СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 35 (17 - 23 октомври 2014 г.)


 

Самоуби се млад барман, отглеждал канабис в двора на баба си в Пордим

 

Съседите потресени, нищо не подсказвало, че ще посегне на живота си

 

Блокът, в който е семейното жилище на Николай Евтимов, сн. Ангел Атанасов

Атанас МИХАЙЛОВ
Светлана ЧАМОВА

32-годишният Николай Евтимов, отглеждал канабис в къщата на баба си, е бил намерен във вторник мъртъв с множество прорезни рани. Това става в същия ден, в който от полицията откриват наркотика. Николай е бил барман в известно плевенско заведение.

На 14 октомври от къщата на 76-годишна жена на ул. "Кала тепе" в Пордим са иззети 124 кг тревиста маса, наподобяваща канабис, съобщихат от пресцентъра на Окръжна прокуратура - Плевен. В запустяло дворно място са отглеждани 31 стръка. В таванското помещение на къщата е намерена суха тревиста маса с тегло 5,900 кг. При извършения полеви наркотест веществото реагира на канабис. Банята на първия етаж пък била пригодена за домашно отглеждане на същото растение. Помещението било оборудвано с отдушници, терморегулатори, кварцови лампи и др. Разследването установява, че тревата е отглеждана от внука на възрастната жена Николай Евтимов Плевен и 25-годишен мъж от същия град. Николай е намерен мъртъв от майка си в дома си в Плевен с множество прорезни рани. При огледа на трупа са открити самонаранявания, както и множество травматични увреждания. Тялото е приведено за аутопсия. 25-годишният е задържан със заповед по Закона за МВР за 24 часа.

По случая с наркотика е образувано досъдебно производство в Районна прокуратура - Плевен, а относно неизяснената смърт на Николай е образувано производство в Окръжна прокуратура за престъпление по чл. 115 от НК срещу неизвестен извършител, уточняват от пресцентъра на държавното обвинение.

"Потресени сме от смъртта на Ники. Той винаги беше усмихнат, никога не ни е създавал проблеми. Нищо не подсказваше, че смята да посегне на живота си", разказваха в сряда съседите на 32-годишния барман Николай Евтимов. Ден преди това младият мъж взел кухненския нож в жилището си, затворил се в своята стая и по необясними засега причини започнал да се самонаранява. Във вторник сутринта майка му почукала на неговата врата, но не получила отговор. Когато влязла, намерила тялото му в кръв на пода.

При огледа полицаите установили множество порезни рани, една от които била на сънната артерия. Следи от насилие не са намерени. Предполага се, че смъртта е настъпила от голяма кръвозагуба.

"Гледката беше ужасяваща, такова нещо никога в живота си не съм виждал. Откриха кухненския нож под него. На леглото лежеше друг нож - ловджийски, но той беше чист. Само Ники си знае защо е взел и двата", твърди възрастен комшия, участвал като поемно лице в огледа на местопроизшествието.

По странен начин смъртта на Евтимов се случила точно в деня, в който полицията провела специализирана операция срещу производство на дрога в Пордим. В двора на бабата на Николай - 76-годишната Ц. Л., криминалистите попаднали на цяла нива с канабис. При разпита възрастната жена разказала, че за канабисовите растения са се грижили внукът й и негов приятел - Николай Д., който часове по-късно е задържан на адреса му в Плевен. Проверката показала, че той е криминално проявен и осъждан, твърдят запознати с разследването.

Евтимов нямал поведение на наркоман. В последните дни обаче изглеждал много угрижен и видимо отслабнал. Имал сестра, която емигрирала в Америка. Баща му починал преди 10-ина години, а майка му работела като рехабилитатор.

Още във вторник стотици приятели на Евтимов заляха със снимки фейсбук, за да почетат паметта му. Според тях той е бил един от най-добрите бармани в страната, редовно участвал на състезания в своята професия и ги печелел.


 

Строителството на джамия в Славяново разбуни духовете

 

Веселина ИЛИЕВА

Със свое решение от 30 септември община Плевен разреши строежа на мюсюлмански храм в Славяново. Строителството все още не е започнало, но се знае къде ще се извисява джамията, научихме от кмета на града Христо Таренгов.

Славяново е с население от 4 700 души, от които близо половината - 2 000, се самоопределят като мюсюлмани. Последователите на Аллах в малкото градче са се обособили в отделна махала, известна като квартал "Изток". Те отдавна искали да имат свой храм. Дори били построили малък в центъра на квартала. Той обаче се оказал незаконен, без разрешително за строеж. Затова сега е разрушен и на неговото място ще бъде изграден новият, разказа още кметът.

Подробности за това точно на каква площ ще се разполага, до кога трябва да е готов и каква е стойността на този проект нямат нито местните, нито кметът. За тази информация ни препращат към мюсюлманското настоятелство.

Интересен e фактът, че заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн е от Славяново. Преди две години името му нашумя по време на делото срещу 13-те имами в Пазарджик. Тогава обвинението по делото съобщи, че Мюмюн е бил в списъците на проповедниците, които са получавали пари от нерегистрираната у нас ислямистка организация "Ал-Уакф Ал-Ислями". Според прокуратурата срещу Бирали Мюмюн е имало критики от други мюсюлмански духовници заради това, че проповядва нетрадиционен ислям. Сигналът за това бил подаден от главния мюфтия, но тогава духовникът от Славяново отрече обвиненията.

Жителите на градчето предполагат, че именно Мюмюн стои в основата на изграждането на джамията в града им. Христо Таренгов заяви, че засега няма изразено гласно недоволство от страна на християнското население. Според него е възможно да има при стартиране строежа на храма или след като той започне да функционира.

