СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 35 (17 - 23 октомври 2014 г.)


 

Валерий Ангелов:

 

Изборите сътвориха нестабилност в страната

 

Системата "Хеър - Ниймайер" роди парадокси, смята докторът по философия

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Трудно ще се състави правителство при така парцелираното политическо пространство. Все пак ще го има, очаква се Реформаторският блок и Патриотичният фронт да подкрепят ГЕРБ. Но животът му ще е твърде кратък. Това прогнозира Валерий Ангелов, доктор по философия и общински съветник в Плевен.

Тази българска лудост, наречена избори, дори извън чисто математическите сметки, доведе до разпарчетяване на политическото пространство. Сега то не е само с разместени приоритети на партиите в ляво и дясно, а и с наслагването на цели осем формации, някои от които правят своя дебют в парламента. Всичките те обаче са избрани само с почти половината от вота на хората. Като към това прибавим и масовото купуване на гласове, което генерира изкривяване на резултатите, то се налага изводът, че Народното събрание не е представително за гражданите, коментира Валерий Ангелов.

В хода на изборите се създадоха много безпринципни коалиции. Това вече стана практика и стил на поведение на партиите преди вота. Възниква въпросът - доколко в бъдеще тези политически формации ще останат стабилни? И дали няма да се занимават повече със собствените си вътрешни проблеми, отколкото да решават съдбоносните за страната проблеми, които са спешни и неотложни, пита философът.

В момента ГЕРБ действа от позицията на силата, но тази изтощителна тактика при така създадената разстановка на силите може да ги вкара в храма на обречените. БСП пък си имат достатъчно вътрешни проблеми, но им липсва стратегия за стягане на редиците. Големият проблем и страх на ДПС пък е дебелата етническа линия, която се спуска в бъдещия парламент.

Уж за да се въведе преференциалният вот и да има демократичност на избора бе предпочетена системата за смятане и разпределение на депутатските места "Хеър - Ниймайер". Тя обаче роди толкова парадокси, че стресна политическия елит. Освен сложното математическо пресмятане на остатъците и пришиването им към други мандати, се оказа, че системата е крайно несправедлива при разпределението на гласовете между отделните райони заради извършените закръгления. Парадоксът е, че някъде с 8 хил. гласа не можеш да влезеш в парламента, а пък на друго място с 800 гласа ставаш депутат. В Плевен АБВ има 6 727 гласа (5,86%), но няма излъчен народен представител. А свои депутати младата партия вкарва от далеч по-слабо представили се региони, например: Сливен - 2 953 гласа (4,11%); Ловеч - 2 672 гласа (4,25%); Видин - 1 272 гласа (3,29%).

Според Валерий Ангелов системата "Хеър - Ниймайер" е избрана, за да блокира местните играчи. При нея липсва пропорционалност при разпределението на гласовете. Тя ликвидира дребните играчи на изборите, а независимите изобщо нямат шанс. При другата система "Д`Онт" пък имаше пропорционалност при разпределението, но тя не можеше да оперира с преференциалния вот. Ако сравняваме "Д`Онт" с "Хеър - Ниймайер" излиза, че първата е справедлива, но не е демократична, докато при втората има несправедливост при разпределението на гласовете, но пък преференциалният вот на народа може да размества лицата в листите. Коя да изберем - тук мненията са твърде полюсни. Едни политически наблюдатели смятат, че тоталното объркване в разпределението при "Хеър - Ниймайер" е нарочно сътворено, за да се премахне преференциалният вот при следващи избори. Другата теза прилага факта, че в 150 секции в страната изобщо не са броени преференциите, пак заради огромната сложност и объркването от наложената система "Хеър - Ниймайер". Тези политически наблюдатели са категорично против тази система и преференциалния вот с аргумента, че май не сме дорасли за демокрация. Последното твърдение се подкрепя и от натрупаните факти за големия процент купен вот, което води до неравнопоставеност между отделните партии и личности в изборите. Всички обаче са единодушни, че Изборният кодекс се нуждае от сериозно прекрояване, за да дочакаме най-после справедливост наяве.

