90% от броя на пчелните семейства до края на годината.

От Съюза на пчеларите считат за своя победа извоюването на тази субсидия, защото по думите им е било доста трудно да се докаже, че този поминък е вид животновъдство и че пчелата е вид животно.

"Настояваме да се обърне внимание на нашия сектор, защото някакси управляващите ни неглижират. А нашата работа е непрестанна и целогодишна", твърди Балашкова.

През 2014-а пчеларите отчитат леко завишение в изкупната цена на меда на едро. "Това стана благодарение на дъждовете. При нас всичко зависи от природата и сега тя ни помогна доста. Тази година много роиха пчелите и имаше по-малко продукция в сравнение с други години," разказа Балашкова.

В момента килограм мед се изкупува за 5 - 5,20 лева, което е с около 50 - 60 стотинки повече от 2013-а. Пчеларите се надяват тази цена да се запази и за догодина.

Всеки един производител на мед има право да продава до 2 тона от продукцията си в страната свободно.

Местните пчелари отрекоха на плевенския пазар да се продава мед менте, внесен от Китай и страни извън Европейския съюз.

"Нашият район е известен с вкусовите качества на този продукт. Плевенчани знаят къде в града могат да намерят истински и полезен мед и не биха си купили по-евтин и некачествен", убедени са местните производители.


 

Разчистването на терена за спортната зала вече започна

 

Лицевата страна на колопистата е почти обезкостена

 

Зад гъстия саморасъл салкъм на няколко места вече се показват останките от бетонното съоръжение, сн., авторът

Ангел АТАНАСОВ

Освен на хартия изпълнението на проекта за изграждането на многофункционална спортна зала в Плевен започна и на терена, определен за нея. Работници с моторни резачки влязоха в зарязаната от десетилетия колописта и започнаха да разчистват гората от саморасли дървета и храсти. Зад гъстия салкъм на няколко места вече се показват останките от бетонното съоръжение, на чието място трябва да бъде вдигната плевенската "спорт палас". Лицевата страна на колопистата е почти обезкостена - стъклата на прозорците са натрошени, а дограмата е изкъртена. Огромният паркинг отпред, който до преди две седмици беше препълнен с автомобили втора ръка, е опразнен. Само няколко захвърлени по средата стари гуми напомнят за доскорошния бизнес на търговците на коли там, видя репортер на "BG Север".

До края на годината теренът трябва да бъде напълно готов за предстоящото строителство. Това предвижда договорът за първия етап от проекта. Обществената поръчка за него беше спечелена от обединение "Плевен спорт 1", в което влизат пазарджишката фирма "Строймонтаж" и унгарската "Келет - УТ". Тя е на стойност 2 млн. лв., осигурени по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". За тези пари трябва да бъде изготвен работният проект на обекта, да се изпълнят строително-монтажните работи по разрушаването на съществуващите на терена сгради и да се подготви площадката за самото строителство.

За изпълнението на втория етап от проекта - изграждането на залата, ще бъдат необходими още 10,8 млн. лв. За него община Плевен ще трябва да обяви друга обществена поръчка, но само ако получи целево финансиране от държавния бюджет през следващата година. Ако не се намерят необходимите пари, градът ще се сдобие с още един антипаметник на спорта - подобен на този до входа на парк Кайлъка.

 

Идейният проект предвижда многофункционалната спортна зала да бъде построена върху терен от 4 426 кв. метра, а застроената й площ да е 6 458 кв. метра. Тя ще има 3 060 седящи места. Паркингът й ще побира 330 автомобила. Ще може да се използва и за спортни събития, концерти, мащабни спектакли и др.


 

 С пшеница досега са засети над 177 хил. дка в региона

 

Светлана ЧАМОВА

Сеитбата в област Плевен е в пълен ход, най-много засега са площите, засети с пшеница - 177 230 дка, информират от областната дирекция "Земеделие". Първенец е община Плевен със засети 72 000 дка от тази култура.

На второ място по площ са нивите със зимна маслодайна рапица - 66 735 дка в областта. Най-много декари с маслодайното растение на този етап има отново в община Плевен - 28 000 дка.

С ечемик са засети 58 100 дка, всички данни са към 14 октомври.