В социалната мрежа фейсбук обаче се надигна бунт. "Южна България вече е кажи-речи Турция, защо да не подхванем и Северна и после да им обясняваме, че нямали права, защото са в България и ние сме християни ....уж !"; "В малките села хората събират с години парички, за да си направят християнски храм, а като стане дума за джамия, още на следващия ден се вадят парите - откъде"; "Не искаме да слушаме как вият ходжите им" са само малка част от коментарите по темата.


 

Около 20 проститутки са с редовна месторабота в Плевенска област

 

Законът трудно ги лови, най-много биха могли да се сдобият с пробация

 

 

Любимите им терени са пътищата София - Русе и Плевен - Ловеч, сн. архив

Веселина ВАСИЛЕВА
Емилия КАРАБУЛЕВА

Броят на жриците на любовта, които "работят" на главните пътища в областта, расте, споделиха пред "BG Север" служители от ОД на МВР - Плевен. Причините са две: първо не е за пренебрегване факторът препитание и второ, законът не е толкова строг към тях, че да ги принуди да се откажат от дейността си.

Местните служители на реда работят главно с контингент от около 20 проститутки. Признават, че броят им варира, но винаги скача през по-топлите месеци от годината. Труженичките били предимно от ромски произход и от населените места около Плевен - Градина, Бъркач, Долна и Горна Митрополия и др.

Любимите им терени са пътищата София - Русе и Плевен - Ловеч. В нашия град местата, където можем да ги видим, са главно кръстовища: на сладкарска кооперация на бул. "Георги Кочев" и ул. "Гренадирска", на хотел "Балкан" и до казиното под блок "Слънце". Най-възрастната е 56-годишна, а най-младата - на 18 г. Не всички обаче са от нашата област, имало и приходящи, които идват в района заради по-доходните пътища.

Много от леките жени ходят и на гурбет в чужбина, но само за няколко месеца - после пак се връщат по нашите друмища.

"Те не отричат, че проститурират. Повечето от тях казват, че нямат сутеньори и работят за себе си.

Това може и да е така, но ние няма как да го докажем, защото те или са някъде скрити отстрани, или поддържат комуникация само по телефона. Хващали сме и сутеньори, но и те, и проститутките започват да отричат. Мъжът казва, че я пази, че й е някакъв роднина", споделят униформените и уточняват, че клиенти на магистралките не са само роми. Сред тях има и интелигентни, и заможни хора. "Това, което ни дава право законът, ние го вършим. Издаваме им протокол по член 329 от Наказателния кодекс. Той визира пълнолетно лице, което получава нетрудови доходи по непозволен и неморален начин. След като й снемем обяснение, при следващо залавяне от наша страна й съставяме акт и протокол за предупреждение, както и полицейско разпореждане да не упражнява този вид дейност. Следващия път й съставяме акт, че не е изпълнила полицейското разпореждане. Тези актове ги решават началниците на полицейските управления, но обикновено им се налага някаква глоба", обясняват от ОД на МВР в Плевен.

Съдебната практика е, когато едно лице е хванато повече от четири пъти в нарушение от този вид, да му се образува заявителски материал. Това се документира със справка и се изпраща в Районна прокуратура.

Към момента в местната полиция има образувани доста досъдебни производства, но те са на такава фаза, че или още се работят, или не са приключили в законния срок.

Жриците на любовта обаче са с чисто съдебно минало и по закон най-тежкото наказание, което могат да получат, е пробация.

Плевенчани още помнят нашумелия от преди години случай, когато известна проститутка съди местен бизнесмен, че не е осъществил "намеренията си за сключване на брак" с нея. Подучена от нейни клиенти адвокати, Н. Р. прилежно документирала сластните моменти от връзката им, както и обясненията и обещанията му, че ще й надене брачна халка. Жрицата била в изгодна позиция и при двата варианта - ако сключи брак е на далавера, ако ли не - ще получи обезщетение.

Драмата в този случай е, че по време на връзката си с Н. Р., бизнесменът не бил наясно, че тя упражнява най-древната професия на света. След като разбрал това, човекът бил разочарован, потресен и дал заден за женитбата. По тогавашния закон обаче клещите на правосъдието здраво го били притиснали по обвинение в "неизпълнено обещание за женитба", затова че създал известни надежди за брак. Жената си имала добри адвокати и в крайна сметка спечелила делото. Получила парично обезщетение, недостатъчно според нея и защитниците й.

Това е случай от преди 30 години, когато законът е бил съвършено различен. Добре, че днес такива клаузи са отпаднали. Иначе вероятно много дами биха се възползвали от тях.


КРИМИ

 

Осъдиха рецидивист на 11 г. затвор за грабеж

 

Единадесет години затвор за грабеж получи на 13 октомври от Плевенския окръжен съд мъж с инициали Г. Г. Г., съобщават от пресцентъра на съда. Наказанието трябва да се изтърпи при първоначален строг режим.

На 10 май тази година осъденият е отнел 450 лева, като нанесъл побой на човека, придружавал потърпевшия, и насочил нож към мъжа с парите. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново.

 

Неизправна газова бутилка подпали къща в Коиловци

 

Пожар е пламнал в къща в Коиловци на 12 октомври вечерта. При огледа служители от РСПБЗН - Плевен, са установили, че причина за произшествието е техническа неизправност в гофриран тръбопровод на газова бутилка. При инцидента са пострадали двама души - на 75 и 70 години. Унищожени са мебели и домашно имущество.


върни се в НАЧАЛО