В момента май всички сме губещи от сътвореното на политическата сцена. Имаме разнороден парламент, в който още някои играчи не са избистрили политическите си платформи. Очакванията са отделни групи да подкрепят определени политики. Но пък предишното размиване и кръговрата на идеи от ляво в дясно и обратно, както и тук-там засядането в центъра, сега прави още по-трудно самоопределянето на партиите - къде точно се намират в политическия спектър. Върху това се наслагва и негативизмът на безпринципното коалиране. Но дори ако не съществуваха тези проблеми, то липсата на всякаква коалиционна култура е в състояние да игнорира стабилността както на едно бъдещо правителство, така и на парламента като цяло.


 

Румен Петков:

 

Правителство ще има, но няма да участваме в него

 

Отляво на дясно: Любомир Мачев, Цветан Антов, Поля Томова, Румен Петков, Асен Димчев, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

АБВ единствени водихме позитивна кампания на фона на масовата агресия, бяхме обект на атаки и отляво, и от дясно, заяви Румен Петков на пресконференция в Плевен. В брифинга участваха областният координатор Цветан Антов, Поля Томова - председател на на женската организация в АБВ, общинските председатели на Никопол Любомир Мачев и на Гулянци Асен Димчев - общините в Плевенско, където коалицията има най-висок ръст. Социологическите агенции повлияха на 8 - 10 хил. избиратели, внушавайки им, че няма нужда да се гласува за АБВ, защото няма да влезе в парламента, анализира Петков. Кампанията ни беше най-евтината, акцентира политикът. С 45 хил. са се увеличили гласовете за коалицията на последните парламентарни избори спрямо евровота, а времевата разлика бе само месеци. АБВ има твърдо ядро от 70 - 80 хил. души, които и на двете гласувания са пуснали бюлетина за коалицията, сочи анализът. 52% от гласувалите за формацията са с висше образование, 61% са жени. Преобладават хората в активна възраст: 18 - 35 г. са 23%, 36 - 50 г. - 38,5%, и над 50 г. са 39,5%.

Защо обаче ръководството на АБВ не е доволно от постигнатия резултат? 280 хил. души от гласоподавателите на БСП въобще не са отишли до урните.

Това е много сериозен знак за нас, че не сме представили коалицията като алтернатива на лявото за тези хора, коментира Румен Петков. АБВ не е проблем в лявото, АБВ е решение на проблема в лявото, обобщи той.

От АБВ категорично настояват за промени в избирателния закон - 50% от мандатите да са мажоритарни, останалите да се разпределят чрез национална партийна листа без преференции.

Мажоритарният избор ще извади депутатите от анонимност, чийто плод е задкулисието, смята Петков. Той обяви за грозна лъжа твърдението, че чрез преференцията се вкарва мажоритарност. Всъщност чрез нея на места се постига контролируемост на купения вот. Освен това Румен Петков заяви, че е смутен от факта - ЦИК продължава да държи в секретност кода за достъп при определяне на изборните резултати - така никой не гарантира, че няма манипулиране на "завъртанията" на мандатите.

Прогнозата на Румен Петков е, че правителство на ГЕРБ ще бъде сформирано с част от ББЦ, реформаторите, с подкрепа на "Патриотичен фронт", ще има подкрепа и на ДПС. АБВ няма никакво основание да участва в едно такова правителство, категоричен бе Румен Петков.


 

АБВ е увеличила подкрепата си в Плевенско с около 70%

 

Светла МАРИНОВА

С около 70% сме увеличили гласовете за АБВ в област Плевен само за няколко месеца - на евроизборите имахме 4 011 гласа, сега те са 6 727, информира на пресконференция областният координатор Цветан Антов. Имаме потенциал на всеки следващи избори да подобряваме резултата, уверен е той. АБВ разполага с най-голям ресурс в областния град, а най-висок е ръстът в ж. к. "Сторгозия" - 82%, в "Дружба" е 73%, сравнено с евровота, съобщи Антов. Увеличението в "Юнско въстание" е с 60%, в "Мизия" - с 45%.