Условията за сеитба в момента са добри, климатичните условия позволяват качествено извършване на агротехническите мероприятия, е оптимистичната оценка на ситуацията от страна на специалистите. Те отчитат, че годината бе дъждовна, но пък на този етап на земеделската работа това гарантира добра влагозапасеност на почвата. Рапицата в момента е в много добро състояние и е поникнала, констатират местните агрономи. Те уточняват, че навременната сеитба на пшеницата и ечемика позволява братене още през есента и повишава устойчивостта на есенниците.

Честите и обилни валежи през предишните месеци създадоха условия за развитие на неприятели и болести по растенията, поради което фермерите направиха повече допълнителни разходи, отчитат този неблагоприятен фактор специалистите. Затова пък метеорологичните условия сега дават достатъчно време за приключване на есенната сеитба.


 

Кнежа рекордьор по добив на царевица и слънчоглед

 

723 кг/дка е средният добив от царевица в област Плевен след окончателното прибиране на културата, съобщават от областна дирекция "Земеделие". Той е получен от почти 595 хил. дка. Рекордьори са земеделците на територията на община Кнежа, където е отчетен среден добив от 950 кг/дка.

Окончателният среден добив при слънчогледа в Плевенско е 294 кг/дка, получен от почти 714 хил. дка. Най-високият резултат отново е постигнат в община Кнежа - 350 кг/дка, най-нисък е на територията на общините Пордим и Гулянци - 272 кг/дка.

И при двете култури се отчита повишаване на добивите от времето, когато кампанията по прибирането им бе преполовена.

"BG Север"

 


 

Расте интересът към студентските кредити

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Интересът към ползването на студентски кредити се засилва през 2014 г. От банките в Плевен коментират, че са имали голям брой запитвания за условията от студенти и родители. Няколко банки работят по програма за предоставяне на финансова помощ за студентите, съвместно с Министерство на образованието и науката. Кредитът е предназначен за финансиране на студенти и докторанти за целия или за част от периода на обучение, съгласно учебния план. Предоставя се за заплащане на таксите за обучение и за издръжка. Студентите могат да кандидатстват за получаване на един или и на двата вида кредити, обясниха от банките.

Заемът е гарантиран от държавата, която определя държавни гаранции за размера на главницата и лихвата. Кредитът се предоставя без обезпечение и се обслужва без такси. Студентът не дължи заплащане на такси, комисиони и други разходи, свързани с отпускането, управлението и погасяването на кредита.

Право да ползват студентски заем имат всички студенти и докторанти, които отговарят едновременно на определени изисквания. Например - да са български граждани или граждани на друга държава членка на ЕС. Има ограничение за възрастта - кредитоискателят да не е навършил 35 години към датата на подаване на искане за кредит. Да се обучава в редовна форма за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" или на образователна и научна степен "доктор" в създадено и функциониращо по законоустановения ред държавно или частно учебно заведение, е записано в изискванията за получаване на заем.

Кредит за издръжка се предоставя само при раждане или пълно осиновяване на дете по време на обучението.

Заемът може да се ползва само от родителя, който упражнява родителски права, ако това са и двамата родители - само от единия.

Размерът на кредита за заплащане на такси за обучение е равен на дължимите такси за оставащия срок на обучение на студента, съгласно учебния план на съответната специалност. Формира се като сбор от семестриалните издръжки за оставащия срок на обучение на кредитополучателя. Семестриалната издръжка е равна на минималната работна заплата, умножена по броя на месеците през съответния семестър, обясниха от банките.

Заемът се отпуска при 7% годишна лихва, а погасяването започва една година след като е положен последният държавен изпит. Срокът за издължаване е до 10 години, е записано в условията.

Студентски кредити се отпускат и без държавна протекция и извън програмата на МОН. Но те са при по-неизгодни условия, изискват се обезпечения и се плащат такси. С настъпването на кризата и трудностите, свързани с намирането на работа и издължаването на студентските кредити, имаше спад в търсенето на тези заеми. Сега се забелязва покачване на интереса. Част от родителите на студенти обаче продължават да разчитат на обикновени потребителски кредити за издръжката на децата си.

 

върни се в НАЧАЛО