В селищата от община Плевен резултатите на АБВ са се увеличили тройно - от 201 гласа на евроизборите сега 616 са за коалицията. В община Плевен за АБВ има 3 813 бюлетини. Сред населените места, където гласовете между двата вота са скочили двойно и дори тройно, са Брестовец, Буковлък, Върбица, Горталово, Гривица, Коиловци, Николаево, Опанец, Радишево, Търнене и Дисевица.

В област Плевен за АБВ са получени 6 727 гласа, като най-висок е ръстът в община Никопол - тройно увеличение между европейските и парламентарните избори, т. е. от 160 на 484 гласа. В община Пордим увеличението е от 8% на 9,3%, в общините Искър и Гулянци резултатите са удвоени. Леко повишаване има в Кнежа и Долни Дъбник, единственият по-нисък процент е в Белене, където гласовете са повече като абсолютен брой, но е налице и по-висока избирателна активност. Общини, където АБВ е под 4%, са Червен бряг и Долна Митрополия, макар че в Тръстеник - селище от община Д. Митрополия, гласовете са увеличени повече от три пъти.

Аз лично не съм удовлетворен от постигнатия резултат, очаквах АБВ да получи повече гласове в областта, но все пак сме на трето място в България след Перник и Враца, сподели Цветан Антов. За съжаление системата на разпределение на депутатските мандати не ни отреди народен представител на АБВ от Плевен, допълни областният координатор. Оттук нататък продължаваме да си доизграждаме структурите и да набираме членска маса, да се готвим за всеки следващи избори, независимо дали са общински или парламентарни, обобщи Антов.


 

Анкета

Десетина дни след парламентарните избори попитахме плевенчани как очакват да се развият събитията в страната след вота, ще бъде ли съставено правителство и какви са нагласите им за следващите няколко години. Преобладават, макар и с различни нюанси, песимизмът и обезвереността, а очакванията за промяна не са големи.

 

Петя Въткова, барман:

 

Правителство че ще има, ще има. Бойко Борисов ще е премиер. Пък какво ще стане... Все на едно място ще тъпчем според мен. Не виждам нищо различно за толкова време, все едно и също ще е. За някой може и да има промени, но не и за народа.

 

 

 

 

 

 

Любомир Славейков, пенсионер:

 

Нови избори трябва да се случат според мен. Защото това правителство няма да го бъде. Няма да издържи, а отдолу набират сили други партии, които при нови избори ще имат повече гласове. Говоря за по-малките партии.

 

 

 

 

 

 

 

Цветанка Димитрова, продавачка:

 

Не очаквам да се промени нещо. Ще бъде същата борба за надмощие, която беше досега. По-лошо да стане е невъзможно, ние сме потънали доста. Трябват млади хора, които да променят нещата. Само младите могат да внесат промяна, на тях да повярват. На старите вълци - дайте им кокала.

 

 

 

 

 

 

Никола Върбанов, работил е във военно-промишления комплекс:

 

По-лошо ще стане според мен. Защото са много лакоми, лакомията е безгранична. Ако има правителство, то ще е временно - да лапат, не да свършат нещо. Който може - да се стяга и да заминава.

 

 

 

 

 

 

 

Величка Ябланска, пенсионерка:

 

Същото ще е. Не очаквам да направят правителство, ако го направят - не вярвам на него. Ще изкарат 4 години, но няма да променят нищо. Много вече сме затънали, не можем да излезем бързо.

 

 

 

 

 

 

 

Христофор Пенев, мениджър:

 

Трудно ще има промяна, защото имаше много изборни нарушения. Всеки начетен човек знае, че няма какво да прави в тая държава. Има подобие на икономика, България не се управлява нито от столицата, нито от българи. Все по-лошо ще става, по-хубаво няма да става. Ето сега - за тока започват да се притесняват хората.

 

 

 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО